Διευκρινίσεις για τους ιερείς με απασχόληση στο Δημόσιο, δίνει το Υπουργείο Παιδείας

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 10/10/2011

303 είναι τελικά οι κληρικοί,  οι οποίοι, είναι εφημέριοι  και παράλληλα υπηρετούν σε φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας(Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, Εκκλησιαστικά Γυμνάσια-Λύκεια, αποσπασμένοι στο εξωτερικό) , σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΛΑΟΣ Αθανάσιου Πλεύρη και Άδωνη Γεωργιάδης οι οποίοι είχαν ζητήσει από την υπουργό να τους ενημερώσει «αν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να αναγκάσει σε παραίτηση ιερείς που εργάζονται ως δάσκαλοι ή καθηγητές ή να τους μειώσει το μισθό στο 30% κατατάσσοντας τους αυθαίρετα στη λογική των διπλοθεσιτών του δημοσίου».

Στην απάντηση της υπουργού επισημαίνεται η απόφαση που έχει λάβει ο πρωθυπουργός, τον περασμένο Μάιο, για τη συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής με σκοπό τη μελέτη και επίλυση όλων των θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας απαντά στους βουλευτές του ΛΑΟΣ ότι «στοιχεία που αφορούν τον αριθμό ιερέων, οι οποίοι κατέχουν παράλληλα και δεύτερη θέση σε άλλους φορείς του Δημοσίου τομέα (ιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι, κλπ), δεν υπάρχουν στην αρμόδια Διεύθυνση Εκκλησιαστικής Περιουσίας του Υπουργείου.

Οι εφημέριοι που είναι ταυτόχρονα και υπάλληλοι (πχ εκπαιδευτικοί) δικαιούνται από την υπαλληλική τους θέση όλες τις αποδοχές του μισθολογικού κλιμακίου του ν. 3205/2003, στο οποίο έχουν καταταγεί και από την εφημεριακή τους θέση μόνο το βασικό μισθό του μισθολογικού κλιμακίου, στο οποίο έχουν καταταγεί.

Η υπουργός σχολιάζοντας την άποψη που εκφράζουν οι βουλευτές, ότι «απώτερος σκοπός είναι να μην υπάρχουν ορθόδοξοι ιερείς στα ελληνικά σχολεία, στο πλαίσιο αποχριστιανισμού που επιβάλλει η κυβέρνηση στην ελληνική εκπαίδευση», η υπουργός Παιδείας απαντά ότι «προκαλεί τουλάχιστον απορία η προσπάθεια ορισμένων να εμφανιστούν χριστιανικότεροι των Χριστιανών, δεδομένου ότι η Ιερά Σύνοδος, προς τιμήν της, πρότεινε για το ζήτημα αυτό, να ισχύσουν και για τους ιερείς τα ίδια μέτρα και σταθμά που ισχύουν για όλους όσους κατέχουν δύο θέσεις του Δημοσίου».