Αυστηροί όροι για λειτουργία Τζαμιών στην Αθήνα

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/03/2014

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Τάξη προσπαθεί να βάλει τάξη στην αναρχία των παράνομων μουσουλμανικών χώρων λατρείας και με εγκύκλιο που βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας, εισάγει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία τους.

Πάνω από 200 «ναοί», ή αλλιώς χώροι λατρείας εκτιμάται ότι υπάρχουν στην Αθήνα και λειτουργούν ως παράνομα τζαμιά, εξυπηρετώντας χιλιάδες μουσουλμάνους.

Οπως αναφέρει και το ΕΘΝΟΣ το υπό διαμόρφωση νέο πλαίσιο προβλέπει αυστηρή διαδικασία αδειοδότησης για τα «τζαμιά», τα οποία θα πάψουν να είναι κρυφά, καθώς θα επιβάλλεται η ανάρτηση ταμπέλας με τα στοιχεία της θρησκευτικής κοινότητας που θα κάνει χρήση του χώρου. Προϋπόθεση της άδειας θα είναι η υποβολή αίτησης για τον μέγιστο αριθμό πιστών, ενώ στην άδεια θα αναγράφονται και οι διευθύνσεις με τα πλήρη στοιχεία των αιτούντων.

Συγκεκριμένα στους όρους που θα πρέπει να πληρούν οι χώροι λατρείας είναι η ακριβής περιγραφή του θρησκεύματος, θα πρέπει να υπάρχει ο νόμιμος τίτλος ιδιοκτησίας του χώρου λατρείας, βεβαίωση της πολεοδομίας ότι ο χώρος θα λειτουργεί ως ευκτήριος οίκος, βεβαίωση από ιδιώτη μηχανικό για το εάν ο τόπος λατρείας μπορεί να φιλοξενήσει τον αριθμό των ατόμων που ζητείται. Επίσης θα ζητούνται έγγραφο από την υγειονομική υπηρεσία, πιστοποιητικό πυροπροστασίας και βεβαίωση μηχανικού για ηχομόνωση.

Επί της διοικητικής άδειας μάλιστα θα αναγράφεται οπωσδήποτε ο αριθμός του πληθυσμού που δηλώνει η θρησκευτική κοινότητα ως μέγιστο αριθμό πιστών ή επισκεπτών που δύναται να προσέλθουν στον χώρο, συναρτώμενος από το εμβαδόν του χώρου.