Τα 25 ορφανά και το 11μελές προσωπικό του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 02/11/2011

του Κώστα Ζαφειρίου

Άγνωστο παραμένει πού θα μεταφερθούν τα 25 αγόρια, ηλικίας  6-18 ετών που διαμένουν σήμερα στο Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης  ενώ άγνωστη είναι και η τύχη που θα έχουν οι ένδεκα μόνιμοι υπάλληλοι που εργάζονται εκεί. Το προσωπικό δεν έχει καμμία απολύτως ενημέρωση και οτιδήποτε συμβαίνει που αφορά το Ορφανοτροφείο το πληροφορείται από τα ΜΜΕ.

Το ενδιαφέρον του Κατάρ για την συγκεκριμένη έκταση των 85 στρεμμάτων στο Λαιμό Βουλιαγμένης όπου βρίσκεται το οίκημα του Ορφανοτροφείου, είναι έντονο και εκτιμάται πως σύντομα θα υπάρχει οριστική συμφωνία για την αξιοποίησή του.

               Το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης είναι έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που υπήρξε η ιδρύτρια του φυτωρίου αυτού της αγάπης και της στοργής στις στερημένες οικογενειακής στοργής παιδικές υπάρξεις.

               Στα 1920, ο Μητροπολίτης Αθηνών Μελέτιος Μεταξάκης συνέλαβε την ιδέα να ανεγερθεί στη Βουλιαγμένη το πρώτο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο.

Το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο αποτελεί χωριστό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και έχει δικό του εξαμελές Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Τα μέλη είναι τρεις λαϊκοί και τρεις κληρικοί με τριετή θητεία. Αυτή την περίοδο οι τρεις κληρικοί (μέλη ΔΣ) είναι ο π. Θωμάς Χρυσικός, ο π. Ηλίας Δροσινός και ο π. Χρυσόστομος Συμεωνίδης.

Το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης ευρίσκεται στην πλέον γραφική τοποθεσία της Αττικής στο Λαιμό Βουλιαγμένης. Σε απόσταση 25 χιλ. από την Αθήνα σε μία πραγματική όαση σε συνδυασμό δάσους και θάλασσας υψώνονται οι εγκαταστάσεις του, σε πευκόφυτη έκταση 85 στρεμμάτων.

                Κατά την είσοδο στο περίβολο και δεξιά ευρίσκεται η μεγάλης χωρητικότητας τραπεζαρία, χώρος υποδοχής, πού συνδέεται με το υπερσύγχρονο μαγειρείο.

                Αριστερά διώροφα κτίρια λιθόκτιστα με αρμολογημένη πέτρα, χαρακτηριστικά δείγματα αρχιτεκτονικής του περασμένου αιώνα.

                Τα κτίρια έχουν εσωτερική διαρρύθμιση, σύγχρονη με ειδικά χαρίσματα και ψευδοροφές έτσι ώστε να εξασφαλίζουν σε κάθε παιδί (τον δικό του χώρο) ο οποίος είναι εξοπλισμένος με τό κρεβάτι του, κομοδίνο, ατομική ντουλάπα. Επίσης αίθουσα μεγάλης χωρητικότητας χρησιμεύει σαν εντευκτήριο, χώρος Τ.V, διαλέξεων και επιτραπέζιων παιχνιδιών.

                Στην απέναντι, δεξιά πλευρά ευρίσκονται επίσης λιθόκτιστα οικήματα (παλαιά διδακτήριο) τα οποία χρησιμεύουν ως χώροι: μελέτης των τροφίμων, γραφείων διευθυντού, γραμματείας κ.λ.π.

                Εις το μέσον των κτιριακών εγκαταστάσεων ευρίσκεται ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1937) όπου και εκκλησιάζονται τα παιδιά κάθε Σάββατο και εορτές. Οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος καλύπτουν 1200 τ.μ.

                Επίσης εδώ υπάρχουν γήπεδο μπάσκετ με ειδικό τάπητα, ποδοσφαίρου και παιδική χαρά.

                Το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο προσφέρει φροντίδα και περίθαλψη σε αγόρια σχολικής ηλικίας πού είναι ορφανά ή προέρχονται από προβληματικές οικογένειες εντελώς δωρεάν.

                Φοιτούν στα Δημόσια σχολεία της Βουλιαγμένης και η μετάβαση τους εκεί γίνεται με ειδικό πούλμαν και συνοδό. Τα παιδιά συμμετέχουν σ' όλες τις εκδηλώσεις του σχολείου τους και δεν υπάρχει διάκριση. Μαθαίνουν δε ξένες γλώσσες, σπορ, κολύμβηση κ.λ.π.

                Τα τελευταία χρόνια η παραμονή των παιδιών είναι μόνο 9 μήνες το χρόνο. Έτσι την περίοδο του καλοκαιριού και συγκεκριμένα από το έτος 1987 ένα άλλο δείγμα δραστηριότητος αναπτύσσεται, κι αυτή είναι η φιλοξενία παιδιών του απόδημου Ελληνισμού από Αμερική, Καναδά, Αυστραλία. Σκοπός ήταν η νεώτερη γενιά να έχει επαφή με τη μητέρα πατρίδα.

                Τα τελευταία χρόνια με τη μεσολάβηση του Κέντρου Νεότητας της Ι. Αρχιεπισκοπής φιλοξενούνται παιδιά από Ανατολικές χώρες, Παλαιστίνη, Αρμενία και τελευταία από  τη Ρουμανία, Σερβία, Πολωνία. (Φωτογραφικό υλικό από το idrima.com)

  

Αρχείο Ειδήσεων
<Μάιος 2024>
ΔεΤρΤεΠεΠαΣάΚυ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάντε click ΕΔΩ για να επικοινωνήσετε μαζί μας.