Η Εγκύκλιος προς το ΛΑΟ, «χάθηκε» μετά τη συνάντηση Αρχιεπισκόπου-Λοβέρδου

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/09/2011

Η Εκκλησία διαφωνεί με το νόμο για την δωρεά οργάνων και ειδικότερα με την εικαζόμενη συναίνεση και για το λόγο αυτό είχε αποφασισθεί από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, να αποσταλεί Εγκύκλιος προς τον Λαό για να ενημερωθεί  σχετικά με αυτό το σοβαρό θέμα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η  συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο και η Εγκύκλιος προς το ΛΑΟ, «πάγωσε». Και για την ακρίβεια δεν  υλοποιήθηκε απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, χωρίς να υπάρχει κάποια εξήγηση.

Εύλογα λοιπόν τίθενται κάποια ερωτήματα: Τί συνέβη και ανεστάλη η αποστολή της Εγκυκλίου; Τί διαβεβαιώσεις εδόθησαν στον Αρχιεπίσκοπο  από τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο;

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξεδόθη, η  Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην δεύτερη Συνεδρία της για τον μήνα Αύγουστο (18/8), αποφάσισε μεταξύ άλλων :
« Κατόπιν της ψηφίσεως του Νομοσχεδίου για την δωρεά οργάνων και την εικαζομένη συναίνεση χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν καν οι θέσεις της Εκκλησίας, απεφασίσθη:
α) Να ανακληθεί ο Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.
β) Να αποσταλεί Εγκύκλιος προς τον Λαό για να ενημερωθεί σχετικά με τις θέσεις της Εκκλησίας για το θέμα αυτό, η οποία υποστηρίζει την αξία της φιλαλληλίας και της προσφοράς ζωής, αλλά αρνείται την εικαζομένη συναίνεση και την ιδιωτικοποίηση των Μεταμοσχεύσεων». Η Εγκύκλιος δεν εστάλη ποτέ... (φωτο Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Χρ.Μπόνης)