Ώρα ευθύνης για τον αρχιεπίσκοπο

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 28/11/2012

του Κώστα Ζαφειρίου


Βαρύ σύννεφο...φημών έχει σκεπάσει το Μέγαρο της Ιεράς Συνόδου στο Κολωνάκι σύμφωνα με τις οποίες οι μητροπολίτες τους οποίους ελέγχει το ΣΔΟΕ για καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, είναι περισσότεροι από τέσσερις εκ των οποίων οι δύο ποιμένουν στο Λεκανοπέδιο.

Τρείς ιεράρχες, ο Γλυφάδας Παύλος, ο Πειραιώς Σεραφείμ και ο Μεσογαίας Νικόλαος με τον τρόπο τους προσπαθούν να διαλύσουν το κλίμα σκανδαλολογίας που έχει δημιουργηθεί και καλούν με έμμεσο ή άμεσο τρόπο τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο να παρέμβει.


Προ ημερών ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος  ζήτησε να διαλευκανθεί άμεσα η υπόθεση, καλώντας μητροπολίτες τα ονόματα των οποίων φέρονται να εμπλέκονται στους ελέγχους του ΣΔΟΕ «να μην κρύψουν τίποτε, να έλθουν όλα στο φως για να μην τραυματίζεται η Εκκλησία» και αφού δήλωσε  ότι δεν δέχεται να θεωρείται «ύποπτος» αφού ποιμαίνει μητρόπολη του Λεκανοπεδίου, να παρέμβει η διοικούσα Εκκλησία

.
Τη σκυτάλη από τον Γλυφάδας πήρε ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ ο οποίος έδειξε έναν άλλο δρόμο προς τους αδελφούς του ιεράρχες. Ο κ. Σεραφείμ με ανακοίνωσή του δημοσιοποίησε το ποσό των καταθέσεών του (387 ευρώ) καθώς και το που έχει κληροδοτήσει την περιουσία του. "Ας πράξουν το ίδιο όλοι οι ιεράρχες", ήταν το σχόλιο κληρικού της μητροπόλεως Πειραιώς.


Σήμερα ήρθε η σειρά του μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικολάου, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: "Επειδή στα κυκλοφορούντα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για φοβερές έρευνες και σκανδαλιστικά ευρήματα του ΣΔΟΕ, όλα βέβαια με νεφελώδεις και ασαφείς περιγραφές που εξάπτουν την αντιεκκλησιαστική φαντασία, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, προκειμένου να σταματήσει αυτός ο διασυρμός της Εκκλησίας -η πολύ περισσότερο να αναφανεί η αλήθεια- να ζητήσετε άμεσα και επισήμως από το ΣΔΟΕ, ως ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, η υπεύθυνα να διαψεύσουν τα διαδιδόμενα η να επιβεβαιώσουν την όποια αλήθεια μας αφορά η ακόμη να προβούν τελικά σε έλεγχο των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων όλων μας". Και συνεχίζει:"Δεν επιτρέπεται ούτε ο κάθε Μητροπολίτης να επιχειρεί πανικόβλητος να περισώσει με δηλώσεις το κύρος του η να διαψεύσει μετά βδελυγμίας τις εναντίον του συκοφαντίες, ούτε να αιωρούνται σκανδαλιστικές υποψίες, ούτε τελικά να διασύρεται το όνομα της Εκκλησίας μας από το μένος της οργανωμένης ασεβείας και το δηλητήριο της δημοσιογραφικής θρασύτητος, συνεπεία δικής μας αμηχανίας και της σιωπής του ΣΔΟΕ".

Σύμφωνα με εκκλησιαστική πηγή, εντός της εβδομάδος θα υπάρξει αντίδραση του αρχιεπισκόπου.