Πατριαρχεία

Μητροπολίτου Προικοννήσου Ιωσήφ “Γιορτές στη Βασιλεύουσα”
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 19/02/2012

Μόλις κυκλοφόρησε από τις φιλόκαλες εκδόσεις Αρχονταρίκι, το βιβλίο του Μητροπολίτου Προικοννήσου Ιωσήφ με τίτλο Γιορτές στη Βασιλεύουσα. Ο συγγραφέας αφιερώνει το πόνημά του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την 20ετηρίδα της Πατριαρχίας Του, ενώ ο Πατριάρχης με γράμμα Του προλογίζει την έκδοση.

δείτε περισσότερα »
Το καλύτερο και ωραιότερο δώρο για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 18/02/2012

Την Παρασκευή, 17ηΦεβρουαρίου ε.ε., εορτή της μνήμης του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, κατά την  οποία άγει τα σεπτά Του ονομαστήρια ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ετέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Χριστοφόρου, στην πόλη Awo-Idemiliτης Ανατολικής Νιγηρίας.

Ο Μακαριώτατος αφίχθη αεροπορικώς από το Λάγκος  της Νιγηρίας το απόγευμα της 14ηςΦεβρουαρίου ε.ε, συνοδευόμενος από τους Σεβ.Μητροπολίτες Νιγηρίας κ.Αλέξανδρο και Καμερούν κ.Γρηγόριο, ως και τον Πανοσιολ.Αρχιμ. κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Την κυριώνυμο ημέρα, ετέλεσε τα εγκαίνια του νεοδμήτου Ιερού Ναού του Αγίου Χριστοφόρου, ο οποίος ανηγέρθη δαπάναις της Αδελφότητος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, καθώς και την Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των προαναφερθέντων Σεβ. Ιεραρχών.

Προ του πέρατος της Ευχαριστιακής Συνάξεως η ΑΘΜ απένειμε τα οφφίκια του Αρχιμανδρίτου στους Οσιολ.π.Βενιαμίν Eziemeκαι Ερμά  Oparaκαι του Πρωτοπρεσβυτέρου στον Αιδεσιμ.π.Ιωάννη Okolo. 

δείτε περισσότερα »
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στη Μητρόπολη Νιγηρίας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 16/02/2012

Το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου ε.ε, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν κ.Γρηγόριο και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Παντελεήμονα Αράθυμο, Αρχιγραμμτέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, μετέβη στον προσωρινό Ιερό Καθεδρικό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου Λάγκος, όπου εγένετο επισήμως δεκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο, κληρικούς της τοπικής Εκκλησίας και πλήθος πιστών.

Αμέσως μετά εψάλη Δοξολογία, προ του πέρατος της οποίας ο Σεβ.Μητροπολίτης Νιγηρίας κ.Αλέξανδρος προσεφώνησε την ΑΘΜ, λέγων׃   

δείτε περισσότερα »
Ιεραποστολική επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Νιγηρία
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 15/02/2012

Ιεραποστολική επίσκεψη στην Νιγηρία πραγματοποιεί η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, από 14ηςέως 22ας Φεβρουαρίου ε.ε.

Ο Μακαριώτατος αφίχθη στο Λάγκος της Νιγηρίας το απόγευμα της 14ηςΦεβρουαρίου ε.ε., συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Στον διεθνή αερολιμένα την ΑΘΜ υπεδέχθησαν οι Σεβ.Μητροπολίτες Νιγηρίας κ.Αλέξανδρος και Καμερούν κ.Γρηγόριος, ο Εξοχ.Πρέσβης της Ελλάδος κ.Διονύσιος Σουρβάνος, ο Εντιμ.Πρόξενος της Αιγύπτου στο Λάγκος κ.Άχμετ Μπαχάα Ελ Ντιν, κληρικοί και κρατικοί αξιωματούχοι.  

δείτε περισσότερα »
Ενθρονίστηκε ο πρώτος Μητροπολίτης Σιγκαπούρης
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 12/02/2012

Ενθρονίστηκε σήμερα Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 ο πρώτος Μητροπολίτης Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας κ. Κωνσταντίνος.  Πιστοί από πολλές χώρες της Νότιας Ασίας, αλλά και Έλληνες ομογενείς και ταξιδιώτες από την πατρίδα, κατέκλυσαν το Chijmes Hall της Σιγκαπούρης, για να υποδεχθούν το νέο μητροπολίτη.

Στην ενθρόνιση παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Χονγκ Κονγκ και Νοτιοανατολικής Ασίας κ. Νεκτάριος (ο οποίος προέστη της Θείας Λειτουργίας ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου), Σάμου κ. Ευσέβιος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Δαρδανελλίων κ. Νικήτας και Κορέας κ. Αμβρόσιος.(Φως Φαναρίου) 

δείτε περισσότερα »
Πατριαρχικό συλλείτουργο του Αλεξανδρείας και του Κυρίλλου στη Μόσχα
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 22/01/2012

Του Αρχιμ.Παντελεήμονος Αράθυμου-Αρχιγραμματέως 

Πατριαρχικό συλλείτουργο ετέλεσαν την 22αΙανουαρίου ε.ε. στην Μόσχα η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ και η ΑΜ ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ.Κύριλλος.

Το Πατριαρχικό συλλείτουργο, στο οποίο μετείχαν εικοσιτέσσερεις Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας, ετελέσθη στον περίβλεπτο Ναό του Σωτήρος Χριστού Μόσχας επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Φιλίππου, Μητροπολίτου Μόσχας.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτοργίας η ΑΘΜ ωμίλησε, λέγων τα εξής:«Μακαριώτατε και Αγιώτατε Πατριάρχα Μόσχας, αγαπημένε εν Χριστώ Αδελφέ και Συλλειτουργέ, κύριε Κύριλλε, 

δείτε περισσότερα »
Βράβευση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας από τον Πατριάρχη Μόσχας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 21/01/2012

Του Αρχιμ. Παντελεήμονος Αράθυμου Αρχιγραμματέως

 

Επίσκεψη στην Μόσχα πραγματοποιεί η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, κατόπιν προσκλήσεως της ΑΜ του Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ.κ.Κυρίλλου και του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών, προκειμένου να λάβει το βραβείο αυτού για το έτος 2011.

Ο Μακ.Πατριάρχης Αλεξανδρείας αφίχθη στη ρωσική πρωτεύουσα το απόγευμα της 20ηςΙανουαρίου ε.ε., συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ.Αρχιμ. κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Λεωνίδα Γκορμπατσώφ, Έξαρχο της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αίγυπτο. Στον διεθνή αερολιμένα της Μόσχας την ΑΘΜ υπεδέχθησαν ο Σεβ.Μητροπολίτης Κολόμνας κ.Ιουβενάλιος, ως εκπρόσωπος του ασθενούντος Πατριάρχου, Μακ.κ.Κυρίλλου, ο Σεβ.Μητροπολίτης Κυρήνης κ.Αθανάσιος, Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Μόσχα, οι Εξοχ.Πρέσβεις της Ελλάδος και της Αιγύπτου στην Ρωσία, αρχιερείς, κληρικοί και κρατικοί αξιωματούχοι.

δείτε περισσότερα »
Μέχρι να πάμε στο κοντινότερο ιατρείο, πεθαίνουμε...
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 21/01/2012

Ἱερά Μητρόπολις Κεντρώας Ἀφρικῆς-(Ρωμαϊκό Οδοιπορικό) Εἴχαμε ἀφήσει πλέον τόν ποταμό Kasai καί πλέαμε τόν ποταμό Sankuru. Ἔπρεπε ὁ ἐπίσκοπος μέ τή συνοδεία του, τέσσερις φοιτητές τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ὀρθοδόξου Πανεπιστημίου τοῦ Κογκό, νά φθάσουν στά ἀπομακρυσμένα χωριά τοῦ δάσους. Δεύτερη μέρα ταξιδεύουν μέσα στά ποτάμια, στήν ἄγρια φύση, στά παρθένα δάση, στήν καρδιά τῆς Ἀφρικῆς. Δέν τούς πείραζε πού ὅλο τό βράδυ διανυκτέρευσαν στήν ἄκρη τοῦ ποταμοῦ, μέσα στό πλοιάριο.

Ἡ ἀδημονία τούς ἦταν μεγάλη. Πρώτη φορά ὁ ἐπίσκοπος θά συναντοῦσε τούς ἰθαγενεῖς Ὀρθοδόξους πιστούς του. Πρώτη φορά θά ἔβλεπαν τόν ἐπίσκοπό τους. Οἱ φοιτητές Ἀλέξανδρος καί Παῦλος τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς εἶχαν ἐνημερώσει τόν μοναδικό ἱερέα τῆς τεράστιας αὐτῆς περιοχῆς καί τούς ἰθαγενεῖς, καί θά τούς περίμεναν. Θά συγκεντρώνονταν ἀπό ὅλα τά χωριά πού βρίσκονται στά δάση. Ἔπρεπε νά...πᾶνε. 

δείτε περισσότερα »
Τα Άγια Θεοφάνεια στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 06/01/2012

 Την 5η Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, του Μ.Εσπερινού και την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου. Κατά την Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων η Α.Θ.Μ. προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και της Ακολουθίας του Μ.Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, συλλειτουργούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, παρουσία του Εξοχ.Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ.Χριστόδουλου Λάζαρη, του Εντιμ.Επιτετραμμένου της Κυπριακής Πρεσβείας κ.Ανδρέα Κουζούπη, του Εντιμ. Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Χρήστου Καποδίστρια, εκπροσώπων της Ελληνικής Κοινότητος, της Κυπριακής Αδελφότητος, ελληνικών Συλλόγων και φορέων της Μεγάλης Πόλεως και πλήθους φιλοθέων Χριστιανών.

δείτε περισσότερα »
Η Πρωτοχρονιά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 01/01/2012

Την 31η Δεκεμβρίου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ εδέχθη στο Ιδιαίτερο Πατριαρχικό Γραφείο, κατά το έθος, τον Θεοφιλ.Επίσκοπο Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας, και τους λοιπούς Κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αλεξανδρείας, οι οποίοι έψαλαν τα κάλαντα και υπέβαλαν εόρτιες ευχές. Ακολούθως εδέχθη τις ευχές των αφρικανών σπουδαστών της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας “Άγιος Αθανάσιος”, ως και του προσωπικού του Πατριαρχείου. Προς όλους η Α.Θ.Μ. προσέφερε δώρα και ευλογίες. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33