Πατριαρχεία

Οι Ορθόδοξοι της Ιταλίας τίμησαν τον Ποιμενάρχη τους
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 19/11/2012

Αρχιμ. Ευάγγελος Υφαντίδης - Δεκάδες πιστοί από ολόκληρη την Ιταλία εόρτασαν και φέτος, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης κ. κ. Γεννάδιο, που από νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τον Μητροπολιτικό και ιστορικό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία, η οποία τελέσθηκε προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου τους. Το παρόν έδωσαν η Πρόξενος της Ελλάδος στη Βενετία κα Ειρήνη Ρήγα με τους συνεργάτες της, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος Βενετίας και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κ. Νικόλαος Μπάρκας, Άρχων Ακτουάριος της Μ.Χ.Ε. μαζί με μέλη της ιστορικής Κοινότητας της Γαληνοτάτης, Ιερείς, μοναχοί και μοναχές, λαϊκοί συνεργάτες και πολλοί Ορθόδοξοι Έλληνες, Ιταλοί και άλλων εθνικοτήτων που ανήκουν στις ενορίες της Μητροπόλεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τη διεύθυνση του αναλογίου είχε ο εκ Παρισίων ιεροψάλτης κ. Δημήτριος Ζαγκανάς, προσκεκλημένος των νέων, Ορθοδόξων και Κατηχουμένων, του Μητροπολιτικού Ναού Βενετίας.

 

Τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησε, εκ μέρους του ιερού Κλήρου, των Αρχόντων και του ευσεβούς Λαού του Θεού ο Πρωτοσύγκελλός του, Αρχιμ. Ευάγγελος Υφαντίδης. Βαθύτατα συγκινημένος αντιφώνησε ο Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος, ο οποίος επικεντρώθηκε αναπέμποντας τις ευχαριστίες του στον Τριαδικό Θεό και τη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, για όλες τις μεγάλες ευλογίες που πλουσιοπάροχα του έδωσαν καθ’ όλη την μέχρι σήμερα διακονία του στην Εκκλησία.

 

Μετά το πέρας του ιερού Συλλείτουργου, προσφέρθηκε πρόγευμα σε όλους τους επισκέπτες του ιστορικού CampodeiGreci, ο δε Σεβασμιώτατος δέχτηκε τις ευχές του ποιμνίου του στην Αίθουσα του Θρόνου της Μητροπόλεως. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Γεννάδιος προσέφερε σε εστιατόριο παραλιακού ξενοδοχείου της Βενετίας μεσημεριανό γεύμα σε όλους ανεξαιρέτως, οι οποίοι ήρθαν για να τον ευχηθούν. 

δείτε περισσότερα »
Eυλαβικό προσκύνημα της Ι.Μ.Ιταλίας στη Μητέρα Εκκλησία
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 12/11/2012

(π. Ευάγγελος Υφαντίδης Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου)

Ανεπανάληπτες και μοναδικές στιγμές έζησαν από 1 μέχρι 5 Νοεμβρίου ε. έ. οι 200 περίπου εκπρόσωποι των Ναών, Ενοριών, Μονών, Αδελφοτήτων και Κοινοτήτων της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης, οι οποίοι, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη τους κ. Γεννάδιο, επισκέφθηκαν το Κέντρο της Ορθοδοξίας, την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να λάβουν εκ του σύνεγγυς την Ευλογία της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και να προσκυνήσουν τα εν Κωνσταντινουπόλει ιερά καί όσια του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας.

  

δείτε περισσότερα »
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στους χώρους όπου έζησε ο Άγιος Νεκτάριος στο Κάϊρο
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 11/11/2012

Το Σάββατο, 10η Νοεμβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία, στο εορτάζον Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, εντός της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου.

Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε προσκυνηματικώς τον χώρο, του οποίου η ανακαίνιση άρχισε από τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο Ζʼ και ολοκληρώθηκε από την ΑΘΜ, όπου έζησε και εργάσθηκε ο Άγιος Νεκτάριος ως Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου.

Ο Άγιος Νεκτάριος (1846-1920) διηκόνησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας κατά την χρονική περίοδο 1877-1889. Κατά το δάστημα αυτό χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας και διωρίσθη Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, ενώ την 15η Ιανουαρίου 1889, χειροτονήθηκε Επίσκοπος Πενταπόλεως από τον Πατριάρχη Σωφρόνιο Δʼ, διακριθείς για το φιλανθρωπικό, ποιμαντικό και αντιαιρετικό του έργο. Στους χώρους αυτούς ο Άγιος του 20ου αιώνος, υπό το βάρος των συκοφαντιών και των δοκιμασιών, συνέγραψε τους εξαιρέτους ύμνους προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Επίσης, ο Μακαριωτάτος σε ένδειξη τιμής παρεχώρησε το δικαίωμα στον επι σειρά ετών διακονήσαντα αόκνως το παλαίφατο Πατριαρχείο -ασθενούντα πλέον- αραβορθόδοξο κληρικό, Πανοσιολ.Μιτροφόρο Αρχιμανδρίτη κ.Γεώργιο Ελ Σαμάα, φέρει ράβδο.

 

δείτε περισσότερα »
Πορεία Αγάπης του Αλεξανδρείας στα ορφανά
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 04/11/2012

Το πρωί της 2ας Νοεμβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλςξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης στην κωμόπολη Dolisie του Κονγκό –Μπραζαβίλ. 

Μετά την τέλεση δοξολογικής δεήσεως η ΑΘΜ  επισκέφθηκε το παρακείμενο εκπαιδευτήριο άρτια οργανωμένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ παρακολούθησε και εόρτια σχολική εκδήλωση. 

Κατόπιν συντόμου επισκέψεως και στην υπό ανέγερσιν Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο Μακαρώτατος συνάντησε τα ορφανά παιδιά της κωμοπόλεως του Dolisie, τους μοίρασε δώρα και ευλογίες και γευμάτισε μαζί τους, περατώνοντας έτσι την πολυήμερη ποιμαντική και ιεραποστολική οδοιπορεία Του στις εκκλησιαστικές Επαρχίες της Κεντρικής Αφρικής. 

Αρχιμ.Νάρκισσος Γκάμμο   

δείτε περισσότερα »
Νέος πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 04/11/2012

Ο 60χρονος επίσκοπος Θεόδωρος της Μπεχέιρα στον Δέλτα του Νείλου είναι ο νέος πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου.

Το όνομά του επέλεξε ανάμεσα σε τρία ένα μικρό αγόρι με δεμένα μάτια, στη διάρκεια τελετής στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο Κάιρο.

Ο νέος Πατριάρχης θα διαδεχθεί τον Σενούντα Γ', ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο μετά από τέσσερις τετραετίες στην κεφαλή της μεγαλύτερης χριστιανικής κοινότητας της Μέσης Ανατολής.

Οι υποψήφιοι προεπιλέγησαν στις 29 Οκτωβρίου από 2.500 μέλη της Κοπτικής Εκκλησίας, κληρικούς και κοσμικούς και ήταν ο επίσκοπος του Καΐρου Ραφαήλ (54 ετών), ο 60χρονος επίσκοπος Θεόδωρος της Μπεχέιρα στον Δέλτα του Νείλου και ο 70χρονος μοναχός Ραφαήλ από τη Μονή του Αγίου Μηνά.

Η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου. 

δείτε περισσότερα »
Εκδήλωση για τους Νεωκόρους της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 03/11/2012

Εκδήλωση και παράθεση δείπνου προς τιμήν των Νεωκόρων, ανδρών και γυναικών, που διακονούν στις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο την Τρίτη 6 Νοεμβρίου. 

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Πν. Κέντρο «Αρχονταρίκι» του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, στις 6 μ.μ. Κατ’ αυτήν, η παλαίμαχη εκπαιδευτικός κ. Ευανθία Πέτρουθα μιλήσει με θέμα «Η διακονία του Νεωκόρου μέσα από τη ματιά ενός μέλους της Εκκλησίας». 

Την εκδήλωση θα κλείσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου 

δείτε περισσότερα »
Οι φτωχογειτονιές του Pointe-Noire "αγκάλιασαν" τον Πατριάρχη Θεόδωρο
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 01/11/2012

(Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, του π.Νάρκισσου Γκάμμο  )

Την 31η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Βʼ επισκέφθηκε την αρχαιότερη ενορία της πόλεως Pointe- Noire, της Αναλήψεως του Κυρίου, στην πλέον φτωχή περιοχή της συνοικίας των εργατών των σιδηροδρόμων. Ο Μακαριώτατος τους ευχαριστησε για την αυθόρμητη υποδοχή και τους απηύθυνε λόγους παρηγορίας και ενισχύσεως.

Κατόπιν μετέβη τον υπό ανέγερση Ιερό Ναό της Αγίας Ισαποστόλου Φωτεινής, δαπάναις του π.Καλλιστράτου  της  Αδελφότητος Θεολόγων «Σωτήρος» και της Ι.Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης, καθώς και την υπό ανέγερση επίσης κλινική του Αγ.Λουκά του Ιατρού, δωρεά του π. Κυριακού Χατζηδήμου, την οποία η ΑΘΜ  χαρακτήρισε ως πολύτιμη προς αντιμετώπιση της μεγάλης θνησιμότητος μητέρων και βρεφών κατά την διάρκεια των τοκετών.

Ακολούθως  

δείτε περισσότερα »
Ο Αλεξανδρείας στην Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 30/10/2012

Την 29η Οκτωβρίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ, περατώσας την ποιμαντική και ιεραποστολική του οδοιπορεία στις δύο εκκλησιαστικές Επαρχίες (Ι.Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής και Ι.Επισκοπή Κατάγκας) που ευρίσκονται στη χώρα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, αφίχθη στο γειτνιάζον κράτος της Δημοκρατίας του Κογκό (Κογκό-Μπραζαβίλ) αρχίζοντας την ποιμαντική Του επίσκεψη στην Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν.

Τον Μακαριώτατο υπεδέχθη κ μέρους του κράτος του Κονγκό-Μπραζαβίλ ο Εξοχ.Υπουργός Εσωτερικών κ.Raymoud Mboulou, παρόντων και των Εξοχ. Πρέσβεων της Ελλάδος στη Δημοκρατία του Κογκό κ. Αλεξάνδρου Κατράνη, της Αιγύπτου κ. Khaled  

δείτε περισσότερα »
Φρικιαστικό έγκλημα από Χριστιανούς στη Νιγηρία
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 28/10/2012

Ζωντανός κάηκε ένας άνδρας από οργισμένο πλήθος χριστιανών καθώς τον πέρασαν για μουσουλμάνο. Το οργισμένο πλήθος είχε βγει στους δρόμου της πόλης Καντούνα της βόρειας Νιγηρίας μετά την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο με στόχο καθολική εκκλησία με 3 νεκρούς.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το πλήθος των χριστιανών ήταν οπλισμένο με μαχαίρια και ρόπαλα και επιτίθετο σε όσους θεωρούσε ότι είναι μουσουλμάνοι. Έτσι ως αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας πέρασαν τον άτυχο άνδρα για μουσουλμάνο και τον έκαψαν ζωντανό χρησιμοποιώντας βενζίνης από μοτοσικλέτα ενώ προηγούμενος είχαν πετάξει τον οδηγό της κάτω.

Ένας αξιωματούχος των σωστικών συνεργείων επιβεβαίωσε το θάνατο του οδηγού της μοτοσικλέτας, σημειώνοντας ότι τα μέλη των σωστικών συνεργείων δεν κατάφεραν να τον σώσουν επειδή οι επιτιθέμενοι ήταν πάρα πολύ βίαιοι ενώ δήλωσε ότι επίθεση δέχθηκε από το οργισμένο πλήθος και ένα όχημα των σωστικών συνεργείων.

"Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις επιβεβαιωμένοι θάνατοι" από την έκρηξη κοντά στην εκκλησία, η οποία σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα άλλος αξιωματούχος των σωστικών συνεργείων.

Ο ίδιος είχε διευκρινίσει ότι ο δράστης της επίθεσης βρίσκεται μεταξύ των νεκρών και ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, ο καμικάζι προσπάθησε να ρίξει το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που οδηγούσε στο εσωτερικό της εκκλησίας, αλλά φαίνεται ότι προσέκρουσε σε κάποιο εμπόδιο. 

δείτε περισσότερα »
Ο Αλεξανδρείας στην Γερουσία της Λ.Δ.του Κονγκό
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 26/10/2012

Την 25η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ.Νικηφόρο και τον Θεοφιλ.Επίσκοπο Κατάγκας κ.Μελέτιο, επισκέφθηκε την Γερουσία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, όπου έγινε εγκάρδια δεκτός από τον Εξοχ.Πρόεδρο κ. Kengo Wandondo. Ακολούθως απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό στην ολομέλεια της Γερουσίας:

 

«Τιμά ιδιαιτέρως τόσο το πρόσωπο μου, όσο και το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής η πρόσκληση σας να απευθύνω χαιρετισμό στο ανώτερο νομοθετικό όργανο της μεγαλύτερης χώρας της Αφρικής. Και αποτελεί πράγματι προνόμιο ξεχωριστό για τον πνευματικό ηγέτη της Ορθοδοξίας στην Αφρική να απευθύνεται σε όλους εσάς που με σοφία και λογική ρυθμίζετε τη λειτουργία της καρδιάς της αφρικανικής ηπείρου, του Κογκό.

             Ως αντίδωρο αγάπης επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας τη μαρτυρία της πολυετούς ιεραποστολικής μου διακονίας. Τόσο κατά τη διάρκεια της ποιμαντικής μου διακονίας στις Ιερές Μητροπόλεις του Καμερούν και του Ζιμπάμπουε, όσο και κατά τη διαρρεύσασα οκταετία της Πατριαρχικής μου διακονίας σε ολόκληρη την Αφρική, έρχομαι σε καθημερινή επαφή με τον Αφρικανό άνθρωπο και τα προβλήματα του.

            Νυχθημερόν συντονίζω τη δράση των ιεραποστολικών μας κλιμακίων προκειμένου να γίνει πράξη η χριστιανική αγάπη, όπως πριν δύο χιλιετίες τη δίδαξε και την ενσάρκωσε ο Προστάτης του Πατριαρχείου μας, ο Άγιος Μάρκος. Δίδοντας ασφαλώς προτεραιότητα στο κηρυκτικό και κατηχητικό έργο η Εκκλησία μας διαρκώς αναπτύσσει, μέσω των εκκλησιαστικών Επαρχιών της στην αφρικανική ήπειρο, ένα δίκτυο φιλανθρωπικής δραστηριότητας προς τους έχοντες μεγάλη ανάγκη χωρίς θρησκευτική ή άλλη διάκριση.

            Η ένζηλη αυτή δραστηριότητα αναπτύσσεται σε δύο βασικούς άξονες, με πρώτο την εξασφάλιση υγειονομικής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τα ιεραποστολικά μας πληρώματα συστήνουν νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας, ιατρεία. Ανοίγουν πηγάδια για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Εφοδιάζουν τις τοπικές κοινωνίες με εμβόλια. Εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση προγραμμάτων διατροφής. Διανέμουν ποσότητες ιματισμού και υπόδησης. Ιδιαιτέρως μεριμνούν για την υποστήριξη των ασθενών και των φορέων του AIDS, αλλά και για την στήριξη των οικογενειών τους.

            Ο δεύτερος άξονας αυτής της φιλότιμης προσπάθειας είναι η παροχή εκπαίδευσης. Έχοντας επίγνωση ότι η εκπαίδευση αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, τα ιεραποστολικά μας κλιμάκια χτίζουν και λειτουργούν σχολεία. Χορηγούν υποτροφίες σε απόρους μαθητές και φοιτητές. Συστήνουν κέντρα κατάρτισης για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενώ ιδιαίτερη πρόνοια λαμβάνεται για την εξασφάλιση αναπηρικών αμαξιδίων. Επιπλέον, για την ανακούφιση και περίθαλψη των ορφανών συντηρούν πλήθος ορφανοτροφείων. Παράλληλα οργανώνουν εργαστήρια για την κατάρτιση των γυναικών σε διάφορες πρακτικές τέχνες, με στόχο τη βιωτική τους εξασφάλιση σε κοινωνίες όπου συχνά οι γυναίκες αποτελούν τον αδύναμο κρίκο. 

            Κέντρο της σκέψης, της δράσης, των ελπίδων και των ονείρων μου για την ήπειρο που διακονώ ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος ως προσωπική ύπαρξη, ως πλήρης και τέλεια εικόνα του Θεού, πέρα και πάνω από φυλές, χρώματα, όρια, σύνορα. Η ποιμαντορική μου εμπειρία σε ολόκληρη την Αφρική μου επιτρέπει να γνωρίζω καλά ότι η διακονία του ανθρώπου με αγάπη εκφράζει το θέλημα του Θεού και το σκοπό της Εκκλησίας, που δεν είναι άλλος από την σωτηρία.

            Το έργο αυτό δεν είναι εύκολο. Η ιεραποστολή πραγματοποιείται σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, σε αδιάβατες ατραπούς, σε ταραγμένα πολιτικά περιβάλλοντα. Κι όμως για όλες αυτές τις θυσίες δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηθική απολαβή από τη στιγμή που το χαμόγελο ανθίζει στο πρόσωπο του αφρικανού συνανθρώπου· από τη στιγμή που η περίσκεψη  δίνει τη θέση της στην ελπίδα.

            Ένας τέτοιος σταθμός αναψυχής στο μακρύ και δύσκολο δρόμο της προσφοράς στον αφρικανό συνάνθρωπο είναι και η σημερινή περίσταση. Και τούτο διότι έχω την μοναδική ευκαιρία να έρθω σε επαφή με όλους εσάς που ακούραστα εργάζεστε για την πρόοδο και την ευημερία αυτής της μεγάλης χώρας· μιας χώρας που μπορεί να πληγώθηκε από το αποικιακό της παρελθόν, αλλά με αποφασιστικότητα έχει αρνηθεί να εγκλωβιστεί σε διχαστικά αδιέξοδα· μιας χώρας που με ενωμένες όλες τις δυνάμεις της προχωρά μπροστά με δείκτη πορείας την αειφόρο ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών της.

            Κλείνοντας σας καλώ να αφήσετε τη σκέψη σας νοερά να ταξιδέψει και γόνιμα να προβληματιστεί πάνω σε μια ρήση του μεγάλου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη· έγραψε: "Κλέφτης δεν είναι αυτός που σου παίρνει κάτι που δεν έχει αυτός, αλλά αυτός που σου παίρνει κάτι για να μην το έχεις εσύ." Και αυτό που η μητέρα Αφρική δεν πρέπει να απωλέσει είναι το δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον· ένα μέλλον που θα γονιμοποιήσουν τα παιδιά της με τις πρωτοβουλίες, τη φαντασία και την ενεργητικότητα τους· ένα μέλλον τους καρπούς του οποίου θα δρέψουν τα παιδιά της χωρίς εξαρτήσεις και κηδεμονίες· ένα μέλλον που θα θεραπεύσει τις αδικίες του παρελθόντος. Συνοδοιπόρος σε αυτή την ιστορική πρόκληση θα βρίσκεται αταλάντευτα το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής με το σύνολο του έμψυχου δυναμικού του. Σας ευχαριστώ!»

 

Στην συνέχεια, ο Μακαριώτατος δέχθηκε στο κατάλυμα Του τις διαδοχικές επισκέψεις των Εξοχωτάτων κ.κ.Mwando Nsimba, Αντιπροέδρου της Βουλής ως εκπροσώπου του Εξοχ.κ.Aubin Minaku, Προέδρου αυτής,  Maker Mwangu Famba,Υπουργού Παιδείας, Bonaventure Chelo, Υπουργού Ανωτάτης Παιδείας και Charles Naveji Mundele, Υπουργού Κοινωνικής Προνοίας. Κατά τις συναντήσεις η ΑΘΜ ευχαρίστησε τους υωηλούς αξιωματούχους για την επιδεικνυομένη συναρωγή του κράτους προς τις εκκλησιαστικές Επαρχίες Κεντρώας Αφρικής και Κατάγκας, ενώ όλοι εξήραν την προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην χώρα και δεσμεύθηκαν να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην προώθηση του πολυσχιδεστάτου έργο της.

    

Αρχιμ.Νάρκισσος Γκάμμο

 

  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38