Πατριαρχεία

Ο Αλεξανδρείας στην Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 30/10/2012

Την 29η Οκτωβρίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ, περατώσας την ποιμαντική και ιεραποστολική του οδοιπορεία στις δύο εκκλησιαστικές Επαρχίες (Ι.Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής και Ι.Επισκοπή Κατάγκας) που ευρίσκονται στη χώρα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, αφίχθη στο γειτνιάζον κράτος της Δημοκρατίας του Κογκό (Κογκό-Μπραζαβίλ) αρχίζοντας την ποιμαντική Του επίσκεψη στην Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν.

Τον Μακαριώτατο υπεδέχθη κ μέρους του κράτος του Κονγκό-Μπραζαβίλ ο Εξοχ.Υπουργός Εσωτερικών κ.Raymoud Mboulou, παρόντων και των Εξοχ. Πρέσβεων της Ελλάδος στη Δημοκρατία του Κογκό κ. Αλεξάνδρου Κατράνη, της Αιγύπτου κ. Khaled  

δείτε περισσότερα »
Φρικιαστικό έγκλημα από Χριστιανούς στη Νιγηρία
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 28/10/2012

Ζωντανός κάηκε ένας άνδρας από οργισμένο πλήθος χριστιανών καθώς τον πέρασαν για μουσουλμάνο. Το οργισμένο πλήθος είχε βγει στους δρόμου της πόλης Καντούνα της βόρειας Νιγηρίας μετά την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο με στόχο καθολική εκκλησία με 3 νεκρούς.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το πλήθος των χριστιανών ήταν οπλισμένο με μαχαίρια και ρόπαλα και επιτίθετο σε όσους θεωρούσε ότι είναι μουσουλμάνοι. Έτσι ως αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας πέρασαν τον άτυχο άνδρα για μουσουλμάνο και τον έκαψαν ζωντανό χρησιμοποιώντας βενζίνης από μοτοσικλέτα ενώ προηγούμενος είχαν πετάξει τον οδηγό της κάτω.

Ένας αξιωματούχος των σωστικών συνεργείων επιβεβαίωσε το θάνατο του οδηγού της μοτοσικλέτας, σημειώνοντας ότι τα μέλη των σωστικών συνεργείων δεν κατάφεραν να τον σώσουν επειδή οι επιτιθέμενοι ήταν πάρα πολύ βίαιοι ενώ δήλωσε ότι επίθεση δέχθηκε από το οργισμένο πλήθος και ένα όχημα των σωστικών συνεργείων.

"Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις επιβεβαιωμένοι θάνατοι" από την έκρηξη κοντά στην εκκλησία, η οποία σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα άλλος αξιωματούχος των σωστικών συνεργείων.

Ο ίδιος είχε διευκρινίσει ότι ο δράστης της επίθεσης βρίσκεται μεταξύ των νεκρών και ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, ο καμικάζι προσπάθησε να ρίξει το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που οδηγούσε στο εσωτερικό της εκκλησίας, αλλά φαίνεται ότι προσέκρουσε σε κάποιο εμπόδιο. 

δείτε περισσότερα »
Ο Αλεξανδρείας στην Γερουσία της Λ.Δ.του Κονγκό
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 26/10/2012

Την 25η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ.Νικηφόρο και τον Θεοφιλ.Επίσκοπο Κατάγκας κ.Μελέτιο, επισκέφθηκε την Γερουσία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, όπου έγινε εγκάρδια δεκτός από τον Εξοχ.Πρόεδρο κ. Kengo Wandondo. Ακολούθως απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό στην ολομέλεια της Γερουσίας:

 

«Τιμά ιδιαιτέρως τόσο το πρόσωπο μου, όσο και το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής η πρόσκληση σας να απευθύνω χαιρετισμό στο ανώτερο νομοθετικό όργανο της μεγαλύτερης χώρας της Αφρικής. Και αποτελεί πράγματι προνόμιο ξεχωριστό για τον πνευματικό ηγέτη της Ορθοδοξίας στην Αφρική να απευθύνεται σε όλους εσάς που με σοφία και λογική ρυθμίζετε τη λειτουργία της καρδιάς της αφρικανικής ηπείρου, του Κογκό.

             Ως αντίδωρο αγάπης επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας τη μαρτυρία της πολυετούς ιεραποστολικής μου διακονίας. Τόσο κατά τη διάρκεια της ποιμαντικής μου διακονίας στις Ιερές Μητροπόλεις του Καμερούν και του Ζιμπάμπουε, όσο και κατά τη διαρρεύσασα οκταετία της Πατριαρχικής μου διακονίας σε ολόκληρη την Αφρική, έρχομαι σε καθημερινή επαφή με τον Αφρικανό άνθρωπο και τα προβλήματα του.

            Νυχθημερόν συντονίζω τη δράση των ιεραποστολικών μας κλιμακίων προκειμένου να γίνει πράξη η χριστιανική αγάπη, όπως πριν δύο χιλιετίες τη δίδαξε και την ενσάρκωσε ο Προστάτης του Πατριαρχείου μας, ο Άγιος Μάρκος. Δίδοντας ασφαλώς προτεραιότητα στο κηρυκτικό και κατηχητικό έργο η Εκκλησία μας διαρκώς αναπτύσσει, μέσω των εκκλησιαστικών Επαρχιών της στην αφρικανική ήπειρο, ένα δίκτυο φιλανθρωπικής δραστηριότητας προς τους έχοντες μεγάλη ανάγκη χωρίς θρησκευτική ή άλλη διάκριση.

            Η ένζηλη αυτή δραστηριότητα αναπτύσσεται σε δύο βασικούς άξονες, με πρώτο την εξασφάλιση υγειονομικής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τα ιεραποστολικά μας πληρώματα συστήνουν νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας, ιατρεία. Ανοίγουν πηγάδια για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Εφοδιάζουν τις τοπικές κοινωνίες με εμβόλια. Εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση προγραμμάτων διατροφής. Διανέμουν ποσότητες ιματισμού και υπόδησης. Ιδιαιτέρως μεριμνούν για την υποστήριξη των ασθενών και των φορέων του AIDS, αλλά και για την στήριξη των οικογενειών τους.

            Ο δεύτερος άξονας αυτής της φιλότιμης προσπάθειας είναι η παροχή εκπαίδευσης. Έχοντας επίγνωση ότι η εκπαίδευση αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, τα ιεραποστολικά μας κλιμάκια χτίζουν και λειτουργούν σχολεία. Χορηγούν υποτροφίες σε απόρους μαθητές και φοιτητές. Συστήνουν κέντρα κατάρτισης για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενώ ιδιαίτερη πρόνοια λαμβάνεται για την εξασφάλιση αναπηρικών αμαξιδίων. Επιπλέον, για την ανακούφιση και περίθαλψη των ορφανών συντηρούν πλήθος ορφανοτροφείων. Παράλληλα οργανώνουν εργαστήρια για την κατάρτιση των γυναικών σε διάφορες πρακτικές τέχνες, με στόχο τη βιωτική τους εξασφάλιση σε κοινωνίες όπου συχνά οι γυναίκες αποτελούν τον αδύναμο κρίκο. 

            Κέντρο της σκέψης, της δράσης, των ελπίδων και των ονείρων μου για την ήπειρο που διακονώ ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος ως προσωπική ύπαρξη, ως πλήρης και τέλεια εικόνα του Θεού, πέρα και πάνω από φυλές, χρώματα, όρια, σύνορα. Η ποιμαντορική μου εμπειρία σε ολόκληρη την Αφρική μου επιτρέπει να γνωρίζω καλά ότι η διακονία του ανθρώπου με αγάπη εκφράζει το θέλημα του Θεού και το σκοπό της Εκκλησίας, που δεν είναι άλλος από την σωτηρία.

            Το έργο αυτό δεν είναι εύκολο. Η ιεραποστολή πραγματοποιείται σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, σε αδιάβατες ατραπούς, σε ταραγμένα πολιτικά περιβάλλοντα. Κι όμως για όλες αυτές τις θυσίες δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηθική απολαβή από τη στιγμή που το χαμόγελο ανθίζει στο πρόσωπο του αφρικανού συνανθρώπου· από τη στιγμή που η περίσκεψη  δίνει τη θέση της στην ελπίδα.

            Ένας τέτοιος σταθμός αναψυχής στο μακρύ και δύσκολο δρόμο της προσφοράς στον αφρικανό συνάνθρωπο είναι και η σημερινή περίσταση. Και τούτο διότι έχω την μοναδική ευκαιρία να έρθω σε επαφή με όλους εσάς που ακούραστα εργάζεστε για την πρόοδο και την ευημερία αυτής της μεγάλης χώρας· μιας χώρας που μπορεί να πληγώθηκε από το αποικιακό της παρελθόν, αλλά με αποφασιστικότητα έχει αρνηθεί να εγκλωβιστεί σε διχαστικά αδιέξοδα· μιας χώρας που με ενωμένες όλες τις δυνάμεις της προχωρά μπροστά με δείκτη πορείας την αειφόρο ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών της.

            Κλείνοντας σας καλώ να αφήσετε τη σκέψη σας νοερά να ταξιδέψει και γόνιμα να προβληματιστεί πάνω σε μια ρήση του μεγάλου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη· έγραψε: "Κλέφτης δεν είναι αυτός που σου παίρνει κάτι που δεν έχει αυτός, αλλά αυτός που σου παίρνει κάτι για να μην το έχεις εσύ." Και αυτό που η μητέρα Αφρική δεν πρέπει να απωλέσει είναι το δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον· ένα μέλλον που θα γονιμοποιήσουν τα παιδιά της με τις πρωτοβουλίες, τη φαντασία και την ενεργητικότητα τους· ένα μέλλον τους καρπούς του οποίου θα δρέψουν τα παιδιά της χωρίς εξαρτήσεις και κηδεμονίες· ένα μέλλον που θα θεραπεύσει τις αδικίες του παρελθόντος. Συνοδοιπόρος σε αυτή την ιστορική πρόκληση θα βρίσκεται αταλάντευτα το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής με το σύνολο του έμψυχου δυναμικού του. Σας ευχαριστώ!»

 

Στην συνέχεια, ο Μακαριώτατος δέχθηκε στο κατάλυμα Του τις διαδοχικές επισκέψεις των Εξοχωτάτων κ.κ.Mwando Nsimba, Αντιπροέδρου της Βουλής ως εκπροσώπου του Εξοχ.κ.Aubin Minaku, Προέδρου αυτής,  Maker Mwangu Famba,Υπουργού Παιδείας, Bonaventure Chelo, Υπουργού Ανωτάτης Παιδείας και Charles Naveji Mundele, Υπουργού Κοινωνικής Προνοίας. Κατά τις συναντήσεις η ΑΘΜ ευχαρίστησε τους υωηλούς αξιωματούχους για την επιδεικνυομένη συναρωγή του κράτους προς τις εκκλησιαστικές Επαρχίες Κεντρώας Αφρικής και Κατάγκας, ενώ όλοι εξήραν την προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην χώρα και δεσμεύθηκαν να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην προώθηση του πολυσχιδεστάτου έργο της.

    

Αρχιμ.Νάρκισσος Γκάμμο

 

  

δείτε περισσότερα »
Ο Πατριάρχης της Αγάπης στην «πόλη των σκουπιδιών»
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 20/10/2012

Την 18ηΟκτωβρίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β,κατακλείων την ιεραποστολική και ποιμαντική Του επίσκεψη στην Ιερά Επισκοπή Κατάγκας, επισκέφθηκε τα εκπαιδευτήρια της Ελληνικής Κοινότητος Lubumbashi, όπου είχε την χαρά της επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, απευθύνοντας παραινέσεις και προσφέροντας ευλογίες προς όλους.

 

Ακολούθως, μαζί με τον Θεοφιλ.Επίσκοπο Κατάγκας κ.Μελέτιο, κατευθύνθηκε οδικώς στην λεγομένη «πόλη των σκουπιδιών», στο προάστιο του Lubumbashi, όπου υφίσταται η μεγάλη Ενοριακή Κοινότητα του Αγ. Μεγαλομάρτυρας Στεφάνου με σχολειό της Ι. Επισκοπής.

 

 Ο  ενθουσιασμός των πιστών για την επίσκεψη της ΑΘΜ στην Ενορία τους ήταν έκδηλος, ενώ σχολιάσθηκε ιδιαιτέρως από τα τοπικά μέσα μαζικής  

δείτε περισσότερα »
Εκεί που κτυπά η καρδιά του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 16/10/2012

Το απόγευμα της 15ης Οκτωβρίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος,συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ.Επίσκοπο Κατάγκας κ.Μελέτιο και τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Νάρκισσο Γκάμμο, Σχολάρχη της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Άγ.Αθανάσιος»,επέστρεψε αεροπορικώς στην πόλη Lubumbashi της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, όπου παρέστη σε εόρτια εκδήλωση της Eλληνικής Κοινότητος προς τιμήν Του

 

            Κατά τους σχετικούς χαιρετισμούς επεσημάνθη η σπουδαιότητα της διαφυλάξεως της ελληνικής συνειδήσεως και των πατρώων ηθών και η μεταλαμπάδευση των οικουμενικών αξιών του ελληνισμού σε όσους το επιθυμούν, ενώ η νεολαία παρουσίασε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς και τραγούδια.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Εντιμότατοι κ.κ. Cristian Mwan, Υπουργός Οικονομίας της επαρχίας Κατάγκας, Naton Κasongo, εκπρόσωπος της τοπικής κυβερνήσεως Κατάγκας,  Γεώργιος Ψαρομάτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος, Γεράσιμος  Ντούνης, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην πόλη Lubumbashi, Philippe Heurts, Υποπρόξενος του Βελγίου, Μαlta Forest, Επίτιμος  Πρόξενος της Γαλλίας, Jacques Somville, Επίτιμος  Πρόξενος της Αυστρίας. Ιδιαιτέρως τιμητική υπήρξε και η προσέλευση του εκπρόσωπου του Εξοχ. Munongo, Βασιλέα των Bayeke.

 

Αρχιμ.Νάρκισσος Γκάμμο 

δείτε περισσότερα »
Ιεραποστολική επίσκεψη Αλεξανδρείας στην Κεντρική Αφρική
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 13/10/2012

Επίσημη ποιμαντική και ιεραποστολική επίσκεψη στις εκκλησιαστικές Επαρχίες της κεντρικής Αφρικής(Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής, Ιερά Επισκοπή Κατάγκας, Ιερά Επισκοπή Μραζαβίλ και Γκαμπόν) πραγματοποιεί η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, από 12ης Οκτωβρίου έως 3 ης  Νοεμβρίου ε.ε. Αρχίζοντας από την Ιερά Επισκοπή Κατάγκας, ο Μακαριώτατος αφίχθη το πρωί της  12ης Οκτωβρίου ε.ε. στο αερολιμένα της πόλεως Lubumbashi της επαρχίας Κατάγκας, στό κράτος της Λαϊκής  Δημοκρατίας  του  Κονγκό, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Νάρκισσο Γκάμμο, Σχολάρχη της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Αγ. Αθανάσιος».

Την ΑΘΜ  υπεδέχθησαν ο επιχώριος Επίσκοπος, Θεοφιλέστατος κ. Μελέτιος,  ο επίτ.Πρόξενος της Ελλάδος κ.Γεράσιμος Ντούνης, κληρικοί κρατικοί αξιωματούχοι και πλήθος χριστιανών. 

δείτε περισσότερα »
Νέο πρεσβύτερο απέκτησε η εκκλησία της Βέροιας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 07/10/2012

(Ι.Μ.Βεροίας) Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων την Κυριακή 7 Οκτωβρίου λειτούργησε στον ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου Μακροχωρίου και τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου π. Κωνσταντίνου Νικολαϊδη.

Ο νέος πρεσβύτερος είναι έγγαμος και υπηρετεί την τοπική Εκκλησία της Βέροιας ως άμισθος κληρικός.

Ο σεβασμιώτατος στην ομιλία του έκανε παραινέσεις προς τον χειροτονούμενο τονίζοντάς του ιδιαιτέρως τη σημασία που έχει για τον κληρικό η τέλεση καθημερινά όλων των ακολουθιών, αλλά και γενικότερα η συνέπεια και η ταύτιση λόγων και πράξεων στην ππροσπάθεια για τον πνευματικό καταρτισμό του ποιμνίου που του εμπιστεύεται από σήμερα η Εκκλησία.

  

δείτε περισσότερα »
Ειρηνική επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας στην Αλεξάνδρεια
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 06/10/2012

Με τυμπανοκρουσίες από τους έλληνες και αραβορθοδόξους προσκόπους, τις καμπάνες να κτυπούν χαρμόσυνα και με την παρουσία πλήθους πιστών, το παλαίφατο Πατριαρχείο υπεδέχθη την 5ηΟκτωβρίου ε.ε. στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Π.Καΐρου τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο, ο οποίος πραγματοποιεί Ειρηνική επίσκεψη στην Δευτερόθρονη Αλεξανδρινή Εκκλησία.

 Τον Σεπτό Προκαθήμενο της Σερβικής Εκκλησίας υπεδέχθη στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ συνοδευόμενος από τον Θεοφ. Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο, Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου και αμέσως μετά κατευθύνθησαν στην πολυαιώνια Μονή του Αγίου Γεωργίου, όπου ανέμενε ο Ηγούμενος, Θεοφ.  

δείτε περισσότερα »
Συνεργασία Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με την Βιβλιοθήκη
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 03/10/2012

(Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, του Αρχιμ.Απόστολου Τριφύλλη  ) Την 2α Οκτωβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ.Θεόδωρος Βʼ, μετέβη στην Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας και υπέγραψε συμβόλαιο εξαετούς συνεργασίας με το εκεί ευρισκόμενο Κέντρο Χειρογράφων προς αποκατάσταση, συντήρηση και ψηφιοποίηση χειρογράφων κωδίκων αποθησαυρισμένων στην ιστορική Πατριαρχική Βιβλιοθήκη.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η δωρεάν δειγματοληπτική αποκατάσταση τριών χειρογράφων από το εν λόγω Κέντρο ως ένδειξη καλής θελήσεως προς το παλαίφατο Πατριαρχείο. Κατʼ αυτόν τον τρόπο τέθηκαν οι βάσεις για την σταδιακή αποκατάσταση του σπανίου πνευματικού πλούτου της υπερχιλιετούς Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης. 

δείτε περισσότερα »
Αγιασμός στην Πατριαρχική Σχολή Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 30/09/2012

Την 30η Σεπτεμβρίου ε.ε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ετέλεσε την Ακολουθία του αγιασμού στην Πατριαρχική Σχολή Αλεξανδρείας “Άγιος Αθανάσιος”, επί τη ενάρξει του νέου ακαδημαϊκού έτους 2012-2013.

 

Κατά την σύντομη προσλαλιά Του ο Μακαριώτατος  απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και ευχές προς τους αφρικανούς σπουδαστές, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι προσωπικώς θα μεριμνά για την περαιτέρω πορεία τους και την, συν Θεώ, μελλοντική ιερατική τους διακονία, μετά την αποφοίτησή τους και την επιστροφή τους στους γενεθλίους τόπους τους. Επίσης, ευχαρίστησε τον Πανοσιολ.Σχολάρχη, Αρχιμ.κ.Νάρκισσο Γκάμμο και  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37