Αγωνία για τη ζωή των απαχθέντων μητροπολιτών

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 23/04/2013

Νεώτερο: 24 Απριλίου:Δεν έχουν δώσει σημάδια ζωής οι δύο Μητροπολίτες, ο Ελληνορθόδοξος Χαλεπίου κ. Παύλος και ο Συρορθόδοξος Γιοχάνα Ιμπραχίμ που έχουν απαχθεί από αντάρτες ισλαμιστές. 

 

Νεώτερο: Μέχρι αργά σήμερα το βράδυ ουδείς από τους στενούς συνεργάτες των δύο μητροπολιτών ήταν σε θέση να απαντήσουν στο ερώτημα αν αφέθηκαν ελεύθεροι οι ιεράρχες, αφού κανείς μέχρι στιγμής δεν τους έχει δεί... 

 -Παγκόσμια κατακραυγή προκάλεσε η απαγωγή των δυο υψηλόβαθμων Σύρων Επισκόπων, του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Γρηγορίου Ιωάννη Ιμπραήμ. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις οι δύο ιεράρχες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αφέθησαν τελικά ελεύθεροι.

Προς την κατεύθυνση αυτή οδήγησε η κινητικότητα των εκκλησιαστικών και πολιτικών αρχών Ελλάδος και Συρίας, οι επαφές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου με τις τουρκικές και συριακές αρχές αλλά και η έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου.

«Ο Πάπας παρακολουθεί τα γεγονότα με μεγάλη προσοχή και προσεύχεται πολύ για την υγεία και την απελευθέρωση» των δύο Μητροπολιτών, είχε δηλώσει αργά χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

Πάντως ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιοι βρίσκονται πίσω από την απαγωγή, αλλά ούτε και τα κίνητρα της ενέργειας αυτής.

Η επισκοπή της Συρορθόδοξης Εκκλησίας επιμένει ότι αυτοί που απήγαγαν τους δύο Μητροπολίτες της Ελληνορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας αντίστοιχα, στην επαρχία του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, φέρεται ότι είναι "Τσετσένοι τζιχαντιστές".

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες πίσω από την απαγωγή ήταν ομάδες Ουαχαμπιτών (σσ. πρόκειται για εξτρεμιστικό τμήμα του σουννιτικού Ισλάμ) εξοπλισμένων και χρηματοδοτούμενων από ξένες δυνάμεις που επέβαλλαν τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.Οι ομάδες αυτές είναι ορκισμένοι εχθροί του Χριστιανισμού.

Την απαγωγή καταδίκασε το καθεστώς Άσαντ μέσω του υπουργού αρμόδιου για θέματα θρησκευτικών κοινοτήτων, ενώ μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν μεταξύ άλλων και ο γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Για το ζήτημα της απαγωγής είχε ενημερώσει τους ομολόγους του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που ζήτησε τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης για την λήξη της ομηρείας.

Να σημειωθεί ότι λίγη ώρα μετά την απαγωγή του, ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος κατάφερε να στείλει μήνυμα μέσω του κινητού του σε στενούς συνεργάτες του, καθώς οι απαγωγείς δεν είχαν αφαιρέσει τα κινητά τηλέφωνα από τους Μητροπολίτες.

Την αποκάλυψη για το μήνυμα έκανε ο πατέρας Ιγνάτιος, του Πατριαρχείου Αντιοχείας. «Μας απήγαγαν και μας πάνε σε μια περιοχή κοντά στα Συροτουρκικά σύνορα», ήταν το περιεχόμενο του sms, σύμφωνα με τον συνεργάτη του Μητροπολίτη Χαλεπίου και ίσως αυτό το μήνυμα να ήταν η αρχή της απελευθέρωσής τους.