Πατριαρχεία

Το Θείο Δώρο της Ι.Μ Φθιώτιδος στη Μητρόπολη Μουάνζα
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 26/05/2011

Τριήμερη ἐπίσκεψη στήν Ἱερά Μητρόπολή μας πραγματοποίησε ἀπό τήν Παρασκευή 20 ἕως τήν Κυριακή 22 Μαΐου, ὁ Σεβασμιώτατος Μη­τροπολίτης Μουάνζα καί ἔξαρχος Δυτικῆς Τανζανίας κ. Ἱερώνυμος. Σκο­πός τῆς ἐπισκέψεώς του ἦταν ἡ ἐνη­μέρωση γιά τήν πορεία τῶν ἐργασιῶν ἀνεγέρσεως τοῦ Μητρο­πο­λι­τικοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Νικολάου στή Μουάνζα, πού ἔχει ἀναλάβει ἡ Μη­τρόπολή μας. Ὁ Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος, ἀφοῦ καλωσόρισε τόν ἐπισκέπτη, ἐξέ­φρα­σε τήν χαρά του γιά τήν παρουσία τοῦ Μητροπολίτου Μουάν­ζα, ἀνα­φέρ­θη­κε ἐκτε­νῶς στό πρόσωπό του καί τό ἔργο, πού ἐπιτελεῖ στήν Ἀφρι­κανική Ἤπειρο καί τόν διαβεβαίωσε, ὅτι ἡ Μητρόπολή μας καί ὁ ἴδιος προσωπικά θά εἶναι ἀρωγός στήν ἱεραπο­στο­λι­κή του πορεία. Ἐνημέρωσε τόν λαό, ὅτι τά χρήματα πού συ­γκε­ντρώθηκαν γιά τήν ἀνέ­γερ­ση τοῦ Μητροπολιτκοῦ Ναοῦ στή Μουάνζα ἀπε­στά­λησαν, γιά νά ξεκι­νή­σουν οἱ ἐργασίες ἀνεγέρσεως. 

δείτε περισσότερα »
Η σταύρωση του χριστιανού Κορεάτη
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 24/05/2011

Ένας 58χρονος νοτιοκορεάτης βρέθηκε προ ημερών σταυρωμένος σε βραχώδη περιοχή κοντά στη νοτιοανατολική Σεούλ. Τα χέρια και τα πόδια του ήταν καρφωμένα σε έναν ξύλινο σταυρό, ενώ στο κεφάλι φορούσε ένα ακάνθινο στεφάνι. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για αυτοκτονία.

Ο άνδρας, που ήταν οδηγός ταξί, φορούσε μόνο τα εσώρουχά του, ενώ υπήρχε μια πληγή από μαχαίρι στο στήθος του, και γύρω από τον λαιμό του, τα χέρια του και το στομάχι του ήταν τυλιγμένες νάιλον κορδέλες.

Όπως υποψιάζονται οι αστυνομικοί, ο άνδρας, του οποίου το επώνυμο είναι Kim, πέθανε χωρίς καμία βοήθεια, σταυρώνοντας από μόνος του τον εαυτό του. Μάλιστα, πρώτα είχε ανοίξει τρύπες στα χέρια του με ένα ηλεκτρικό τρυπάνι, ώστε τα καρφιά να γλιστρήσουν μέσα.

Γύρω από τον σταυρό, υπήρχαν δυο ακόμα μικρότεροι δεξιά και αριστερά, και ακριβώς απέναντι είχε τοποθετήσει έναν καθρέπτη, πιθανότατα για να βλέπει το μαρτύριό του. Εκεί κοντά υπήρχε μια μικρή σκηνή στην οποία μέσα βρήκαν καρφιά, ένα σφυρί, ένα ηλεκτρικό τρυπάνι, κομμάτια ξύλου και οδηγίες για το πώς να φτιάξεις έναν σταυρό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας ήταν πιστός Χριστιανός και αποδίδουν την πράξη του στα βαθιά του πιστεύω. Ύστερα από ιατροδικαστική εξέταση, βρήκαν ότι ο νοτιοκορεάτης πέθανε από αιμορραγία. 

δείτε περισσότερα »
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναγορεύει σε επίτιμο διδάκτορα Θεολογίας τον Αρχιεπίσκοπο Σινά
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 17/05/2011

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών με πρόταση της Θεολογικής Σχολής Αθηνών (Τμήμα Θεολογίας) αναγορεύει σε επίτιμο διδάκτορα  Θεολογίας τον Σεβαμιώτατο και Πανιερώτατο Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. ΔΑΜΙΑΝΟ την Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 στις 7το απόγευμα στην Κεντρική Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόκειται για οφειλόμενη τιμή σε εξέχουσα προσωπικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας που αφ’ ενός επί πενήντα (50) συνεχή χρόνια εγκαταβιώνει στη Μονή Σινά και αφ’ ετέρου ποιμαίνει την ιστορική Μονή της Αγίας Αικατερίνης και το λιγοστό ορθόδοξο ποίμνιο σαράντα (40) χρόνια περίπου. 

δείτε περισσότερα »
Ad calendas graecas η Πανορθόδοξη…
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 16/05/2011

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 

Στο ορατό μέλλον δεν φαίνεται να πραγματοποιείται η Μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδος. Με τα σημερινά δεδομένα οι λατινομαθείς θα  έλεγαν γλαφυρά ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί "adcalendasgraecas"… Και δεν καταλαβαίνει κανείς γιατί να γίνονται οι τόσες πολλές και πολυέξοδες προπαρασκευαστικές συνάξεις, στις οποίες είναι προδιαγεγραμμένη και βεβαία η αποτυχία στο αποτέλεσμα  και χωρίς να υπάρχει κάποιο νέο δεδομένο που να επιτρέπει έστω μιαν αχτίδα ελπίδας για την προώθηση της διαδικασίας. Όπως είναι γνωστό στις Προσυνοδικές εργασίες συμμετέχουν οι 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες, εννέα Πατριαρχεία ( Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας) και πέντε Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ( Κύπρου, Ελλάδος, Πολωνίας, Αλβανίας και Τσεχίας - Σλοβακίας).  

δείτε περισσότερα »
Συνάντηση με Λουθηρανούς κληρικούς είχε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 12/05/2011

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ συναντήθηκε σήμερα με ομάδα Λουθηρανών πρωτοπρεσβύτερων κληρικών από την Γερμανία, τους οποίους ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, και για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες «δεν νομίζω ότι θα φτάσουν σε αποτέλεσμα», ενώ πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της Αγκυρας είναι να κάνει τουρκικό κράτος στην Κύπρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αφού καλωσόρισε την ομάδα των Λουθηρανών πρωτοπρεσβύτερων κληρικών, αναφέρθηκε στην ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου. Ανέφερε, επίσης, ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι μια καλά οργανωμένη τοπική Εκκλησία και έχει μία δυναμική και έχει μια περίοπτη θέση μέσα στην ορθόδοξη οικογένεια. 

δείτε περισσότερα »
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διέκοψε την κοινωνία με το Πατριαρχείο Ρουμανίας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 10/05/2011

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων συνελθούσα σήμερον, ημέραν Δευτέραν, 26ην Απριλίου/ 9ην Μαΐου 2011, εις κανονικήν Συνεδρίαν αυτής, επελήφθη μεταξύ άλλων θεμάτων και της επιλύσεως του προβλήματος της ατικανονικώς εις Ιεριχώ ανεγερθείσης Εκκλησίας υπό του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος εξετάσασα διεξοδικώς και εις βάθος το πρόβλημα τούτο, ομοφώνως και μετά λύπης απεφάσισε την διακοπήν του μνημοσύνου του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ και την καθαίρεσιν του εν Ιεροσολύμοις αντιπροσώπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας Αρχιμανδρίτου π. Ιερωνύμου Κρέτσου. 

δείτε περισσότερα »
Βαρθολομαίος: Ελπίζω να εξαλειφθεί η άγνοια για τον όρο «Οικουμενικό»
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 05/05/2011

Βιβλίο με τίτλο «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο» εκδόθηκε στην Τουρκική γλώσσα, από Εκδοτικό Οίκο ο οποίος θεωρείται σημαντικός παράγοντας στην προβολή και προαγωγή των δημοκρατικών αξιών στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με το «Φως του Φαναρίου», το βιβλίο στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για τη σωστή κατανόηση του θρησκευτικού αυτού θεσμού και του πολυσυζητημένου όρου «Οικουμενικό», ο οποίος σκόπιμα διαστρεβλώνεται και παρεμποδίζεται η χρήση του στην κοινωνία της νεώτερης Τουρκίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  κ. Βαρθολομαίος, εξέφρασε  την πεποίθηση ότι το νέο αυτό βιβλίο θα δώσει την ευκαιρία στους αναγνώστες του να ενημερωθούν αντικειμενικά, ούτως ώστε να εξαλειφθεί η άγνοια και να αποκαθαρθεί η πληροφοριακή «ρύπανση» γύρω από το θέμα. 

δείτε περισσότερα »
Έφτασαν τους 500.000 οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Αυστρία
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 28/04/2011

Για τα αποτελέσματα της πρώτης Γενικής Συνέλευσης της νεοσυσταθείσας Επισκοπικής Διάσκεψης της Αυστρίας αλλά και για γενικότερα ζητήματα των 500.000 ορθοδόξων πιστών της χώρας, ενημέρωσε τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, ο πρόεδρος της Διάσκεψης, ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας-Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, κατά την εθιμοτυπική επίσκεψη που πραγματοποίησαν τα μέλη της στο προεδρικό Μέγαρο στη Βιέννη.Τον Μητροπολίτη Μιχαήλ συνόδευαν οι επίσκοποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας, Ρουμανίας, Σερβίας και ο πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου Εκκλησιών στην Αυστρία.  

δείτε περισσότερα »
Ανάσταση στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Ιάβα
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 26/04/2011

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα γιορτάστηκε και φέτος  το Πάσχα στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στο  Boyolaliτης Κεντρικής Ιάβας.Η πολύπαθη ορθόδοξη κοινότητα συμμετείχε  σύσσωμη στην πανηγυρική ακολουθία της Αναστάσεως ψάλλοντας το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι ο π.Μεθόδιος μοίρασε τρόφιμα σε 150 φτωχά άτομα της περιοχής.

Στην φιλανθρωπική αυτή προσπάθεια του π.Μεθοδίου συμμετείχαν και οι Φίλοι της Ιεραποστολής στην Ινδονησία από την Ελλάδα,που κάλυψαν ,με δωρεές που στάλθηκαν ,ένα μεγάλο μέρος των εξόδων για την αγορά των τροφίμων για τους φτωχούς Ινδονήσιους αδελφούς  μας. 

δείτε περισσότερα »
Διέκοψε την απεργία πείνας και Κοινώνησε
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 25/04/2011

Η ηγέτης του σημαντικότερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Σερβία, Τόμισλαβ Νίκολιτς, τερμάτισε την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει πριν από εννέα ημέρες. Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, που δηλώνει βαθιά πιστός, βγήκε από το νοσοκομείο, όπου είχε εισαχθεί πριν από μία εβδομάδα, και παραβρέθηκε στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, στον καθεδρικό Ιερό Ναό του Βελιγραδίου, όπου και κοινώνησε, τερματίζοντας με αυτό τον τρόπο την απεργία πείνας.

Ο Νίκολιτς είχε ξεκινήσει στις 16 Απριλίου, απεργία πείνας και δίψας προκειμένου να αναγκάσει τη σερβική κυβέρνηση να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές στις 18 Δεκεμβρίου.Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν το Μάιο του 2012.(πηγή aktinesblogspot) 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37