Πατριαρχεία

Τα Άγια Θεοφάνεια στην Ι.Μ.Λεοντοπόλεως
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 13/01/2013

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, παρουσία πλήθους πιστών  της Ιεράς Μητροπόλεως Λεοντοπόλεως, τελέσθηκε την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου ε.έ.  ο Αγιασμός των Υδάτων στην πόλη της Ισμαηλίας, επί της Διώρυγας του Σουέζ, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, συμπαραστατουμένου υπό του Θεοφιλ. Επισκόπου  Βαβυλώνος  κ. Νήφωνος, Καθηγουμένου της Π. Ι. Μονής  Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

 

Νωρίτερα, είχε τελεσθεί  δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά Ισμαηλίας και εν συνεχεία η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων. 

δείτε περισσότερα »
Τα Ιεροσόλυμα "ντύθηκαν" στα λευκά
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 10/01/2013

(φωτορεπορτάζ Ευαγ. Μπουγιώτης) Στα λευκά ντύθηκαν οι Άγιοι Τόποι καθώς ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο Ισραήλ, κάτι που δεν είναι και συχνό φαινόμενο για τη περιοχή. Στις φωτογραφίες βλέπουμε τα χιονισμένα Ιεροσόλυμα από την Μονή του Προφήτη Ηλία μεταξύ Ιεροσολύμων και Βηθλεέμ  

δείτε περισσότερα »
Χριστουγεννιάτικη γιορτή στη Σχολή του Αγίου Δημητρίου στα Ιεροσόλυμα
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 09/01/2013

(Πατριαρχείο Ιεροσολύμων-εκ της Αρχιγραμματείας)-Το Σάββατον, 23ην Δεκεμβρίου 2012/ 5ην Ιανουαρίου 2013, η αραβόφωνος Σχολή του Πατριαρχείου του Αγίου Δημητρίου, στεγαζομένη εις το κτίριον του Πατριαρχείου, διωργάνωσε χριστουγεννιάτικην και πρωτοχρονιάτικην εορταστικήν τελετήν δια τους μαθητάς του Νηπιαγωγείου αυτής.

Η τελετή αυτή διωργανώθη καλώς υπό των διδασκαλισσών του Νηπιαγωγείου, ώστε δια καταλλήλων διηγήσεων, προσηρμοσμένων εις τας αντιληπτικάς ικανότητας των μικρών μαθητών και μαθητριών και δια καταλλήλων παραστάσεων της φάτνης και του Αγίου Βασιλείου να μεταδίδηται εις αυτούς η ευαγγελική διήγησις της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η φιλανθρωπική δράσις του Αγίου Βασιλείου. 

δείτε περισσότερα »
Τα Άγια Θεοφάνεια στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 06/01/2013

Την 5η Ιανουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία και την τέλεση του Αγιασμού της Πρωτάγιασης στον Ιερό Καθεδρικό Πατριαρχικό Ναό του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου.

  Κατά την Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων η Α.Θ.Μ. προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και της Ακολουθίας του Μ.Αγιασμού στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λεοντοπόλεως κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, παρουσία του Εξοχ.Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ.Χριστόδουλου Λάζαρη, του Εντιμ. Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Χρήστου Καποδίστρια, εκπροσώπων της Ελληνικής Κοινότητος, της Κυπριακής Αδελφότητος, ελληνικών Συλλόγων και φορέων της Μεγάλης Πόλεως και πλήθους φιλοθέων Χριστιανών.

  Αμέσως μετά ο Μακ.Πατριάρχης υπεδέχθη επισήμως στην Πατριαρχική Έδρα τον Εξοχ. Κυβερνήτη Αλεξανδρείας κ.Μοχάμετ Αμπές, συνοδευόμενο από πολυμελή ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών της τοπικής Κυβερνήσεως, της κρατικής Ασφαλείας και άλλους αξιωματούχους της χώρας.

  Προσφωνών τον υψηλό επισκέπτη ο Μακαριώτατος ανεφέρθη στην μακρά ιστορική πορεία και την δυναμική παρουσία του Πατριαρχείου στην Αίγυπτο. Εξέφρασε την βεβαιότητά του για την πρόοδο και προκοπή της Νειλοχώρας, καθώς και τις ευχαριστίες Του για την αγάπη και τη στήριξη του αιγυπτιακού κράτους προς το πολυσχιδέστατο έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

  Αντιφωνών ο Εξοχ.κ.Κυβερνήτης ευχαρίστησε τον Σεπτό Προκαθήμενο για την θερμή υποδοχή, ως και τους Έλληνες για την πολυαιώνιο αγαστή σύμπλευση και συνεργασία με τον αιγυπτιακό λαό. Εξέφρασε την ευαρέσκεια της αιγυπτιακής κυβερνήσεως για την σταθερή παρουσία και την πολυεπίπεδη δραστηριότητα της Δευτερόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας τόσο στην Μεγάλη Πόλη, όσο και στην Αίγυπτο εν γένει.

  Το μεσημέρι η Α.Θ.Μ. προεξήρχε της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας, παράδοση που ο Μακαριώτατος καθιέρωσε και με ευλάβεια τηρεί από το πρώτο έτος της πατριαρχίας Του. Μαθητές των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της πόλεως βούτηξαν στα παγωμένα νερά του ανατολικού λιμένα της Αλεξάνδρειας για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Προς αυτά ο Μακαριώτατος προσέφερε την ευλογία Του, ως και πολύτιμα αναμνηστικά δώρα. Εν συνεχεία ο Αξιοτ. Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου κ.Εδμόνδος Κασιμάτης παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου και όλης της παροικίας.  

δείτε περισσότερα »
Ιεροσόλυμα: Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 05/01/2013

Το εσπέρας της Παρασκευής, 22ας Δεκεμβρίου 2012/ 4ης Ιανουαρίου 2013, έλαβε χώραν εις το μοναστηριακόν ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης το Μυστήριον του ιερού Ευχελαίου δια την πνευματικήν προετοιμασίαν της εορτής των Χριστουγέννων, προεξάρχοντος της Α.Θ.Μ. του Πατρός και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, συνιερουργούντων Αυτώ εξ Αγιοταφιτών Αρχιερέων, ίνα ούτω συμπληρωθή ο αριθμός επτά, ο ενδεικνύμενος δια την τέλεσιν του ιερού μυστηρίου τούτου, συμμετεχόντων εν ευλαβεία των λοιπών Αγιοταφιτών Πατέρων, ιερομονάχων, ιεροδιακόνων και μοναχών και συμπροσευχομένων μοναζουσών και προσκυνητών.

Κατά την τάξιν της Εκκλησίας μετά την ανάγνωσιν των ευχών του ιερού Ευχελαίου ο Μακαριώτατος ηυχελίασε τους Αρχιερείς, οι Αρχιερείς τον Μακαριώτατον και ο Μακαριώτατος και οι Αρχιερείς τους λοιπούς ιερείς και λαϊκούς, τους παρακολουθήσαντας το ιερόν μυστήριον.

Εκ της Αρχιγραμματείας.


 

δείτε περισσότερα »
Συνάντηση Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Κόπτη Πατριάρχη
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 26/12/2012

Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ δέχτηκε, κατά την κυριώνυμο ημέρα της Γεννήσεως του Θεανθρώπου, τις εόρτιες ευχές του Κόπτη Πατριάρχη κ.κ.Θεόδωρου Β΄, επ΄ ευκαιρία της πρώτης επισκέψεως του νέου Προκαθημένου των Κοπτών στην Πατριαρχική Επιτροπεία του Καΐρου.

 

Η συνάντησή τους έγινε σε πολύ θερμό κλίμα και παρουσία πλήθους εκπροσώπων των αιγυπτιακών μέσων μαζικής ενημερώσεως, δείγμα της εκτιμήσεως και του σεβασμού που απολαμβάνει στη Νειλοχώρα το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας.

 

Καλοσωρίζοντας τον Κόπτη Πατριάρχη, ο Μακαριώτατος του εξέφρασε τα ειλικρινή χαροποιά του αισθήματα για την επίσκεψη αυτή, ευχόμενος στον νέο Προκαθήμενο καλλίκαρπο πατριαρχία προς όφελος του ποιμνίου των Κοπτών Αιγυπτίων. Παράλληλα ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις των δύο εκκλησιών και στο κοινό ενδιαφέρον τους για την προκοπή όλων των Αιγυπτίων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκευτικής ομολογίας. Ανέπτυξε δε διεξοδικά την πολυσχιδή ιεραποστολική δράση του Πατριαρχείου απ΄ άκρου εις άκρον της αφρικανικής ηπείρου, μην παραλείποντας να προσκαλέσει τον Κόπτη Πατριάρχη στην έδρα του Θρόνου στην Αλεξάνδρεια.

 

Από την πλευρά του, ο Κόπτης Πατριάρχης εξέφρασε και εκείνος την ικανοποίησή του για την πρώτη αυτή συνάντηση με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο και μάλιστα κατά την πανυγηρική ημέρα των Χριστουγέννων. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο εκκλησιών, στον άξονα της φιλαλληλίας και της αμοιβαίας κατανοήσεως. Καταληκτικώς ευχήθηκε να επικρατήσει ομόνοια στην Αίγυπτο, την χώρα όπου βάδισε η Αγία Οικογένεια.     

δείτε περισσότερα »
Ευχές από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 23/12/2012

Την Παρασκευήν, 8ην /21ην Δεκεμβρίου 2012 η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετέδωσε Χριστουγεννιάτικον χαιρετισμόν μετά των Πατρικών και Πατριαρχικών ευχών Αυτού προς την απανταχού Ρωμηοσύνην. Ο χαιρετισμός μετεδόθη εις τον ελληνικόν τύπον και τα Μ.Μ.Ε. της Ελλάδος, έχων ως έπεται:

 

δείτε περισσότερα »
Νέος Πατριάρχης Αντιοχείας ο μητροπολίτης Δυτ. Ευρώπης Ιωάννης
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 17/12/2012

Ο Μητροπολίτης Δυτικής Ευρώπης κ. Ιωάννης, ο οποίος δεν βρισκόταν αρχικώς στο τριπρόσωπο, είναι τελικά ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας.

Ο κ. Ιωάννης, η εκλογή του οποίου έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας, στο μοναστήρι του Μπαλαμάντ του Λιβάνου, προκαλώντας έκπληξη μεταξύ των Ιεραρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τυπικά δεν είχε δικαίωμα υποψηφιότητας βάσει του καταστατικού χάρτη. Κι αυτό γιατί δεν είχε συμπληρώσει τα πέντε χρόνια που απαιτούνται στον θρόνο του Μητροπολίτη για να έχει δικαίωμα να διεκδικήσει και εκείνον του Πατριάρχη.
 
Παρόλα αυτά κατόρθωσε να εκλεγεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχοντας τη στήριξη του Μητροπολίτη του Ορους Λιβάνου (Χοντρ) κ. Γεωργίου, ο οποίος βοήθησε να ξεπεραστεί το κώλυμα που υπήρχε για τον κ. Ιωάννη, ο οποίος είχε συμπληρώσει μόνον 4,5 χρόνια στον θρόνο των Παρισίων ως Μητροπολίτης.
 
Ο νέος Πατριάρχης είναι διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αδελφός του Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου, ο οποίος επίσης διεκδικούσε τον θρόνο. tovima.grtovima.gr τοτο

δείτε περισσότερα »
Οι πρίγκηπες εόρτασαν... οικουμενιστικά
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 16/12/2012

Ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος ΙΙ και η Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας γιόρτασαν τον προστάτη της βασιλικής οικογένειας, Άγιο Ανδρέα, στο Βασιλικό Παλάτι του Βελιγραδίου.

Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα από τον Πατριάρχη Ειρηναίο, τον επίσκοπο Šumadia Ιωάννη και κληρικούς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Στη Θεία Λειτουργία ανάμεσα σε πολλούς άλλους παραβρέθηκαν ο ηγούμενος της Ι.Μ.Χιλανδαρίου,  Μουσουλμάνοι, ο Ραβίνος της Εβραϊκής κοινότητας στη Σερβία Isak Asiel, και Παπικοί με επικεφαλής τον Αποστολικό Νούντσιο Orlando Antonini . .(katanixis.blogspot.gr)   .(katanixis.blogspot.gr)  

δείτε περισσότερα »
Εκλέγεται τη Δευτέρα ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 15/12/2012

tovima.gr-Μαρία Αντωνιάδου- Εκλέγεται τη Δευτέρα ο νέος Πατριάρχης Αντιοχείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο τοποτηρητής του θρόνου Μητροπολίτης Βόστρων κ. Σάββας συγκάλεσε τη Σύνοδο της Ιεραρχίας σε συνεδρίαση για το πρωί της Δευτέρας στη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Μπαλαμάντ, στον Λίβανο.

Στη συνεδρίαση καλούνται να συμμετέχουν τα μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δύο αρχιερείς, οι Μητροπολίτες Βαγδάτης κ. Κωνσταντίνος και Βορείου Αμερικής κ. Φίλιππος, έχουν δηλώσει  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38