Πατριαρχεία

Ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών στον Αλεξανδρείας Θεόδωρο
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 21/03/2012

Από τον Μακ.Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β΄ έγινε δεκτός την 20η Μαρτίου ε.ε. στο κτίριο της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καϊρου ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών κ.κ. Μαρ Μπεσάρα Μπούτρος Ράι, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ.Νικολάου, του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Θεοφ. Επισκόπου Νιτρίας κ.Νικοδήμου και κληρικών των δύο Εκκλησιών. 

Υποδεχόμενος τον Πατριάρχη των Μαρωνιτών, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μίλησε για το σημαντικό ιεραποστολικό έργο της παλαιφάτου Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για ειρήνη στην Μέση Ανατολή και σε όλον τον κόσμο.

 

Από την πλευρά του, ο Μαρωνίτης Πρωθιεράρχης εξέφρασε την αγάπη του και την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του Μακ.κ. Θεοδώρου.  

δείτε περισσότερα »
Εκοιμήθη ο Πατριάρχης των Κοπτών Σενούντας ο Γ’
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 18/03/2012

Εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Ευρισκόμενος στο Κάιρο όπως τελέσει την Θεία Λειτουργία της Γ΄ Κυριακής των Νηστειών στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β', πληροφορηθείς την κοίμηση του μακαριστού Πατριάρχη των Κοπτών Σενούντα Γ΄ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Ο μακαριστός Πατριάρχης των Κοπτών κυρός Σενούντα Γ΄  υπήρξε αναμφισβήτητα μεγάλη θρησκευτική προσωπικότητα. Συνδέθηκε από πολλών ετών με την Εκκλησία της Αλεξανδρείας, καθώς γνώριζε προσωπικά τους αείμνηστους Πατριάρχες Αλεξανδρείας Νικόλαο Στ΄, Παρθένιο Γ’, και Πέτρο Ζ’ μετά των οποίων είχε συνεργασία και επικοινωνία σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, ιδιαιτέρως επί θεμάτων διεκκλησιαστικού διαλόγου.

Παριστάμενος στην τελετή ενθρονίσεώς μας στην Πατριαρχική Καθέδρα του Αποστόλου Μάρκου κατά τον Οκτώβριο του έτους 2004, ο κεκοιμημένος Πατριάρχης των Κοπτών Σενούντα Γ΄ διατήρησε έκτοτε αγαστές σχέσεις με το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας, ως και συναντίληψη ιδιαιτέρως επί ζητημάτων σεβασμού και προάσπισης της θρησκευτικής ελευθερίας.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τόσο προς την σεβάσμια ιεραρχία, όσο και προς το ευσεβές ποίμνιο της Κοπτικής Εκκλησίας τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας, ευχόμενοι όπως ο διάδοχος του στον Πατριαρχικό Θρόνο των Κοπτών υπάρξει αντάξιος της παρακαταθήκης του μακαριστού Σενούντα Γ΄."  

  

δείτε περισσότερα »
Χειροτονία εις Πρεσβύτερον από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 05/03/2012

Την Κυριακή, 4ηΜαρτίου ε.ε, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, συλλειτουργούντων των Θεοφιλ.Επισκόπων Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας και Νιτρίας κ.Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, κατά την διάρκεια της οποίας  εχειροτόνησε εις Πρεσβύτερον τον Ιερολ.Διάκονο κ.Απόστολο Τριφύλλη, Διευθυντή της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας. 

Κατά την ομιλία του ο π.Απόστολος Τριφύλλης, μεταξύ άλλων ετόνισε: «Εφόδια ανεκτίμητα τη στιγμή αυτή που με δέος αναμετρώ την ιερότητα του μυστηρίου, ο λόγος και η πράξη Σας. Πολλές φορές μου είπατε: «Ο Χριστός είναι με όλους αυτούς που πιστεύουν σε Αυτόν και αναθέτουν σε Αυτόν τις ελπίδες τους. Εκείνος, με την άμετρη αγάπη και φιλανθρωπία Του, μεταβάλλει τα ασθενή σε σκεύη τίμια και την ασθενεία τους τελειοποιεί με τη δική Του δύναμη.»  

δείτε περισσότερα »
Χειροτονία πρεσβυτέρου και διακόνου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Σιέρρα Λεόνε
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 27/02/2012

(του μητροπολίτη Άκκρας Γεωργίου) Η ιστορική επίσκεψη του Μακ.Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στην πονεμένη χώρα των ματωμένων διαμαντιών, που χάραξε για πάντα την καρδιά του ολοκληρώθηκε με την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ελευθερίου στην πρωτεύουσα Φρίταουν της Σιέρα Λεόνε, την 26ηΦεβρουαρίου ε.ε.

Κοντά του ο Σεβ.Μητροπολίτης Άκκρας κ.Γεώργιος, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, Πατριαρχικός Επίτροπος Σιέρρα Λεόνε και ο τοπικός κλήρος. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας η ΑΘΜ χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον Διάκονο Θεόδωρο και Διάκονο τον εκπαιδευτικό και κατηχητή Βάιο.

Πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος απεύθυνε στο πυκνό εκκλησίασμα, που από νωρίς είχε κατακλύσει τον Καθεδρικό Ναό, λόγια αγάπης και παρηγοριάς και κάλεσε όλους με αγάπη και ομόνοια να ξεχάσουν την λαίλαπα του εμφύλιου πολέμου που κατέστρεψε ολοκληρωτικά την χώρα και να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα και όλοι μαζί να εργαστούν σκληρά για την ανασυγκρότηση της χώρας, συνεχάρη για μια ακόμη φορά τον π. Θεμιστοκλή για το έργο του και του προσέφερε επιστήθιο σταυρό.

Στην Θεία Λειτουργία μεταξύ άλλων παρέστη ο Εξοχ.Υπουργός Εξωτερικών, πολλοί πολιτειακοί παράγοντες, διπλωμάτες και Ορθόδοξοι από τον Λίβανο, την Ρωσία και την Ουκρανία. Ο Μακαριώτατος προσέφερε στον Υπουργό Εξωτερικών εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και τον ευχαρίστησε που η πολιτεία είναι αρωγός στο έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τέλος παρασημοφόρησε με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου τον Εξοχ.Υπουργό Χωροταξίας και Περιβάλλοντος που προσέφερε στην Εκκλησία γη για την ανέγερση ναών και σχολείων και τον κ. Αντώνιο Σκλάβο, ομογενή εξ Αυστραλίας και συνεργάτη που π. Θεμιστοκλή.

Μεγάλη έκπληξη ανέμενε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο όταν εξερχόμενος του Καθεδρικού Ναού αντίκρισε εκατοντάδες ανάπηρα παιδιά, θύματα του πολέμου που τον περίμεναν καρτερικά για να τους ευλογήσει και για να φιλήσουν το χέρι του και με δάκρυα στα μάτια του ζητούσαν να μην τα ξεχάσει ποτέ και να τους υποσχεθεί ότι σύντομα θα έρθει και πάλι κοντά τους.

Η εορταστική ημέρα έκλεισε με πρόγραμμα που παρουσίασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ορθόδοξων σχολείων, που τραγούδησαν και χόρεψαν στους γνωστούς παραδοσιακούς ρυθμούς της Δυτικής Αφρικής.

  

δείτε περισσότερα »
Η Ορθοδοξία αγκαλιάζει τους αδυνάμους της Σιέρρα Λεόνε-Επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Ιερά Επισκοπή
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 24/02/2012

(του Μητροπολίτη Άκκρας Γεωργίου)  Το απόγευμα της Πέμπτης, 23ης Φεβρουαρίου ε.ε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης κ.κ. Θεόδωρος Β΄ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις πολλαπλών χρήσεων της Επισκοπής Σιέρρα Λεόνε, και θαύμασε το έργο του Πατριαρχικού Επιτρόπου αυτής Πανοσιολ. Αρχιμ.κ. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλου, ιδιαίτερα το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο που ανέγειρε παραπλεύρως της Επισκοπής και τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που αναγείρεται στον προαύλιο χώρο, με φροντίδα του Προέδρου του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού κ. Γεωργίου Ασλανίδη.

Στην συνέχεια μετέβη οδικώς στην πόλη Waterloo, όπου βρίσκεται το Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος, ένα κέντρο που έχει αναγερθεί αποκλειστικά για να στηρίξει τα ακρωτηριασμένα θύματα του εμφύλιου σπαραγμού. Ο Πατριάρχης θαύμασε αυτό το μοναδικό κέντρο που κάνει περήφανη όχι μόνο την Αλεξανδρινή Εκκλησία, αλλά και σύσσωμη την Ορθοδοξία. Στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου και Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος εψάλη Δοξολογία και ο Μακαριώτατος απηύθυνε λόγια αγάπης στα θύματα του πολέμου και σε εκατοντάδες παιδιά που φοιτούν στο Ορθόδοξο σχολείο του εν λόγω κέντρου. Στην συνέχεια κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο του Ιερού Ναού, έκανε τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας και διένειμε γραφική ύλη σε όλα τα παιδιά.  

δείτε περισσότερα »
Πρώτη ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Σιέρρα Λεόνε
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 23/02/2012

του Μητροπολίτη Άκκρας Γεωργίου

 

Το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης κ.κ. Θεόδωρος Β΄ αφίχθη στην Σιέρρα Λεόνε από την Νιγηρία, προκειμένου να πραγματοποιήσει την πρώτη ιστορική Του ποιμαντική επίσκεψη σε αυτήν την Ιερά Επίσκοπή του Θρόνου, που ίδρυσε το έτος 2010, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Άκκρας κ. Γεώργιο, προς τούτο αφιχθέντα από την εκκλησιαστική επαρχία του, την Γκάνα.

Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Φριτάουν, τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο υπεδέχθη ο Πατριαρχικός Επίτροπος Σιέρρα Λεόνε, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, ο ιερός κλήρος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και εθελοντές Ιεραπόστολοι από την Αυστραλία. Στην συνέχεια με αυτοκινητοπομπή της Προεδρίας της Δημοκρατίας επιβιβάσθηκε σε φέρυ μποτ για να μεταβεί στην πρωτεύουσα.  

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτου Προικοννήσου Ιωσήφ “Γιορτές στη Βασιλεύουσα”
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 19/02/2012

Μόλις κυκλοφόρησε από τις φιλόκαλες εκδόσεις Αρχονταρίκι, το βιβλίο του Μητροπολίτου Προικοννήσου Ιωσήφ με τίτλο Γιορτές στη Βασιλεύουσα. Ο συγγραφέας αφιερώνει το πόνημά του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την 20ετηρίδα της Πατριαρχίας Του, ενώ ο Πατριάρχης με γράμμα Του προλογίζει την έκδοση.

δείτε περισσότερα »
Το καλύτερο και ωραιότερο δώρο για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 18/02/2012

Την Παρασκευή, 17ηΦεβρουαρίου ε.ε., εορτή της μνήμης του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, κατά την  οποία άγει τα σεπτά Του ονομαστήρια ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ετέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Χριστοφόρου, στην πόλη Awo-Idemiliτης Ανατολικής Νιγηρίας.

Ο Μακαριώτατος αφίχθη αεροπορικώς από το Λάγκος  της Νιγηρίας το απόγευμα της 14ηςΦεβρουαρίου ε.ε, συνοδευόμενος από τους Σεβ.Μητροπολίτες Νιγηρίας κ.Αλέξανδρο και Καμερούν κ.Γρηγόριο, ως και τον Πανοσιολ.Αρχιμ. κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Την κυριώνυμο ημέρα, ετέλεσε τα εγκαίνια του νεοδμήτου Ιερού Ναού του Αγίου Χριστοφόρου, ο οποίος ανηγέρθη δαπάναις της Αδελφότητος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, καθώς και την Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των προαναφερθέντων Σεβ. Ιεραρχών.

Προ του πέρατος της Ευχαριστιακής Συνάξεως η ΑΘΜ απένειμε τα οφφίκια του Αρχιμανδρίτου στους Οσιολ.π.Βενιαμίν Eziemeκαι Ερμά  Oparaκαι του Πρωτοπρεσβυτέρου στον Αιδεσιμ.π.Ιωάννη Okolo. 

δείτε περισσότερα »
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στη Μητρόπολη Νιγηρίας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 16/02/2012

Το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου ε.ε, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν κ.Γρηγόριο και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Παντελεήμονα Αράθυμο, Αρχιγραμμτέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, μετέβη στον προσωρινό Ιερό Καθεδρικό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου Λάγκος, όπου εγένετο επισήμως δεκτός από τον Σεβ. Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. Αλέξανδρο, κληρικούς της τοπικής Εκκλησίας και πλήθος πιστών.

Αμέσως μετά εψάλη Δοξολογία, προ του πέρατος της οποίας ο Σεβ.Μητροπολίτης Νιγηρίας κ.Αλέξανδρος προσεφώνησε την ΑΘΜ, λέγων׃   

δείτε περισσότερα »
Ιεραποστολική επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Νιγηρία
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 15/02/2012

Ιεραποστολική επίσκεψη στην Νιγηρία πραγματοποιεί η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, από 14ηςέως 22ας Φεβρουαρίου ε.ε.

Ο Μακαριώτατος αφίχθη στο Λάγκος της Νιγηρίας το απόγευμα της 14ηςΦεβρουαρίου ε.ε., συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Παντελεήμονα Αράθυμο, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Στον διεθνή αερολιμένα την ΑΘΜ υπεδέχθησαν οι Σεβ.Μητροπολίτες Νιγηρίας κ.Αλέξανδρος και Καμερούν κ.Γρηγόριος, ο Εξοχ.Πρέσβης της Ελλάδος κ.Διονύσιος Σουρβάνος, ο Εντιμ.Πρόξενος της Αιγύπτου στο Λάγκος κ.Άχμετ Μπαχάα Ελ Ντιν, κληρικοί και κρατικοί αξιωματούχοι.  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36