Πατριαρχεία

Επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Ι.Μητρόπολη Καλής Ελπίδος
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 20/05/2012

Στην Ιερά Μητρόπολη Καλής Ελπίδος αφίχθη το απόγευμα της Παρασκευής, 18ης Μαΐου ε.ε.,η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Άκκρας κ. Γεώργιο, Εκπρόσωπό Του στην Αθήνα, και τον Αιδεσιμολ.Πρωτοπρ.κ. Αθηνόδωρο Παπαευρυπιάδη, Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, προκειμένου να εγκαινιάσει τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης, που ανεγέρθη με φροντίδα του Σεβ. Μητροπολίτου Καλής Ελπίδος κ. Σεργίου, εντός του προαύλιου χώρου της Ιεράς Μητροπόλεως. Τον θεμέλιο λίθο του Ναού είχε καταθέσει ο Μακαριώτατος κατά την διάρκεια της ποιμαντορικής Του περιοδείας στο Κέηπ Ταόυν το έτος 2005.

Στο αεροδρόμιο του Κέϊπ Τάουν τον Μακ.Πατριάρχη υποδέχθηκε ο επιχώριος Μητροπολίτης, Σεβ. κ. Σέργιος, ο ιερός κλήρος της Μητροπόλεως, ο Εντιμ. Πρόξενος της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Σούλιος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Νάσος Βαρταλάς, ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στο Ντέρμπαν κ. Σάββας Στυλιανός και άλλοι κοινοτικοί παράγοντες. Αμέσως μετά την άφιξή Του, ο Μακαριώτατος μετέβη στην Ιερά Μητρόπολη και από εκεί εν πομπή μετέφερε τα λείψανα των νεοφανών μαρτύρων εντός του Ναού και χοροστάτησε κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό των εγκαινίων.

Αμέσως μετά ακολούθησε εόρτια εκδήλωση κατά σε παρακείμενο χώρο, όπου η χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια.

Το πρωί του Σαββάτου, 19ης Μαΐου,η ΑΘΜ ετέλεσε την Ακολουθία των εγκαινίων, κατά την διάρκεια της οποίας επεξηγούσε στο πυκνό εκκλησίασμα τις σχετικές λεπτομέρειες της τελετής, και εν συνεχεία προέστη της Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων των Σεβ.Μητροπολίτων Καλής Ελπίδος κ. Σεργίου και Άκκρας κ. Γεωργίου.

 

Κατά την προσφώνησή του ο Σεβ. κ. Σέργιος καλωσόρισε με θερμό και μεστό εκκλησιαστικό λόγο τον Σεπτό Προκαθήμενο του Θρόνου του Αγίου Μάρκου, αναφέρθηκε στο τεράστιο ανακαινιστικό Του έργο στην Αλεξάνδρεια και στις ιεραποστολικές Του περιοδείες ανά την αφρικανική ήπειρο, ως και στην ιστορία ανεγέρσεως του Ιερού Ναού. Κατακλείων, προσέφερε στον Πατριάρχη ως ενθύμιο των εγκαινίων χρυσοκέντητο κριτάτο.

Ο Μακαριώτατος, αντιφωνών, απηύθυνε δέηση στον Δωρεοδότη Κύριο που Τον αξίωσε να εγκαινιάσει τον Ναό που ο ίδιος θεμελίωσε πριν από επτά χρόνια και κάλεσε όλους τους Ορθόδοξους της όμορφης πόλης του Κέιπ Τάουν να είναι πάντοτε κοντά στην μητρική αγκάλη της Εκκλησίας, της αποτελούσης καταφυγή, παρηγορία, ελπίδα, φωτισμό και σωτηρία. Ακόμη, επήνεσε τις φιλόπονες ενέργειες και το ποιμαντικό έργο του Σεβ.Μητροπολίτου Καλής Ελπίδος, προς τον οποίο προσέφερε ασημένιο Δισκοπότηρο σε ανάμνηση των τελεσθέντων εγκαινίων.

Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως απορφανισθέντα αφρικανόπουλα που περιθάλπονται από την τοπική Εκκλησία, παρουσίασαν εορταστικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του Ακρωτηρίου και ακολούθησε πανηγυρικό πρόγραμμα από τα παιδιά της παροικίας των Ορθόδοξων Βουλγάρων της πόλης.   

 

Μητροπολίτης Άκκρας Γεώργιος

 

 

 

  

δείτε περισσότερα »
Επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Σιναίου στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 09/05/2012

Την 8ηΜαΐου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β υπεδέχθη στην Πατριαρχική Καθέδρα τον Σεβ.Αρχιεπίσκοπο Σιναίου κ.Δαμιανό.

 

Κατά την συνάντηση, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε στον Μακ.Πατριάρχη τον νέο εκπρόσωπο της Μονής στο Κάιρο, Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Αρσένιο, ενώ συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

Προς τον Σεβ.Αρχιεπίσκοπο η ΑΘΜ προσέφερε ράβδο, ενώ ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου και της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης. Τέλος ο Σεβ.κ.Δαμιανός παρεκάθησε στην Πατριαρχική τράπεζα.

 

Αρχιμ.Παντελεήμων Αράθυμος

Αρχιγραμματεύς

  

δείτε περισσότερα »
Η Θρονική Εορτή της Αλεξανδρινής Εκκλησίας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 27/04/2012

Μετά το πέρας της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε εόρτια σύναξη στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου ο Μακ.Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β' εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τα εκλεκτά Μέλη της Αδελφότητος Οφφικιάλων του Θρόνου «Απόστολος Μάρκος».   Από την πλευρά τους οι Οφφικιάλοι του Πατριαρχείου, διά του Προέδρου της Αδελφότητός τους Ελλογ.κ.Θεοδώρου Παναγόπουλου, ομοτ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εδήλωσαν την αδιάπτωτη συμπαράστασή τους στο πολυσχιδές έργο της Δευτεροθρόνου Εκκλησίας, ενώ απέδωσαν τιμή στους Ελλογιμ.κ.κ.Αχιλλέα Τουρκαντώνη, Ακαδημαϊκό, Μ. Άρχοντα Ακτουάριο, και Θεόδωρο Δαρδαβέση, Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, Άρχοντα Υπομιμνήσκοντα, για την ουσιαστική συμβολή τους στη εν γένει δράση της Αδελφότητος των Οφφικιάλων καί του παλαιφάτου Πατριαρχείου.  

δείτε περισσότερα »
Το εγκόλπιο του μητροπολίτη Βηρυτού στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 23/04/2012

Την Κυριακή, 22α Απριλίου ε.ε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β΄, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και εκήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Αραβορθοδόξου Κοινότητος Αλεξανδρείας, συλλειτουργούντων του Σεβ.Μητροπολίτου Ερμουπόλεως κ.Νικολάου και  του Θεοφιλ. Επισκόπου Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας.Ακολούθησε εόρτια δεξίωση κατά την οποία ο Μακαριώτατος εξήρε την άοκνη δραστηριότητα της Αραβορθοδόξου Κοινότητος προς ανακαίνιση του ως άνω Ναού και προσέφερε το αργυρό πατριαρχικό οικόσημο προς αυτήν.

 

Τέλος, ο κ.Αντιπρόεδρος προσέφερε στον Μακ.Πατριάρχη εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου παλαιό εγκόλπιο, προερχόμενο από τον αείμνηστο Μητροπολίτη  Βηρυτού Ηλία Κάραμ.

Αρχιμ.Παντελεήμων Αράθυμος

Αρχιγραμματεύς

  

δείτε περισσότερα »
Πανήγυρις Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 22/04/2012

Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, το ελληνικό Κάιρο τίμησε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή της Διακαινησίμου (σύμφωνα με το τοπικό έθος) την μνήμη του Αγίου Γεωργίου «εν Παλαιώ Καΐρω», της «Ροτόντας» της Ανατολής.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν φέτος στο μικρό Παρεκκλήσιο του ιστορικού αυτού μνημείου της Ορθοδοξίας, καθώς ήδη εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει – για πρώτη φορά μετά από εκατό χρόνια – οι εργασίες για την εκ βάθρων αποκατάσταση του χώρου, με την δωρεά του έλληνα εφοπλιστή κ.Αθανασίου Μαρτίνου. 
 

δείτε περισσότερα »
Πάσχα στο Μπουρούντι
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 16/04/2012

(του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Σάββα) Με λαμπρότητα τελέσθηκε η ακολουθία της Αναστάσεως στο Μπουρούντι και στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Μπουζουμπούρα  με την συμμετοχή σύσσωμης της Ελληνικής Κοινότητας, Ρώσων, Σέρβων, Πολωνών και Αφρικανών Ορθοδόξων, παρά τις καταρρακτώδεις βροχές.

 

Η Ακολουθία της Αναστάσεως τελέσθηκε στις 10 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου λόγω της επικρατούσης κατάστασης στην χώρα ενώ η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργιά τελέσθηκε το πρωί της Κυριακής και ακολούθως ο Εσπερινός της Αγάπης.

 

Μετά την ανάγνωση της Εγκυκλίου του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ ο Επίσκοπος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε όλους τους παροίκους για την άριστη συνεργασία και την συμμετοχή τους στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, ευχαρίστησε τους αφρικανούς συνεργάτες της ιεραποστολής για την ανιδιοτελή προσφορά τους και τους Ιεραποστολικούς Συλλόγους, Συνδέσμους, Αδελφότητες, μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και τους φίλους της Ιεραποστολής, που συμβάλουν στο Ανθρωπιστικό-Ιεραποστολικό  Έργο της Επισκοπής η οποία κατόρθωσε με την συμβολή των παραπάνω σε δύο χρόνια σημαντικό έργο σε μία από τις δυσκολότερες και ακριβότερες χώρες της Αφρικής, με την συμπαράσταση τους σήμερα ακούσθηκε το Χριστός Ανέστη σε κατάμεστους Ναούς.

 

Αξίζει να σημειωθεί επίσης 

δείτε περισσότερα »
Προαγωγές στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 08/04/2012

Την Κυριακή των Βαΐων, 8ηΑπριλίου ε.ε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και εκήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, συλλειτουργούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας.

 

Προ του πέρατος της Θεία Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος ανεκοίνωσε τις προαγωγές του Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Νήφωνος Πουλοπούλου εις Υπογραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του παλαιφάτου Πατριαρχείου και του Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Αποστόλου Τριφύλλη εις Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου Του. 

δείτε περισσότερα »
Επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 07/04/2012

Την Παρασκευή, 6η Απριλίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β,υπεδέχθη στην Πατριαρχική Καθέδρα τον Εξοχ. Υφυπουργό Εξωτερικών κ.Δημήτριο Δόλλη, συνοδευόμενο από τον Εντιμολ.κ.Χρήστο Καποδίστρια, Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, τον κ.Γεώργιο Αρναούτη, Διευθυντή του διπλωματικού Γραφείου του και τον κ.Θωμά Ματσουκά, Υποδιευθυντή αυτού.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τον κ.Υφυπουργό για το εν γένει επιτελούμενο ιεραποστολικό καί ανθρωπιστικό έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Αφρική, ανεφέρθη στην πρόσφατη συνάντηση των Ορθοδόξων Προκαθημένων της Μ.Ανατολής στην Κύπρο και στην ταραχώδη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως δε στη Συρία, ενώ απηύθυνε ολόθυμες ευχαριστίες για την διαρκή μέριμνα της Ελλάδος προς το πρεσβυγενές Πατριαρχείο.

Ο Εξοχ.κ.Υφυπουργός επήνεσε τη διεθνή παρουσία και την δράση του Πατριαρχικού Θρόνου των Αλεξανδρέων υπό την πεπνυμένη ποδηγεσία του Μακ.κ.Θεοδώρου, εξεδήλωσε την διαρκή στήριξη της Ελλάδος προς αυτό και ετόνισε τον σημαντικό ρόλο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην προσπάθεια ειρηνεύσεως και καταλλαγής στην Μ.Ανατολή.

 Εν συνεχεία,  η ΑΘΜ  απένειμε τιμητικώς στον Εξοχ.κ. Δόλλη τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου και ξενάγησε τον ίδιο και τη συνοδεία του στο Πατριαρχικό Μέγαρο.

Τέλος παρέθεσε επίσημο γεύμα στην Πατριαρχική Τράπεζα προς τιμήν του υψηλού επισκέπτου.

Αρχιμ.Παντελεήμων Αράθυμος
Αρχιγραμματεύς.    

 

 

  

δείτε περισσότερα »
Ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών στον Αλεξανδρείας Θεόδωρο
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 21/03/2012

Από τον Μακ.Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β΄ έγινε δεκτός την 20η Μαρτίου ε.ε. στο κτίριο της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καϊρου ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών κ.κ. Μαρ Μπεσάρα Μπούτρος Ράι, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ.Νικολάου, του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Θεοφ. Επισκόπου Νιτρίας κ.Νικοδήμου και κληρικών των δύο Εκκλησιών. 

Υποδεχόμενος τον Πατριάρχη των Μαρωνιτών, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μίλησε για το σημαντικό ιεραποστολικό έργο της παλαιφάτου Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για ειρήνη στην Μέση Ανατολή και σε όλον τον κόσμο.

 

Από την πλευρά του, ο Μαρωνίτης Πρωθιεράρχης εξέφρασε την αγάπη του και την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του Μακ.κ. Θεοδώρου.  

δείτε περισσότερα »
Εκοιμήθη ο Πατριάρχης των Κοπτών Σενούντας ο Γ’
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 18/03/2012

Εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Ευρισκόμενος στο Κάιρο όπως τελέσει την Θεία Λειτουργία της Γ΄ Κυριακής των Νηστειών στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β', πληροφορηθείς την κοίμηση του μακαριστού Πατριάρχη των Κοπτών Σενούντα Γ΄ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Ο μακαριστός Πατριάρχης των Κοπτών κυρός Σενούντα Γ΄  υπήρξε αναμφισβήτητα μεγάλη θρησκευτική προσωπικότητα. Συνδέθηκε από πολλών ετών με την Εκκλησία της Αλεξανδρείας, καθώς γνώριζε προσωπικά τους αείμνηστους Πατριάρχες Αλεξανδρείας Νικόλαο Στ΄, Παρθένιο Γ’, και Πέτρο Ζ’ μετά των οποίων είχε συνεργασία και επικοινωνία σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, ιδιαιτέρως επί θεμάτων διεκκλησιαστικού διαλόγου.

Παριστάμενος στην τελετή ενθρονίσεώς μας στην Πατριαρχική Καθέδρα του Αποστόλου Μάρκου κατά τον Οκτώβριο του έτους 2004, ο κεκοιμημένος Πατριάρχης των Κοπτών Σενούντα Γ΄ διατήρησε έκτοτε αγαστές σχέσεις με το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας, ως και συναντίληψη ιδιαιτέρως επί ζητημάτων σεβασμού και προάσπισης της θρησκευτικής ελευθερίας.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τόσο προς την σεβάσμια ιεραρχία, όσο και προς το ευσεβές ποίμνιο της Κοπτικής Εκκλησίας τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας, ευχόμενοι όπως ο διάδοχος του στον Πατριαρχικό Θρόνο των Κοπτών υπάρξει αντάξιος της παρακαταθήκης του μακαριστού Σενούντα Γ΄."  

  

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37