Πατριαρχεία

Ενθρόνιση Επισκόπου Μποτσουάνας Γενναδίου
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 03/06/2012

Η τελετή της ενθρόνισης του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου  Μποτσουάνας κ. Γενναδίου πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 2 Ιουνίου, από την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, στον Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Σταυρού της πρωτεύουσας της Μποτσουάνας Καμπερόν.

Στην προσφώνησή του ο Μακ. Πατριάρχης Αλεξανδρείας μετέφερε στον Θεοφιλ.Επίσκοπο κ.Γεννάδιο τις ευχές του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Οποίος απέστειλε σχετικό Πατριαρχικό Γράμμα στην ΑΘΜ για την ενθρόνιση του Θεοφιλ.Μποτσουάνας.  

δείτε περισσότερα »
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο "Σπίτι για τα παιδιά του δρόμου"
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 29/05/2012

(του μητροπολίτη Άκκρας Γεωργίου) Την Δευτέρα, 28η Μαΐου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνό, επισκέφθηκε το ευαγές ίδρυμα υπό την επωνυμία «Σπίτι για τα παιδιά του δρόμου» που λειτουργεί στο Γιοχάνεσμπουργκ, κάτω από την σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως και με την εθελοντική προσφορά του ζεύγους Ιωάννη και Ελένης Βουγιουκλή.
 

δείτε περισσότερα »
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εγκαινίασε το "Πουρούλειο"
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 27/05/2012

Το Σάββατο, 26η Μαΐου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Βʼ εγκαινίασε το νεόδμητο κτίριο που θα φιλοξενήσει το Λύκειο Ελληνίδων Νοτίου Αφρικής. Το κτίριο ονομάστηκε «Πουρούλειο» προς τιμήν των μεγάλων ευεργετών Λούκα και Άρτεμης Πουρούλη. Ο Μακ.Πατριάρχης τέλεσε τον Αγιασμό και στην συνέχεια έκανε τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας. Στον χαιρετισμό του συνεχάρη την Εριτ.Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων κα. Δομνίκη Σουρή για την πολύχρονη προσφορά της και το ζεύγος Λούκα και Άρτεμη Πουρούλη που στάθηκαν στο πλευρό του Λυκείου και συνέβαλαν καθοριστικά στο να γίνει πραγματικότητα το όνειρο τόσο χρόνων και να μπορέσει το Λύκειο Ελληνίδων να αποκτήσει την δική του στέγη, εντός της Ελληνικής Σχολής ΣΑΧΕΤΙ.

Ακόμη, προσέφερε το έμβλημα του Πατριαρχείου στο ζεύγος Πουρούλη και τίμησε την κα. Σουρή με τον Λέοντα του Αγίου Μάρκου. Ακολούθως ο Μακαριώτατος ξεναγήθηκε στο κτίριο και θαύμασε τους χώρους, που μεταξύ άλλων φιλοξενεί το αρχείο του Λυκείου Ελληνίδων και το αρχείου της Ελληνικής Σχολής ΣΑΧΕΤΙ. Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε σε όλους η έκθεση πλούσιου φωτογραφικού υλικού, που παραχώρησε η αείμνηστη Μαρία Κατράκη. Στην εκδήλωση παρέστησαν οι διπλωματικές και κοινοτικές αρχές, τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων και πολλοί πάροικοι.

Το βράδυ η ΑΘΜ παρέστη σε εκδήλωσε που οργάνωσε προς τιμήν του η Αδελφότητα Κρητών Νοτίου Αφρικής με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού παροίκων κρητικής καταγωγής. Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ.Παύλος Τσατσαρολάκης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υπεδέχθησαν εγκάρδια τον Μακαριώτατο, ο οποίος φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στο νησί του και στην συνεισφορά των κρητών Πατριαρχών στον Θρόνο του Αγίου Μάρκου. 

 

Μητροπολίτης Άκκρας Γεώργιος 

δείτε περισσότερα »
Επίσκεψη του Αλεξανδρείας στη μητρόπολη Ιωαννουπόλεως
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 24/05/2012

Το απόγευμα της Δευτέρας, 21η Μαΐου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’αφίχθη στο Γιοχάνεσμπουργκ, την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας. Στο αεροδρόμιο τον Μακαριώτατο και την συνοδεία Του υποδέχθηκε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός, ο Εξοχ.Πρέσβης της Κύπρου κ. Πέτρος Νακούζης, η Εριτ.Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην νοτιοαφρικανική πρωτεύουσα κα. Ευαγγελία Γραμματίκα, ο Επιτετραμμένος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων κ. Ιωάννης Μπαλαδάκης, ο ιερός κλήρος και άλλοι κοινοτικοί παράγοντες. 

Το απόγευμα η ΑΘΜ μετέβη στις εγκαταστάσεις του ελληνικού ραδιοφωνικού σταθμού "Νέα Πανελλήνια Φωνή", συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο και στην συνέχεια έδωσε ζωντανή συνέντευξη . 

Το πρωί της Τρίτης, 22ας Μαΐου ε.ε., ο Μακ.Πατριάρχης συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Γυναικών Ν.Αφρικής «Παναθηναϊκή» και ενημερώθηκε από την Πρόεδρο του Δ.Σ., Εριτ. κα. Άννα Συνοδινού για την πορεία του φιλανθρωπικού έργου.   

Αργότερα, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως κ.Δαμασκηνό μετέβη στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίων Αναργύρων και μετά από σύντομη δέηση που εψάλη, επισκέφθηκε την παρακείμενη «Στέγη Αγάπης», ευαγές Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως που προσφέρει δωρεάν φιλοξενία και τροφή σε άπορα μέλη της ελληνικής παροικίας. Εκεί ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον μεγάλο ευεργέτη της Στέγης Αγάπης κ. Ελευθέριο Αθανασίου και τον προϊστάμενο του Ναού των Αγίων Αναργύρων, Πανοσιολ.Αρχιμ.κ. Χρυσόστομο Πολύζο για το πολύτιμο έργο που προσφέρουν με την συμπαράσταση των κυριών της παροικίας προς ανακούφιση των δοκιμαζομένων ελλήνων.

Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας ο Μακαριώτατος μετέβη στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Νεκταρίου, όπου τον υποδέχθηκε ο προϊστάμενος του Ναού π. Στυλιανός Ναθαναήλ και εν συνεχεία στο «Νομίκειο Γηροκομείο – Άγιος Νεκτάριος» και συνωμίλησε με τους τροφίμους, όπου πολλοί εξ αυτών κατάγονται από την Αλεξάνδρεια. Για μια ακόμη φορά ο Μακαριώτατος συγκινήθηκε όταν συνάντησε την εμπνεύστρια και ιδρύτρια του γηροκομείου κα. Δανάη Παπαφώτη εξ Αλεξανδρείας, η οποία μαζί με την μακαριστή σήμερα Ελένη Χριστέλλη ίδρυσαν το γηροκομείο το 1950, όταν διαπίστωσαν πως στους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ υπήρχαν άποροι έλληνες. Πριν αναχωρήσει από το γηροκομείο ο Μακαριώτατος συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο, τους εργαζόμενους και τις εθελόντριες κυρίες για το έργο που επιτελούν προς ανακούφιση των γερόντων.

Το απόγευμα, ο Σεπτός Προκαθήμενος συναντήθηκε με μέλη της νεολαίας και διαπρεπείς έλληνες επιχειρηματίες που ίδρυσαν την ΜΚΟ «Φιλική – Φίλοι της Ελλάδος» με σκοπό να ενώσει τους έλληνες και φιλέλληνες της διασποράς, αρχικά της Νοτίου Αφρικής, με την Ελλάδα και να προσφέρει έναν ουσιαστικό τρόπο επικοινωνίας με διάφορες οργανώσεις για να τονώσει, επιταχύνει και στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Τέλος, το βράδυ μετέβη στην Πρετόρια και παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν Του ο Εξοχ.Πρέσβης της Ελλάδος στην Ν.Αφρική κ. Σπυρίδων Θεοχαρόπουλος. Μεταξύ των παρισταμένων ήταν και ο νομικός κ. Γεώργιος Μπίζος, ο προσωπικός δικηγόρος και φίλος του αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αφρικανών της Νοτίου Αφρικής κ. Ν. Μαντέλα.  

Μητροπολίτης Άκκρας Γεώργιος

  

δείτε περισσότερα »
Χειροτονία Διακόνου στο Κέηπ Τάουν
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 21/05/2012

(του Μητροπολίτου Άκκρας Γεωργίου) Την Κυριακή, 20η Μαΐου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ετέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κέηπ Τάουν, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Καλής Ελπίδος κ. Σεργίου και Άκκρας κ.Γεωργίου, ως και την εις Διάκονον χειροτονία του ομογενούς κ.Μιχαήλ Σίμου, ο οποίος σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με φροντίδα του Σεβ. κ. Σέργιου.

Κατά την ομιλία Του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Μακ.Πατριάρχης ανέφερε: «Με αισθήματα πνευματικής αγαλλιάσεως ευρισκόμεθα κατά την εύσημη αυτήν ημέρα, ανάμεσά σας, υπό τους θόλους του περιλάμπρου Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, της πόλεως του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος, τελούντες την αναίμακτη Μυσταγωγία και κοινωνούντες του Μυστηρίου της Ζωής διά της μεταξύ μας κοινωνίας. 

δείτε περισσότερα »
Επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Ι.Μητρόπολη Καλής Ελπίδος
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 20/05/2012

Στην Ιερά Μητρόπολη Καλής Ελπίδος αφίχθη το απόγευμα της Παρασκευής, 18ης Μαΐου ε.ε.,η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Άκκρας κ. Γεώργιο, Εκπρόσωπό Του στην Αθήνα, και τον Αιδεσιμολ.Πρωτοπρ.κ. Αθηνόδωρο Παπαευρυπιάδη, Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, προκειμένου να εγκαινιάσει τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης, που ανεγέρθη με φροντίδα του Σεβ. Μητροπολίτου Καλής Ελπίδος κ. Σεργίου, εντός του προαύλιου χώρου της Ιεράς Μητροπόλεως. Τον θεμέλιο λίθο του Ναού είχε καταθέσει ο Μακαριώτατος κατά την διάρκεια της ποιμαντορικής Του περιοδείας στο Κέηπ Ταόυν το έτος 2005.

Στο αεροδρόμιο του Κέϊπ Τάουν τον Μακ.Πατριάρχη υποδέχθηκε ο επιχώριος Μητροπολίτης, Σεβ. κ. Σέργιος, ο ιερός κλήρος της Μητροπόλεως, ο Εντιμ. Πρόξενος της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Σούλιος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Νάσος Βαρταλάς, ο Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στο Ντέρμπαν κ. Σάββας Στυλιανός και άλλοι κοινοτικοί παράγοντες. Αμέσως μετά την άφιξή Του, ο Μακαριώτατος μετέβη στην Ιερά Μητρόπολη και από εκεί εν πομπή μετέφερε τα λείψανα των νεοφανών μαρτύρων εντός του Ναού και χοροστάτησε κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό των εγκαινίων.

Αμέσως μετά ακολούθησε εόρτια εκδήλωση κατά σε παρακείμενο χώρο, όπου η χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια.

Το πρωί του Σαββάτου, 19ης Μαΐου,η ΑΘΜ ετέλεσε την Ακολουθία των εγκαινίων, κατά την διάρκεια της οποίας επεξηγούσε στο πυκνό εκκλησίασμα τις σχετικές λεπτομέρειες της τελετής, και εν συνεχεία προέστη της Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων των Σεβ.Μητροπολίτων Καλής Ελπίδος κ. Σεργίου και Άκκρας κ. Γεωργίου.

 

Κατά την προσφώνησή του ο Σεβ. κ. Σέργιος καλωσόρισε με θερμό και μεστό εκκλησιαστικό λόγο τον Σεπτό Προκαθήμενο του Θρόνου του Αγίου Μάρκου, αναφέρθηκε στο τεράστιο ανακαινιστικό Του έργο στην Αλεξάνδρεια και στις ιεραποστολικές Του περιοδείες ανά την αφρικανική ήπειρο, ως και στην ιστορία ανεγέρσεως του Ιερού Ναού. Κατακλείων, προσέφερε στον Πατριάρχη ως ενθύμιο των εγκαινίων χρυσοκέντητο κριτάτο.

Ο Μακαριώτατος, αντιφωνών, απηύθυνε δέηση στον Δωρεοδότη Κύριο που Τον αξίωσε να εγκαινιάσει τον Ναό που ο ίδιος θεμελίωσε πριν από επτά χρόνια και κάλεσε όλους τους Ορθόδοξους της όμορφης πόλης του Κέιπ Τάουν να είναι πάντοτε κοντά στην μητρική αγκάλη της Εκκλησίας, της αποτελούσης καταφυγή, παρηγορία, ελπίδα, φωτισμό και σωτηρία. Ακόμη, επήνεσε τις φιλόπονες ενέργειες και το ποιμαντικό έργο του Σεβ.Μητροπολίτου Καλής Ελπίδος, προς τον οποίο προσέφερε ασημένιο Δισκοπότηρο σε ανάμνηση των τελεσθέντων εγκαινίων.

Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως απορφανισθέντα αφρικανόπουλα που περιθάλπονται από την τοπική Εκκλησία, παρουσίασαν εορταστικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του Ακρωτηρίου και ακολούθησε πανηγυρικό πρόγραμμα από τα παιδιά της παροικίας των Ορθόδοξων Βουλγάρων της πόλης.   

 

Μητροπολίτης Άκκρας Γεώργιος

 

 

 

  

δείτε περισσότερα »
Επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Σιναίου στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 09/05/2012

Την 8ηΜαΐου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β υπεδέχθη στην Πατριαρχική Καθέδρα τον Σεβ.Αρχιεπίσκοπο Σιναίου κ.Δαμιανό.

 

Κατά την συνάντηση, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε στον Μακ.Πατριάρχη τον νέο εκπρόσωπο της Μονής στο Κάιρο, Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Αρσένιο, ενώ συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

Προς τον Σεβ.Αρχιεπίσκοπο η ΑΘΜ προσέφερε ράβδο, ενώ ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου και της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης. Τέλος ο Σεβ.κ.Δαμιανός παρεκάθησε στην Πατριαρχική τράπεζα.

 

Αρχιμ.Παντελεήμων Αράθυμος

Αρχιγραμματεύς

  

δείτε περισσότερα »
Η Θρονική Εορτή της Αλεξανδρινής Εκκλησίας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 27/04/2012

Μετά το πέρας της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε εόρτια σύναξη στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου ο Μακ.Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β' εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τα εκλεκτά Μέλη της Αδελφότητος Οφφικιάλων του Θρόνου «Απόστολος Μάρκος».   Από την πλευρά τους οι Οφφικιάλοι του Πατριαρχείου, διά του Προέδρου της Αδελφότητός τους Ελλογ.κ.Θεοδώρου Παναγόπουλου, ομοτ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εδήλωσαν την αδιάπτωτη συμπαράστασή τους στο πολυσχιδές έργο της Δευτεροθρόνου Εκκλησίας, ενώ απέδωσαν τιμή στους Ελλογιμ.κ.κ.Αχιλλέα Τουρκαντώνη, Ακαδημαϊκό, Μ. Άρχοντα Ακτουάριο, και Θεόδωρο Δαρδαβέση, Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, Άρχοντα Υπομιμνήσκοντα, για την ουσιαστική συμβολή τους στη εν γένει δράση της Αδελφότητος των Οφφικιάλων καί του παλαιφάτου Πατριαρχείου.  

δείτε περισσότερα »
Το εγκόλπιο του μητροπολίτη Βηρυτού στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 23/04/2012

Την Κυριακή, 22α Απριλίου ε.ε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β΄, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και εκήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Αραβορθοδόξου Κοινότητος Αλεξανδρείας, συλλειτουργούντων του Σεβ.Μητροπολίτου Ερμουπόλεως κ.Νικολάου και  του Θεοφιλ. Επισκόπου Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας.Ακολούθησε εόρτια δεξίωση κατά την οποία ο Μακαριώτατος εξήρε την άοκνη δραστηριότητα της Αραβορθοδόξου Κοινότητος προς ανακαίνιση του ως άνω Ναού και προσέφερε το αργυρό πατριαρχικό οικόσημο προς αυτήν.

 

Τέλος, ο κ.Αντιπρόεδρος προσέφερε στον Μακ.Πατριάρχη εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου παλαιό εγκόλπιο, προερχόμενο από τον αείμνηστο Μητροπολίτη  Βηρυτού Ηλία Κάραμ.

Αρχιμ.Παντελεήμων Αράθυμος

Αρχιγραμματεύς

  

δείτε περισσότερα »
Πανήγυρις Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 22/04/2012

Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, το ελληνικό Κάιρο τίμησε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή της Διακαινησίμου (σύμφωνα με το τοπικό έθος) την μνήμη του Αγίου Γεωργίου «εν Παλαιώ Καΐρω», της «Ροτόντας» της Ανατολής.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν φέτος στο μικρό Παρεκκλήσιο του ιστορικού αυτού μνημείου της Ορθοδοξίας, καθώς ήδη εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει – για πρώτη φορά μετά από εκατό χρόνια – οι εργασίες για την εκ βάθρων αποκατάσταση του χώρου, με την δωρεά του έλληνα εφοπλιστή κ.Αθανασίου Μαρτίνου. 
 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38