Πατριαρχεία

Μητροπολίτης Νικηφόρος: Δοξάζω το Θεό!
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 13/06/2011

Δοξάζουμε το Θεό, που στις δύσκολες μέρες που διάγει η χώρα μας, φροντίζει να αναδεικνύει νέους δωρητές για το έργο της εξωτερικής Ιεραποστολής. Η ευαισθησία των ευσπλαχνικών συνανθρώπων μας έχει προσφέρει από το υστέρημα της καρδιάς τους για τη στήριξη των Ορθοδόξων (και όχι μόνο) αδελφών μας στις χώρες της Αφρικής. Ήδη τρεις στοργικοί δωρητές ανέλαβαν διά της Αδελφότητάς μας τη χρηματοδότηση δύο νέων έργων στην πόλη Gungu του Κογνκό, με πληθυσμό περί τους 100.000 κατοίκους, η οποία βρίσκεται 700 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Κινσάσα. Με τη βοήθειά τους θα ανεγερθεί ένας Ιερός  Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο οποίος θα στεγάσει το ορθόδοξο ιθαγενές ποίμνιο. Επιπλέον, θα χτιστεί σχολικό συγκρότημα για να παράσχει δωρεάν εκπαίδευση στα παιδιά της περιοχής.

Στις, 7 Ιουνίου 2011, τέθηκαν οι θεμέλιοι λίθοι σε μια λιτή εκκλησιαστική τελετή. Σύντομα θα αρχίσουν οι οικοδομικές εργασίες για τα θεάρεστα αυτά πνευματικά και κοινωνικά έργα. Παραθέτουμε μικρή ενημέρωση από το Σεβ. Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρο

δείτε περισσότερα »
Πρώτη επίσημη επικοινωνία του Μποτσουάνας Γενναδίου με τις Κρατικές Αρχές
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 10/06/2011

Με την ευκαιρία της επισκέψεως του Προξένου της Δημοκρατίας της Μποτσουάνας στην Ελλάδα κ. Νεκταρίου Πολυχρονίου και της εριτ. Συζύγου αυτού Αγγελικής Κατσιγιάννη στο Καμπερόν, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μποτσουάνας Γεννάδιος, παρέθεσε δεξίωση υποδοχής αυτών, στον αύλειο χώρο της Ιεράς Επισκοπής.
Είναι η πρώτη δημόσια εκδήλωση της Ελληνορθοδόξου Επισκοπής στην έδρα της το Καμπερόν, Πρωτεύουσα του Κράτους της Botswana, και ως εκ τούτου η πρώτη επίσημη επικοινωνία με τις Κρατικές Αρχές.
Μεταξύ των καλεσμένων ήταν : Εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, οι Εξοχ. Πρέσβεις Γαλλίας, Γερμανίας, Μ.Βρεττανίας, Ρωσίας, ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος Μποτσουάνας, ο Αγγλικανός Επίσκοπος Μπουτσουάνας, Εκπρόσωποι Ιεραποστολικών Αδελφοτήτων, ο Πρόξενος του Ισραήλ, η Πρόξενος της Αυστρίας, ο Γεν. Διευθυντής της Εταιρείας Επεξεργασίας Διαμαντιών Μποτσουάνας ShrenujBotswana, οι Εντιμ. Πρόεδροι των Ορθοδόξων Παροικιών : Ελλάδος, Κύπρου, Ρωσίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τσεχίας, Αιθιοπίας, Ουκρανίας και Γεωργίας.


 

δείτε περισσότερα »
Ομαδικές βαπτίσεις εν μέσω πολέμου
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 07/06/2011

Μέσα στη λαίλαπα του εμφυλίου πολέμου που ταλανίζει την πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου καθημερινά χύνεται αίμα αθώων ψυχών, η Εκκλησία μας προχώρησε σε ομαδικές βαπτίσεις κατηχουμένων στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν. Τις βαπτίσεις τέλεσε ο εφημέριος π. Ιερεμίας της Ιεράς Μητροπόλεως Άκκρας, ο οποίος καθημερινά στηρίζει τους πρόσφυγες είτε διανέμοντάς τους συσσίτιο, είτε βοηθώντας τους να ταξιδέψουν μέχρι τα σύνορα με την Γκάνα για να διαφύγουν του κινδύνου και να σώσουν τη ζωή τους. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους φιλεύσπλαχνους αδελφούς μας να στηρίξουν την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουμε καθημερινά σε περισσότερους από δύο χιλιάδες πρόσφυγες.

Ένα ευρώ είναι αρκετό για να εξασφαλίσει το συσσίτιο σε έναν πρόσφυγα και είκοσι ευρώ τού εξασφαλίζουν τη διέλευση από τα σύνορα και το εισιτήριό του για τη σωτηρία και την ελευθερία. 

δείτε περισσότερα »
Μεγάλος ιεραποστολικός αγώνας από τον μητροπολίτη Μποτσουάνας Γεννάδιο
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 30/05/2011

Την Κυριακή του Τυφλού, λίγες εβδομάδες μετά την ένδοξη Ανάσταση του Χριστού μας, εδώ στην Μποτσουάνα, τελέσαμε μέσα σε κλίμα συγκινήσεως και πνευματικής αγαλλιάσεως, την πρώτη Βάπτιση ντόπιου Αφρικανού Αδελφού μας.Ο πρώτος νεοφώτιστος, σπουδαστής του αμερικανικού Κολλεγίου του Καμπερόν, και το όνομα αυτού: Νικόλαος-Μάρκος!Η προσπάθεια της τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και η δραστηριότητά της εν μέσω Ορθοδόξων Παροικιών πολλών εθνοτήτων, συνεχίζεται.Με την ευλογία της Α.Θ.Μακαριότητος του Πατριάρχου Θεοδώρου Β’ και κατόπιν συνεννοήσεως μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ, ο Διάκονος Γλαύκος-Γεώργιος μετέβη στο Καμπερόν και εντάχθηκε στον κλήρο της Επισκοπής.Ελληνομαθής, κατάγεται από το Ζιμπάμπουε, είναι απόφοιτος της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Μ.Αθανάσιος», ομιλεί απταίστως την αγγλική και άλλες τρεις τοπικές γλώσσες και ήδη σπουδάζει την επίσημη τοπική γλώσσα της Μποτσουάνας «Setswana» ώστε να επικοινωνεί με τους ντόπιους κατοίκους και να ιερουργεί στην καθομιλουμένη. 

δείτε περισσότερα »
Το Θείο Δώρο της Ι.Μ Φθιώτιδος στη Μητρόπολη Μουάνζα
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 26/05/2011

Τριήμερη ἐπίσκεψη στήν Ἱερά Μητρόπολή μας πραγματοποίησε ἀπό τήν Παρασκευή 20 ἕως τήν Κυριακή 22 Μαΐου, ὁ Σεβασμιώτατος Μη­τροπολίτης Μουάνζα καί ἔξαρχος Δυτικῆς Τανζανίας κ. Ἱερώνυμος. Σκο­πός τῆς ἐπισκέψεώς του ἦταν ἡ ἐνη­μέρωση γιά τήν πορεία τῶν ἐργασιῶν ἀνεγέρσεως τοῦ Μητρο­πο­λι­τικοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Νικολάου στή Μουάνζα, πού ἔχει ἀναλάβει ἡ Μη­τρόπολή μας. Ὁ Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος, ἀφοῦ καλωσόρισε τόν ἐπισκέπτη, ἐξέ­φρα­σε τήν χαρά του γιά τήν παρουσία τοῦ Μητροπολίτου Μουάν­ζα, ἀνα­φέρ­θη­κε ἐκτε­νῶς στό πρόσωπό του καί τό ἔργο, πού ἐπιτελεῖ στήν Ἀφρι­κανική Ἤπειρο καί τόν διαβεβαίωσε, ὅτι ἡ Μητρόπολή μας καί ὁ ἴδιος προσωπικά θά εἶναι ἀρωγός στήν ἱεραπο­στο­λι­κή του πορεία. Ἐνημέρωσε τόν λαό, ὅτι τά χρήματα πού συ­γκε­ντρώθηκαν γιά τήν ἀνέ­γερ­ση τοῦ Μητροπολιτκοῦ Ναοῦ στή Μουάνζα ἀπε­στά­λησαν, γιά νά ξεκι­νή­σουν οἱ ἐργασίες ἀνεγέρσεως. 

δείτε περισσότερα »
Η σταύρωση του χριστιανού Κορεάτη
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 24/05/2011

Ένας 58χρονος νοτιοκορεάτης βρέθηκε προ ημερών σταυρωμένος σε βραχώδη περιοχή κοντά στη νοτιοανατολική Σεούλ. Τα χέρια και τα πόδια του ήταν καρφωμένα σε έναν ξύλινο σταυρό, ενώ στο κεφάλι φορούσε ένα ακάνθινο στεφάνι. Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για αυτοκτονία.

Ο άνδρας, που ήταν οδηγός ταξί, φορούσε μόνο τα εσώρουχά του, ενώ υπήρχε μια πληγή από μαχαίρι στο στήθος του, και γύρω από τον λαιμό του, τα χέρια του και το στομάχι του ήταν τυλιγμένες νάιλον κορδέλες.

Όπως υποψιάζονται οι αστυνομικοί, ο άνδρας, του οποίου το επώνυμο είναι Kim, πέθανε χωρίς καμία βοήθεια, σταυρώνοντας από μόνος του τον εαυτό του. Μάλιστα, πρώτα είχε ανοίξει τρύπες στα χέρια του με ένα ηλεκτρικό τρυπάνι, ώστε τα καρφιά να γλιστρήσουν μέσα.

Γύρω από τον σταυρό, υπήρχαν δυο ακόμα μικρότεροι δεξιά και αριστερά, και ακριβώς απέναντι είχε τοποθετήσει έναν καθρέπτη, πιθανότατα για να βλέπει το μαρτύριό του. Εκεί κοντά υπήρχε μια μικρή σκηνή στην οποία μέσα βρήκαν καρφιά, ένα σφυρί, ένα ηλεκτρικό τρυπάνι, κομμάτια ξύλου και οδηγίες για το πώς να φτιάξεις έναν σταυρό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας ήταν πιστός Χριστιανός και αποδίδουν την πράξη του στα βαθιά του πιστεύω. Ύστερα από ιατροδικαστική εξέταση, βρήκαν ότι ο νοτιοκορεάτης πέθανε από αιμορραγία. 

δείτε περισσότερα »
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναγορεύει σε επίτιμο διδάκτορα Θεολογίας τον Αρχιεπίσκοπο Σινά
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 17/05/2011

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών με πρόταση της Θεολογικής Σχολής Αθηνών (Τμήμα Θεολογίας) αναγορεύει σε επίτιμο διδάκτορα  Θεολογίας τον Σεβαμιώτατο και Πανιερώτατο Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. ΔΑΜΙΑΝΟ την Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 στις 7το απόγευμα στην Κεντρική Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόκειται για οφειλόμενη τιμή σε εξέχουσα προσωπικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας που αφ’ ενός επί πενήντα (50) συνεχή χρόνια εγκαταβιώνει στη Μονή Σινά και αφ’ ετέρου ποιμαίνει την ιστορική Μονή της Αγίας Αικατερίνης και το λιγοστό ορθόδοξο ποίμνιο σαράντα (40) χρόνια περίπου. 

δείτε περισσότερα »
Ad calendas graecas η Πανορθόδοξη…
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 16/05/2011

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου 

Στο ορατό μέλλον δεν φαίνεται να πραγματοποιείται η Μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδος. Με τα σημερινά δεδομένα οι λατινομαθείς θα  έλεγαν γλαφυρά ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί "adcalendasgraecas"… Και δεν καταλαβαίνει κανείς γιατί να γίνονται οι τόσες πολλές και πολυέξοδες προπαρασκευαστικές συνάξεις, στις οποίες είναι προδιαγεγραμμένη και βεβαία η αποτυχία στο αποτέλεσμα  και χωρίς να υπάρχει κάποιο νέο δεδομένο που να επιτρέπει έστω μιαν αχτίδα ελπίδας για την προώθηση της διαδικασίας. Όπως είναι γνωστό στις Προσυνοδικές εργασίες συμμετέχουν οι 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες, εννέα Πατριαρχεία ( Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας) και πέντε Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ( Κύπρου, Ελλάδος, Πολωνίας, Αλβανίας και Τσεχίας - Σλοβακίας).  

δείτε περισσότερα »
Συνάντηση με Λουθηρανούς κληρικούς είχε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 12/05/2011

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ συναντήθηκε σήμερα με ομάδα Λουθηρανών πρωτοπρεσβύτερων κληρικών από την Γερμανία, τους οποίους ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, και για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες «δεν νομίζω ότι θα φτάσουν σε αποτέλεσμα», ενώ πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της Αγκυρας είναι να κάνει τουρκικό κράτος στην Κύπρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αφού καλωσόρισε την ομάδα των Λουθηρανών πρωτοπρεσβύτερων κληρικών, αναφέρθηκε στην ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου. Ανέφερε, επίσης, ότι η Εκκλησία της Κύπρου είναι μια καλά οργανωμένη τοπική Εκκλησία και έχει μία δυναμική και έχει μια περίοπτη θέση μέσα στην ορθόδοξη οικογένεια. 

δείτε περισσότερα »
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διέκοψε την κοινωνία με το Πατριαρχείο Ρουμανίας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 10/05/2011

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων συνελθούσα σήμερον, ημέραν Δευτέραν, 26ην Απριλίου/ 9ην Μαΐου 2011, εις κανονικήν Συνεδρίαν αυτής, επελήφθη μεταξύ άλλων θεμάτων και της επιλύσεως του προβλήματος της ατικανονικώς εις Ιεριχώ ανεγερθείσης Εκκλησίας υπό του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος εξετάσασα διεξοδικώς και εις βάθος το πρόβλημα τούτο, ομοφώνως και μετά λύπης απεφάσισε την διακοπήν του μνημοσύνου του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ και την καθαίρεσιν του εν Ιεροσολύμοις αντιπροσώπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας Αρχιμανδρίτου π. Ιερωνύμου Κρέτσου. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33