Ανησυχία μετά τον θάνατο του Πατριάρχη

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 05/12/2012

Προβληματισμός μετά το θάνατο του 92χρονου Πατριάρχη Αντιοχείας...Ο Ιγνάτιος  που θεωρείτο παράγοντας σταθερότητας, "έφυγε" σε μια δύσκολη εποχή για την περιοχή, γεμάτη εντάσεις. 

Ο μακαριστός Πατριάρχης νοσηλευόταν από το μεσημέρι της Τρίτης σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Λιβάνου, έχοντας εισαχθεί σε κωματώδη κατάσταση στην μονάδα εντατικής θεραπείας.
Η είδηση της απώλειάς του έχει προκαλέσει τη συγκίνηση των εκατοντάδων χιλιάδων ορθοδόξων χριστιανών αραβικής καταγωγής.
Ο Πατριάρχης Ιγνάτιος θεωρείτο παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και ο θάνατός του εντείνει τις ανησυχίες των χριστιανών της ανατολής ιδιαίτερα ενώπιον της έκρυθμης κατάστασης στη Συρία.
Η απώλεια του προκαλεί, ταυτόχρονα, έντονο προβληματισμό για τις τύχες του Πατριαρχείου, καθώς φεύγει σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως επισημαίνουν στελέχη του Πατριαρχείου από του Δαμασκό, η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στο Λίβανο και όχι στη Δαμασκό. Οι ίδιοι δύσκολα θα μετακινηθούν εκτός Συρίας, καθώς όλοι οι δρόμοι είναι κλειστοί εξαιτίας των γεγονότων.
O Πατριάρχης Ιγνάτιος είχε γεννηθεί το 1921 κοντά στη Χαμά της Συρίας και έλαβε το κάλεσμα σε νεαρή ηλικία. Σπούδασε, μεταξύ άλλων, στη Βηρυτό και το Παρίσι και ξεκίνησε την υπηρεσία στο Λίβανο. Ανήλθε στο Θρόνο του Πατριαρχείου Αντιοχείας το 1979, διαδεχόμενος τον Ηλία τον Δ'.