Πατριαρχεία

Ο μεγάλος αγώνας του Επισκόπου Μποτσουάνας Γενναδίου
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 31/12/2011

Ο πρώτος Επίσκοπος της Ιεράς Επισκοπής Μποτσουάνας Θεοφιλέστατος Γεννάδιος, από την ημέρα που του ανετέθη το πηδάλιο αυτής της δύσκολης περιοχής, δίνει με τη βοήθεια του Θεού, αγώνα ώστε η Επισκοπή να αγκαλιάσει όλο και περισσότερους ανθρώπους. Στον αγώνα του αυτό ο Γεννάδιος  έχει δίπλα του άξιους συμπαραστάτες.

 

Στην επισκοπική επαρχία υπάρχει μια μικρή κοινότητα ελληνική και άλλη μία μικρή κυπριακή. Οι Έλληνες της Μποτσουάνας είναι λίγοι, περίπου 200, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά και είναι όλοι επιτυχημένοι. Προσπαθούν να κρατήσουν τις παραδόσεις τους και βοηθούν τον μαχητικό Επίσκοπο ώστε να δημιουργηθεί εκ του μηδενός η Επισκοπή. Και η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα.

Στον Επίσκοπο Γεννάδιο ευχόμαστε ολόψυχα καλή χρονιά και ο Θεός να του δίνει δύναμη στο έργο του. 

δείτε περισσότερα »
Χριστούγεννα για τον ελληνισμό του Καΐρου
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 25/12/2011

Σε κλίμα κατάνυξης, παρουσία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β ο Ελληνισμός του Καΐρου εόρτασε τα φετινά Χριστούγεννα.Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου από τον Μακαριώτατο, συλλειτουργούντων των Θεοφ.Επισκόπων Νιτρίας κ. Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, και Βαβυλώνος κ. Νήφωνος, Καθηγουμένου της Ι.Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

Παραβρέθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη που εκπροσώπησαν τον επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Αιγύπτου, Στρατηγό κ.Ταντάουι, το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, την αιγυπτιακή αστυνομία, καθώς και τον Προκαθήμενο της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Σενούντα, ο οποίος λόγω ασθένειας απέστειλε πολυμελή αντιπροσωπεία.Ειδικά στην αντιπροσωπεία της Κοπτικής Εκκλησίας η ΑΘΜ εξέφρασε ολόθυμες ευχές για ταχεία ανάρρωση του Μακ.Πατριάρχη κ. Σενούντα. 

δείτε περισσότερα »
Χειροτονία Διακόνου στην Αλεξάνδρεια
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 20/12/2011

Την 18η Δεκεμβρίου ε.ε, ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, Σεπτή Εντολή της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’, ετέλεσε στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας την εις Διάκονον χειροτονία του κ.Ιεζεκιήλ Chikoanda, εγγάμου, πτυχιούχου Φιλοσοφίας τοῦ Πανεπιστημίου του Μαλάουι και σπουδαστού της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας. Την επομένη, 19η Δεκεμβρίου, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης κ.κ.Θεόδωρος Β’ εδέχθη στο Πατριαρχικό Γραφείο τον νεοχειροτονηθέντα, προς τον οποίο απηύθυνε συγχαρητήριες ευχές και πατρικές νουθεσίες. 

δείτε περισσότερα »
Στο Φανάρι ο πρόεδρος της Ρουμανίας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 14/12/2011

(Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας)

Συνάντηση σε εγκάρδιο κλίμα είχαν ο πρόεδρος της Ρουμανίας Traian Basescou με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το μεσημέρι της Τρίτης στο Φανάρι.  

Τον Ρουμάνο Πρόεδρο υποδέχθηκε στην είσοδο του Πατριαρχείου η Πατριαρχική αυλή, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο, πρωτοσυγκελλεύοντα. 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος προσκύνησε στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου και αφού ξεναγήθηκε συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο γραφείο του. Τον Πρόεδρο συνόδευαν ο υπουργός εξωτερικών της Ρουμανίας Teodor Baconschi, ο πρέσβης στην Άγκυρα Radou Onofrei και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

δείτε περισσότερα »
Ο Αλεξανδρείας στη Γεν. Συνέλευση του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 01/12/2011

(Εκ του Πατριαρχείου) Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β' συμμετείχε στην Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής που λαμβάνει χώρα στην Πάφο της Κύπρου. Στον χαιρετισμό του ο Μακ. Πατριάρχης μεταξύ άλλων ευχαρίστησε την Εκκλησία της Κύπρου για την φιλοξενία και αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και κάλεσε όλους του Χριστιανούς της περιοχής να είναι ενωμένοι και να συνεχίσουν να ζουν και να μαρτυρούν το Ευαγγέλιο της Αγάπης, το Ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου είχε ως εξής: 

δείτε περισσότερα »
Ρασοφορία αφρικανών σπουδαστών της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας "Άγιος Αθανάσιος
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 20/11/2011

Την 20η Νοεμβρίου ε.ε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β' χοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, προ του πέρατος της οποίας ετέλεσε την Ακολουθία της ρασοφορίας των αφρικανών σπουδαστών  της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας "Άγιος Αθανάσιος", προς τους οποίους απηύθυνε νουθεσίες πατρικές, ευχόμενος πρόοδο στις σπουδές τους και ευδοκίμηση των προσπαθειών τους.

           Η ιστορική  Πατριαρχική Σχολή επανιδρύθη από την ΑΘΜ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, μετά από 470 έτη, με σκοπό τη στήριξη, επικουρία και προώθηση του έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε όλη την Αφρικανική ήπειρο διά της αναδείξεως γηγενών Αφρικανικών στελεχών. Προς τούτο οι σπουδαστές καταρτίζονται στους τομείς της γεωπονικής, της νοσηλευτικής, της παιδαγωγικής, της θεολογίας, της πληροφορικής, ως και της ελληνικής γλώσσας προκειμένου να καλλιεργηθούν δεξιότητες απαραίτητες για την παροχή καρποφόρου διακονικού και ανθρωπιστικού έργου εν μέσω των ειδικών και συχνά αντίξοων συνθηκών ζωής και δράσης στην Αφρική.

  

δείτε περισσότερα »
Κοινοτική χοροεσπερίδα της Κοινότητας Αγίου Παντελεήμονος Λονδίνου
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 14/11/2011

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 13ηNοεμβρίου η Ετήσια Κοινοτική Χοροεσπερίδα της Κοινότητας Αγίου Παντελεήμονος Harrow και Περιχώρων BΔ Λονδίνου, στη μεγάλη Κοινοτική Αίθουσα.

Στην Χοροεσπερίδα, στην οποία συμμετείχαν 170 άτομα, παρευρέθηκαν ως επίσημοι προσκεκλημένοι της Κοινότητας οι εξής: o Αρχιμ. Θεοφάνης Πέτρου ως εκπρόσωπος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ.Β. κ.κ. Γρηγορίου, ο Hon. Alderman Keith Toms ως εκπρόσωπος του Δημάρχου του Harrow, ο Δήμαρχος του Brent Cllr. Aslam Choudry με την σύζυγό του, η Δήμαρχος του Barnet Cllr. Lisa Rutter με την οικογένειά της, ο Βουλευτής της περιφέρειας Brent North κ. Barry Gardiner, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής του Λονδίνου κα. Μαρίνα Γιαννακουδάκη με τον σύζυγό της, ο ιδιοκτήτης της Κατασκευαστικής Εταιρείας John Doyle Plc (που οικοδόμησε το νέο Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος & Αγ. Παρασκευής) κ. Στέφανος Στεφάνου με τους συνεργάτες του και πλήθος μελών και φίλων της Κοινότητας.  

δείτε περισσότερα »
Αγιασμός στην Πατριαρχική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος»
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 06/11/2011

 Την 6η Νοεμβρίου ε.ε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ εχοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας και εν συνεχεία ετέλεσε την Ακολουθία του αγιασμού στην Πατριαρχική Σχολή “Άγιος Αθανάσιος”, επί τη ενάρξει του νέου ακαδημαϊκού έτους 2011-2012.

Κατά την σύντομη προσλαλιά Του ο Μακαριώτατος απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και ευχές προς τους αφρικανούς σπουδαστές, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι προσωπικώς θα μεριμνά για την περαιτέρω πορεία τους και την, συν Θεώ, μελλοντική ιερατική τους διακονία, μετά την αποφοίτησή τους και την επιστροφή τους στους γενεθλίους τόπους τους.

δείτε περισσότερα »
Συνάντηση Πατριάρχη Αλεξανδρείας με Πρόεδρο Δημοκρατίας της Ρουμανίας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 31/10/2011

 Το απόγευμα της 31η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ επισκέφθηκε επισήμως τον Εξοχ.Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ρουμανίας κ.Traian Basescu, στο Προεδρικό Μέγαρο Cotroceni του Βουκουρεστίου.

Κατά την συνάντηση, στην οποία παρίστατο ο Μακ.Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ.Δανιήλ, ο Εξοχ.κ.Πρόεδρος προσεφώνησε την ΑΘΜ, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη ως ιδιαίτερη τιμή και ευλογία για τον ρουμανικό λαό, ενώ επήνεσε το πολυσχιδέστατο ιεραποστολικό έργο του Σεπτού Προκαθημένου του Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου που εγνώριζε ήδη λεπτομερώς.

δείτε περισσότερα »
Ο Έλληνας ιερέας του Κατάρ
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 24/10/2011

Μεγάλο και σπουδαίο το έργο που επιτελεί ο πατέρας Μακάριος (φωτο), ο έλληνας ιερέας που έχει σταλεί εκεί από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου και υπάγεται.

Τα τελευταία έτη παρατηρείται παρουσία Ελλήνων στο Κατάρ, οι οποίοι εργάζονται, κυρίως, σε ελληνικές πολυεθνικές κατασκευαστικές εταιρείες .Ιδιαίτερα δυναμική είναι η Ελληνορθόδοξη ενορία του Αγίου Ισαάκ και του Αγίου Γεωργίου,  η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Το ποίμνιο αποτελείται από αραβόφωνους, Έλληνες και Ελληνοκύπριους, Ρουμάνους, Σέρβους, Ρώσους και Βούλγαρους ενώ πρόκειται να ανεγερθεί και ελληνορθόδοξη εκκλησία σε οικόπεδο, το οποίο δώρισε το κράτος του Κατάρ.     

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33