Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 19/01/2013

Την Κυριακήν, 31ην Δεκεμβρίου 2012/ 13ην  Ιανουαρίου 2013, παραμονήν της Πρωτοχρονιάς, ενάρξεως του Πολιτικού Νέου Έτους 2013, έλαβε χώραν εις την αίθουσαν του Πατριαρχείου η τελετή της κοπής της Βασιλόπιττας.

Εις την τελετήν ταύτην εψάλη εν αρχή το «Μορφήν αναλλοιώτως…» και το «Εις πάσαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος σου…», ακολούθως η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος προσεφώνησε τους μετέχοντας της τελετής ταύτης Αγιοταφίτας Αρχιερείς και λοιπούς Πατέρας, τον Γενικόν Πρόξενον της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Σωτήριον Αθανασίου, τα μέλη της Ελληνικής παροικίας και του ποιμνίου και τους προσκυνητάς δια της κάτωθι προσφωνήσεως:

«Επέστη η είσοδος του ενιαυτού της Χρηστότητος Κυρίου, συγκαλούσα γεραίρειν τον Μέγαν της Εκκλησίας Πατέρα,  Βασίλειον Αρχιεπίσκοπον Καισαρείας Καππαδοκίας τον Ουρανοφάντορα, ου τη μνήμη κοινωνούντες φιλέορτοι βοήσωμεν: Κύριε ευλόγησον τα έργα των χειρών σου, και καταξίωσον ημάς λυσιτελώς περαιώσαι την του νέου χρόνου περίοδον», αναφωνεί ο μελωδός της Εκκλησίας.

Σεβαστοί Πατέρες και Αδελφοί,

Άγιοι Αρχιερείς,

Ευσεβείς Χριστιανοί.

Τη χάριτι του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, ου την κατά σάρκα περιτομήν Αυτού εορτάζομεν, συνήλθομεν εν τη ιερά ταύτη και Πατριαρχική αιθούση δια την κοπήν της του Αγίου Βασιλείου φερωνύμου αυτού πίττας.

Το εόρτιον τούτο Εκκλησιαστικόν έθιμον συνδέεται με την είσοδον του νέου ενιαυτού της χρηστότητος Κυρίου. Και τούτο, διότι θεία Πατρική ευδοκία επεφάνη εκ Παρθένου Μαρίας Χριστός, ος εκήρυξε κατά τον Προφήτην Ησαΐαν «ενιαυτόν Κυρίου δεκτόν», (61,1), εις απολύτρωσιν ημίν. Κατά δε τους Κυριακούς λόγους, τους οποίους αναφέρει ο Απόστολος Παύλος: «Ο Θεός Πατήρ έθετο χρόνους η καιρούς εν τη ιδία αυτού εξουσία», (Πραξ 1,7).

Οι χρόνοι η καιροί ούτοι αφορούν εις την βασιλείαν του Θεού, ην εισήγαγεν εις την Εκκλησίαν Αυτού δια του μυστηρίου της ενσαρκώσεως του Θεού Λόγου εις τον κόσμον ημών.

Η έννοια του χρόνου από γεννήσεως Χριστού επί του Ρωμαίου Καίσαρος Αυγούστου και συνεπώς η είσοδος του Νέου Ενιαυτού 2013, δέον όπως ερμηνεύηται και κατανοήται Χριστοπρεπώς και εντός του θεανθρωπίνου σώματος της Εκκλησίας, της οποίας ημείς ως μέλη αυτής καλούμεθα κατά την παράκλησιν του θείου Παύλου: «Παραστήσαι τα σώματα υμών θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευάρεστον τω Θεώ την λογικήν λατρείαν υμών, και μη συσχηματίζεσθαι τω αιώνι τούτω, αλλά μεταμορφούσθαι τη ανακαινώσει του νοός υμών εις το δοκιμάζειν υμάς τι το θέλημα του Θεού το αγαθόν και ευαρεστον και τέλειον», (Ρωμ. 12, 1-2).

Ιδού λοιπόν, αδελφοί μου, καιρός αυτοκριτικής, καιρός αξιολογήσεως των πράξεων και ενεργειών ημών κατά τον παρερχόμενον χρόνον, αλλ’ εν ταύτώ και καιρός ανανήψεως δια τα της «τοις έμπροσθεν επεκτάσεως ημών»,  (Φιλιπ. 3,13).

Δεηθώμεν του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και μετά του υμνωδού είπωμεν: «Ο Πνεύματι Αγίω συνημμένος, άναρχε Λόγε και Υιέ, ο πάντων ορατών και αοράτων συμπαντουργός και συνδημιουργός, τον στέφανον του ενιαυτού ευλόγησον, φυλάττων εν ειρήνη των Ορθοδόξων Χριστιανών τα πλήθη, πρεσβείαις της Θεοτόκου και του εν αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου». Αμήν.

Και έκοψε την βασιλόπιτταν και διένειμεν αυτήν ενί εκάστω των προσερχομένων, ευχόμενος «αίσιον, ειρηνικόν και ευτυχές το Νέον Έτος 2013».

Της διανομής της βασιλόπιττας διαρκούσης, οι ιεροσπουδασταί της Πατριαρχικής Σχολής έψαλαν τα κάλαντα «Εμείς η νέα γενεά του Παναγίου Τάφου», «Πάει ο παληός ο χρόνος», «Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά» κ. α.

Εκ της Αρχιγραμματείας.