Πατριαρχεία

Νέοι Αρχιερείς στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 21/11/2012

Συνήλθε σήμερα, 21η Νοεμβρίου 2012, σε τακτή Συνεδρία η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό την Προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ.Θεοδώρου Β΄ στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου.
Προ της Συνεδρίας, ετελέσθη Θεία Λειτουργία στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων. Ακολούθως άρχισε η συνεδρίαση. Την έναρξη των εργασιών εκήρυξε ο Μακαριώτατος, απευθύνοντας χαιρετισμό προς τα Συνοδικά μέλη.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, αντιφώνησε την ΑΘΜ εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων και
 

δείτε περισσότερα »
Οι Ορθόδοξοι της Ιταλίας τίμησαν τον Ποιμενάρχη τους
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 19/11/2012

Αρχιμ. Ευάγγελος Υφαντίδης - Δεκάδες πιστοί από ολόκληρη την Ιταλία εόρτασαν και φέτος, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης κ. κ. Γεννάδιο, που από νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τον Μητροπολιτικό και ιστορικό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία, η οποία τελέσθηκε προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου τους. Το παρόν έδωσαν η Πρόξενος της Ελλάδος στη Βενετία κα Ειρήνη Ρήγα με τους συνεργάτες της, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος Βενετίας και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κ. Νικόλαος Μπάρκας, Άρχων Ακτουάριος της Μ.Χ.Ε. μαζί με μέλη της ιστορικής Κοινότητας της Γαληνοτάτης, Ιερείς, μοναχοί και μοναχές, λαϊκοί συνεργάτες και πολλοί Ορθόδοξοι Έλληνες, Ιταλοί και άλλων εθνικοτήτων που ανήκουν στις ενορίες της Μητροπόλεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τη διεύθυνση του αναλογίου είχε ο εκ Παρισίων ιεροψάλτης κ. Δημήτριος Ζαγκανάς, προσκεκλημένος των νέων, Ορθοδόξων και Κατηχουμένων, του Μητροπολιτικού Ναού Βενετίας.

 

Τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησε, εκ μέρους του ιερού Κλήρου, των Αρχόντων και του ευσεβούς Λαού του Θεού ο Πρωτοσύγκελλός του, Αρχιμ. Ευάγγελος Υφαντίδης. Βαθύτατα συγκινημένος αντιφώνησε ο Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος, ο οποίος επικεντρώθηκε αναπέμποντας τις ευχαριστίες του στον Τριαδικό Θεό και τη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, για όλες τις μεγάλες ευλογίες που πλουσιοπάροχα του έδωσαν καθ’ όλη την μέχρι σήμερα διακονία του στην Εκκλησία.

 

Μετά το πέρας του ιερού Συλλείτουργου, προσφέρθηκε πρόγευμα σε όλους τους επισκέπτες του ιστορικού CampodeiGreci, ο δε Σεβασμιώτατος δέχτηκε τις ευχές του ποιμνίου του στην Αίθουσα του Θρόνου της Μητροπόλεως. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Γεννάδιος προσέφερε σε εστιατόριο παραλιακού ξενοδοχείου της Βενετίας μεσημεριανό γεύμα σε όλους ανεξαιρέτως, οι οποίοι ήρθαν για να τον ευχηθούν. 

δείτε περισσότερα »
Eυλαβικό προσκύνημα της Ι.Μ.Ιταλίας στη Μητέρα Εκκλησία
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 12/11/2012

(π. Ευάγγελος Υφαντίδης Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου)

Ανεπανάληπτες και μοναδικές στιγμές έζησαν από 1 μέχρι 5 Νοεμβρίου ε. έ. οι 200 περίπου εκπρόσωποι των Ναών, Ενοριών, Μονών, Αδελφοτήτων και Κοινοτήτων της Ορθοδόξου Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης, οι οποίοι, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη τους κ. Γεννάδιο, επισκέφθηκαν το Κέντρο της Ορθοδοξίας, την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να λάβουν εκ του σύνεγγυς την Ευλογία της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και να προσκυνήσουν τα εν Κωνσταντινουπόλει ιερά καί όσια του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας.

  

δείτε περισσότερα »
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στους χώρους όπου έζησε ο Άγιος Νεκτάριος στο Κάϊρο
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 11/11/2012

Το Σάββατο, 10η Νοεμβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία, στο εορτάζον Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, εντός της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου.

Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε προσκυνηματικώς τον χώρο, του οποίου η ανακαίνιση άρχισε από τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο Ζʼ και ολοκληρώθηκε από την ΑΘΜ, όπου έζησε και εργάσθηκε ο Άγιος Νεκτάριος ως Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου.

Ο Άγιος Νεκτάριος (1846-1920) διηκόνησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας κατά την χρονική περίοδο 1877-1889. Κατά το δάστημα αυτό χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας και διωρίσθη Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, ενώ την 15η Ιανουαρίου 1889, χειροτονήθηκε Επίσκοπος Πενταπόλεως από τον Πατριάρχη Σωφρόνιο Δʼ, διακριθείς για το φιλανθρωπικό, ποιμαντικό και αντιαιρετικό του έργο. Στους χώρους αυτούς ο Άγιος του 20ου αιώνος, υπό το βάρος των συκοφαντιών και των δοκιμασιών, συνέγραψε τους εξαιρέτους ύμνους προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Επίσης, ο Μακαριωτάτος σε ένδειξη τιμής παρεχώρησε το δικαίωμα στον επι σειρά ετών διακονήσαντα αόκνως το παλαίφατο Πατριαρχείο -ασθενούντα πλέον- αραβορθόδοξο κληρικό, Πανοσιολ.Μιτροφόρο Αρχιμανδρίτη κ.Γεώργιο Ελ Σαμάα, φέρει ράβδο.

 

δείτε περισσότερα »
Πορεία Αγάπης του Αλεξανδρείας στα ορφανά
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 04/11/2012

Το πρωί της 2ας Νοεμβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλςξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης στην κωμόπολη Dolisie του Κονγκό –Μπραζαβίλ. 

Μετά την τέλεση δοξολογικής δεήσεως η ΑΘΜ  επισκέφθηκε το παρακείμενο εκπαιδευτήριο άρτια οργανωμένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ παρακολούθησε και εόρτια σχολική εκδήλωση. 

Κατόπιν συντόμου επισκέψεως και στην υπό ανέγερσιν Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο Μακαρώτατος συνάντησε τα ορφανά παιδιά της κωμοπόλεως του Dolisie, τους μοίρασε δώρα και ευλογίες και γευμάτισε μαζί τους, περατώνοντας έτσι την πολυήμερη ποιμαντική και ιεραποστολική οδοιπορεία Του στις εκκλησιαστικές Επαρχίες της Κεντρικής Αφρικής. 

Αρχιμ.Νάρκισσος Γκάμμο   

δείτε περισσότερα »
Νέος πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 04/11/2012

Ο 60χρονος επίσκοπος Θεόδωρος της Μπεχέιρα στον Δέλτα του Νείλου είναι ο νέος πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου.

Το όνομά του επέλεξε ανάμεσα σε τρία ένα μικρό αγόρι με δεμένα μάτια, στη διάρκεια τελετής στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο Κάιρο.

Ο νέος Πατριάρχης θα διαδεχθεί τον Σενούντα Γ', ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο μετά από τέσσερις τετραετίες στην κεφαλή της μεγαλύτερης χριστιανικής κοινότητας της Μέσης Ανατολής.

Οι υποψήφιοι προεπιλέγησαν στις 29 Οκτωβρίου από 2.500 μέλη της Κοπτικής Εκκλησίας, κληρικούς και κοσμικούς και ήταν ο επίσκοπος του Καΐρου Ραφαήλ (54 ετών), ο 60χρονος επίσκοπος Θεόδωρος της Μπεχέιρα στον Δέλτα του Νείλου και ο 70χρονος μοναχός Ραφαήλ από τη Μονή του Αγίου Μηνά.

Η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου. 

δείτε περισσότερα »
Εκδήλωση για τους Νεωκόρους της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 03/11/2012

Εκδήλωση και παράθεση δείπνου προς τιμήν των Νεωκόρων, ανδρών και γυναικών, που διακονούν στις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο την Τρίτη 6 Νοεμβρίου. 

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Πν. Κέντρο «Αρχονταρίκι» του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, στις 6 μ.μ. Κατ’ αυτήν, η παλαίμαχη εκπαιδευτικός κ. Ευανθία Πέτρουθα μιλήσει με θέμα «Η διακονία του Νεωκόρου μέσα από τη ματιά ενός μέλους της Εκκλησίας». 

Την εκδήλωση θα κλείσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. 

 

Εκ του Γραφείου Τύπου 

δείτε περισσότερα »
Οι φτωχογειτονιές του Pointe-Noire "αγκάλιασαν" τον Πατριάρχη Θεόδωρο
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 01/11/2012

(Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, του π.Νάρκισσου Γκάμμο  )

Την 31η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Βʼ επισκέφθηκε την αρχαιότερη ενορία της πόλεως Pointe- Noire, της Αναλήψεως του Κυρίου, στην πλέον φτωχή περιοχή της συνοικίας των εργατών των σιδηροδρόμων. Ο Μακαριώτατος τους ευχαριστησε για την αυθόρμητη υποδοχή και τους απηύθυνε λόγους παρηγορίας και ενισχύσεως.

Κατόπιν μετέβη τον υπό ανέγερση Ιερό Ναό της Αγίας Ισαποστόλου Φωτεινής, δαπάναις του π.Καλλιστράτου  της  Αδελφότητος Θεολόγων «Σωτήρος» και της Ι.Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης, καθώς και την υπό ανέγερση επίσης κλινική του Αγ.Λουκά του Ιατρού, δωρεά του π. Κυριακού Χατζηδήμου, την οποία η ΑΘΜ  χαρακτήρισε ως πολύτιμη προς αντιμετώπιση της μεγάλης θνησιμότητος μητέρων και βρεφών κατά την διάρκεια των τοκετών.

Ακολούθως  

δείτε περισσότερα »
Ο Αλεξανδρείας στην Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 30/10/2012

Την 29η Οκτωβρίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼ, περατώσας την ποιμαντική και ιεραποστολική του οδοιπορεία στις δύο εκκλησιαστικές Επαρχίες (Ι.Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής και Ι.Επισκοπή Κατάγκας) που ευρίσκονται στη χώρα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, αφίχθη στο γειτνιάζον κράτος της Δημοκρατίας του Κογκό (Κογκό-Μπραζαβίλ) αρχίζοντας την ποιμαντική Του επίσκεψη στην Ιερά Επισκοπή Μπραζαβίλ και Γκαμπόν.

Τον Μακαριώτατο υπεδέχθη κ μέρους του κράτος του Κονγκό-Μπραζαβίλ ο Εξοχ.Υπουργός Εσωτερικών κ.Raymoud Mboulou, παρόντων και των Εξοχ. Πρέσβεων της Ελλάδος στη Δημοκρατία του Κογκό κ. Αλεξάνδρου Κατράνη, της Αιγύπτου κ. Khaled  

δείτε περισσότερα »
Φρικιαστικό έγκλημα από Χριστιανούς στη Νιγηρία
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 28/10/2012

Ζωντανός κάηκε ένας άνδρας από οργισμένο πλήθος χριστιανών καθώς τον πέρασαν για μουσουλμάνο. Το οργισμένο πλήθος είχε βγει στους δρόμου της πόλης Καντούνα της βόρειας Νιγηρίας μετά την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο με στόχο καθολική εκκλησία με 3 νεκρούς.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το πλήθος των χριστιανών ήταν οπλισμένο με μαχαίρια και ρόπαλα και επιτίθετο σε όσους θεωρούσε ότι είναι μουσουλμάνοι. Έτσι ως αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας πέρασαν τον άτυχο άνδρα για μουσουλμάνο και τον έκαψαν ζωντανό χρησιμοποιώντας βενζίνης από μοτοσικλέτα ενώ προηγούμενος είχαν πετάξει τον οδηγό της κάτω.

Ένας αξιωματούχος των σωστικών συνεργείων επιβεβαίωσε το θάνατο του οδηγού της μοτοσικλέτας, σημειώνοντας ότι τα μέλη των σωστικών συνεργείων δεν κατάφεραν να τον σώσουν επειδή οι επιτιθέμενοι ήταν πάρα πολύ βίαιοι ενώ δήλωσε ότι επίθεση δέχθηκε από το οργισμένο πλήθος και ένα όχημα των σωστικών συνεργείων.

"Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις επιβεβαιωμένοι θάνατοι" από την έκρηξη κοντά στην εκκλησία, η οποία σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα άλλος αξιωματούχος των σωστικών συνεργείων.

Ο ίδιος είχε διευκρινίσει ότι ο δράστης της επίθεσης βρίσκεται μεταξύ των νεκρών και ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό, ο καμικάζι προσπάθησε να ρίξει το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που οδηγούσε στο εσωτερικό της εκκλησίας, αλλά φαίνεται ότι προσέκρουσε σε κάποιο εμπόδιο. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33