Πατριαρχεία

Συνάντηση Πατριάρχη Αλεξανδρείας με Πρόεδρο Δημοκρατίας της Ρουμανίας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 31/10/2011

 Το απόγευμα της 31η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ επισκέφθηκε επισήμως τον Εξοχ.Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ρουμανίας κ.Traian Basescu, στο Προεδρικό Μέγαρο Cotroceni του Βουκουρεστίου.

Κατά την συνάντηση, στην οποία παρίστατο ο Μακ.Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ.Δανιήλ, ο Εξοχ.κ.Πρόεδρος προσεφώνησε την ΑΘΜ, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη ως ιδιαίτερη τιμή και ευλογία για τον ρουμανικό λαό, ενώ επήνεσε το πολυσχιδέστατο ιεραποστολικό έργο του Σεπτού Προκαθημένου του Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου που εγνώριζε ήδη λεπτομερώς.

δείτε περισσότερα »
Ο Έλληνας ιερέας του Κατάρ
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 24/10/2011

Μεγάλο και σπουδαίο το έργο που επιτελεί ο πατέρας Μακάριος (φωτο), ο έλληνας ιερέας που έχει σταλεί εκεί από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου και υπάγεται.

Τα τελευταία έτη παρατηρείται παρουσία Ελλήνων στο Κατάρ, οι οποίοι εργάζονται, κυρίως, σε ελληνικές πολυεθνικές κατασκευαστικές εταιρείες .Ιδιαίτερα δυναμική είναι η Ελληνορθόδοξη ενορία του Αγίου Ισαάκ και του Αγίου Γεωργίου,  η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Το ποίμνιο αποτελείται από αραβόφωνους, Έλληνες και Ελληνοκύπριους, Ρουμάνους, Σέρβους, Ρώσους και Βούλγαρους ενώ πρόκειται να ανεγερθεί και ελληνορθόδοξη εκκλησία σε οικόπεδο, το οποίο δώρισε το κράτος του Κατάρ.     

δείτε περισσότερα »
Εγκαίνια του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Καμπόντζι του Μαλάουϊ από τον Πατριάρχη Αλεανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 16/10/2011

 Πέρασαν εννέα χρόνια από την εποχή που η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β, ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε τότε, εθεμελίωνε τον Ναό του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Καμπόντζι της πόλης Μπλαντάιαρ του Μαλάουι. Και χθες, 15η Οκτωβρίου ε.ε, ο Μακαριώτατος ετέλεσε τα εγκαίνια του ως άνω Ιερού Ναού μεσα σε κλίμα συγκινήσεως.

Με την παραδοσιακή τους μουσική και τους χορούς τους οι χιλιάδες των αφρικανών ορθοδόξων εξέφρασαν τα χαροποιά συναισθήματά τους για το σημαντικό αυτό γεγονός, μετά την Θεία Λειτουργία που ετέλεσε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, συλλειτουργούντων  του Σεβ.Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ και των Θεοφιλ. Επισκόπων Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη και Νιτρίας κ.Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου.

Προ του πέρατος της Ευχαριστιακής Συνάξεως η ΑΘΜ απένειμε τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου στον κτήτορα του Ναού κ. Γεώργιο Τσέλιγκα, ως και στον  πατέρα του κ. Αντώνιο Τσέλιγκα, τιμώντας κατʼ αυτόν τον τρόπο τους Έλληνες εκείνους που προσφέρουν από το περίσσευμα της καρδιάς τους για να μεταδοθεί το μήνυμα του Ευαγγελίου και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της Αφρικανικής ηπείρου. Απευθυνόμενος στον κ. Γεώργιο Τσέλιγκα, ο Μακ.Πατριάρχης τόνισε ότι «η ημέρα αυτή ανήκει σε όλους εμάς, αλλά κυρίως ανήκει στην αγάπη την δική σου αλλά και στους γονείς σου, που αγάπησαν την Ορθοδοξία και κυρίως την μητέρα σου κα. Στέλλα, που ονομάζω σήμερα «Ελληνίδα μητέρα του Μαλάουι»...»

Και στρέφοντας το βλέμμα προς τους ιθαγενείς ορθοδόξους, επεσήμανε ότι «αυτό το χώμα που πατούμε είναι η γη η δική σας. Αυτή τη γη να την αγαπάτε και να την προσέχετε γιατί είναι η πατρίδα σας, η χώρα του Μαλάουι, που γίνεται σταδιακά μία δυνατή χώρα και εσείς είστε τα παιδιά της, το μέλλον της».

δείτε περισσότερα »
Η οικονομική προσφορά της Αποστολικής Διακονίας-Η Εκκλησία ενημερώνει την ΕΕ
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 12/10/2011

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε για την οικονομική προσφορά της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο επιτελούμενο ιεραποστολικό έργο της Ελλαδικής Εκκλησίας, στην Αφρική και την Ασία. Συνολικά, στις περιοχές αυτές η Αποστολική Διακονία έχει διαθέσει το ποσό των 4.000.000 € κατά την πενταετία 2006 – 2011». Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΔΙΣ μετά τη σημερινή  συνεδρία της.

Επίσης η ΔΙΣ, αποφάσισε να στείλει έγγραφα προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων διαφόρων ευρωπαϊκών Οργανισμών για την ενημέρωσή τους, σχετικά με το προνοιακό, φιλανθρωπικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και πνευματικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

δείτε περισσότερα »
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας σε ιεραποστολικό κέντρο της Ζιμπάμπουε
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 11/10/2011

Την 10ηΟκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Βʼεπισκέφθηκε το ιεραποστολικό κέντρο Αγίου Γεωργίου Μαροντέρα, σε απόσταση 75 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Χαράρε.

Στον χώρο αυτό αποτυπώνεται σαφώς η συμβολή των Ελλήνων που προσφέρουν από το υστέρημά τους για να συμβάλουν στο ιεραποστολικό έργο του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου, τόνισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, προσερχόμενος στον όμορφο αρχιτεκτονικά Ναό του Αγίου Γεωργίου, συνοδευόμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ.Σεραφείμ και τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου, Θεοφιλ. Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο κ. Βάιο Πράντζο και τα μέλη της Αδελφότητος Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης για το έργο τους, ενώ υπογράμμισε την προσφορά τόσο του προηγούμενου Μητροπολίτη, νυν Σεβ. Άκκρας κ. Γεωργίου, όσο και του Σεβ. κ. Σεραφείμ, για ό,τι εδημιούργησαν στην περιοχή της Μαροντέρα για τους γηγενείς αφρικανούς ορθόδοξους αλλά και τους λιγοστούς Έλληνες και Κυπρίους που ζούνε εκεί.  Επίσης συνεχάρη τον Εφημέριο, π.Ιωάννη, ο οποίος τυγχάνει απόφοιτος της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Αγιος Αθανάσιος», για την καρποφοόρο ιερατική του διακονία.

Τέλος, προσέφερε δέματα με τρόφιμα στις οικογένειες της περιοχής.

 

 N.Κάτσικας 

δείτε περισσότερα »
Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 25/09/2011

Η απαρχή της συνεργασίας της περιωνύμου Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής με το Εργαστήριο Συντηρήσεως και Αποκαταστάσεως Χειρογράφων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης επισφραγίστηκε με την παράδοση των πρώτων τριών αποκατεστημένων χειρογράφων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης.

Συγκεκριμένα, την 25ηΣεπτεμβρίου ε.ε, επιστημονική ομάδα της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας παρέδωσε στην ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Βʼ τα προαναφερθέντα χειρόγραφα.

Πρόκειται για το υπʼ αριθμ. 20, Οκτώηχος με ιδιόχειρο σημείωμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Ιωακείμ του Πάνυ, το υπʼ αριθμ. 69, Μηναίο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου με ιδιόχειρο σημείωμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σιλβέστρου και το υπʼ αριθμ. 118, Μηναίο Αυγούστου, προερχόμενο από την Μονή του Αγίου Αρσενίου του Καΐρου.  

δείτε περισσότερα »
Ο Ιερός Χρυσόστομος μας καλεί σε Ιεραποστολή
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 20/07/2011

«Μην υποτιμάς το έργο της μεταστροφής λίγων ανθρώπων, επειδή δεν είσαι σε θέση να σώσεις όλη την οικουμένη · και μην αφεθείς να αποξενωθείς από την επιδίωξη των μικρών κατορθωμάτων, επειδή συνεπαίρνεσαι από τα μεγάλα.

Κι αν δεν καταφέρνεις να μεταστρέψεις εκατό, φρόντισε για τους δέκα που μπορείς · κι αν πάλι οι δέκα υπερβαίνουν τις δυνάμεις σου, μην περιφρονήσεις τους πέντε · κι αν ακόμα δεν μπορέσεις πέντε, ας είναι κι ένας · και στο τέλος – τέλος κι ένα να μην πετύχεις να μεταστρέψεις, μη σε πιάσει απελπισία και μη σταματήσεις να προσφέρεις.

Δεν βλέπεις που και οι εμπορικές συναλλαγές γίνονται και με ασήμι, όταν σπανίζει το χρυσάφι; Αν δεν δείχνουμε περιφρόνηση στα μικρά, θα ‘ρθει κι η ώρα ν’ αναλάβουμε και τα μεγάλα · αν όμως δεν καταδεχόμαστε να καταπιαστούμε με τα μικρά, ούτε και με τα μεγάλα θα ασχοληθούμε εύκολα» . Και: «Λέει η Γραφή πως «πολλάς κώμας των Σαμαρειτών ευηγγελίσαντο» (Πραξ. η΄ 25). Πρόσεξε πώς κατόρθωναν να διαβαίνουν τους δρόμους · και με τι αποτελέσματα! Τέτοιες περιοδείες θα ‘πρεπε κι εμείς να ενεργούμε. Αλλά γιατί μιλώ για περιοδείες; Πολλοί έχουν στην ιδιοκτησία τους χωριά και συνοικισμούς όπου χρειάζεται να γίνει ιεραποστολή, και δείχνουν αδιαφορία και δε λένε μια κουβέντα. Για να γίνει όμως λουτρό στο χωριό τους και ν’ αυξηθούν οι πιστώσεις και να διαμορφωθούν πλατείες και ν’ ανεγερθούν οικοδομές φροντίζουν με το παραπάνω · για να καλλιεργηθούν ψυχές, τίποτε. 

δείτε περισσότερα »
Πορεία αγάπης στην Ινδονησία
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 13/07/2011

Με τη βοήθεια του Θεού είμαστε καλά. Θα ήθελα να σας αναφέρω μερικά από τα νέα μας από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή μας εδώ στη Σουμάτρα της Ινδονησίας. Βαπτίσεις: Στις 5 Ιουνίου 2011 τελέσαμε το Μυστήριο του Χρίσματος δύο πρώην Ρωμαιοκαθολικών, που αγκάλιασαν την Ορθόδοξη πίστη. Το Ιερό Μυστήριο έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου της πόλης Μένταν.

Στις 19 Ιουνίου 2011 επισκέφθηκα την Κοινότητα του αγίου Εφραίμ στο Lae Rias και τέλεσα τη Θεία Λειτουργία. Στο τέλος έκανα το Μυστήριο του Βαπτίσματος 19 κατηχουμένων εκεί. Στο τέλος του Μυστηρίου είχαμε τράπεζα μαζί στην αίθουσα της εκκλησίας.

Οι νέες Κοινότητες της Ιεραποστολής: Aγαπητοί μου αδελφοί,

η καινούργια Κοινότητά μας, που ονομάζεται Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στο χωριό Παργκαμπιράν, σχεδόν τελειώνει. Τώρα μένει το βάψιμο. Στις 19 Ιουνίου 2011 πέρασα και είδα το οικοδομικό έργο και τούς έκανα και κατήχηση. Όταν τους επισκέφθηκα, η χαρά τους για την παρουσία μου δεν περιγραφόταν. Μερικά παιδιά καθάρισαν την αυλή της εκκλησίας. Δόξα τω Θεώ!

  

δείτε περισσότερα »
Τιμητική διάκριση του Τάγματος των Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου στον Κάρολο Παπούλια
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 12/07/2011

Την Δευτέραν, 28ην Ιουνίου/ 11ην Ιουλίου 2011, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ευρισκόμενος εις την Αγίαν Γην, εις το πλαίσιον επισήμου επισκέψεως αυτού εις το Κράτος του Ισραήλ και την Παλαιστινιακήν Αυτονομίαν, επεσκέφθη το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων.

Ο Εξοχώτατος κ. Πρόεδρος συνωδεύετο κατά την επίσκεψιν ταύτην υπό της εριτίμου συζύγου αυτού, κ. Μαρίας Παπούλια και υπό πολιτικών συνεργατών αυτού, ως του Υπουργού Εξωτερικών κ. Σταύρου Λαμπρινίδου, του Υπουργού Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Γερουλάνου, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη και του Γενικού Γραμματέως της Προεδρείας της Δημοκρατίας Πρέσβεως κ. Γεωργίου, του κ. Θεμιστοκλέους Διμήδου, διατελέσαντος εις το παρελθόν Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα και του κ. Δαφαράνου, διατελέσαντος επίσης  εις το παρελθόν Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα και του νυν Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Σωτηρίου Αθανασίου και άλλων.

Τον Πρόεδρον της Ελλάδος υπεδέχθη άμα τη αφίξει αυτού εις το Πατριαρχείον η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά συνοδείας Αρχιερέων και άλλων Αγιοταφιτών Πατέρων και μελών της Ελληνικής Παροικίας και συνώδευσε δια της Χριστιανικής Οδού, των κωδώνων του Ναού της Αναστάσεως χαρμοσύνως κρουομένων, εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως.

Ενταύθα ο κ. Πρόεδρος, η σύζυγος αυτού και η συνοδεία αυτού ξεναγούμενοι υπό του Μακαριωτάτου προσεκύνησαν εις την Αποκαθήλωσιν,  τον Πανάγιον Τάφον, το Καθολικόν του Ναού της Αναστάσεως και το παρεκκλήσιον του Αδάμ κάτωθι του Φρικτού Γολγοθά,  ένθα το αίμα του Σταυρωθέντος, Σωτήρος ημών Χριστού, ρεύσαν από του Σταυρού δια της σχισμής του βράχου, εύρε και απέπλυνε το ενταύθα ενταφιασθέν κρανίον του Προπάτορος ημών Αδάμ.

Εις το παρακείμενον Γραφείον του Ναού της Αναστάσεως ο κ. Πρόεδρος προσεκύνησε το φυλασσόμενον τεμάχιον Τιμίου Ξύλου και εφιλοξενήθη υπό του Παρασκευοφύλακος Οσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ισιδώρου και της συνοδείας των Ναϊτών Πατέρων. 

δείτε περισσότερα »
Ι.Μ. Βεροίας: Λειτουργικά βιβλία στο Κονγκό
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 07/07/2011

Από το γραφείο εξωτερικής Ιεραποστολής της ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας έγινε γνωστό ότι παρελήφθηκε στη θεολογική σχολή της Κισνάσσα στο Κονγκό η πρώτη παρτίδα από τα δερματόδετα λειτουργικά βιβλία που συγκεντρώνει και αποστέλει στο τοπικό ιεραποστολικό κλιμάκιο η ιερά Μητρόπολή μας.

Τα λειτουργικά βιβλία είναι απολύτως απαραίτητα για την τέλεση των ακολουθιών στη γαλλική γλώσσα αλλά και στις τοπικές διαλέκτους. Το γραφείο εξωτερικής Ιεραποστολής της ιεράς Μητροπόλεώς μας έχει αναλάβει μία μικρή εκστρατεία για τον εφοδιασμό με τα λειτουργικά βιβλία στη γαλλική γλώσσα σε όσο το δυντόν περισσότερες ενορίες στην μητόπολη της Κεντρώας Αφρικής (με έκταση 10 φορές όσο η ΕΛλάδα).

Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια μπορούν να συνδράμουν οικονομικά για την αγορά ενός ή και περισσοτέρων βιβλίων. Περισσότερες πληροφορίες στο βιβλιοπωλείο «Παύλειος Λόγος» Βενιζέλου 29, τηλ. 23310 20951, καθώς και στο γραφείο εξωτερικής Ιεραποστολής 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37