Οδοιπορικό του μητροπολίτη Φιλίππων Προκοπίου στην Αφρική

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 13/06/2012

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως ) Η έκτη, μέσα σε διάστημα είκοσι χρόνων, προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ανατολική Αφρική ολοκληρώθηκε και το 17μελές ιεραποστολικό κλιμάκιο του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, επέστρεψε το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Εβοήθησε ο Θεός απροβλημάτιστα να εξυπηρετηθούν όσα είχαν προγραμματισθεί και, κύρια, να επιστρέψουν με συγκλονιστικές γνώσεις για την πρόοδο της Ορθοδόξου Ιεραποστολής στην Αφρική και μοναδικές εμπειρίες από την οργάνωση και ανάπτυξη των αριθμητικά αυξανομένων εκκλησιαστικών κοινοτήτων με ιθαγενείς Κληρικούς και νέους πιστούς. Θα υπάρξει ευκαιρία σύντομα σε ειδική εκδήλωση, όσα απεκομίσθησαν να γίνουν με εικόνα και λόγο ευρύτερα γνωστά. Αυτό οφείλεται σε πολλούς αδελφούς, που εμπιστεύονται στο Γραφείο τις προσφορές τους για τους νέους πιστούς και τα παιδιά της Αφρικής.

 

 

Πρώτος Σταθμός, η Ουγκάντα

 

Η αποστολή, έχοντας επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη μας, ξεκίνησε στις 23 Μαΐου με προορισμό το ιεραποστολικό κέντρο της Καμπάλας, πρωτεύουσας της Ουγκάντα. Όσα μέλη συμμετείχαν και σε προηγούμενες αποστολές, χάρηκαν τις ουσιαστικές αλλαγές που συντελούνται στη Χώρα αυτή. Ο αριθμός των μελών της ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουγκάντα διαρκώς αυξάνεται, με επακόλουθο την ανάγκη δημιουργίας νέων Ναών, που θα καλύπτουν τις λατρευτικές ανάγκες των πολλαπλασιαζομένων πιστών. Δίπλα σε κάθε καινούριο Ναό κι ένα Σχολείο, απαραίτητο για την εκπαίδευση του αφρικανικού λαού που δυστυχώς στον τομέα αυτό έχει καθυστερήσει πολύ. Πιο πέρα ένα ιατρικό κέντρο για να καλύπτει τουλάχιστον κάποιες στοιχειώδεις ανάγκες ιατρικής περίθαλψης. Το τρίπτυχο αυτό, λατρευτική ζωή - εκπαίδευση - υγεία, είναι ο στόχος που καλείται να επιτύχει η κάθε ενορία, επιβεβαιώνοντας την Ελληνορθόδοξη Παράδοση που θέλει την Εκκλησία να πρωταγωνιστεί στην παιδεία και να ενδιαφέρεται για το ανθρώπινο πρόσωπο και τις ανάγκες του.

 

Τα όσα έγιναν

 

Στα πλαίσια της εφετινής αποστολής έγιναν τα εγκαίνια ενός νέου ιερού Ναού αφιερωμένου στον Άγιο Βασίλειο (στο Κικουάνια), η θεμελίωση του Ναού του Αγίου Τιμοθέου, καθώς και βαπτίσεις τριάντα παιδιών. Ακόμη έγιναν επισκέψεις σε παλαιότερες ενορίες με σκοπό την ενίσχυση των πιστών. Εκεί μοιράστηκε η «λογία» των μελών της μητροπόλεως μας (ενισχύσεις οικονομικές μαθητών, γραφική ύλη, κυρίως φάρμακα κ.α.) και τέθηκε ο θεμέλιος λίθος ενός ακόμη Σχολείου.

 Η υποδοχή του ιεραποστολικού κλιμακίου ενθουσιώδης, με τραγούδια, χορούς και δώρα της δικής τους παράδοσης. Η χαρά των παιδιών απερίγραπτη καθώς τα μικρά χεράκια γέμιζαν από μικροδωράκια αγάπης. Η γλώσσα ακατανόητη απ’ όλους, τα μάτια όμως λευκών και μαύρων αγκαλιάζονται και οι καρδιές σμίγουν σε μια ικεσία, στην κοινή γλώσσα όλων των ανθρώπων, την γλώσσα της αγάπης. Οι φωνές των ιθαγενών πλημμυρίζουν τον Ναό μ' ένα τρόπο που σπάνια στην Ελλάδα μας συναντά κανείς. Αναζητάς τον χορωδό που τόσο τέλεια συγχρόνισε τις φωνές τους και αντιλαμβάνεσαι πως η μελωδία είναι έμφυτη σ' αυτούς. Πλημμυρίζεις από μελωδία και δοξολογία στο Θεό κι αναρωτιέσαι: μήπως οι άγγελοι δεν είναι μόνο λευκοί;

Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η επίσκεψη του ιεραποστολικού κλιμακίου στο πρώτο γυναικείο μοναστήρι της Ουγκάντα, αφιερωμένο στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία. Οι τρεις μοναχές που διακονούν σ' αυτό κάνουν φιλότιμες προσπάθειες που θα συμβάλλουν σημαντικά στην πνευματική ανάπτυξη του ουγκαντέζικου λαού.

 

Ο νέος προορισμός, η Μαδαγασκάρη

 

Η φετινή αποστολή για πρώτη φορά επισκέφτηκε τη μακρινή Μαδαγασκάρη με σκοπό την θεμελίωση ενός σχολείου δίπλα στο ναό της Αγίας Τριάδος στο Αμπάνι. Ο επίσκοπος Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιος, Έλληνας, Αγιορείτης και με θαυμαστό επί δεκαπέντε χρόνια ιεραποστολικό έργο στις Ινδίες, ξενάγησε τα μέλη της αποστολής στο χώρο του Ιεραποστολικού Κέντρου της επισκοπής, όπου λειτουργούν το δημοτικό σχολείο, η σχολή κοπτικής-ραπτικής για νεαρές κοπέλες, το σεμινάριο ορθοδόξων κατηχητών, το γηροκομείο, το άψογα οργανωμένο ιατρικό κέντρο, ενώ ανεγείρεται το ορφανοτροφείο και λειτουργεί πρωινό συσσίτιο καθημερινά για χίλια διακόσια (1.200) παιδιά υποσιτιζόμενα.

Το ιεραποστολικό ταξίδι ολοκληρώθηκε και αυτό που κυριαρχεί στις ψυχές και το νου είναι η οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας, την οποία κανείς δεν δικαιούται να μονοπωλεί, αλλά σαν άλλη μάνα με ορθάνοικτη αγκαλιά καλεί και σκέπει τα παιδιά κάθε φυλής και κάθε χρώματος.

Το αντίδωρο της «λογίας» της Μητρόπολής μας - όπως στα χρόνια του Αποστόλου Παύλου της λογίας των Φιλιππησίων προς τους αδελφούς των Ιεροσολύμων - εκδηλώνεται και είναι - με τα μέτρα της Αφρικής - πλούσιο, σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη για την πατρίδα μας. Μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας μας στέλνουν οι αδελφοί της Ουγκάντας και της Μαδαγασκάρης. Η φτώχεια τους, η κοινωνική εξαθλίωση, η σχεδόν ανύπαρκτη ιατρική περίθαλψη δεν κατορθώνουν να σβήσουν το αθώο χαμόγελο τους. Η πίστη και η ελπίδα γεμίζει τις ψυχές τους. Η παρουσία των αδελφών τους τους συγκινεί και τους δυναμώνει, όπως ενισχύει όλους μας η γνώση μιας άλλης πολιτισμικής και κοινωνικής πραγματικότητος, που υποχρεώνει την ψυχική προσέγγιση και ταύτιση στο όνομα του Χριστού και κάτω από την σκέπη της Μητέρας Εκκλησίας. Η δοξολογία αφειδώλευτη αναπέμπεται στον Κύριο με φωνές που σχίζουν τους αιθέρες και ταξιδεύουν ως τη μικρή και συγχρόνως μεγάλη Ελλάδα. Η Αφρική δεν προσφέρεται για τουρισμό. Προσφέρει στον επισκέπτη της αφορμές για προβληματισμό και προσφορά αγάπης χωρίς ιδιοτέλειες και διακρίσεις.

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)