Πατριαρχεία

Βαρθολομαίος: Ελπίζω να εξαλειφθεί η άγνοια για τον όρο «Οικουμενικό»
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 05/05/2011

Βιβλίο με τίτλο «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο» εκδόθηκε στην Τουρκική γλώσσα, από Εκδοτικό Οίκο ο οποίος θεωρείται σημαντικός παράγοντας στην προβολή και προαγωγή των δημοκρατικών αξιών στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με το «Φως του Φαναρίου», το βιβλίο στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για τη σωστή κατανόηση του θρησκευτικού αυτού θεσμού και του πολυσυζητημένου όρου «Οικουμενικό», ο οποίος σκόπιμα διαστρεβλώνεται και παρεμποδίζεται η χρήση του στην κοινωνία της νεώτερης Τουρκίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  κ. Βαρθολομαίος, εξέφρασε  την πεποίθηση ότι το νέο αυτό βιβλίο θα δώσει την ευκαιρία στους αναγνώστες του να ενημερωθούν αντικειμενικά, ούτως ώστε να εξαλειφθεί η άγνοια και να αποκαθαρθεί η πληροφοριακή «ρύπανση» γύρω από το θέμα. 

δείτε περισσότερα »
Έφτασαν τους 500.000 οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Αυστρία
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 28/04/2011

Για τα αποτελέσματα της πρώτης Γενικής Συνέλευσης της νεοσυσταθείσας Επισκοπικής Διάσκεψης της Αυστρίας αλλά και για γενικότερα ζητήματα των 500.000 ορθοδόξων πιστών της χώρας, ενημέρωσε τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, ο πρόεδρος της Διάσκεψης, ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας-Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, κατά την εθιμοτυπική επίσκεψη που πραγματοποίησαν τα μέλη της στο προεδρικό Μέγαρο στη Βιέννη.Τον Μητροπολίτη Μιχαήλ συνόδευαν οι επίσκοποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας, Ρουμανίας, Σερβίας και ο πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου Εκκλησιών στην Αυστρία.  

δείτε περισσότερα »
Ανάσταση στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Ιάβα
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 26/04/2011

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα γιορτάστηκε και φέτος  το Πάσχα στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στο  Boyolaliτης Κεντρικής Ιάβας.Η πολύπαθη ορθόδοξη κοινότητα συμμετείχε  σύσσωμη στην πανηγυρική ακολουθία της Αναστάσεως ψάλλοντας το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι ο π.Μεθόδιος μοίρασε τρόφιμα σε 150 φτωχά άτομα της περιοχής.

Στην φιλανθρωπική αυτή προσπάθεια του π.Μεθοδίου συμμετείχαν και οι Φίλοι της Ιεραποστολής στην Ινδονησία από την Ελλάδα,που κάλυψαν ,με δωρεές που στάλθηκαν ,ένα μεγάλο μέρος των εξόδων για την αγορά των τροφίμων για τους φτωχούς Ινδονήσιους αδελφούς  μας. 

δείτε περισσότερα »
Διέκοψε την απεργία πείνας και Κοινώνησε
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 25/04/2011

Η ηγέτης του σημαντικότερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Σερβία, Τόμισλαβ Νίκολιτς, τερμάτισε την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει πριν από εννέα ημέρες. Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, που δηλώνει βαθιά πιστός, βγήκε από το νοσοκομείο, όπου είχε εισαχθεί πριν από μία εβδομάδα, και παραβρέθηκε στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, στον καθεδρικό Ιερό Ναό του Βελιγραδίου, όπου και κοινώνησε, τερματίζοντας με αυτό τον τρόπο την απεργία πείνας.

Ο Νίκολιτς είχε ξεκινήσει στις 16 Απριλίου, απεργία πείνας και δίψας προκειμένου να αναγκάσει τη σερβική κυβέρνηση να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές στις 18 Δεκεμβρίου.Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν το Μάιο του 2012.(πηγή aktinesblogspot) 

δείτε περισσότερα »
Διακοπή του ονόματος του Πατριάρχη Ρουμανίας από τα Δίπτυχα
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 19/04/2011

Η παράλογη απαίτηση του Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ να ανεγείρει και να λειτουργήσει το Πατριαρχείο του ναό  στην Ιεριχώ, έχει προκαλέσει την δυσφορία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ο Πατριάρχης κ. Θεόφιλος δεν προτίθεται μεσούσης της Μεγάλης Εβδομάδος να δώσει απάντηση στην εμμονή του Πατριάρχη κ. Δανιήλ αλλά μετά το Πάσχα και εφόσον το Πατριαρχείο Ρουμανίας δεν έχει ανακρούσει  πρύμνα, ο κ. Θεόφιλος  θα εξαναγκαστεί να προχωρήσει στην διακοπή της μνημόνευσης του ονόματος του Πατριάρχη Δανιήλ από τα Δίπτυχα. Η ικανοποίηση του αιτήματος του Πατριαρχείου Ρουμανίας θα ανάψει το πράσινο φώς για ανέγερση και λειτουργία Εκκλησιών από όλες τις αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Στις 14 Απριλίου 2011, στο Πατριαρχικό  Μέγαρο υπό την προεδρία του Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων (φωτο) των θρησκευτικών κοινοτήτων Ρουμανίας. Ορθόδοξοι, Ρωμαιοκαθολικοί, Αρμένιοι,Προτεστάντες, Πεντηκοστιανοί, Αντβεντιστές, Ουνίτες, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι συμφώνησαν, κατ ‘αρχήν, στη σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Θρησκευτικών Υποθέσεων της Ρουμανίας . 

δείτε περισσότερα »
«Απολωλότα πρόβατα» υποδέχθηκε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 19/04/2011

Την τελετή αποδοχής στην Ορθόδοξη Εκκλησία των προσωρινά αποσχισθέντων ή εκπεσόντων στις αιρέσεις πραγματοποίησε στις 16 Απριλίου 2011 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Πάντων θλιβομένων η χαρά της Μόσχας.

54 άτομα εξέφρασαν την επιθυμία να επανενταχθούν στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας αφού πρώτα αρνήθηκαν την ειδωλολατρία, τις αιρετικές πλάνες και τη σχισματική ψευδή πίστη  και ορκίσθηκαν στο Ευαγγέλιο να είναι αφοσιωμένοι στην Εκκλησία. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τοποθέτησε στο κεφάλι του καθενός το ωμοφόριό του.Αμέσως μετά ο Ιεράρχης απεύθυνε λόγο νουθεσίας στους παριστάμενους: 

δείτε περισσότερα »
Το Άγιο Φως δεν φτάνει στην Αλβανία
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 19/04/2011

Στην Αλβανία, δεν συνηθίζεται να έρχεται το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα, αλλά βγαίνει από την Αγία Τράπεζα του κάθε ιερού ναού, όταν τελείται η Αναστάσιμη Ακολουθία και οι πιστοί, στην πλειοψηφία τους, παίρνουν το φως, επιστρέφουν στο σπίτι τους και κάνουν από ένα σταυρό στην κεντρική είσοδο. Μαζί με το σταυρό της πίστης, αφήνουν και αποτύπωμα της "ταυτότητάς" τους, δηλαδή ότι πρόκειται για σπίτι χριστιανού ορθόδοξου.

Είκοσι χρόνια μετά την αποκατάσταση της ελεύθερης άσκησης του θρησκευτικού δικαιώματος στην Αλβανία, ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί πλήρως η ομαλή πρακτική λειτουργία της εκκλησίας, γεγονός που αποτυπώνεται με τον πλέον καταφανή τρόπο στις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, που οι λιγοστοί ιερείς δίνουν έναν πραγματικό "αγώνα δρόμου" για να καλύψουν, ικανοποιώντας όλους τους πιστούς.

    Στη σημερινή αλβανική πραγματικότητα, κάθε ενορία έχει εξασφαλίσει και πάλι το ναό της, παρά τις ελλείψεις. Υπάρχει, ωστόσο, ένα σοβαρό πρόβλημα: δεν υπάρχουν ιερείς.

δείτε περισσότερα »
Νέοι αρχιμανδρίτες στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 17/04/2011

Την Κυριακή των Βαΐων, 17η Απριλίου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β΄ ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και εκήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας.
     Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως παρετέθη δεξίωση στην Αίθουσα του Θρόνου της Ιεράς Μονής, κατά την διάρκεια της οποίας ο Μακαριώτατος παρουσίασε στο πολυπληθές εκκλησίασμα τον Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Ιωακείμ Βασιλάκο, Κληρικό της Ιεράς Μητροπολέως Τριπόλεως (Λιβύη), ως και τον Πανοσιολ.Αρχιμ. κ. Νήφωνα Πουλόπουλο, κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδικότητα στην Ιστορία των Σλαβικών Εκκλησιών, ο οποίος απεσπάσθη πρόσφατα στο παλαίφατο Πατριαρχείο από την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.

  

δείτε περισσότερα »
Διαδηλώσεις σε βάρος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων λίγο πριν το Πάσχα
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 12/04/2011

Σκηνικό έντασης στήνεται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, λίγες μέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα και αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Σοβαρό επεισόδιο δημιουργήθηκε προ ημερών (7 Απριλίου) στο Προσκύνημα της Παναγίας στη Ναζαρέτ στην Ιερουσαλήμ, όταν ο Πατριάρχης Θεόφιλος την ώρα που εισήρχετο  στο Μητροπολιτικό Ναό της  Ναζαρέτ εμποδίστηκε από Άραβες Ορθοδόξους οι οποίοι  τον αποδοκίμασαν, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του, λόγω των νέων συμφωνιών που φέρεται ότι έκανε για την ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου εντός της Ιερουσαλήμ, προς το κράτος του Ισραήλ. 

Ο Πατριάρχης ενημέρωσε τις Ισραηλινές αρχές όπου έφθασαν αμέσως στο σημείο και απομάκρυναν τους διαδηλωτές που είχαν αναρτήσει πανό με σύνθημα “Persona non grata” (πρόσωπο ανεπιθύμητο) και «Δεν είσαι ευπρόσδεκτος» (φωτο). Ο Πατριάρχης  συνοδεία Ισραηλινών αστυνομικών εισήλθε στο Ναό όπου τέλεσε τη θεία λειτουργία παρουσία πιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνο που εξαγρίωσε τους διαδηλωτές, ήταν η πρόσληψη Ισραηλινών σωματοφυλάκων για την προστασία του σε μία περίοδο που το Πατριαρχείο καθυστερεί να πληρώσει τους μισθούς των Ιερέων μέχρι και δύο μήνες.

Στη φωτογραφία με κόκκινο κύκλο σημειώνονται οι σωματοφύλακες του Πατριάρχη και με μπλέ οι ισραηλίτες αστυνομικοί.

 

δείτε περισσότερα »
Τρία αιτήματα του αφρικανού ιερέα στον υφυπουργό Εσωτερικών
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 12/04/2011

Ο πατήρ Αντώνιος, Αφρικανός ιερέας από την Ουγκάντα με σπουδαίο  ιεραποστολικό έργο βρέθηκε για ένα 24ωρο στην Κομοτηνή  μίλησε για την δουλειά που γίνεται στην χώρα του μετά την ολοκλήρωση του σχολείου από δωρεά Κομοτηναίας ευεργέτιδος και την προσφορά χρημάτων για την ολοκλήρωση του οικοτροφείου που βοηθά τα εκατοντάδες ορφανά κι απροστάτευτα παιδιά.Ο πατήρ Αντώνιος  που είναι πατέρας  5 παιδιών , υπέβαλε τρία αιτήματα στον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γιώργο Πεταλωτή που τυχαία συνάντησε.

 1/Ζήτησε να φοιτούν με υποτροφία δύο παιδιά από την χώρα της κεντρικής Αφρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε σχολή που επιθυμούν. 2/ Ζήτησε να βοηθήσει για την δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού και 3/ να αναπτυχθεί η δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και Παιδείας. (πηγή Χρόνος-Μελαχροινή Μαρτίδου) 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33