Πατριαρχεία

Πάσχα στο Μπουρούντι
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 16/04/2012

(του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Σάββα) Με λαμπρότητα τελέσθηκε η ακολουθία της Αναστάσεως στο Μπουρούντι και στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Μπουζουμπούρα  με την συμμετοχή σύσσωμης της Ελληνικής Κοινότητας, Ρώσων, Σέρβων, Πολωνών και Αφρικανών Ορθοδόξων, παρά τις καταρρακτώδεις βροχές.

 

Η Ακολουθία της Αναστάσεως τελέσθηκε στις 10 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου λόγω της επικρατούσης κατάστασης στην χώρα ενώ η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργιά τελέσθηκε το πρωί της Κυριακής και ακολούθως ο Εσπερινός της Αγάπης.

 

Μετά την ανάγνωση της Εγκυκλίου του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ ο Επίσκοπος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε όλους τους παροίκους για την άριστη συνεργασία και την συμμετοχή τους στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, ευχαρίστησε τους αφρικανούς συνεργάτες της ιεραποστολής για την ανιδιοτελή προσφορά τους και τους Ιεραποστολικούς Συλλόγους, Συνδέσμους, Αδελφότητες, μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και τους φίλους της Ιεραποστολής, που συμβάλουν στο Ανθρωπιστικό-Ιεραποστολικό  Έργο της Επισκοπής η οποία κατόρθωσε με την συμβολή των παραπάνω σε δύο χρόνια σημαντικό έργο σε μία από τις δυσκολότερες και ακριβότερες χώρες της Αφρικής, με την συμπαράσταση τους σήμερα ακούσθηκε το Χριστός Ανέστη σε κατάμεστους Ναούς.

 

Αξίζει να σημειωθεί επίσης 

δείτε περισσότερα »
Προαγωγές στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 08/04/2012

Την Κυριακή των Βαΐων, 8ηΑπριλίου ε.ε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και εκήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, συλλειτουργούντος του Θεοφιλ. Επισκόπου Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας.

 

Προ του πέρατος της Θεία Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος ανεκοίνωσε τις προαγωγές του Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Νήφωνος Πουλοπούλου εις Υπογραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του παλαιφάτου Πατριαρχείου και του Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Αποστόλου Τριφύλλη εις Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου Του. 

δείτε περισσότερα »
Επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 07/04/2012

Την Παρασκευή, 6η Απριλίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β,υπεδέχθη στην Πατριαρχική Καθέδρα τον Εξοχ. Υφυπουργό Εξωτερικών κ.Δημήτριο Δόλλη, συνοδευόμενο από τον Εντιμολ.κ.Χρήστο Καποδίστρια, Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια, τον κ.Γεώργιο Αρναούτη, Διευθυντή του διπλωματικού Γραφείου του και τον κ.Θωμά Ματσουκά, Υποδιευθυντή αυτού.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τον κ.Υφυπουργό για το εν γένει επιτελούμενο ιεραποστολικό καί ανθρωπιστικό έργο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Αφρική, ανεφέρθη στην πρόσφατη συνάντηση των Ορθοδόξων Προκαθημένων της Μ.Ανατολής στην Κύπρο και στην ταραχώδη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως δε στη Συρία, ενώ απηύθυνε ολόθυμες ευχαριστίες για την διαρκή μέριμνα της Ελλάδος προς το πρεσβυγενές Πατριαρχείο.

Ο Εξοχ.κ.Υφυπουργός επήνεσε τη διεθνή παρουσία και την δράση του Πατριαρχικού Θρόνου των Αλεξανδρέων υπό την πεπνυμένη ποδηγεσία του Μακ.κ.Θεοδώρου, εξεδήλωσε την διαρκή στήριξη της Ελλάδος προς αυτό και ετόνισε τον σημαντικό ρόλο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην προσπάθεια ειρηνεύσεως και καταλλαγής στην Μ.Ανατολή.

 Εν συνεχεία,  η ΑΘΜ  απένειμε τιμητικώς στον Εξοχ.κ. Δόλλη τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου και ξενάγησε τον ίδιο και τη συνοδεία του στο Πατριαρχικό Μέγαρο.

Τέλος παρέθεσε επίσημο γεύμα στην Πατριαρχική Τράπεζα προς τιμήν του υψηλού επισκέπτου.

Αρχιμ.Παντελεήμων Αράθυμος
Αρχιγραμματεύς.    

 

 

  

δείτε περισσότερα »
Ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών στον Αλεξανδρείας Θεόδωρο
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 21/03/2012

Από τον Μακ.Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρο Β΄ έγινε δεκτός την 20η Μαρτίου ε.ε. στο κτίριο της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καϊρου ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών κ.κ. Μαρ Μπεσάρα Μπούτρος Ράι, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Ερμουπόλεως κ.Νικολάου, του Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Θεοφ. Επισκόπου Νιτρίας κ.Νικοδήμου και κληρικών των δύο Εκκλησιών. 

Υποδεχόμενος τον Πατριάρχη των Μαρωνιτών, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μίλησε για το σημαντικό ιεραποστολικό έργο της παλαιφάτου Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για ειρήνη στην Μέση Ανατολή και σε όλον τον κόσμο.

 

Από την πλευρά του, ο Μαρωνίτης Πρωθιεράρχης εξέφρασε την αγάπη του και την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του Μακ.κ. Θεοδώρου.  

δείτε περισσότερα »
Εκοιμήθη ο Πατριάρχης των Κοπτών Σενούντας ο Γ’
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 18/03/2012

Εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Ευρισκόμενος στο Κάιρο όπως τελέσει την Θεία Λειτουργία της Γ΄ Κυριακής των Νηστειών στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β', πληροφορηθείς την κοίμηση του μακαριστού Πατριάρχη των Κοπτών Σενούντα Γ΄ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Ο μακαριστός Πατριάρχης των Κοπτών κυρός Σενούντα Γ΄  υπήρξε αναμφισβήτητα μεγάλη θρησκευτική προσωπικότητα. Συνδέθηκε από πολλών ετών με την Εκκλησία της Αλεξανδρείας, καθώς γνώριζε προσωπικά τους αείμνηστους Πατριάρχες Αλεξανδρείας Νικόλαο Στ΄, Παρθένιο Γ’, και Πέτρο Ζ’ μετά των οποίων είχε συνεργασία και επικοινωνία σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, ιδιαιτέρως επί θεμάτων διεκκλησιαστικού διαλόγου.

Παριστάμενος στην τελετή ενθρονίσεώς μας στην Πατριαρχική Καθέδρα του Αποστόλου Μάρκου κατά τον Οκτώβριο του έτους 2004, ο κεκοιμημένος Πατριάρχης των Κοπτών Σενούντα Γ΄ διατήρησε έκτοτε αγαστές σχέσεις με το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας, ως και συναντίληψη ιδιαιτέρως επί ζητημάτων σεβασμού και προάσπισης της θρησκευτικής ελευθερίας.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τόσο προς την σεβάσμια ιεραρχία, όσο και προς το ευσεβές ποίμνιο της Κοπτικής Εκκλησίας τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας, ευχόμενοι όπως ο διάδοχος του στον Πατριαρχικό Θρόνο των Κοπτών υπάρξει αντάξιος της παρακαταθήκης του μακαριστού Σενούντα Γ΄."  

  

δείτε περισσότερα »
Χειροτονία εις Πρεσβύτερον από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 05/03/2012

Την Κυριακή, 4ηΜαρτίου ε.ε, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, συλλειτουργούντων των Θεοφιλ.Επισκόπων Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας και Νιτρίας κ.Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, κατά την διάρκεια της οποίας  εχειροτόνησε εις Πρεσβύτερον τον Ιερολ.Διάκονο κ.Απόστολο Τριφύλλη, Διευθυντή της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας. 

Κατά την ομιλία του ο π.Απόστολος Τριφύλλης, μεταξύ άλλων ετόνισε: «Εφόδια ανεκτίμητα τη στιγμή αυτή που με δέος αναμετρώ την ιερότητα του μυστηρίου, ο λόγος και η πράξη Σας. Πολλές φορές μου είπατε: «Ο Χριστός είναι με όλους αυτούς που πιστεύουν σε Αυτόν και αναθέτουν σε Αυτόν τις ελπίδες τους. Εκείνος, με την άμετρη αγάπη και φιλανθρωπία Του, μεταβάλλει τα ασθενή σε σκεύη τίμια και την ασθενεία τους τελειοποιεί με τη δική Του δύναμη.»  

δείτε περισσότερα »
Χειροτονία πρεσβυτέρου και διακόνου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Σιέρρα Λεόνε
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 27/02/2012

(του μητροπολίτη Άκκρας Γεωργίου) Η ιστορική επίσκεψη του Μακ.Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ στην πονεμένη χώρα των ματωμένων διαμαντιών, που χάραξε για πάντα την καρδιά του ολοκληρώθηκε με την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ελευθερίου στην πρωτεύουσα Φρίταουν της Σιέρα Λεόνε, την 26ηΦεβρουαρίου ε.ε.

Κοντά του ο Σεβ.Μητροπολίτης Άκκρας κ.Γεώργιος, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, Πατριαρχικός Επίτροπος Σιέρρα Λεόνε και ο τοπικός κλήρος. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας η ΑΘΜ χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον Διάκονο Θεόδωρο και Διάκονο τον εκπαιδευτικό και κατηχητή Βάιο.

Πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος απεύθυνε στο πυκνό εκκλησίασμα, που από νωρίς είχε κατακλύσει τον Καθεδρικό Ναό, λόγια αγάπης και παρηγοριάς και κάλεσε όλους με αγάπη και ομόνοια να ξεχάσουν την λαίλαπα του εμφύλιου πολέμου που κατέστρεψε ολοκληρωτικά την χώρα και να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα και όλοι μαζί να εργαστούν σκληρά για την ανασυγκρότηση της χώρας, συνεχάρη για μια ακόμη φορά τον π. Θεμιστοκλή για το έργο του και του προσέφερε επιστήθιο σταυρό.

Στην Θεία Λειτουργία μεταξύ άλλων παρέστη ο Εξοχ.Υπουργός Εξωτερικών, πολλοί πολιτειακοί παράγοντες, διπλωμάτες και Ορθόδοξοι από τον Λίβανο, την Ρωσία και την Ουκρανία. Ο Μακαριώτατος προσέφερε στον Υπουργό Εξωτερικών εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και τον ευχαρίστησε που η πολιτεία είναι αρωγός στο έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τέλος παρασημοφόρησε με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου τον Εξοχ.Υπουργό Χωροταξίας και Περιβάλλοντος που προσέφερε στην Εκκλησία γη για την ανέγερση ναών και σχολείων και τον κ. Αντώνιο Σκλάβο, ομογενή εξ Αυστραλίας και συνεργάτη που π. Θεμιστοκλή.

Μεγάλη έκπληξη ανέμενε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο όταν εξερχόμενος του Καθεδρικού Ναού αντίκρισε εκατοντάδες ανάπηρα παιδιά, θύματα του πολέμου που τον περίμεναν καρτερικά για να τους ευλογήσει και για να φιλήσουν το χέρι του και με δάκρυα στα μάτια του ζητούσαν να μην τα ξεχάσει ποτέ και να τους υποσχεθεί ότι σύντομα θα έρθει και πάλι κοντά τους.

Η εορταστική ημέρα έκλεισε με πρόγραμμα που παρουσίασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ορθόδοξων σχολείων, που τραγούδησαν και χόρεψαν στους γνωστούς παραδοσιακούς ρυθμούς της Δυτικής Αφρικής.

  

δείτε περισσότερα »
Η Ορθοδοξία αγκαλιάζει τους αδυνάμους της Σιέρρα Λεόνε-Επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Ιερά Επισκοπή
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 24/02/2012

(του Μητροπολίτη Άκκρας Γεωργίου)  Το απόγευμα της Πέμπτης, 23ης Φεβρουαρίου ε.ε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης κ.κ. Θεόδωρος Β΄ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις πολλαπλών χρήσεων της Επισκοπής Σιέρρα Λεόνε, και θαύμασε το έργο του Πατριαρχικού Επιτρόπου αυτής Πανοσιολ. Αρχιμ.κ. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλου, ιδιαίτερα το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο που ανέγειρε παραπλεύρως της Επισκοπής και τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που αναγείρεται στον προαύλιο χώρο, με φροντίδα του Προέδρου του Ιεραποστολικού Συνδέσμου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού κ. Γεωργίου Ασλανίδη.

Στην συνέχεια μετέβη οδικώς στην πόλη Waterloo, όπου βρίσκεται το Ιεραποστολικό Κέντρο Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος, ένα κέντρο που έχει αναγερθεί αποκλειστικά για να στηρίξει τα ακρωτηριασμένα θύματα του εμφύλιου σπαραγμού. Ο Πατριάρχης θαύμασε αυτό το μοναδικό κέντρο που κάνει περήφανη όχι μόνο την Αλεξανδρινή Εκκλησία, αλλά και σύσσωμη την Ορθοδοξία. Στον υπό ανέγερση Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου και Αγίου Μωυσέως του Αιθίοπος εψάλη Δοξολογία και ο Μακαριώτατος απηύθυνε λόγια αγάπης στα θύματα του πολέμου και σε εκατοντάδες παιδιά που φοιτούν στο Ορθόδοξο σχολείο του εν λόγω κέντρου. Στην συνέχεια κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο του Ιερού Ναού, έκανε τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας και διένειμε γραφική ύλη σε όλα τα παιδιά.  

δείτε περισσότερα »
Πρώτη ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Σιέρρα Λεόνε
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 23/02/2012

του Μητροπολίτη Άκκρας Γεωργίου

 

Το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης κ.κ. Θεόδωρος Β΄ αφίχθη στην Σιέρρα Λεόνε από την Νιγηρία, προκειμένου να πραγματοποιήσει την πρώτη ιστορική Του ποιμαντική επίσκεψη σε αυτήν την Ιερά Επίσκοπή του Θρόνου, που ίδρυσε το έτος 2010, συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Άκκρας κ. Γεώργιο, προς τούτο αφιχθέντα από την εκκλησιαστική επαρχία του, την Γκάνα.

Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Φριτάουν, τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο υπεδέχθη ο Πατριαρχικός Επίτροπος Σιέρρα Λεόνε, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, ο ιερός κλήρος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και εθελοντές Ιεραπόστολοι από την Αυστραλία. Στην συνέχεια με αυτοκινητοπομπή της Προεδρίας της Δημοκρατίας επιβιβάσθηκε σε φέρυ μποτ για να μεταβεί στην πρωτεύουσα.  

δείτε περισσότερα »
Μητροπολίτου Προικοννήσου Ιωσήφ “Γιορτές στη Βασιλεύουσα”
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 19/02/2012

Μόλις κυκλοφόρησε από τις φιλόκαλες εκδόσεις Αρχονταρίκι, το βιβλίο του Μητροπολίτου Προικοννήσου Ιωσήφ με τίτλο Γιορτές στη Βασιλεύουσα. Ο συγγραφέας αφιερώνει το πόνημά του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την 20ετηρίδα της Πατριαρχίας Του, ενώ ο Πατριάρχης με γράμμα Του προλογίζει την έκδοση.

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38