Πατριαρχεία

Η Αλεξανδρινή Εκκλησία αποχαιρέτησε τον μακαριστό Γέροντα Λεοντοπόλεως
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 02/09/2012

Με μεγάλη θλίψη και άφατη οδύνη η Αλεξανδρινή Εκκλησία αποχαιρέτισε χθες το πρωί, έναν από τους πλέον διακεκριμένους και λογίους Ιεράρχες της, τον Μακαριστό Μητροπολίτη Γέροντα Λεοντοπόλεως κυρό Διονύσιο.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη, το πρωί του Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαρτούμ και παντός Σουδάν κ. Εμμανουήλ τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία πλήθους πιστών, πνευματικών τέκνων και φίλων του Μακαριστού Ιεράρχου.

Στις 10:30΄ τελέσθηκε η Εξόδιος Ακολουθία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άκκρας κ. Γεωργίου, εκπροσώπου της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄στην Αθήνα. . Στην Ακολουθία έλαβαν μέρος, ο Εκπρόσωπος της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες του Θρόνου Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ,Χαρτούμ και παντός Σουδάν κ. Εμμανουήλ και Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος και πλήθος ιερέων. Την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε εκ του παραθρονίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, κ. Κύριλλος.

Τον επικήδειο λόγο εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Πηλουσίου κ. Καλλίνικος, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κανώπου κ. Σπυρίδων. 

Ακόμη εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας παρέστησαν ο Σεβασμιότατος  Αρχιεπίσκοπος κ.  Νικόλαος Φώσκολος,  και ο Αποστολικός Νούντσιος  στην Αθήνα, τιτουλάριος επίσκοπος Έντουαρντ Γιόζεφ Άνταμς.

Για την ζωή και το πολυσχιδές έργο του μακαριστού Ιεράρχου ομίλησε εκτενέστατα ο Μητροπολίτης Γέρων Πηλουσίου κ. Καλλίνικος, ενώ εκ μέρους της Εστίας Θεολόγων Χάλκης ομίλησε ο π. Κυριακός Τσουρός. Ακόμη την αγάπη τους προς τον Μακαριστό Ιεράρχη εξέφρασαν με τις ομιλίες τους ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Φίλιππος Κοσένας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου αποφοίτων Σαλβαγείου Εμπορικής Σχολής Αλεξανδρείας κ.α.

Ακολούθησε η ταφή του μακαριστού Ιεράρχου στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου υπό Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άκκρας κ. Γεωργίου, εκπροσώπου της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄στην Αθήνα.

  

δείτε περισσότερα »
Επίσκεψη του Πατριάρχη Θεοδώρου στην Φρεγάτα "Ψαρά" στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 29/08/2012

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας-(του Ν.Κάτσικα) Ένα σεμνό αλλά και τιμητικό προσκύνημα στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ήταν η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ελληνικής φρεγάτας «Ψαρά», όπου οι έλληνες αξιωματικοί με επικεφαλής τον Εξοχ. Υπαρχηγό του Ελληνικού Στόλου, Υποναύαρχο κ. Γεώργιο Γιακουμάκη έγιναν θερμά δεκτοί από την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ στην Πατριαρχική Καθέδρα, την 27η Αυγούστου ε.ε..

Υποδεχόμενος τους υψηλούς επισκέπτες ο Μακαριώτατος, τους ετόνισε ότι «να γνωρίζετε ότι θα συνεχίσουμε να κρατούμε «Θερμοπύλες», όπως πάντοτε κάνουμε από την εποχή του Αποστόλου Μάρκου, 2.000 χρόνια πριν, και δεν θα αφήσουμε κανέναν Εφιάλτη να προδώσει το πέρασμα των εθνικών τούτων Θερμοπυλών. Για το  

δείτε περισσότερα »
Σύσκεψη υπό τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την κατάσταση σε Σουδάν-Νιγηρία
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 22/08/2012

Την 21η Αυγούστου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Βʼ, είχε συνάντηση εργασίας με τους Σεβ.Μητροπολίτες Νιγηρίας κ.Αλέξανδρο και Χαρτούμ κ.Εμμανουήλ.
 
Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν διά μακρόν αφενός μεν οι εν γένει εξελίξεις στο νεοσύστατο κράτος του Νοτίου Σουδάν, αφετέρου δε ο αντίκτυπος που έχουν τα τελευταίως σημειωθέντα περιστατικά θρησκευτικής βίας στην Αφρική και κυρίως στην Νιγηρία.
 
Ιδιαίτερη έμφαση εδόθη στις πρωτοβουλίες που σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο αναλαμβάνει ο Μακαριώτατος προκειμένου το παλαίφατο Πατριαρχείο να συνεχίσει να λειτουργεί ως παράγων καταλλαγής και φιλαλληλίας στις τοπικές αφρικανικές κοινωνίες, προτάσσοντας τις αξίες της αγάπης, της ειρήνης και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ όλων των ανθρώπων, των διαβιούντων εντός των ορίων της κανονικής δικαιοδοσίας του, ανεξαρτήτως θρησκευτικής ομολογίας.
 

δείτε περισσότερα »
Υεμένη: τον σταύρωσαν γιατί βαπτίστηκε χριστιανός!
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 19/08/2012

Μπορεί στην Ελλάδα ο πολυπολιτισμός να ανακοινώνει μέχρι και έναρξη πολέμου κατά των γηγενών κατοίκων, μπορεί οι λαθρομετανάστες παραδόξως να μας προτιμούν ως χώρα παραμονής τους αντί άλλων ισλαμικών κρατών στα οποία μπορούν να ενσωματωθούν πολύ εύκολα λόγω θρησκείας, μπορεί η ελευθερία ζωής και σκέψης να είναι αγαθά που προσφέρονται πλουσιοπάροχα ακόμη και σε αυτούς που καταδυναστεύουν την ζωή, την σκέψη και τα πιστεύω μας, όμως τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με χώρες στις οποίες ο ισλαμισμός αποτελεί την κυρίαρχη τάξη, η οποία αποφασίζει -εν ψυχρώ- για την ζωή και τον θάνατο όσων τολμούν να τον αμφισβητήσουν ή να τον απαρνηθούν.

Η φωτογραφία αποτελεί απόδειξη της αγάπης προς τον χριστιανισμό, εκείνων που προστρέχουν στην χώρα μας για να… σωθούν. Στην φωτογραφία βλέπουμε έναν πολίτη της Υεμένης, ο οποίος είχε το θράσος να βαπτισθεί χριστιανός! Κι επειδή αμφισβήτησε το Ισλάμ, τον σταύρωσαν!!!

Τί είπατε; Ο πολιπολιτισμός και η πανθρησκεία αποτελούν το σκοπό της Νέας  

δείτε περισσότερα »
Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Καβάσων κυρός Φιλήμων
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 04/08/2012

Εκοιμήθη την 3η Αυγούστου ε.ε. ο Μητροπολίτης Καβάσων κυρός Φιλήμων, εφησυχάζων Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ο μακαριστός αρχιερεύς εγεννήθη την 30η Σεπτεμβρίου 1934 στην Λυών της Γαλλίας. Απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Πεντέλης το έτος  1955. Χειροτονήθηκε Διάκονος την 15η Μαρτίου 1959 από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Ιερόθεο και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης τα Χριστούγεννα του έτους 1960 από τον Μητροπολίτη Άρτης Ιγνάτιο. Το 1964 ενετάχθη στον κλήρο του παλαιφάτου Πατριαρχείου, όπου διετέλεσε Εφημέριος των  Ιερών Ναών Αγ. Νικολάου Ιβραημίας, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πορτ-Σαϊδ, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας και Ηγούμενος της  Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας. 

δείτε περισσότερα »
ΕΠΕΙΓΟΝ: Αίμα χρειάζονται τα δίδυμα 7χρονα παιδάκια στο «Αγλαΐα Κυριακού»
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 12/07/2012

ΑΙΜΑ χρειάζονται επειγόντως τα δίδυμα 7χρονα παιδάκια που χτύπησε το πρωί ο μοτοσικλετιστής και τα οποία δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.Τα δίδυμα νοσηλέυονται διασωληνωμένα στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Αγλαϊα Κυριακού.Τα παιδιά μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσoκομείο όταν 21χρονος μοτοσυκλετιστής τα χτύπησε με τη μηχανή του στην οδό Πατησίων.

Στον Ευαγγελισμό σε άσχημη κατάσταση νοσηλεύεται και η μητέρα τους, η οποία ωστόσο έχει διαφύγει τον κίνδυνο 

δείτε περισσότερα »
Με πιπεριές, μανιτάρια και ξιφία έκλεισε η πρώτη μέρα
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 28/06/2012

(kozan.gr)  Επίσημο δείπνο προς τιμή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των υπολοίπων προσκεκλημένων, κληρικών και λαϊκών, παρέθεσε χθες το βράδυ ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.Το δείπνο περιελάμβανε: Μανιτάρι με πιπεριές, σαλάτα (κρουτόν, πορτοκάλι, μαρούλι, σως) και κυρίως πιάτο ξιφία, ο οποίος θεωρήθηκε από αρκετούς βαρύς για βραδυνό. 

Νωρίτερα ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας είχε τελέσει τα εγκαίνια του  ανακαινισμένου Επισκοπείου, στην Κοζάνη.  

δείτε περισσότερα »
Νιγηρία:σφάζονται χριστιανοί και μουσουλμάνοι
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 17/06/2012

Τρεις χριστιανικοί ναοί στη βόρεια Νιγηρία έγιναν σήμερα στόχος βομβιστικών επιθέσεων , χωρίς μέχρις ώρας να υπάρχει απολογισμός θυμάτων , ή να υπάρχει η ανάληψη ευθύνης.

Οι επιθέσεις έγιναν στις εκκλησίες των πόλεων Σαμπόν Γκάρι , Ούσασα, και Καντούνα. 'Επτά νεκροί είναι ο συνολικός απολογισμός από τις επιθέσεις ενώ οι τοπικές αρχές κάνουν όμως λόγο "για άλλες δύο βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ναών".

Οι επιθέσεις  έχουν εξοργίσει νεαρούς Χριστιανούς, στην πόλη Καντούνα, "που τραβούν έξω απ' τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα τους μουσουλμάνους οδηγούς τους και τους σκοτώνουν επί τόπου", προσθέτουν τοπικοί αξιωματούχοι ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Ρόιτερς, υπάρχουν "περίπου 20 νεκροί" απ' τα αντίποινα.


 

δείτε περισσότερα »
Οδοιπορικό του μητροπολίτη Φιλίππων Προκοπίου στην Αφρική
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 13/06/2012

 Η έκτη, μέσα σε διάστημα είκοσι χρόνων, προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ανατολική Αφρική ολοκληρώθηκε και το 17μελές ιεραποστολικό κλιμάκιο του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, επέστρεψε το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Εβοήθησε ο Θεός απροβλημάτιστα να εξυπηρετηθούν όσα είχαν προγραμματισθεί και, κύρια, να επιστρέψουν με συγκλονιστικές γνώσεις για την πρόοδο της Ορθοδόξου Ιεραποστολής στην Αφρική και μοναδικές εμπειρίες από την οργάνωση και ανάπτυξη των αριθμητικά αυξανομένων εκκλησιαστικών κοινοτήτων με ιθαγενείς Κληρικούς και νέους πιστούς. Θα υπάρξει ευκαιρία σύντομα σε ειδική εκδήλωση, όσα απεκομίσθησαν να γίνουν με εικόνα και λόγο ευρύτερα γνωστά. Αυτό οφείλεται σε πολλούς αδελφούς, που εμπιστεύονται στο Γραφείο τις προσφορές τους για τους νέους πιστούς και τα παιδιά της Αφρικής.

 

δείτε περισσότερα »
Επίσημη επίσκεψη του Αλεξανδρείας στη Μποτσουάνα
Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 08/06/2012

Γράφει ο δημοσιογράφος Άρης Μεντίζης 

Με τιμές αρχηγού κράτους πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 31 Μαϊου, η άφιξη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου στην Μποτσουάνα της Νότιας Αφρικής, στην οποία και πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της οποίας προέστη και της επισήμου ενθρονίσεως του πρώτου Επισκόπου της νεοϊδρυθείσας Ιεράς Μητρόπολης Μποτσουάνας κ.κ. Γενναδίου. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38