Νιγηρία:σφάζονται χριστιανοί και μουσουλμάνοι

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 17/06/2012

Τρεις χριστιανικοί ναοί στη βόρεια Νιγηρία έγιναν σήμερα στόχος βομβιστικών επιθέσεων , χωρίς μέχρις ώρας να υπάρχει απολογισμός θυμάτων , ή να υπάρχει η ανάληψη ευθύνης.

Οι επιθέσεις έγιναν στις εκκλησίες των πόλεων Σαμπόν Γκάρι , Ούσασα, και Καντούνα. 'Επτά νεκροί είναι ο συνολικός απολογισμός από τις επιθέσεις ενώ οι τοπικές αρχές κάνουν όμως λόγο "για άλλες δύο βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ναών".

Οι επιθέσεις  έχουν εξοργίσει νεαρούς Χριστιανούς, στην πόλη Καντούνα, "που τραβούν έξω απ' τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα τους μουσουλμάνους οδηγούς τους και τους σκοτώνουν επί τόπου", προσθέτουν τοπικοί αξιωματούχοι ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Ρόιτερς, υπάρχουν "περίπου 20 νεκροί" απ' τα αντίποινα.

Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ επιτίθεται σε χριστιανικούς ναούς και σχολεία -κυρίως στη βόρεια Νιγηρία - και οι επιθέσεις κατά την διάρκεια της Λειτουργίας της Κυριακής είναι συχνή τακτική των ανταρτών.

 

Στην Κεντρική Νιγηρία συναντώνται οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, όμως στη χώρα αυτή, όπου συνυπάρχουν σε ομοσπονδία 36 αυτόνομα κρατίδια και 250 διαφορετικές εθνικές και θρησκευτικές ομάδες, οι συμμαχίες και τα συμφέροντα της κάθε μιας αποτελούν διακριτές περιπτώσεις που δεν ενσωματώνονται σε έναν κανόνα, ούτε και υπακούουν στις θεωρίες του Χάντιγκτον.

Η διαμάχη χριστιανών - μουσουλμάνων έχει τις ρίζες της στην αποικιοκρατία, με τον πληθυσμό χωρισμένο στα δύο (50,5% μουσουλμάνοι, 48,5% χριστιανοί) και τη βαριά κληρονομιά του εμφύλιου πολέμου στη Μπιάφρα, στα τέλη του '60, που χαρακτηρίστηκε και πάλι τότε «θρησκευτική διαμάχη».