Νέοι Αρχιερείς στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 21/11/2012

Συνήλθε σήμερα, 21η Νοεμβρίου 2012, σε τακτή Συνεδρία η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό την Προεδρία της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ.Θεοδώρου Β΄ στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου.
Προ της Συνεδρίας, ετελέσθη Θεία Λειτουργία στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων. Ακολούθως άρχισε η συνεδρίαση. Την έναρξη των εργασιών εκήρυξε ο Μακαριώτατος, απευθύνοντας χαιρετισμό προς τα Συνοδικά μέλη.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος, αντιφώνησε την ΑΘΜ εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων Ιεραρχών.
Κατόπιν η ΑΘΜ ενημέρωσε δια μακρών την Ιερά Σύνοδο για το επιτελεσθέν έργο κατά την διαρρεύσασα χρονική περίοδο σε όλους τους τομείς της εκκλησιαστικής διακονίας του Πατριαρχείου.
Παράλληλα, ο Μακ.Πάπας και Πατριάρχης απένειμε την τιμητική διάκριση του Μεγαλόσταυρου του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου προς τον Σεβ.Μητροπολίτη Γέροντα Αξώμης κ.Πέτρο, Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο, επί τη συμπληρώσει τεσσαρακονταετούς αρχιερατικής διακονίας.
Επίσης, απένειμε την Ευαρέσκεια της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων προς τους Σεβ.Μητροπολίτες Καμπάλας κ.Ιωνά και Κένυας κ.Μακάριο επί τη συμπληρώσει εικοσαετούς καλλικάρπου ποιμαντορίας, ως και τον Ταξιάρχη του Οσίου Σάββα προς τους Σεβ.Μητροπολίτες Πτολεμαϊδος κ.Προτέριο, Άκκρας κ.Γεώργιο, Ερμουπόλεως κ.Νικόλαο και Ειρηνουπόλεως κ.Δημήτριο για την συμπλήρωση δέκα ετών από της εις Αρχιερέα εκλογής και χειροτονίας τους.
Ακόμη, διά της εκδόσεως Πατριαρχικών και Συνοδικών Τόμων, συνετελέσθη η ανύψωση της Ιεράς Επισκοπής Μαδαγασκάρης σε Μητρόπολη, ως και της Ιεράς Επισκοπής Σιέρρα Λεόνε, μετονομασθείσης σε Ιερά Μητρόπολη Γουϊνέας
Επακολούθησαν η πλήρωση της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Λεοντοπόλεως, των Ιερών Μητροπόλεων Γουϊνέας και Άκκρας ως και της Ιεράς Επισκοπής Μπουρούντι και Ρουάντας και της συσταθείσης το έτος 2010 Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν.
Νέος Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως εξελέγη ο Θεοφ.Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ.Γαβριήλ, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, νέος Μητροπολίτης Γουϊνέας εξελέγη διά μεταθέσεως ο έως σήμερα Σεβ.Μητροπολίτης Άκκρας κ.Γεώργιος, νέος Μητροπολίτης Άκκρας εξελέγη ο έως σήμερα Θεοφιλ.Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας κ.Σάββας, νέος Επίσκοπος Μπουρούντι και Ρουάντας ο Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Ιννοκέντιος Μπιακατόντα, ενώ πρώτος Επίσκοπος της Ιεράς  Επισκοπής Μπραζαβίλ και Γκαμπόν εξελέγη παμψηφεί ο Πανοσιολ.Αρχιμ.κ.Παντελεήμων Αράθυμος, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου.
Οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα συνεχισθούν το απόγευμα με την ανάγνωση πεπραγμένων των Αρχιερέων και την τελετή των Μ.Μηνυμάτων.