Τα ονομαστήρια του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 01/04/2013

Την Τετάρτην, 14ην/27ην Μαρτίου 2013, εωρτάσθη, κατά μετάθεσιν, πανηγυρικώς, κατά την κρατούσαν τυπικήν διάταξιν και προσκυνηματικήν καθεστωτικήν τάξιν, ως Μικρά Παρρησία, η εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων των εν τη λίμνη της Σεβαστείας του Πόντου επί Λικινίου, το 320 μ.Χ., δια ψύχους και βασανιστηρίων τελειωθέντων και των Ονομαστηρίων της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου.

Α . Εσπερινός

Αφ’ εσπέρας της Τρίτης ανεγνώσθη η Θ΄ Ώρα του Εσπερινού εις τον Πατριαρχικόν και Μοναστηριακόν Ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Εν συνεχεία έλαβε χώραν κάθοδος εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως. Προ της Αγίας Αποκαθηλώσεως προσεκύνησεν ο Μακαριώτατος, προ του Αγίου Κουβουκλίου εγένετο προϋπάντησις υπό των ενδεδυμένων Ιερέων, ακολούθως προσεκύνησεν εντός του Αγίου Τάφου ο Μακαριώτατος, οι Αρχιερείς και οι Ιερείς.

Μετά την είσοδον εις το Καθολικόν ο Μακαριώτατος ευλογήσας, ανήλθεν επί του θρόνου και εν συνεχεία, των σημάντρων κρουομένων, οι Συνοδικοί και οι Αρχιερείς προσεκύνησαν επί του Φρικτού Γολγοθά και οι διάκονοι έκαμον το θυμίαμα ανά τα Προσκυνήματα.

Του θυμιάματος λαβόντος χώραν, ήρξατο ο Εσπερινός με τα Ανοιξαντάρια και εσυνεχίσθη κατά την τάξιν με Μεγάλην Είσοδον και Αρτοκλασίαν.

Άμα τη λήξει του Εσπερινού η Πατριαρχική Συνοδεία ανήλθεν εις την Αγιοταφιτικήν Αδελφότητα.

Β . Θεία Λειτουργία

Ανήμερα της εορτής, την Τετάρτην, έλαβε χώραν η επίσημος κάθοδος εν πομπή εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως. Ενταύθα εις το Καθολικόν ο Μακαριώτατος ετέλεσε την θ. Λειτουργίαν των Προηγιασμένων, συλλειτουργούντων των Ιερομονάχων, των Πρεσβυτέρων και των Αρχιερέων συμπροσευχομένων εντός του Ιερού Βήματος.

Της Λειτουργίας απολυθείσης, έλαβε χώραν Δοξολογία, τη παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Σωτηρίου Αθανασίου και συνεργατών αυτού και των εγγύς και των μακράν προσελθόντων Αγιοταφιτών Πατέρων και του ευσεβούς εκκλησιάσματος.

Της Δοξολογίας τελεσθείσης, η Πατριαρχική Συνοδεία ανήλθε, των κωδώνων κρουομένων εις τα Πατριαρχεία.

Ενταύθα προσεφώνησε τον Μακαριώτατον εξ ονόματος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος ο Γέρων Αρχιγραμματεύς Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος δια της κάτωθι προσφωνήσεως αυτού:

Μακαριώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Η Ορθόδοξος ημών Εκκλησία, η πάντα τα αυτής εν Αγίω Πνεύματι διαταξαμένη, έθεσε εις τας αρχάς του εορτολογίου του μηνός Μαρτίου την μνήμην των αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων, των εν τη λίμνη Σεβαστείας του Πόντου επί Λικινίου το έτος 320 δια ψύχους και βασανιστηρίων τελειωθέντων, ίνα ημείς επιτελούντες αυτήν παραδειγματιζώμεθα και ενισχυώμεθα εις τον νηστήσιμον ασκητικόν αθλητικόν ημών αγώνα δια την απόκτησιν των αρετών προς συμμετοχήν δεκτήν εις τον Σταυρόν του Χριστού και την Αγίαν Αυτού Ανάστασιν κατά το θείον Πάσχα.

Η Σιωνίτις Μήτηρ των Εκκλησιών και η τροφός ημών Γεραρά Αγιοταφιτική Αδελφότης εορτάζουν την μνήμην των αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων εις εξόχως πανηγυρικήν ατμόσφαιραν, καθ’ ότι μετ αὺτῆς συνεορτάζονται τα Ονομαστήρια της Υμετέρας σεπτής Μακαριότητος, φερούσης το όνομα ενός των αγίων ενδόξων μαρτύρων τούτων.

Ο Ιεροσολυμιτικός Αγιοταφιτικός εορτασμός ούτος συμπεριέλαβε θείαν Λειτουργίαν των Προηγιασμένων Δώρων εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως, εις την οποίαν ήλθον εις κοινωνίαν μετά του Χριστού, μεταξύ αλλήλων και μετά της πνευματικής Εκκλησιαστικής αυτών Αρχής τα εγγύς και τα μακράν διακονούντα μέλη της Αγιοταφιτικής ημών Αδελφότητος και κλήρος και λαός εκ της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου εις Ισραήλ, Ιορδανίαν και Παλαστινιακήν Αυτονομίαν.

Εκ στόματος όλων τούτων θερμή ανεπέμφθη δέησις και Δοξολογία εν Εκκλησίαις προς τον Θεόν υπέρ υγιείας, ευσταθείας και κραταιώσεως της Υμετέρας Μακαριότητος, νυν δε εν τη ιστορική ταύτη αιθούση του Πατριαρχείου ταις προσευχαίς συνάπτονται είλικρινείς ευχαί και ο δίκαιος έπαινος, δι’ όσα Αύτη επετέλεσε, αφ’ ότου ευδοκία Θεού και ψήφοις κανονικαίς και ομοφώνοις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου εξελέγη εις την περίοπτον Πατριαρχικήν θέσιν, ίνα θεοφιλώς εν δικαιοσύνη και διαφανεία καθοδηγή το σκάφος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας εις ευδίους λιμένας ειρήνης, προόδου, δημιουργίας και ευημερίας.

Εξ ονόματος εν πρώτοις της Αγιοταφιτικής ημών Αδελφότητος, της εχούσης την τιμήν να φέρη τα πρώτα των προσφωνήσεων, καθ’ ότι ηγούμενος αυτής η Υμετέρα Μακαριότης, μνημονευθήτω προς πληροφόρησιν παντός ζητούντος την αληθινήν ενημέρωσιν ότι κατά το τελευταίον χρονικόν διάστημα, ως και πρόσθεν, τη πρωτοβουλία της Υμετέρας Μακαριότητος και τη συνεργασία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και των εκπροσώπων του Ρωμαιορθοδόξου – Rum Orthodox – ημών ποιμνίου επετελέσθησαν έργα, εμπνέοντα πνεύμα θάρρους και διάθεσιν αισιοδοξίας δια την συνέχισιν μιας οικοδομητικής δημιουργίας.

Μεταξύ των τοιούτων έργων μνημονευθήτωσαν αι ποιμαντικαί επισκέψεις της Υμετέρας Μακαριότητος εις τας Κοινότητας του Πατριαρχείου και δη τας μικράς τοιαύτας, εχούσας ανάγκην ενισχύσεως περισσότερον των άλλων. Τοιαύτην επίσκεψιν εδέχθη η εις το βόρειον Ισραήλ Κοινότης του Αϊλαμπούν, ο ιερός ναός της οποίας εστερεώθη δι’ αρμοδέματος και εκαλλωπίσθη δια νέου εικονοστασίου, και αι ολιγομελείς Κοινότητες του Μπουρκίν και του Τουλκάρεμ εις τους ανεκαινισμένους υπό του Πατριαρχείου ναούς αυτών. Επίσκεψιν τοιαύτην εδέχθη και η Κοινότης της παρά την Ραμάλλαν πόλεως του Μπιρζέτ, κατά την οποίαν έλαβε χώραν θεία Λειτουργία και εγκαινιασμός αιθούσης κοινοτικών εκδηλώσεων παρά τον ναόν και επιθεώρησις του εκεί ανεγειρομένου σχολείου τη χορηγία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ταις ενεργείαις του Πατριαρχείου. Ιδιαιτέραν χαράν έδωσαν εις τους μαθητάς των σχολείων και των Κατηχητικών σχολείων του Πατριαρχείου αι μετά χριστουγεννιάτικων δώρων επισκέψεις της Υμετέρας Μακαριότητος, ως εις το σχολείον του αγίου Δημητρίου και το Κατηχητικόν σχολείον Μπετζάλλας, η δε υπό του πνευματικού Κέντρου της Βηθλεέμ μουσική εκδήλωσις χριτουγεννιάτικων καλάντων μετεπεφρασμένων εις την Αραβικήν γλώσσαν εις το παρά τας λίμνας του Σολομώντος Παλαιστινιακόν Συνεδριακόν Κέντρον απέδειξεν οποίας δυνατότητας έχομεν προς παρουσίασιν της ζωογόνου Ορθοδόξου ημών παραδόσεως εν τη Αγία Γη και πέραν ταύτης.

Η αποτελείωσις της ανακαινίσεως του μοναστηριακού ναού των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης έδωσε και πάλιν την δυνατότητα δι ἐπανέναρξιν των ακολουθιών και της λειτουργικής ζωής της Αδελφότητος εις το λειτουργικόν κέντρον αυτής. Η ειρηνική διενέργεια του σαρώματος της Βασιλικής της Βηθλεέμ και η υποστήριξις των εν τω θεοδέγμονι Σπηλαίω απαραγράπτων δικαιωμάτων ημών επετεύχθη χάρις εις την καλήν συνεργασίαν της Υμετέρας Μακαριότητος μετά της Παλαιστινιακής Αυτονομίας. Καρπός μιας τοιαύτης καλής συνεργασίας μετά κυβερνητικών και επιχειρησιακών παραγόντων της Παλαιστινιακής Αυτονομίας υπήρξεν η κατάθεσις του θεμελίου λίθου υπό της Υμετέρας Μακαριότητος Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου εις τον παρά την Ραμάλλαν σύγχρονον συνοικισμόν “Ραουάμπη”.

Αι σχέσεις καλής συνεργασίας του ημετέρου Πατριαρχείου μετά της χώρας της Ιορδανίας ενεφάνησαν εκ του γεγονότος της συναντήσεως κατά την προ διετίας θεσπιθείσαν Εβδομάδα της Αρμονίας, θρησκευτικής δηλονότι ειρηνικής συνυπάρξεως των οπαδών των τριών μεγάλων θρησκειών, πολύ δε πλέον κατά την επίσκεψιν της Υμετέρας Μακαριότητος εις Χούσουν της Ιορδανίας δια την υποδοχήν του βασιλέως της Ιορδανίας εις την επίσκεψιν Αυτού εις την Ορθόδοξον οικογένειαν Νίμρη, ήτις επίσκεψις έδωσε εις το Πατριαρχείον ημών την αρμόζουσαν αυτώ θέσιν της πρώτης Εκκλησίας εις την Αγίαν Γην. Το έμπρακτον ενδιαφέρον του ημετέρου Πατριαρχείου υπέρ των καταφυγόντων εκ Συρίας εις Ιορδανίαν προσφύγων εσυνέχισε εκδηλούμενον μέσω του εν Αμμάν συσταθέντος γραφείου αυτού δια τας υποθέσεις του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής.

Καλαί ωσαύτως εκαλλιεργήθησαν σχέσεις μετά των Ορθοδόξων αδελφών Εκκλησιών, ειδικώτερον μετ΄ αυτής της Κύπρου, μεθ΄ ης συνεχής υπήρξεν η συνεργασία και του Πατριαρχείου της Ρωσίας, το οποίον και επραγματοποίησε την ειρηνικήν αυτού επίσκεψιν εις το κλίμα του ημετέρου Πατριαρχείου εκκλησιαστικώ, ειρηνικώ, επωφελεί και εποικοδομητικώ τω τρόπω.

Μετά τούτων τέλος μνημονευθήτωσαν και αι εις το αξίωμα της αρχιερωσύνης πρόσφατοι προαγωγαί αδελφών, αι οποίαι ήλθον να ισχυροποιήσουν την αποτελεσματικωτέραν λειτουργίαν του θεσμού της Εκκλησίας και να ανταμείψουν την καλήν διακονίαν αδελφών.

Αναλέξας τα ολίγα ταύτα εκ των πολλών της Ιεροσολυμικής Εκκλησιαστικής Σταχυολογίας, Μακαριώτατε, και υψών το ποτήριον εις υγιείαν Υμών, εύχομαι Υμίν εξ ονόματος της Αδελφότητος από καρδίας έτη όσα πλείστα μετά δυνάμεως και ενισχύσεως άνωθεν, ίνα ομού πάντες ημείς μεθ’ Υμών εν ενί στόματι και μια καρδία συνεργαζώμεθα εν ειρήνη, ταπεινώσει, αληθεία και δικαιοσύνη δια την εκπλήρωσιν και άλλων θεαρέστων έργων προς δόξαν Θεού και έπαινον του ευλογημένου ημών γένους. Γένοιτο.

Τον Μακαριώτατον προσεφώνησεν ωσαύτως ο κ. Γενικός Πρόξενος κ. Σωτήριος Αθανασίου και άλλοι ως ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος εν Ιεροσολύμοις κ. Σωτήριος Αθανασίου, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Πρόξενος της Κύπρου εις την Παλαιστινιακήν Αυτονομίαν κ. Αντώνιος Σαμούτης, ο Ιερώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός εκ μέρους του ποιμνίου Μητροπόλεως Ναζαρέτ, ο Ιερώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιόππης κ. Δαμασκηνός εξ ονόματος του ποιμνίου της περιοχής Ιόππης, ο Οσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ισίδωρος, εκ μέρους της Ρωσικής Προσκυνηματικής Αποστολής εις Ιεροσόλυμα (MISSIA), ο Πανοσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Φιλόθεος εξ ονόματος των ιερέων και του ποιμνίου της περιοχής Άκκρης – Πτολεμαΐδος, ο Αιδεσιμώτατος Οικονόμος π. Αΐσσα Τούμα, εξ ονόματος της εν Ιεροσολύμοις Κοινότητος, ο Πανοσιώτατος Μοναχός π. Φώτιος, Σχολάρχης της Πατριαρχικής εν Σιών Σχολής, ο κ. Σαμίρ Ζανανίρη εκ μέρους της Πατριαρχικής Σχολής του Αγίου Δημητρίου.

Ευχαριστών ο Μακαριώτατος αντεφώνησεν ως εξής:

«Θείω Πνεύματι, συγκροτηθέντες, δήμος ώφθητε, τροπαιοφόρος, Αθλοφόροι Χριστού τεσσαράκοντα• δια πυρός γαρ και ύδατος ένδοξοι, δοκιμασθέντες λαμπρώς εδοξάσθητε. Αλλ’ αιτήσασθε, Τριάδα την Υπερούσιον, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος», αναφωνεί ο της Εκκλησίας μελωδός.

Εκλαμπρότατε κ. Γενικέ Πρόξενε της Ελλάδος,

Κύριε Πρόξενε της Κύπρου εις Ραμάλλαν,

Άγιοι Πατέρες και Αδελφοί,

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί.

Η Αγία του Χριστού Εκκλησία συνέδεσε τα ονομαστήρια των Χριστιανών μετά της μνήμης των αγίων ανδρών, των αρετή διαλαμψάντων, των πολλήν παρρησίαν προς των Θεόν εσχηκότων, εν η «πάσα η κτίσις εορτάζει, οι ουρανοί αγάλλονται συν τοις αγγέλοις και η γη ευφραίνεται συν τοις ανθρώποις» (P.G. 53, 179).

Σήμερον η Εκκλησία ημών τελεί την μνήμην των Αγίων μεγάλων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, των εν Σεβαστεία τη λίμνη μαρτυρησάντων, εν οις και ο Άγιος Μάρτυς Θεόφιλος, όστις μετά των λοιπών συμμαρτύρων αυτού ανεφώνει, «Δριμύς ο χειμών, αλλά γλυκύς ο παράδεισος».

Την ιεράν αυτού μνήμην επαξίως τιμώντες και ημείς ως φερωνύμως καταστάντος αυτού Πάτρωνος και Προστάτου Ημών, ετελέσαμεν την θείαν λειτουργίαν των Προηγιασμένων δώρων και δοξολογικώς ηυχαριστήσαμεν τω Παντοικτίρμονι Θεώ επί πάσιν αγαθοίς, οις εδωρήσατο τη Ιερά ημών Αγιοταφιτική Αδελφότητι, τη Μετριότητι Ημών και τω ευσεβεί γένει των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Έτι δε ικετηρίους εντεύξεις ανεπέμψαμεν, αιτησάμενοι τας πρεσβείας του αγίου μάρτυρος Θεοφίλου και των συμμαρτύρων αυτού, λέγοντες μετά του μελωδού αυτού: «Αθλοφόροι Χριστού την πάνσεπτον νηστείαν φαιδροτέραν απειργάσασθε, τη μνήμη της ενδόξου υμών αθλήσεως• Τεσσαράκοντα γαρ όντες, την τεσσαρακονθήμερον αγιάζετε, το σωτήριον πάθος μιμησάμενοι, δια της υπέρ Χριστού υμών αθλήσεως. Διο έχοντες παρρησίαν πρεσβεύσατε, εν ειρήνη καταντήσαι ημάς, εις την τριήμερον Ανάστασιν του Θεού, και Σωτήρος των ψυχών ημών».

Επί δε τούτοις ευχόμεθα πάσι τοις τιμήσασιν την ιεράν και πάντιμον θεσμικήν ταύτην εορτήν των Αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων, όπως Κύριος ο Θεός δια των πρεσβειών αυτών και δη του Αγίου Μάρτυρος Θεοφίλου χαρίζηται δύναμιν, τον θείον αυτού φωτισμόν και την ειρήνην αυτού.

Ωσαύτως, ολοθύμους ευχαριστίας απευθύνομεν τω Γέροντι Αρχιγραμματεί Ιερωτάτω Αρχιεπισκόπω Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχω, προσφωνήσαντι Ημάς εκ μέρους των τιμίων μελών της Αγίας και Ιεράς ημών Συνόδου και των προσφιλών Ημίν μελών της Αγιοταφιτικής ημών Αδελφότητος, τω Εκλαμπροτάτω κ. Σωτηρίω Αθανασίου, Γενικώ Προξένω της Ελλάδος εν Ιεροσολύμοις, διαβιβάσαντι Ημίν τας ευχάς των μελών της σεβαστής Ελληνικής Κυβερνήσεως, τω Προξένω της Κύπρου εις την Παλαιστινιακήν Αυτονομίαν κ. Αντωνίω Σαμούτη, τω Ιερωτάτω Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ. Κυριακώ, ευχηθέντι Ημίν εκ μέρους του ποιμνίου Μητροπόλεως Ναζαρέτ, τω Ιερωτάτω Αρχιεπισκόπω Ιόππης κ. Δαμασκηνώ, ευχηθέντι Ημίν εξ ονόματος του ποιμνίου της περιοχής Ιόππης, τω Οσιολογιωτάτω Αρχιμανδρίτη π. Ισιδώρω, Αντιπροσώπω παρ’ Ημίν της αδελφής Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας, τω Πανοσιολογιωτάτω Ιερομονάχω Φιλοθέω, ευχηθέντι Ημίν εξ ονόματος των ιερέων και του ποιμνίου της περιοχής Άκκρης – Πτολεμαΐδος, τω Αιδεσιμωτάτω Οικονόμω π. Αΐσσα Τούμα, εξ ονόματος της εν Ιεροσολύμοις Κοινότητος Ημών, τω Πανοσιωτάτω Μοναχώ Φωτίω, Σχολάρχη της Πατριαρχικής εν Σιών Σχολής, τω Εντιμοτάτω κ. Σαμίρ Ζανανίρη.

Γένοιτο πάσιν ημίν η κραταιά του Κυρίου προστασία αρωγός εν τω βίω, πρεσβείαις της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και πάντων των Αγίων. Αμήν. Έτη πολλά και ευλογημένα!

Την δεξίωσιν εις το Πατριαρχείον ηκολούθησε νηστήσιμος τράπεζα εις την κοινήν Τράπεζαν των Αγιοταφιτών.

Εκ της Αρχιγραμματείας