Ο Ενορίτης

Λίφτινγκ σε μιναρέδες της Κομοτηνής από τουρκικό συνεργείο
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 14/05/2011

Οι μουσουλμάνοι της Κομοτηνής ξεκίνησαν ανακαίνιση των μιναρέδων τους με ειδικά συνεργεία που εκλήθησαν από την Τουρκία. Η εργασία απαιτεί ισορροπία, να μην έχει κάποιος υψοφοβία και να γνωρίζει το αντικείμενο.

Συντηρείται το μπρούτζινο μέρος του κώνου και ακολουθούν oι μεταλλικοί τρούλοι.Οι μιναρετζήδες όπως λέγονται, συνεργάζονται απόλυτα μεταξύ τους και καταφέρνουν μέσα σε λίγες μέρες να συντηρήσουν ή να αντικαταστήσουν αναλόγως των εντολών που έχουν τα μεταλλικά μέρη του μιναρέ, τον κώνο που συνήθως είναι από μπρούντζο. Κάτι ανάλογο γίνεται στο Εσκή Τζαμί της Κομοτηνής, στο τέμενος της μουφτείας, ενώ αμέσως μετά θα συντηρήσουν τον μπρούτζινο θόλο του.Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνεργείο αυτό θα παραμείνει για να συντηρήσει και τους μιναρέδες κι άλλων τεμενών και ιδιαίτερα του Γενή Τζαμί, που ήδη έχει ανακαινιστεί και μένει μόνο το σημείο του κώνου στον μιναρέ του που απαιτούσε ειδικούς τεχνίτες. (Πηγή-φωτο  Χρόνος) 

δείτε περισσότερα »
Παρίσι: Ελληνικό γλέντι στο πανηγύρι του Αγίου Ραφαήλ
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 12/05/2011

Η Ελληνική Κοινότητα του Παρισιού και της περιφερείας του, την Πρωτομαγιά, με την ευκαιρία της εορτής της μικρής εκκλησίας των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης  γιόρτασαν , στο Ελληνογαλλικό Εκπαιδευτικό ίδρυμα στο Chatenay-Malabry .

Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο μικρό εκκλησάκι που παρακολούθησαν  εκατοντάδες πιστοί, έλληνες ορθόδοξοι που ζουν στην ευρύτερη περιοχή, στήθηκε ένα γνήσιο ελληνικό γλέντι με ελληνική κουζίνα, ποτό και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. 

Με την ευκαιρία αυτή, δημοσιεύουμε-έστω και με καθυστέρηση- φωτογραφία (πηγή Μητρόπολη Γαλλίας) από την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου (6 Ιανουαρίου 2011) ανήμερα των Θεοφανείων στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι . Ο πρωθυπουργός μετέβη μετά της συζύγου του στον καθεδρικό ναό όπου και συναντήθηκε με τον  μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. 

δείτε περισσότερα »
Ήταν σαν χθες… Δεκατρία χρόνια από την ενθρόνιση του Μακαριστού Χριστόδουλου
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 10/05/2011

Ήταν σαν χθες… Η ενθρόνιση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Χριστοδούλου έγινε στις 9 Μαΐου 1998, ημέρα Σάββατο, στο  Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, με καιρό βροχερό. Όπως και την ημέρα που έφευγε…

Δεκατρία χρόνια πριν. Ελάχιστοι το  θυμήθηκαν. Άλλωστε ο χρόνος διαγράφει τις μνήμες. Συνέβη και το ατύχημα του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου…

Όμως κάποια από τα πνευματικά του παιδιά, τον θυμούνται και τον ευγνωμονούν. Και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, περνάνε συχνά από τον τάφο του, κάνουν το σταυρό τους και θυμούνται τον ποιμαντικό του λόγο. 

δείτε περισσότερα »
Πρόσκληση του ΙΣΚΕ στους κληρικούς για ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 05/05/2011

Σε άριστο κλίμα έγινε η συνάντηση του Προεδρείου του Ι.Σ.Κ.Ε,  στο γραφείο του Υφυπουργού Οικονομικών κου Σαχινίδη, την Τετάρτη 4 Μαίου, όπου διασκεδάσθησαν οι επί πολύ καιρό πλανώμενες φήμες, για κατάργηση του μισθού των κληρικών και άλλων σεναρίων. Τα μέλη του Ι.Σ.ΚΕ  έλαβαν την ρητή διαβεβαίωση ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο και μεταξύ άλλων θεμάτων που συνεζητήθησαν,  ήταν και η υπαγωγή των Κληρικών στο νέο  μισθολογικό καθεστώς, κρατώντας παράλληλα την ιδιότητα του λειτουργού.  

δείτε περισσότερα »
Άγιος ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ από την πρωτομαγιά
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 16/04/2011

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, ο οποίος πέθανε το 2005, θα κηρυχθεί μακάριος της Καθολικής Εκκλησίας την 1 Μάη 2011.Η μνήμη του θα εορτάζεται κάθε χρόνο στη Ρώμη και στην Πολωνία στις 22 Οκτωβρίου - είναι η ημερομηνία έναρξης της αρχιερωσύνης του. Η επίσημη απόφαση σχετικά με την επικείμενη αγιοποίηση και την έγκριση της ημέρας μνήμης του αείμνηστου ποντίφικα στο Καθολικό εκκλησιαστικό ημερολόγιο δημοσιεύθηκε από την ημερήσια εφημερίδα του Βατικανού «L'OsservatoreRomano" στις 11 Απριλίου, αναφέρει το πρακτορείο KIPA-APIC.

Το διάταγμα στην λατινική γλώσσα ετοιμάστηκε και δημοσιεύτηκε από την Κοινότητα για τη Θεία Λατρεία και την πειθαρχία των μυστηρίων. Προβλέπει, επίσης, ότι οι επισκοπικές διασκέψεις του κόσμου κατά την κρίση τους, μπορούν να ζητήσουν από την Ρωμαϊκή κουρία να εισαγάγουν τον νέο μακάριο της Καθολικής Εκκλησίας στο τοπικό λειτουργικό ημερολόγιό τους.

  

δείτε περισσότερα »
Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος παρασημοφόρησε τον Πούτιν
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 28/03/2011

Στα πλαίσια της επίσκεψης εργασίας στη Σερβία, ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Β. Πούτιν επισκέφθηκε στις 23 Μαρτίου 2011 τον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.Ο Ρώσος Πρωθυπουργός πλησίασε στον μεγαλύτερο Ναό της Σερβίας με χαρμόσυνες καμπανοκρουσίες. Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος απένειμε στον κ. Πουτιν την ανώτατη διάκριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας το παράσημα του Αγίου Σάββα.Στη συνέχεια ο κ. Πούτιν και ο Σέρβος Πατριάρχης εισήλθαν στον Ναό, όπου, παρόλο που ήταν αργά, τους ανέμεινε πλήθος πιστών. Τον Πρωθυπουργό δέχθηκαν με συνθήματα «Ζήτω η Ρωσία!», «Ζήτω ο Πούτιν!». 

δείτε περισσότερα »
Η επιβράβευση του π. Μάξιμου
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 14/03/2011

Nέος προεδρεύων του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ορίστηκε ο π. Μάξιμος Παπαγιάννης. Για όσους δεν το γνωρίζουν  ο Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Παπαγιάννης είναι ιεροκήρυκας και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

δείτε περισσότερα »
Ο μακρυχέρης ιερέας και ο αλλοδαπός
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 04/03/2011

Ο σχετικά νέος σε ηλικία ιερέας πήγε στο supermarket  για τα ψώνια της εβδομάδας, αλλά οι κινήσεις του δεν άρεσαν στους υπευθύνους του μεγάλου καταστήματος. Κάτι δεν πήγαινε καλά…. Ο ιερέας έβαζε τα προϊόντα από τα ράφια στο καλάθι, αλλά την ίδια στιγμή, έβαζε και κάτω από τα…ράσα του! Έγινε λοιπόν αντιληπτός, εκλήθη και η αστυνομία και από το σημείο εκείνο και μετά ξετυλίγεται άλλο «κουβάρι», ίσως χειρότερο από το πρώτο. Μαζί με τον ιερέα ήταν και αλλοδαπός που όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, συζούσαν!

Φυσικά για την όλη ιστορία ενημερώθηκε ο μητροπολίτης που δεν σηκώνει μύγα στη…ράβδο του και έγινε έξω φρενών.  

δείτε περισσότερα »
Ο χρυσούς σταυρός του Αποστόλου Παύλου στον στρατηγό Θεόκλητο
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 01/03/2011

Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου το πρωί ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Βεροίας κ. Παντελεήμων επισκέφθηκε στο γραφείο του τον Στρατηγό Θεόκλητο Ρουσάκη, Διοικητή του Β΄Σ.Σ.

Η επίσκεψη αυτή είχε διπλό χαρακτήρα. Αφενός ο σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να ευχηθεί στον Στρατηγό για την ονομαστική του εορτή το Σαββατο που μας πέρασε και αφετέρου να του επιδώσει τον χρυσό σταυρό του αποστόλου Παύλου, που αποτελεί την ανώτερη διάκριση της ιεράς Μητροπόλεως, εις αναγνώριση της μεγάλης του προσφοράς στην τοπική κοινωνία, αλλά και της άριστης συνεργασίας με την τοπική μας εκκλησία. 

δείτε περισσότερα »
6 χρόνια συμπλήρωσε ο Πατρών Χρυσόστομος
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 20/02/2011

Σήμερα συμπληρώνονται 6 χρόνια από την ημέρα της εκλογής και χειροτονίας του Μητροπολίτου κ.κ. Χρυσοστόμου. Ο σεπτός ποιμενάρχης, χοροστάτησε  και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας όπου και επικαίρως ομίλησε.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος ευχήθηκε στον Μητροπολίτη έτη πολλά, ευλογημένα και αγιασμένα στον αμπελώνα του Κυρίου μας.

 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53