Ο Ενορίτης

«Επί τιμή Σχολάρχης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης»
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 06/07/2011

Μπορεί το Σύνταγμα της Ελλάδος να απαγορεύει και να μην αναγνωρίζει τίτλους ευγενείας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει το δικαίωμα να απονέμει άλλους τίτλους σε εκπαιδευτικούς που συνταξιοδοτούνται.

Έτσι σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, σε εκπαιδευτικό- θεολόγο που διετέλεσε σχολάρχης σε εκκλησιαστική σχολή,  απενεμήθη ο τίτλος του «επί τιμή Σχολάρχη Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης».  Τιμητικός τίτλος που ουδέποτε έχει δοθεί σε σχολάρχη.

Δεκάδες διανοούμενοι που διετέλεσαν σχολάρχες και προσέφεραν  τα πάντα στην εκκλησιαστική εκπαίδευση δεν έτυχαν τιμητικής διάκρισης από το Υπουργείο.  Όμως ξαφνικά το Υπουργείο Παιδείας  έκρινε πως βρέθηκε εκπαιδευτικός που πληροί τους όρους απονομής τιμητικής διάκρισης.

 Έτσι  λοιπόν δημιουργείται σειρά ερωτημάτων. Πρώτον: το Υπουργείο Παιδείας απονέμει τίτλους τιμής; Δεύτερον: ποιοί όροι πρέπει να πληρούνται για την διεκδίκηση της τιμητικής διάκρισης; Τρίτον: ποιοί λαμβάνουν την απόφαση για την απονομή του τίτλου τιμής; 

δείτε περισσότερα »
Σεμνά και ταπεινά τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 15/06/2011

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου ε.ε., ημέρα μνήμης του Οσίου Ιερωνύμου του Πενταγλώσσου, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Μακαριώτατος, τελέστηκε Θ. Λειτουργία στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Απ.Παύλου, παρουσία ιεραρχών και του προσωπικού της Ι. Αρχιεπισκοπής.Λόγω της γενικότερης κοινωνικής κατάστασης ο Μακαριώτατος δεν εόρτασε επίσημα φέτος, ούτε δέχθηκε ευχές από τον κόσμο.

Σοφά ενήργησε ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και δεν έκανε εορτή τέτοια εποχή με… «λαμπρότητα και ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια»,όπως θα ανέφεραν σχετικά δημοσιεύματα. (πηγή-φωτο Εκ της Αρχιεπισκοπής) 

δείτε περισσότερα »
Του Αγίου Μνημονίου
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 10/06/2011

Στις 16 Ιουνίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Τύχωνος και Μνημονίου. Την ίδια ημέρα έχει γενέθλια και ο πρωθυπουργός. Τυχαίο; Δεκάδες blogs το επισημαίνουν και με την ευκαιρία αναφέρονται και στο βίο του Αγίων των οποίων τιμάται η μνήμη. Χρόνια πολλά στον πρωθυπυργό Γιώργο Παπανδρέου και σε όλους όσοi θα εορτάζουν εκείνη τη μέρα. 

δείτε περισσότερα »
Ήταν Σάββατο, 9 Ιουνίου...
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 09/06/2011

Συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από τη μέρα εκείνη που ξεκινούσε η αντίστροφη μέτρηση για τον ιεράρχη της καρδιάς μας. Τον αρχιεπίσκοπο που έγραψε ιστορία.

Ήταν, Σάββατο 9 Ιουνίου 2007: «Στο Αρεταίειο Νοσοκομείο εισήχθη, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο κ.Χριστόδουλος παρουσίασε γαστρεντερικές διαταραχές κατά την τελευταία εβδομάδα, και γι` αυτό ματαίωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.»

Τότε ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με προορισμό τις καρδιές μας. Σα να ήταν χθες και αυτό το χθες σα να μην ήρθε ποτέ. 

δείτε περισσότερα »
Η μίτρα, η ράβδος και το ...i-pad
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 06/06/2011

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος είναι, ως γνωστό, λάτρης της τεχνολογίας και δεινός "γκατζετάκιας",αφού χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, με ευχέρεια ηλεκτρονικό υπολογιστή, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, laptop και Blackberry. Τι καλύτερο δώρο θα μπορούσαν, λοιπόν, να του κάνουν οι ιερείς και οι επίτροποι του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου, που εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής στην ομώνυμη συνοικία του Αιγίου; Φυσικά ένα... i-pad! Το σύγχρονο εργαλείο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.filodimos.gr, δόθηκε στον κ. Αμβρόσιο κατά το εορταστικό τραπέζι για τα εγκαίνια του ναού, που δόθηκε στην αίθουσα "Μαργαρίτα" του ξενοδοχείου TELIS. Βεβαίως, ο Σεβασμιώτατος το καταχάρηκε το δώρο του αλλά χάρηκε διπλά, όταν το άνοιξε και βρήκε στο background της οθόνης...τη φωτογραφία του Ιερού Ναού! Καλορίζικο! (πηγή filodimos.gr) 

δείτε περισσότερα »
Ο ιερέας «έφυγε» την ώρα του γάμου
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 31/05/2011

Ένα  τραγικό περιστατικό που συνέβη όμως στον γάμο ενός ζευγαριού το περασμένο Σάββατο σε εκκλησία του Βόλου θα μείνει αξέχαστο σε όλους.
Την  ώρα τέλεσης του Μυστηρίου στον ιερό ναό του Αγ. Γεωργίου στην Μπούφα, ο ιερέας αισθάνθηκε αδιαθεσία και λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο ναό. Όπως ήταν αναμενόμενο, προκλήθηκε πανικός.
Το ζευγάρι και οι καλεσμένοι του έγιναν μάρτυρες του τραγικού γεγονότος. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο γάμος δεν αναβλήθηκε. Έστω και με καθυστέρηση δύο ωρών τελέστηκε κανονικά, αφού η μητρόπολη Δημητριάδος μερίμνησε και έστειλε άλλον ιερέα. 

δείτε περισσότερα »
Οργή στο Βατικανό από κακόγουστο άγαλμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 29/05/2011

Στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης Stazione Termini,στις 18 Μαΐου 2011, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του πρώτου αγάλματος του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄. Το άγαλμα είναι έργο του Γλύπτη Oliviero Rainaldi και από την πρώτη στιγμή έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις για την κακογουστιά του. Αντιδράσεις υπάρχουν ακόμα και από το Βατικανό που θεωρεί το έργο αποτυχία.

Το έργο όμως έγινε υπό την εποπτεία του επικεφαλήςτου Ποντιφικού Συμβουλίου Πολιτισμού,Καρδινάλιου Gianfranco Ravasi και του Έφορου Πολιτισμού στη Ρώμη,Umberto Broccoli. Δεν αποκλείεται το άγαλμα να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί από άλλο.

  

δείτε περισσότερα »
Ιερέας… ξελόγιασε τις συζύγους δύο επιχειρηματιών
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 20/05/2011

Με μήνυση που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Αγρινίου οι δύο επιχειρηματίες, καταγγέλλουν ότι ο ιερέας προσέγγισε τις συζύγους τους και με «εργαλείο» το λόγο του Θεού τις έπεισε να βλέπουν τους συζύγους τους ως «μιάσματα». Κατάφερε να τις καταστήσει (όπως αναφέρουν στην καταγγελία) υποχείριά του.

Σύμφωνα με το dete.gr, ήταν τέτοια η επιρροή που ασκούσε πάνω τους, που έφθασαν στο σημείο να εγκαταλείψουν τους συζύγους τους, να πάρει τα τρία ανήλικά της η κάθε μία και να μετακομίσουν στο σπίτι του ιερέα! Οι μηνυτές καταγγέλλουν επίσης, ότι έχουν υποβάλει τα παιδιά τους να αρνούνται την επικοινωνία με τον πατέρα τους και τον ευρύτερο οικογενειακό τους κύκλο.

 

δείτε περισσότερα »
Λίφτινγκ σε μιναρέδες της Κομοτηνής από τουρκικό συνεργείο
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 14/05/2011

Οι μουσουλμάνοι της Κομοτηνής ξεκίνησαν ανακαίνιση των μιναρέδων τους με ειδικά συνεργεία που εκλήθησαν από την Τουρκία. Η εργασία απαιτεί ισορροπία, να μην έχει κάποιος υψοφοβία και να γνωρίζει το αντικείμενο.

Συντηρείται το μπρούτζινο μέρος του κώνου και ακολουθούν oι μεταλλικοί τρούλοι.Οι μιναρετζήδες όπως λέγονται, συνεργάζονται απόλυτα μεταξύ τους και καταφέρνουν μέσα σε λίγες μέρες να συντηρήσουν ή να αντικαταστήσουν αναλόγως των εντολών που έχουν τα μεταλλικά μέρη του μιναρέ, τον κώνο που συνήθως είναι από μπρούντζο. Κάτι ανάλογο γίνεται στο Εσκή Τζαμί της Κομοτηνής, στο τέμενος της μουφτείας, ενώ αμέσως μετά θα συντηρήσουν τον μπρούτζινο θόλο του.Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνεργείο αυτό θα παραμείνει για να συντηρήσει και τους μιναρέδες κι άλλων τεμενών και ιδιαίτερα του Γενή Τζαμί, που ήδη έχει ανακαινιστεί και μένει μόνο το σημείο του κώνου στον μιναρέ του που απαιτούσε ειδικούς τεχνίτες. (Πηγή-φωτο  Χρόνος) 

δείτε περισσότερα »
Παρίσι: Ελληνικό γλέντι στο πανηγύρι του Αγίου Ραφαήλ
Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 12/05/2011

Η Ελληνική Κοινότητα του Παρισιού και της περιφερείας του, την Πρωτομαγιά, με την ευκαιρία της εορτής της μικρής εκκλησίας των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης  γιόρτασαν , στο Ελληνογαλλικό Εκπαιδευτικό ίδρυμα στο Chatenay-Malabry .

Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο μικρό εκκλησάκι που παρακολούθησαν  εκατοντάδες πιστοί, έλληνες ορθόδοξοι που ζουν στην ευρύτερη περιοχή, στήθηκε ένα γνήσιο ελληνικό γλέντι με ελληνική κουζίνα, ποτό και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. 

Με την ευκαιρία αυτή, δημοσιεύουμε-έστω και με καθυστέρηση- φωτογραφία (πηγή Μητρόπολη Γαλλίας) από την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου (6 Ιανουαρίου 2011) ανήμερα των Θεοφανείων στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι . Ο πρωθυπουργός μετέβη μετά της συζύγου του στον καθεδρικό ναό όπου και συναντήθηκε με τον  μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. 

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53