Αρχιμανδρίτης της μητρόπολης Λάρισας με 4 δάνεια και 5 πιστωτικές

Ο Ενορίτης | Δημοσίευση: 07/03/2012

Η οικονομική κρίση του είχε δείξει τα «δόντια» από καιρό, καθώς ο μισθός του μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο στα 959 ευρώ και οι οφειλές του προς τις τράπεζες είχαν φτάσει στο ποσό των 231.480 ευρώ! Οι ενοχλήσεις των εισπρακτικών εταιριών καθημερινές και πιεστικές.

Τα τηλέφωνα των τραπεζικών «αντιπροσώπων» χτυπούσαν ασταμάτητα, σε ώρες ακατάλληλες, το πρωί κατά... τη Θεία Λειτουργία, το απόγευμα κατά τη διάρκεια... των εσπερινών. Ώσπου κάποια στιγμή, αποφάσισε να ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου υπερχρεωμένων νοικοκυριών και να ζητήσει τη δικαστική συνδρομή για να απαλλαχθεί από το «βρόχο» των τραπεζικών δανείων. Και ο εφημέριος της Λάρισας, που τυγχάνει να είναι και αρχιμανδρίτης, κατάφερε να «σβήσει» ένα σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του και να μειώσει για τέσσερα χρόνια τις δόσεις, κάνοντας ουσιαστικά... πρόωρη «Ανάσταση» σε περίοδο Σαρακοστής....

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση, υπ' αριθ. 12/2012, που εξέδωσε προσφάτως το Ειρηνοδικείο Λάρισας, διαγράφηκαν χρέη 100.000 ευρώ περίπου, από αρχιμανδρίτη της Μητρόπολης Λάρισας, ο οποίος όφειλε σε τέσσερις τράπεζες το ποσό των 231.480 ευρώ που προέκυψαν από δύο στεγαστικά δάνεια, δύο καταναλωτικά και πέντε πιστωτικές κάρτες.

Επικαλούμενος μόνιμη αδυναμία πληρωμής των χρεών και αποδεικνύοντας, με τη συνδρομή της καταναλωτικής οργάνωσης ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ (με έδρα την Αθήνα με παράρτημα και στη Λάρισα), της οποίας είναι μέλος, τη ραγδαία επιδείνωση της οικο- νομικής του κατάστασης, με τις αποδοχές του να μειώνονται από 1.406 σε 959 ευρώ, ο Λαρισαίος ιερωμένος δικαιώθηκε καθώς όπως αναγράφεται στο σκεπτικό της απόφασης, «άλλη πηγή εισοδήματος δεν διαθέτει και έτσι έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία να πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές οφειλές του».

Το δικαστήριο ρυθμίζοντας τα χρέη του όρισε να καταβάλει 400 ευρώ το μήνα για τέσσερα χρόνια (συνολικά 19.000 ευρώ) και τρία χρόνια μετά από τη δημοσίευση της απόφασης την καταβολή 460 ευρώ μηνιαία δόση για 20 χρόνια. Το δικαστήριο μάλιστα εξαίρεσε από την εκποίηση την κύρια κατοικία του, ενώ απέρριψε σύμφωνα με δελτίο Τύπου της καταναλωτικής οργάνωσης «την απαίτηση τράπεζας να συμπεριληφθούν και άλλα χρέη του δανειολήπτη ιερωμένου, τα οποία ο ίδιος ήθελε να εξυπηρετήσει και γι' αυτό δεν τα δήλωσε στην αίτησή του».

Πάντως αν και μέχρι στιγμής το Ειρηνοδικείο Λάρισας έχει εκδώσει αρκετές αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών που προσέφυγαν σ' αυτό, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Κίνησης κ. Γιώργος Μπαρτζώκης είναι η πρώτη φορά που η απόφαση αφορά σε κληρικό. (πηγή thessalianews.gr)