Η χρήση των κοινωνικών δικτύων δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την Εκκλησία, όπως φαίνεται από όσα γίνονται στην πρωτοπόρο Εκκλησία της Αγγλίας.
Οπως γράφει η κυριακάτικη Τέλεγκραφ, ο νέος Αρχιεπίσκοπος του Καντερμπέρι θα φέρει μαζί του μία ακόμη επανάσταση στον εκδημοκρατισμό των Εκκλησιών.
Η Εκκλησία της Αγγλίας αφού αναζήτησε τον βέλτιστο τρόπο ανάδειξης του νέου επικεφαλής της, αποφάσισε να στραφεί στο Twitter.
Μέχρι σήμερα, η διαδικασία επιλογής ήταν μία κεκλεισμένων των θυρών και σχετικά μακρόχρονη διαδικασία. Αυτή τη φορά ωστόσο, θα ξεκινήσει με μία ευρεία δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή πολιτών και εξεχουσών μορφών από πολλούς τομείς της ζωής.
Την άποψή τους θα καταθέσουν πολίτες και ηγέτες κάθε θρησκείας ή άθεοι, από τον αρχιραβίνο της Αγγλίας μέχρι τον εξελικτικό βιολόγο Ρίτσαρντ Ντόκινς, που μεταξύ άλλων έχει γράψει το βιβλίο για την «περί του Θεού αυταπάτη».
Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της Ανοιξης, ώστε η αρμόδια επιτροπή να δώσει στον Ντέιβιντ Κάμερον ονόματα δύο πιθανών διαδόχων για τον νυν αρχιεπίσκοπο δρ. Ρόουαν Ουίλιαμς.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας είπε ότι η ανοιχτή πρόταση θα γίνει μέσω των παραδοσιακών ΜΜΕ που ελέγχει, αλλά και μέσω του Twitter, όπου άλλωστε ήδη διαθέτει σχετικό λογαριασμό.
Η είδηση άλλαξε τους συσχετισμούς και ως προς τους πιθανότερους διαδόχους, αφού ξαφνικά οι πιθανοί αρχιεπίσκοποι συγκρίνονται και ως προς τον αριθμό αυτών που τους «ακολουθούν»: ο επίσκοπος του Ντέρχαμ Τζάστιν Γουέλμπι έχει μόλις 562, ο ομόλογός του του Μπράντφορντ Νικ Μπέινς 3.953, αλλά αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην κατηγορία είναι ο επίσκοπος του Γιορκ Τζον Σεντάμου, με 21.558.
Ο διάδοχος του Ουίλιαμς θα πρέπει να πετύχει εκεί που αυτός φαίνεται να μην τα κατάφερε: να διατηρήσει την όποια ενότητα στην Αγγλικανική Εκκλησία. Πολλές εθνικές εκκλησίες αποχωρούν από το κοινό σχήμα, καθώς φλέγοντα ζητήματα εκσυγχρονισμού, όπως η ανάδειξη επισκόπων που έχουν δηλώσει ανοιχτά ομοφυλόφιλοι, προκαλούν μεγάλες αναταράξεις.
Οι πιο προοδευτικές εκκλησίες σε ΗΠΑ και Καναδά απειλούν την Εκκλησία της Αγγλίας όχι μόνο με νέα προβλήματα, αλλά και με «καταιγίδα» μηνυμάτων από την ομοφυλοφιλική κοινότητα και τις πιο προοδευτικές πλευρές του κοινού, ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα.