Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ι.Μ.Λέρου: Μνήμη Μικράς Ασίας
Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 17/09/2013

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013, στον Ιερό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Λέρου, εορτάσθηκε «Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ» με την ευκαιρία συμπλήρωσης 91 ετών από της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μνήμη της Μικράς Ασίας» ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του ιερού κλήρου της νήσου μας, παρουσία του Αντιδημάρχου κ.Ι.Κωνσταντινίδη, του προέδρου του Δ.Σ. κ.Γ.Βογιατζή, του πρ.Δημάρχου κ.Μιχ.Κονταφούρη, εκπαιδευτικών, πολλών απογόνων μικρασιατών προσφύγων, και πλήθους πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης ετέλεσε αρτοκλασία υπέρ υγείας των απογόνων των μικρασιατών προσφύγων του νησιού μας και εν συνεχεία εθνικό μνημόσυνο.

Κατόπιν, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λέρου και Εφημέριος του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτερος π.Νικόδημος Φωκάς στην ομιλία του αναφέρθη στην σημερινή κρίσιμη  κατάσταση του τόπου μας, τις ομοιότητες των δυσκολιών του τότε και του τώρα, και στο παράδειγμα της αναδημιουργίας, προκοπής και επιτυχίας που μας δίδουν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μετά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.

Εις το παρακείμενο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού, έλαβε χώρα έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από την Μικρά Ασία, και τις πρώτες μέρες των προσφύγων στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου «Άρτεμις» κ.Αντ.Νταλλαρής (λίρα) και ο κ.Γρηγ.Παραπονιάρης (λαγούτο) με Μικρασιάτικα τραγούδια.

Τέλος το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη και τους πιστούς με μικρασιάτικα κέρασματα.

 

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες-Βίντεο:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

  

δείτε περισσότερα »
Τέσσερις μαθητές στα θρανία της Ϊμβρου
Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 16/09/2013

Παιδικές φωνές ακούστηκαν για πρώτη φορά σήμερα έπειτα από μισό αιώνα αναγκαστικής σιωπής στο ελληνικό σχολείο της Ίμβρου.

Το κουδούνι κτύπησε και τέσσερις μαθητές, τρία αγόρια και ένα κορίτσι, η δασκάλα Άννα Κουζουμά καθώς και η διευθύντρια του σχολείου Παρασκευή Μπερμπέρη, βρέθηκαν στην μικρή τάξη.

Η λειτουργία του σχολείου ξεκίνησε με πρωτοβουλία

δείτε περισσότερα »
Ξεχάστε την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης
Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 13/09/2013

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο η κυβέρνηση Ερντογάν για τον εκδημοκρατισμό του κράτους, κατέστησε δαφές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίτς.

δείτε περισσότερα »
Αυξημένη αστυνόμευση στο Άγιον Όρος
Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 13/09/2013

Εντολές και οδηγίες για τη βελτίωση της αστυνόμευσης στο Άγιο Όρος έχει λάβει η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής, ενώ ιδιαίτερη προσοχή έχει ζητηθεί για προστασία των ιστορικών κειμηλίων της αθωνικής πολιτείας.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Δημόσιας Τάξης στη Βουλή δόθηκαν οδηγίες στην Αστυνομική Διεύθυνση για την αναπροσαρμογή και επικαιροποίηση των σχεδίων δράσης, με τέτοιο τρόπο ώστε να βελτιωθεί η Αστυνόμευση στο Άγιο Όρος.

 

Όπως γνωστοποιείται

δείτε περισσότερα »
Γη, εκτός από συσσίτια, «μοιράζει» η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου
Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 12/09/2013

Μια μοναδική προσφορά που δείχνει ότι η Εκκλησία μπορεί και πρέπει να είναι κοντά στους πολίτες όχι μόνο με συσσίτια και ευχολόγια, αλλά με έργα. Ετσι αυτή τη δύσκολη εποχή η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, δείχνει το δρόμο και σε μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, που έχουν παρόμοια δυνατότητα με αυτή, πώς μπορούν να βοηθήοουν ουσιαστικά εμπερίστατους πολίτες όχι στο πλαίσιο της επαιτείας αλλά της εργασίας.

Η μητρόπολη κατόπιν αποφάσεως του μητροπολίτη κ.Ανδρέα Νανάκη και σε συνεργασία με τον Γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.Δεικτάκη και τον δήμαρχο Βιάννου Παύλο Μπαριτάκη, ξεκίνησε τις διαδικασίες για να παραχωρηθούν στην περιοχή της Βιάννου συνολικά 400 στρέμματα σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά έχουν ανάγκη και θέλουν να καλλιεργήσουν τη γη. Από τα έσοδα της καλλιέργειας, ένα συμβολικό ποσό θα εισπράττει η μητρόπολη και τα υπόλοιπα θα είναι έσοδα του καλλιεργητή.


 

"Αρχικά είναι αξιοποιήσιμα τα πρώτα 150 στρέμματα και στη συνέχεια θα δοθούν και τα άλλα 250. Έχουμε ήδη βρει ανθρώπους, που έχουν ανάγκη και φυσικά θέλουν χωράφια να καλλιεργήσουν. Οι σχετικές διαδικασίες που ξεκίνησαν χθες θα ολοκληρωθούν σύντομα" τόνισε σύμφωνα με την ιστοσελίδα cretalive ο δήμαρχος κ.Μπαριτάκης που εξήρε την απόφαση του μητροπολίτη και της Εκκλησίας να δώσει τις εκτάσεις.


 

δείτε περισσότερα »
Εύσημα στην "Αποστολή" από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής
Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 10/09/2013

Πυλώνα κοινωνικής σταθερότητας χαρακτήρισε την «Αποστολή» ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Κωνσταντίνο Δήμτσα.

«Χωρίς την κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας, χωρίς την προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και της ΄΄Αποστολής΄΄ η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα ήταν βαθύτερη και ανεξέλεγκτη», είπε ο Σεβ. κ. Δημήτριος, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το μέγεθος του έργου, τη μεθοδικότητα και τη διαφάνεια του Οργανισμού της Αρχιεπισκοπής.

δείτε περισσότερα »
Οχι Βαρθολομαίου στους γάμους ομοφυλοφίλων
Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 09/09/2013

Δριμεία κριτική για τους γάμους των ομοφυλοφίλων και τα σύμφωνα συμβίωσης άσκησε από την Εσθονία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κάνοντας λόγο για «καταδικαστέες σύγχρονες εφευρέσεις» οι οποίες είναι απόρροια αμαρτίας και όχι χαράς.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του μετά το πέρας του εσπερινού στο καθεδρικό Ναό του Αγίου Συμεών της Εσθονίας αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής και κάλεσε τους πιστούς να προσεύχονται.
Αναλυτικά η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη:


«Ἐκφράζομεν τήν ἰδιαιτέραν χαράν καί συγκίνησιν τῆς ἡμετέρας Μετριότητος

δείτε περισσότερα »
Φρίκη στο Άγιον Όρος
Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 08/09/2013

Το ακέφαλο πτώμα ενός άνδρα εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Μονής Ζωγράφου του Αγίου Όρους, στη Χαλκιδική.Σκάφος εντόπισε και περισυνέλεξε το πτώμα, χωρίς άνω άκρα, το οποίο φορούσε μαύρο μαγιό, αγνώστων λοιπών στοιχείων.Η σορός μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών, ενώ οι λιμενικές Αρχές της Ουρανούπολης ερευνούν το περιστατικό. 

δείτε περισσότερα »
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στηρίζει την πρόταση του Πάπα
Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 06/09/2013

Την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου να αφιερωθεί η αυριανή ημέρα σε προσευχή και νηστεία υπέρ της ειρήνης στην Συρία και σε ολόκληρο τον κόσμο, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ άλλων, στηρίζουν την κίνηση του ποντίφικα ο μουφτής της Δαμασκού, ο ραβίνος της Ρώμης Ρικάρντο Ντι Σένι, οι ισλαμικές κοινότητες Ιταλίας, η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών

δείτε περισσότερα »
Σεμνά, λιτά και ανέξοδα
Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 29/08/2013

(Aρχιμ. Καλλίνικος Μαυρολέων) Σεμνά, λιτά και ανέξοδα πραγματοποιήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου του Οικουμενικού Πατριαρχείου λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του τοπικού Αγίου Ιωάννου του Καρπαθίου, αλλά και για την τριακονταετία θεοφιλούς και θεαρέστου Ποιμαντορίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου.


Το απόγευμα του Σαββάτου 24 Αυγούστου

δείτε περισσότερα »

Σελίδες : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32