«Κεραυνοί» Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλου κατά πολιτικών και πολιτικής και διάλογος με τον δήμαρχο Ελληνικού –Αργυρουπόλεως εντός του ιερού ναού

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/06/2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΦως ιλαρόν άγίας δόξης αθανάτου Πατρός» και «πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν». Κατανυκτικότητα και προσευχή. Χθες ήταν η μεγάλη γιορτή της Εκκλησίας μας. Πεντηκοστή, γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας και Πανάγιο Πνεύμα. Από νωρίς το απόγευμα εκατοντάδες πιστοί είχαν συγκεντρωθεί στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας Ελληνικού και συμμετείχαν σε αυτόν τον κατανυκτικό Εσπερινό που τέλεσε ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος.

Αυτή τη μεγάλη εορτή επέλεξε ο μητροπολίτης κ. Παύλος για να κατακεραυνώσει πολιτικούς και πολιτικές, να αναφερθεί στο κίνημα των αγανακτισμένων, στην Κάρτα του Πολίτη, αλλά και να κάνει διάλογο μέσα στην εκκλησία με το δήμαρχο Ελληνικού και Αργυρουπόλεως κ. Χρίστο Κορτζίδη για τους μετανάστες. Το εκκλησίασμα καταχειροκρότησε τον μητροπολίτη που δεν δίστασε να μιλήσει έξω από τα δόντια για όλους και για όλα. 

Μετά το «Δι’ Ευχών», ο μητροπολίτης κ. Παύλος, από μικροφώνου αναφέρθηκε προς το εκκλησίασμα στο προσκυνηματικό του ταξίδι του στο Κίεβο και τη Συμφερούπολη, από όπου επέστρεψε το βράδυ του Σαββάτου (11 Ιουνίου). Ο κ Παύλος είχε μεταβεί εκεί για δεύτερη φορά, για να προσκυνήσει τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό. Ο σεβασμιώτατος είπε πως εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, εκκλησιαστικής και πνευματικής ζωής της Ουκρανίας, του εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την Ελλάδα που «είναι λίκνο του πολιτισμού και πνευματική δύναμη». «Αμέσως σκέφθηκα πώς έχουν καταντήσει την Ελλάδα οι πολιτικοί με την πολιτική τουςΠώς ήταν η Ελλάδα μας και πώς την κατάντησαν με την τρόϊκα…», είπε ο κ. Παύλος και από εκείνο το σημείο και μετά ξεκίνησε ολομέτωπη επίθεση κατά εκείνων των πολιτικών που με την πολιτική τους καταστρέφουν κάθε τι Ελληνικό και Ορθόδοξο.

«Η Υπουργός Παιδείας, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου  είναι άθεη και άπιστη και ας με μηνύσει!», τόνισε ο ιεράρχης και τεκμηρίωσε την άποψή του λέγοντας ότι « η υπουργός καταργεί τα Θρησκευτικά, κλείνει Θεολογικές Σχολές και ποιός ξέρει τι άλλο μας κρύβει η πολιτική της».

Οι δεκάδες πιστοί παρέμεναν στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας Ελληνικού και με ενδιαφέρον παρακολουθούσαν την ομιλία του ποιμενάρχη τους.

Μεταξύ του εκκλησιάσματος ήταν και ο δήμαρχος Ελληνικού και Αργυρουπόλεως κ. Χρίστος Κορτζίδης και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι.

«Πληροφορούμαι ότι στο Ελληνικό θα δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των παιδιών μας και  τη δική μας». Στο σημείο αυτό ο κ. Παύλος αποκάλυψε ότι προ ημερών τα κελιά των μοναχών στο μοναστήρι όπου ζεί έγιναν στόχος διαρρηκτών που όπως εικάζει η Ασφάλεια είναι αλλοδαποί. «Δεν θα δεχθούμε να γίνει αυτό το στρατόπεδο στην περιοχή μας. Δεν είμαστε ρατσιστές και ξενόφοβοι, αλλά ως τοπική Εκκλησία ενδιαφερόμαστε για την ασφάλεια των κατοίκων των πέντε δήμων της μητροπόλεώς μας και όχι μόνο. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, αν θέλει ας πάρει τους μετανάστες στο σπίτι του και στην αυλή του σπιτιού του », είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος και στο σημείο αυτό καταχειροκροτήθηκε.

Στη συνέχεια ο μητροπολίτης ρώτησε τον κ. Κορτζίδη αν θα δεχθεί η Δημοτική Αρχή να γίνει στο Ελληνικό στρατόπεδο συγκέντρωσης αλλοδαπών και τον προσκάλεσε, αν το επιθυμεί, να απαντήσει. Ο δήμαρχος πήγε δίπλα στον μητροπολιτικό  θρόνο και αφού συνεχάρη για την αγωνιστικότητά του τον μητροπολίτη λέγοντας ότι «σε όλους τους διεκδικητικούς αγώνες του δήμου μας ο σεβασμιότατος ομολογώ πώς στάθηκε στο πλευρό μας», δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε πέραν αυτών που υπάρχουν, άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλοδαπών. Το δηλώνω κατηγορηματικά. Αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να το κάνει, θα μας βρεί απέναντί της».

Στη συνέχεια πήρε και πάλι το λόγο ο μητροπολίτης κ. Παύλος και κατακεραύνωσε εκείνους που επεξεργάζονται την Κάρτα του Πολίτη, την αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων από τους δημόσιους χώρους, ενώ τάχθηκε στο πλευρό των αγανακτισμένων που κάθε βράδυ βρίσκονται στις πλατείες. «Αν μπορούσα θα πήγαινα και εγώ…Καλώ τους πιστούς της μητροπόλεώς μου, τους προτρέπω να ενώσουν τις δυνάμεις τους με αυτές των αγανακτισμένων»,είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παύλος και συμπλήρωσε: «Κάτι τέτοιες στιγμές, σκέφτομαι: Πού είσαι Χριστόδουλε!».

Το εκκλησίασμα καταχειροκρότησε τον ποιμενάρχη του και κάτι τέτοιες στιγμές χαίρεσαι που ο πνευματικός σου ταγός ορθώνει το ανάστημά του γιατί μέσα από την ενέργειά του αυτή, βλέπεις ότι υπάρχει ελπίδα!