"Ο Άγιος των φυλακισμένων"

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 07/08/2014

Στη ελληνική δικαιοσύνη, το χρήμα μετράει με διαφορετικό τρόπο. Για πέντε ευρώ την ημέρα, κρατούμενοι που βρίσκονται πίσω από τις μπάρες για ελαφρά αδικήματα, μπορούν να κερδίσουν την ελευθερία τους και να αποφυλακιστούν. Τι γίνεται, όμως, με εκείνους που δεν έχουν χρήματα;

Αυτούς συνδράμει ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος, όπως γράφει το Assosiated Press, που κάνει αφιέρωμα στο έργο και τη δράση του. Αυτό που κάνει είναι να πληρώνει την εγγύηση σε άπορους εγκλείστους.

Μέχρι τώρα έχει βοηθήσει πάνω από 15.000 ανθρώπους, μέσα σε τέσσερις δεκαετίες συνεχούς δράσης. Πρόκειται για περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί μέχρι πέντε χρόνια για «ελαφρά» αδικήματα όπως κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών, κατοχή όπλων, σωματικές βλάβες, παράνομη υλοτομία και αντίσταση κατά της αρχής.

Ο κ. Ραπτόπουλος προσφέρει χρήματα ακόμα και για τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται οι κρατούμενοι, όπως σαπούνι ή χαρτί τουαλέτας. «Κάποτε δώσαμε σε έναν κρατούμενο 8,5 ευρώ. Τόσα του έλειπαν για να πληρώσει την εγγύησή του! Πολλές φορές, όμως, χρειάζεται να δώσουμε περισσότερα χρήματα από όσα αντέχουμε. Μια φορά δώσαμε σε έναν κρατούμενο 10.000 ευρώ για να αποφυλακιστεί. Ήταν άρρωστος και είχε μικρά παιδιά.


Πηγή: Assosiated Press-iefimerida.gr