Ο Πατριάρχης Μόσχας σε Παπούλια και Σαμαρά

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 03/06/2013

(φωτο Χρ.Μπόνης) Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πατριάρχης Μόσχας, ο οποίος συνεχίζει την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Νωρίτερα ο κ. Κύριλλος βρέθηκε στη Μονή Πετράκη, όπου συζήτησε με τον κ. Ιερώνυμο θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ενώπιον των μελών της Ιεράς Συνόδου, τίμησε τον Ρώσο προκαθήμενο με τη μεγαλύτερη διάκριση της Εκκλησίας, το παράσημο του Αποστόλου Παύλου.

Προσφωνώντας τον Ρώσο προκαθήμενο, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη συμπίπτει με αυτή τη δύσκολη εποχή για τη χώρα μας αλλά και για πολλές άλλες, και τόνισε την ευθύνη των Εκκλησιών απέναντι στο λαό, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο.

«Μεγάλη η ευθύνη της διακονίας μας σε αυτές τις συνθήκες, κατά τις οποίες η οικονομική δυσπραγία δοκιμάζει τις ανθρώπινες σχέσεις και οξύνει την σύγχρονη ασυνεννοησία» είπε.

Ο Πατριάρχης Μόσχας ευχαρίστησε για τη διάκριση από την Εκκλησία της Ελλάδος με την απονομή του παράσημου του Αποστόλου Παύλου.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, τονίζοντας: «Οι Εκκλησίες μας πάντα ζούσαν τις ανάγκες του λαού, διαμορφώνοντας την ταυτότητα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των λαών μας και στηρίζοντας αυτούς σε εποχές των χαλεπών ιστορικών ταραχών. Και αυτή η δυσχερής εποχή μας δεν αποτελεί εξαίρεση».

Ο Ρώσος Πατριάρχης αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη στήριξη της ομόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας, αλλά και στη συνεργασία των δύο Εκκλησιών στο επίπεδο του θρησκευτικού τουρισμού και στις φοιτητικές ανταλλαγές, εκφράζοντας την ευχή να αναπτυχθούν αυτές οι συνεργασίες ακόμη περισσότερο.