Πατριαρχική Δέηση στη Δαμασκό

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 21/05/2013

ierovima.gr-από Πηνελόπη Σταφυλά και Δημήτρη Πορφύρη*

 

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας κος Ιωάννης Γιαζίζι, πραγματοποίησε χθες το βράδυ (20/05/13) στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη Δαμασκό δέηση υπέρ αποκαταστάσεως της ειρήνης στη Συρία και υπέρ απελευθερώσεως όλων των απαχθέντων πολιτών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο Πατριάρχης καταδίκασε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν ως στόχο τη Συρία τονίζοντας ιδιαίτερα αυτήν της απαγωγής των δυο Μητροπολιτών Χαλεπίου, του ελληνορθόδοξου Παύλου Γιαζίζι και τον ομολόγου του Συρο-ορθοδόξου, Ιωάννη –Γρηγόριο Ιμπραήμ. Με αποφασιστικότητα διαμύνησε ότι« οι δολοφονικές πράξεις, οι απαγωγές και τα σαμποτάζ δεν πρόκειται ούτε κατ ελάχιστον να κλονίσουν την αφοσίωσή μας στη χώρα μας αλλά και στην θεμελιώδη αρχή της εθνικής συνύπαρξης ».

 

Ο Πατριάρχης Ιωάννης, μιλώντας εξ ονόματος όλων των Συρίων απεύθυνε δραματική έκκληση προς τη Διεθνή Κοινότητα όπως καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την απελευθέρωση των ομήρων επισκόπων όσο και για την άμεση διευθέτηση του Συριακού ζητήματος.

 

Στην δέηση αυτή παρευρέθησαν οι επικεφαλής των Εκκλησιών όλων των χριστιανικών ομολογιών που έχουν έδρα τη Δαμασκό. Όλην αυτήν την περίοδο έχουν επιδείξει την αμέριστη συμπαράσταση και χριστιανική τους αλληλεγγύη στην ελληνορθόδοξη και συρο-ορθόδοξη κοινότητα που τελούν υπό πένθος. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η Αρμενική Εκκλησία της Συρίας αφού ο νεαρός και κατά γενική ομολογία πολύ αγαπητός ιερέας, Μισέλ Καγιούλ απήχθη από ένοπλη ομάδα στις 09/05/13 μαζί με τον ελληνορθόδοξο ιερέα Μαχέρ Ισαάκ Μαφχούζ, κοντά στο φράγμα Ικάρντα στο διεθνή αυτοκινητόδρομο μεταξύ Χαλεπίου και Δαμασκού. Συγκεκριμένα, σ ένα μπλόκο που διενήργησε τρομοκρατική ομάδα στο λεωφορείο που τους μετέφερε, τους διέταξαν να κατέβουν και να τους ακολουθήσουν. Οι δυο κληρικοί που φορούσαν την ιερατική τους περιβολή στοχοποιήθηκαν ενώ τρίτος σαλασίνος κληρικός με κοσμική ενδυμασία αφέθηκε ελεύθερος, όπως δηλώνει ο αρμένιος επίσκοπος Ντανκάγιε στο γαλλικό ιστολόγιο « Παρατηρητήριο του Πολίτη » .

 

Το ανθρωπιστικό και ποιμαντικό ενδιαφέρον του Πατριάρχη Αντιοχείας , όπως διαφαίνεται και από το σημερινό του μύνημα αφορά το σύνολο των εξαφανισθέντων –αγνοουμένων στη Συρία, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Συρο-oρθόδοξης εκκλησίας ανέρχονται σε εκατοντάδες.

 

*(Το ierovima.gr ευχαριστεί την ιστορικό κ. Σταφυλά και τον εκπαιδευτικό κ.Δ. Πορφύρη για την ενημέρωση)