Η Παναγία η Λαγκαδιώτισσα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/09/2012

 Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012 πανηγύρισε το Ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας της «Λαγκαδιώτισσας», το οποίο έλαβε το όνομά του από την ομώνυμη Ιερά Εικόνα, την οποίαν έφεραν στην Χαλκίδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή πρόσφυγες από την Λαγκάδα της Επαρχίας Κυζίκου της Μικράς Ασίας, μαζί με άλλα Ιερά Κειμήλια της Πίστεως.

Συγκεκριμένα, την παραμονή της εορτής, η Ιερά εικόνα της Παναγίας μετεφέρθη από την προβλήτα του Αγίου Νικολάου με το καϊκι του κ. Ευαγγέλου Χατζηϊωάννου στη προβλήτα της Καναπίτσας όπου βρίσκεται το Ιερό παρεκκλήσιό της. Στη συνέχεια τελέσθηκε Πανηγυρικός  Εσπερινός με αρτοκλασία ενώ το θείο λόγο εκφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Θεοχάρης - Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού και με την φροντίδα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Λαγκαδιωτών, ακολούθησε μουσικοχορευτική εκδήλωση, στην οποία έλαβαν μέρος τμήματα χορευτών από την Ν. Αρτάκη με δάσκαλο τον κ. Θεόδωρο Γιαννακάκη.

Ανήμερα τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Πανοσιολογιώτατο Ἀρχιμανδρίτη π. Ιωάννη Καραμούζη - Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και τους π. Ηλία Αγιαννίτη, Προϊστάμενο και π. Χαράλαμπο Ταραμίγκο, εφημέριο της Ενορίας του Αγίου Νικολάου.

 

Το απόγευμα της κυριώνυμης ημέρας έλαβε χώρα η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας μας από το Ιερό Παρεκκλήσιό της στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και φυλάσσεται στο προσκυνητάρι της.  Στην λιτανεία συμμετείχαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νήφων Συριανός, ο π. Γεώργιος Καλαφάτης και οι πατέρες της Ενορίας. Στη συνέχεια, τελέσθηκε το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων Λαγκαδιωτών.

Εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ο π. Ηλίας ευχαρίστησε τους πατέρες που έλαβαν μέρος στις Ιερές Ακολουθίες, την Πρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου των Λαγκαδιωτών, τον κ. Δήμαρχο για την τιμητική παρουσία του, το Λιμενικό ταμείο και όλους όσους συντέλεσαν στην διεξαγωγή της πανηγύρεως.

 

  Εκ του Ιερού Ναού