Μέγας Ευεργέτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ο Πρόεδρος της Κύπρου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/09/2012

Σε Μέγα Ευεργέτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ανηγόρευσε τον Εξοχ.Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτριο Χριστόφια η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Βʼ σε σεμνή τελετή που έλαβε μέρος στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, το απόγευμα της Δευτέρας, 3ης Σεπτεμβρίου ε.ε.

 

Στην τελετή ήσαν παρόντες ο Εξοχ.Υπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης, η Εξοχ.Πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Κύπρο κα. Menha Bakhoum, ο Σεβ. Μητροπολίτης Άκκρας κ. Γεώργιος, ο Αιδεσιμ.Πρωτοπρ. κ.Αθηνόδωρος Παπαευρυπιάδης, Έξαρχος του Πατριαρχείο στην Μεγαλόνησο και ο άρτι διορισθείς Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στην Μποτσουάνα κ. Γεώργιος Καζαντζής.

 

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Χριστόφια για την προσφορά γης στην περιοχή Γέρι για την ανέγερση Ιδρύματος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στους επαναπατρισθέντες απόδημους Κύπριους και μεταξύ άλλων θα παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη, ενώ εξέφρασε στον Εξοχ.κ. Πρόεδρο την συγκίνησή του και την εσαεί ευγνωμοσύνη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας προς το πρόσωπο του για τα φιλάνθρωπα του αισθήματα που τον οδήγησαν σε αυτήν την μεγάλη ευεργεσία, η οποία αποσκοπεί να ωφελήσει ποικιλοτρόπως τον συνάνθρωπο, κυρίως τον πάσχοντα.

 

Με την σειρά του ο κ.Χριστόφιας με βαθιά συγκίνηση ευχαρίστησε τον Μακ.Πατριάρχη για την προσγενομένη τιμή και επεσήμανε πως η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας χρειάζεται την υποστήριξη των πολιτειακών αρχών στον πολύμοχθο αγώνα υπέρ των εμπεριστάτων Αφρικανών.

 

Ακόμη, ο Μακαριώτατοςπαρουσίασε τα μέλη της τιμίας συνοδείας Του στον κ.Πρόεδρο, ενώ αναφερόμενος στην τιμητική παρουσία της κας. Πρέσβειρας της Αιγύπτου στην τελετή, ωμίλησε για τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τον νέο Πρόεδρο της Αιγύπτου, Εξοχ.κ.Μόρσι και τα διάφορα θέματα που συζήτησε μαζί του για την εν γένει παρουσία και την δράση του Πατριαρχείου στην Νειλοχώρα και την αφρικανική ήπειρο. Ακόμη,  εξ  αφορμής και της παρουσίας του Επιτίμου Προξένου της Κύπρου στην Μποτσουάνα ιδιαιτέρως υπεγράμμισε την σπουδαιότητα της καταθέσεως της ορθοδόξου μαρτυρίας και της ιεραποστολικής διακονίας σε αυτήν την ραγδαίως αναπτυσσόμενη χώρα της Νοτιωτέρας Αφρικής, καθώς και στην προσπάθεια ανέγερσης του πρώτου Ορθόδοξου Ναού στην πρωτεύουσα της χώρας, Καμπερόνε.