Κοινωνικό φαρμακείο από την Ι.Μ. Χαλκίδος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/05/2012

Με την Χάρη του Θεού και την παρουσία πολλών Χαλκιδέων, πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 7 Μαΐου 2012 και ώρα 7:30 μ.μ., στον ισόγειο χώρο του κτιρίου Πνευματικού, επί της οδού Μεσσαπίων 10 στην Χαλκίδα, τα επίσημα εγκαίνια του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου της Ιεράς  μας Μητροπόλεως, το οποίο δημιουργήθηκε με θεάρεστη πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και την αγαστή συνεργασία της Τοπικής Εκκλησίας με τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ευβοίας και την πρόθυμη αρωγή του Περιφερειακού Τμήματος Χαλκίδος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 

Τον αγιασμό των Εγκαινίων τέλεσε ο παρεπιδημών στην Χαλκίδα Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου και ευλόγησε την προσπάθεια αυτή και συνεχάρη όλους τους φορείς, που ακούραστα συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση του, υπό την σκέπη και την στοργή της Τοπικής Εκκλησίας, τονίζοντας ότι πρέπει από το «εγώ» να πάμε στο «εμείς», γιατί μόνον έτσι θα επιβιώσουμε και θα αναπτυχθούμε ως κοινωνία και ως λαός.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος στην προσφώνησή του προς όλους τους παρευρισκομένους, ανέφερε ότι η δημιουργία και λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου αποτελεί «οφειλή αγάπης» προς του ανασφαλίστους συνανθρώπους μας, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρούς και φάρμακα, εξηγώντας σε όλους ότι η φιλανθρωπική διάθεση κάνει τον άνθρωπο μιμητή του «αγαθού και φιλανθρώπου» Θεού. Τόνισε δε ότι και αυτό το έργο, όπως και όλα τα έργα της Εκκλησίας δεν είναι έργα ενός ανθρώπου, αλλά καρπός συνεργασίας πολλών, γεγονός που καθιστά το έργο της Εκκλησίας, ΕΡΓΟ ΟΛΩΝ, λέγοντας ότι αυτή είναι η «δύναμη» της Εκκλησίας, περί της οποίας γίνεται λόγος συχνά, η ΕΝΟΤΗΤΑ των ανθρώπων στο Όνομα του Χριστού. Δεν παρέλειψε, τέλος να αναφερθεί και στην πρόθεση της Τοπικής μας Εκκλησίας, για επέκταση του Φαρμακείου και σε άλλες Πόλεις, όπως και την δημιουργία 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής βοηθείας, με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων, για τους απελπισμένους συνανθρώπους μας, οι οποίοι σκέφτονται να κόψουν το νήμα ζωής τους, το οποίο απλόχερα και με πολλή αγάπη τους δόθηκε από το Θεό. Και κατέληξε την προσφώνησή του. Πριν παραδώσει τον λόγο ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε ονομαστικά:

·        Τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΥΒΟΙΑΣ, τον Πρόεδρό του κ. Γεώργιο Κοντούλη και τους έως τώρα 15 εθελοντές Ιατρούς, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

·        Τον ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΥΒΟΙΑΣ, τον Πρόεδρό του κ. Δημήτριο Τσομώκο και τους φαρμακοποιούς της Πόλεως Χαλκίδος και όχι μόνο, οι οποίοι στηρίζουν το έργο του με προσφορά φαρμάκων και επίπλων και εθελοντική εργασία για το στήσιμό του και την λειτουργία του και την πολύωρη καθημερινή παρουσία τους στον χώρο του.

·        Τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ  και την Πρόεδρο του τοπικού παρατήματος κ. Καίτη Λυμπερίου και τις εθελόντριες για την στελέχωση του Ιατρείου.

·        Τον Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Αθανάσιο Ζεμπίλη και τον Υπεύθυνο του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Χαλκιδέων, Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γεώργιο Βοσκό, ο οποίος έθεσε στη διάθεση των σκοπών του Κοινωνικού Ιατρείου και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Χαλκιδέων.

·        Τον Πρόεδρο κ. Αναστάσιο Σεπετή και την Διευθύνουσα του Νοσοκομείου κ. Κυριακή Σχοινά, για την προσφορά του κρεβατιού και την ευρύτερη διάθεση συνεργασίας με την Ιερά Μητρόπολη.

·        Την Οικογένεια του κ. Αγγέλου Πνευματικού για την πρόθυμη παραχώρηση του χώρου, όπου στεγάζεται το Κοινωνικό Φαρμακειο και Ιατρείο.

·        Τα Τοπικά και όχι Μ.Μ.Ε., τα οποία πάντοτε προβάλλουν το έργο και την προσφορά της Εκκλησίας και την καθιστούν γνωστή στο ευρύτερο κοινό.

·        Τους πατέρες των Γραφείων της Ι. Μητροπόλεως και τους υπευθύνους για την λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου Διακόνους π. Μεθόδιο Φουντούλη και π. Νεκτάριο Ευγενικό και την Κοινωνική Λειτουργό κ. Ευαγγελία Στέφου.

·        Τους δωρητές τυπογράφους κ. Θεόδωρο Περιστερίδη και κ. Παναγιώτα Κάραλη για την δωρεάν εκτύπωση των αφισών και άλλων εντύπων απαραιτήτων για την λειτουργία του Ιατρείου, τους επιπλοποιούς κ. Παναγιώτη και κ. Ιωάννη Τσαλίκη, για την δωρεά ραφιών για την τοποθέτηση των φαρμάκων και τον ζαχαροπλάστη κ. Ιωάννη Μαυρομάτη, για την προσφορά των γλυκισμάτων.

·        Τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κανήθου και το Αεικίνητο Θέατρο Ευρίπου για την προσφορά μιας ολόκληρης παράστασης και την, αντί εισιτηρίου, προσφορά φαρμάκων από τους θεατές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με συγκινητικό τρόπο.

Μετά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, την εκδήλωση χαιρέτισαν οι συνεργαζόμενοι φορείς και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ευβοίας κ. Γεώργιος Κοντούλης, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ευβοίας κ. Δημήτριος Τσομώκος και η πρόεδρος Τοπικού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Καίτη Λυμπερίου. Όλοι αναφέρθηκαν στην σημασία της λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για την πρωτοβουλία αυτή, όπως και όλους τους ιατρούς και φαρμακοποιούς για την συμβολή τους και κάλεσαν όλους να έλθουν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή, κάνοντας γνωστό το έργο του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, ώστε να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη.

Μεταξύ των πολλών παρευρεθέντων ήταν ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Αντιδήμαρχος κ. Αντώνιος Αφράτης, ο επικεφαλής της αντιπολιτεύσεως κ. Χρήστος Παγώνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χαλκιδέων ιατροί κ. Γεώργιος Βοσκός και κ. Γεώργιος Βλαχογιώργος, οι Σύμβουλοι κ. Αλέξανδρος Αναστασίου, κ. Αναστασία Ψυχογιού-Μακαρώνα, ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Χαλκίδος κ. Αναστάσιος Σεπετής, ο κ. Άγγελος Πνευματικός - ευεργέτης της Ιεράς μας Μητροπόλεως, πολλοί Ιατροί και Φαρμακοποιοί, εθελοντές και εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού και πολλοί Χαλκιδείς.

Το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου ιδιοκτησίας της οικογένειας Πνευματικού, επί της οδού Μεσσαπίων 10 στη Χαλκίδα, και απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε εκείνους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι, δηλαδή δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη, ούτε και βιβλιάριο απορίας.      

Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου είναι: Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ώρες 1.30 μ.μ. έως 2.30 μ.μ.

Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου είναι: Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ώρες 4.00 μ.μ. έως 5.00 μ.μ.

Όσοι είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι και επιθυμούν να εγγραφούν στις υπηρεσίες του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, θα πρέπει να προσκομίσουν, κατά τις ανωτέρω ημέρες και ώρες, τα εξής δικαιολογητικά:

Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο

Βεβαίωση μη υπάρξεως εισοδήματος από την Δ.Ο.Υ. ή αντίγραφο τελευταίου εκκαθαριστικού σημειώματος.

Βεβαίωση μηδενικής ασφάλισης από την Πρόνοια.

 

Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος