Εκκλησιαστικό Συμβούλιο: "Δεν παραλαμβάνουμε τον ναό"

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 25/10/2016

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

«Δεν παραλαμβάνουμε τον ναό»

 

Μητροπολίτης Γερμανός: «Αν το έργο έχει γίνει σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη το Συμβούλιο θα παραλάβει το μνημείο»

 

Άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει ο Άγιος Νικόλαος

Του Κώστα Ζαφειρίου

 

 

(εφημεριδα Πατρίς) Η επαναλειτουργία του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Πύργου, θα καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να μην παραλάβει το έργο από το Υπουργείο Πολιτισμού «αφού δεν έχει γίνει η αποκατάσταση της αστοχίας που έχει διαπιστωθεί και αποτυπωθεί στην 45 τόνων στέγη του κεντρικού κλίτους, για την κατασκευή της οποίας δεν ακολουθήθηκε η εγκεκριμένη μελέτη».

Την ίδια στιγμή ο  μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός με δηλώσεις του στην «Πατρίς», τονίζει μεταξύ άλλων ότι «το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με τους συνεργάτες του θα δει εάν πράγματι έχει εφαρμοσθεί όλη η μελέτη όπως είχε εγκριθεί και τότε μόνο θα παραλάβει τον ναό»

Η «Πατρίς» συνάντησε τον μητροπολίτη Ηλείας στο Μητροπολιτικό Μέγαρο χθες το πρωί και συνομίλησε μαζί του για τον θέμα της παράδοσης παραλαβής του μνημείου. Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα δεν υπήρχε και δεν υπάρχει εμπλοκή του σεβασμιωτάτου. Αρμόδιοι για τη πορεία, παράδοση και παραλαβή του έργου, είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.

Περίλαμπρος ναός

Ο σεβασμιώτατος αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό του ναού:

«Το πρώτο που έχω να πω είναι ότι: ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου Πύργου είναι ένα από τα καλύτερα εκκλησιαστικά μνημεία της πόλεως του Πύργου και της Μητροπόλεώς μας. Είναι ένα μνημείο που είχε πληγεί ο προ αυτού ναός από σεισμό, ένας πρόχειρος ναός εκάηκε και οι συμπολίτες μας Πύργιοι τότε σε ακμή οικονομική έφτιαξαν αυτό το περίφημο μνημείο. Θεμελιώθηκε γύρω στο 900 και το 909 έγιναν τα εγκαίνια αυτού του ναού. Περίλαμπρος, στολισμένος με πολύτιμα υλικά, με μάρμαρα μασίφ, μεγάλα σε ύψος, έξω στον πρόναο οι τέσσερις κολώνες είναι μονοκόμματο μάρμαρο, έχει τους καλύτερους πολυελαίους της εποχής εκείνης, έχει τα μεγάλα μανάλια, το ωραίο μαρμάρινο τέμπλο. Επομένως είναι ένα ιστορικό, θρησκευτικό μνημείο της πόλεως του Πύργου.

Με χρήματα του ΕΣΠΑ

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην συμβολή του τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που είχε υποστεί ο ναός από τους σεισμούς:

«Δεύτερον που έχω να πω είναι ότι η περιοχή μας είναι σεισμόπληκτη. Ο ναός άντεξε περίπου εκατό χρόνια όλους αυτούς τους σεισμούς. Το 1993 έπαθε αρκετά μεγάλη ζημιά, τον επισκευάσαμε, όμως το 2008 από τον σεισμό έπαθε ανεπανόρθωτες ζημιές. Η προσπάθεια να επισκευασθεί ο ναός έγινε από το εκκλησιαστικό συμβούλιο και από την ταπεινότητά μου και από άλλους χριστιανούς οι οποίοι ήρθαν κοντά μας για να μας βοηθήσουνε να επισκευάσουμε τον ναό, αλλά δεν ήταν δυνατόν να το κάνουμε αυτό μόνοι μας. Στην κατάλληλη στιγμή και στην κατάλληλη θέση, ευρέθη ο βουλευτής μας Κώστας Τζαβάρας, τότε υπουργός Πολιτισμού και με τις υπηρεσίες του Πολιτισμού ενέταξαν το μνημείο πολύ σωστά στα νεώτερα εκκλησιαστικά μνημεία  της περιοχής. Με χρήματα του ΕΣΠΑ (σ.σ. 3.900.000 ευρώ) , που ήσαν και εκοιμώντο εκεί ή θα εδίδοντο  σε μνημείο παρόμοιο σε άλλο νομό σε άλλη περιοχή της πατρίδος μας. Το έργο ενετάχθη, εγκρίθηκαν οι μελέτες και άρχισε η επισκευή του. Την επισκευή και την επίβλεψη του έργου έχει εξ ολοκλήρου η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού. Αυτή η διεύθυνση ήλεγξε τις μελέτες, αυτή η διεύθυνση ενέκρινε τις μελέτες, αυτή η διεύθυνση έχει ορίσει τους επιβλέποντες μηχανικούς. Αυτή η διεύθυνση πρέπει να πω ακόμη, ήταν αυτή που έκαμε και την δημόσια διεθνή δημοπρασία   για να έρθουν οι εργολάβοι και ευτυχώς μειοδότησε η εταιρεία ΔΟΞΑ Πύργου και προχωρούσαμε και προχωράμε πολύ καλά».

Όροι και προϋποθέσεις

Τέλος ο σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα παραλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού το έργο:

«Τώρα: έχουμε κανένα χρόνο περίπου, που οι επιβλέποντες μηχανικοί του υπουργείου Πολιτισμού διαπίστωσαν κάποια λάθη. Αυτά τα έχουν ανακοινώσει εγγράφως στη εταιρεία που έχει αναλάβει την αναστήλωση και εμείς δεν γνωρίζουμε πλέον τίποτε άλλο. Το υπουργείο είναι αρμόδιο όπως όριζε στα έγγραφά του τι πρέπει να βελτιωθεί, τι πρέπει να αλλάξει και όριζε και τους επιβλέποντες μηχανικούς που θα ελέγξουν το έργο. Αυτά γνωρίζει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και η ταπεινότης μου μέχρι σήμερα. Εάν αυτά έχουν γίνει όπως τα έχει ορίσει στα έγγραφά του το Υπουργείο Πολιτισμού , αυτά τα ξέρει το Υπουργείο Πολιτισμού. Εμείς περιμένουμε να παραληφθεί το έργο από το Υπουργείο Πολιτισμού να το παραδώσουνε στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με τους συνεργάτες του θα δει εάν πράγματι έχει εφαρμοσθεί όλη η μελέτη όπως είχε εγκριθεί και θα το παραλάβει, αλλιώς δεν θα το παραλάβει ».

 

Ομόφωνα «ΟΧΙ»

Το πενταμελές Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού, συνεδρίασε προχθές το βράδυ και μετά από πολύωρη συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα πως «δεν θα παραλάβει το έργο αφού δεν έχει αποκατασταθεί η σοβαρή αστοχία στην στέγη του κεντρικού κλίτους». Τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν από μια σειρά αναφορών που είχε αποστείλει ο τεχνικός σύμβουλος του έργου και μελετητής προς το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και από την τελευταία ειδική πρόσκληση μηχανικών του ΥπΠΟ που διαπίστωσαν την αστοχία στην στέγη και καλούσαν την εταιρεία «εντός είκοσι ημερών να την αποκαταστήσει». Επειδή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η αστοχία δεν έχει αποκατασταθεί το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δεν παραλαμβάνει τον ιερό ναό.

Το Μητροπολιτικό Συμβούλιο

Χθες το μεσημέρι , συνεδρίασε το Μητροπολιτικό Συμβούλιο το οποίο ενέκρινε την απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Να σημειωθεί πως το έργο μπορεί να παραλάβει ακόμη και σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά για να επαναλειτουργήσει ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου, θα πρέπει να τον παραλάβει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση.

Έγγραφο προς το ΥπΠΟ

Στις 16 Οκτωβρίου το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού απέστειλε προς το Υπουργείο Πολιτισμού νέο έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ζητείται από το υπουργείο χορήγηση αντιγράφου της εγκεκριμένης μελέτης επίλυσης του θέματος των ξύλινων ζευκτών που εκπονήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 από τον Παναγιώτη Ζουρντό, πολιτικό μηχανικό και επιπλέον ζητείται η έγγραφη  έκθεση του υπεύθυνου μηχανικού του έργου ότι απεκατεστάθησαν οι κακοτεχνίες και ειδικότερα με ποιόν τρόπο και με τι  υλικά  αλλά και τις θέσεις των επεμβάσεων αποκατάστασης.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο μόνο αν λάβει τα ανωτέρω έγγραφα θα παραλάβει τον μητροπολιτικό ναό.