Αφιέρωμα στον Χριστόδουλο από τη Μητρόπολη Εδέσσης

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/04/2012

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2012, ημέρα της εορτής του Αγίου και Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στις 20.00, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών Εκδήλωση Αφιέρωμα στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε από τον Δήμο Πέλλας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος χαιρέτησε την εκδήλωση υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το κοινωνικό το έργο της Εκκλησίας στη δύσκολη αυτή ιστορική καμπή για τον τόπο μας και αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο που είχε αναπτύξει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης κλήθηκε στο βήμα ο Ιερομόναχος Παΐσιος Αγιορείτης, πνευματικό τέκνο του ευρύτατα γνωστού γέροντος Παϊσίου και πνευματικός της ανασυσταθείσας Ιεράς Μονής Αγίου Ιλαρίωνος Προμάχων Αριδαίας, την οποία ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος εγκαινίασε επίσημα κατά την τελευταία περιοδεία του. Ο π. Παΐσιος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο Χριστόδουλος γεννήθηκε για την Εκκλησία. Μεγάλωσε στις αυλές Της κάτω από το βλέμμα του Κυρίου. Αγάπησε περιπαθώς την Εκκλησία. Την υπηρέτησε με όλο του το είναι και θυσιάστηκε γι αυτήν.» Και έκλεισε την σύντομη προσφώνησή του με τα τελευταία λόγια του Μακαριστού: «Σταθείτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μην ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκιά σας. Να αγαπάτε τον Ιησούν Χριστόν και την Πατρίδα μας την Ελλάδα.»

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση φωτογραφιών, ηχητικών μαρτυριών και βίντεο επιλεγμένων από το ζωή και τη δράση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από σχετικό σχολιασμό, οποίος προετοιμάστηκε από ομάδα συνεργατών της ενορίας Αγίου Γεωργίου με επικεφαλής τον Αρχιερατικό Επίτροπο Γιαννιτσών και Προϊστάμενο της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Πρωτοπρ. Ιωάννη Σπυρίδη, ο οποίος είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης της εκδήλωσης.

Στο δεύτερο μέρος ο επικοινωνιολόγος και συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κ. Σωτήριος Τζούμας, ο οποίος υπήρξε ένα από τα πρόσωπα που συνόδευσαν τον κυρό Χριστόδουλο από την αρχή μέχρι το τέλος της Αρχιεπισκοπικής διακονίας του, μίλησε για την προσωπικότητα και το έργο του.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα πολλά του τάλαντα και τις αρετές του αναδεικνύοντας την ανεξικακία και την μεγάλη του αγάπη για την Εκκλησία, στην οποία αφιερώθηκε ολοκληρωτικά. Αναφέρθηκε επίσης στην μεγάλη αγάπη που του ανταπέδιδε ο λαός, ο οποία εξακολούθησε και εξακολουθεί να εκδηλώνεται μετά την εκδημία του με συγκινητικό τρόπο.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος συνεχάρη τον ομιλητή για την ποιητική και ιδιαίτερα συγκινητική εισήγηση και τους συντελεστές της εκδήλωσης για την κοπιώδη και άρτια προσπάθειά τους. Σημείωσε μάλιστα ότι η εκδήλωση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί απόδοση οφειλόμενου χρέους προς το πρόσωπο του Μακαριστού και ότι επικαλείται τις ευχές του πιστεύοντας πως παρίσταται τώρα μαζί με τους Ιεράρχες της Εκκλησίας στην ατελεύτητη λατρεία που τελείται στον Ουρανό.

Φωτογραφίες: studio ΤΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ 2382025019


Πηγή: http://istographos.blogspot.com/