Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως - Πανήγυρις Παναγίας Διδυμοτειχιτίσσης

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/03/2012

(εκ της Ι.Μ.)Με λιτάνευση της ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Διδυμοτειχιτίσσης από το Κάστρο του Διδυμοτείχου στην πόλη μας κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 18 Μαρτίου ε.ε. Η βυζαντινή εικόνα της Παναγίας της Διδυμοτειχιτίσσης αμφιπρόσωπη με απεικόνιση της Σταυρώσεως στην άλλη της όψη, φυλάσσεται στον μεταβυζαντινό ναό του Σωτήρος Χριστού, όπου ιερούργησε το πρωί της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας η εικόνα λιτανεύθηκε στην πόλη και κατέληξε στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας.

 

Ο Σεβασμιώτατος μιλώντας στους πιστούς είπε ότι όπως οι υπερασπιστές του βυζαντινού Κάστρου πριν την μάχη λιτάνευαν την εικόνα της Παναγίας της Διδυμοτειχιτίσσης έτσι και σήμερα λιτανεύουμε και πάλι την εικόνα της Παναγίας ζητώντας τις πρεσβείες της για να δώσουμε την μάχη εναντίων το συσσωρευμένων προβλημάτων, που σαν άλλοι εχθροί έχουν περικυκλώσει τόσο την περιοχή του Διδυμοτείχου, όσο και την πατρίδα μας γενικότερα.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στήν ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Ορεστιάδος όπου ομιλητής ήταν ο Παν. Αρχιμανδρίτης Απόστολος Πορτοκαλίδης εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κιλκισίου.   

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παρέστη ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρ. Πατσουρίδης και άλλοι επίσημοι.