Τετ-α-τετ με το...καμπαναριό του Αγίου Νικολάου-φωτο

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 19/08/2015

Του Κώστα Ζαφειρίου -εφημερίδα "Πατρίς"

 

Όταν βρίσκεσαι πέντε μέτρα πάνω από τα καμπαναριά του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου (και δεν είσαι άγγελος) δύο πράγματα κάνεις: κοιτάς με θαυμασμό τον ιερό  ναό, το ιστορικό μνημείο, που από χθες αρχίζει να αποκαλύπτει το εξωτερικό του ανανεωμένο «πρόσωπο» και δεύτερον κάνεις το σταυρό σου, γιατί το καλάθι μέσα στο οποίο βρίσκεσαι και κρέμεται από τον γερανό περίπου 60 μέτρα από το έδαφος, αρχίζει να αιωρείται στον αέρα.

 

Με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κατασκευαστικής εταιρείας ΔΟΞΑ Α.Β.Ε.Τ.Ε. κ Βασίλη Παναγούλη, είχαμε την φαεινή ιδέα να μπούμε σήμερα το πρωΐ στο μεταλλικό καλάθι και ο γερανός με άνεση μας ανύψωσε σε…υψόμετρο περίπου 60 μέτρων ακριβώς απέναντι από το καμπαναριό.

 

Εκεί μας άφησε να αιωρούμαστε για τρία-τέσσερα λεπτά, πέντε μέτρα πάνω από το αριστερό καμπαναριό, η αποκάλυψη του οποίου ξεκίνησε σήμερα.

 

Η όψη του μας εντυπωσίασε. Το ανοικτό γκρί, το χρώμα του ναού, δένει τέλεια με την λευκή τεχνοτροπία αλλά και το περιβάλλον. Οι εργάτες δούλευαν ασταμάτητα στην στέγη του ιερού ναού η οποία αντικαθίσταται  με νέα. Οι Ηλείοι και ιδιαίτερα οι Πυργιώτες θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι με την νέα εμφάνιση του μνημείου που σιγά-σιγά αποκαλύπτεται.

 

«Αναγκαίο το έργο»

 

«Πιστεύουμε πως το χρονοδιάγραμμα παράδοσης θα τηρηθεί. Πρόκειται για σύνθετο έργο που περιλαμβάνει ενίσχυση της λιθοδομής με τσιμεντενέσεις και εφαρμογή οπλισμένου επιχρίσματος, αποκατάσταση των ρωγμών από τους σεισμούς, αντικατάσταση στεγών, αντικατάσταση των θυρών των παραθύρων, αντικατάσταση των κλιμάκων, ενώ ξεκινά συντήρηση των μαρμάρων και του δαπέδου», μας λέει ο κ. Παναγούλης αφού ήδη έχουμε «προσγειωθεί» και βρισκόμαστε στο εσωτερικό του ιερού ναού που είναι γεμάτος σκαλωσιές.

 

«Ήταν επιβεβλημένη η ενίσχυση του μνημείου, διότι είναι ένα κόσμημα για τον νομό μας. Αν δεν γινόταν το έργο θα το καθιστούσε επικίνδυνο για την ασφάλεια των προσκυνητών και ευάλωτο σε μελλοντικούς σεισμούς», μας είπε ακόμη ο κ. Παναγούλης και συνέχισε: «Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην αμέριστη συμπαράσταση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη κ. Γερμανού, που αυτά τα δύο χρόνια παρακολουθεί από κοντά την πορεία του έργου. Η «ΔΟΞΑ» έχει δεσμευτεί απέναντί του να δώσει τον καλύτερο εαυτό της για την ολοκλήρωση της επισκευής του μνημείου. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα»

 

Πάνω σε ρήγμα

 

Ο Άγιος Νικόλαος άρχισε να κτίζεται το 1895 και εγκαινιάστηκε το 1909. Ωστόσο, το υπέδαφος στο οποίο έχει ανεγερθεί αποδείχθηκε σαθρό, βρίσκεται  πάνω σε σεισμικό ρήγμα και οι κατά καιρούς σεισμοί και του 1993 και κυρίως ο τελευταίος μεγάλος του  2008, είχαν προκαλέσει πολύ σοβαρές ζημιές στο Ναό, όλοι θυμούνται ότι ο τρούλος  και μέρος του καμπαναριού και της στέγης κατέρρευσε στον πεζόδρομο της οδού Αύγουστου Καπογιάννη ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα. Με τις ενέργειες της Ι.  Μ. Ηλείας  και την  παρέμβαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα άνοιξε ο δρόμος για την αποκατάστασή του μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013, έναντι ποσού 3,9 εκ. ευρώ, που τελικά με την έκπτωση έφθασε το ποσό των 2,1 εκατ. ευρώ.