Ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός στην Σπιάντζα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/08/2015

 

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας

 

Την Μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού η οποία είναι μια από τις σημαντικές εορτές, τόσο στην Θεολογία της Εκκλησίας μας, όσο και στην ζωή των Χριστιανών, εόρτασε ο παραλιακός οικισμός Σπιάντζας στον Πύργο Ηλείας.

Οι διήμερες εορταστικές Θρησκευτικές εκδηλώσεις τελέσθηκαν στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με την πρέπουσα λαμπρότητα και με κάθε Εκκλησιαστική τάξη από τον Σύλλογο οικιστών Σπιάντζας, όπου πλήθος κατοίκων του Πύργου, καθώς επίσης και παραθεριστές γειτονικών λουτροπόλεων προσήλθαν με την δέουσα ευλάβεια και φέτος, για να παρακολουθήσουν τις λατρευτικές εκδηλώσεις και να συνεορτάσουν την μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή.

 

Το απόγευμα της Τετάρτης τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. κ. Γερμανός πλαισιούμενος από Ιερείς της πόλεως του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής, παρουσία του Βουλευτή Ηλείας κ. Κώστα Τζαβάρα, του Πολιτευτή κ. Θεόδωρου Βλαγκούλη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Δημητρίου Μεσσαλά, καθώς επίσης και του προέδρου του Συλλόγου οικιστών Σπιάντζας κ. Χαράλαμπου Κλουκίνα κ.α.

 

Στο Κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στην μεγάλη σημασία της Δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και στα μηνύματα που μας δίνει, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο για να μεταμορφώσει την ανθρωπότητα να δώσει στον άνθρωπο την χαρά την αληθινή ειρήνη και όχι την ειρήνη των όπλων, την αγάπη την ομόνοια, την δικαιοσύνη και πως πρέπει κάθε άνθρωπος σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά να μεταμορφωθεί όπως και ο Χριστός στο όρος Θαβώρ, ώστε η κοινωνία να γίνει πιο ανθρώπινη.

 

Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, με την τέλεση του Όρθρου και της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας υπό του Θεοφιλεστάτου Eπισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη περιφορά της Εικόνος της Μεταμορφώσεως στον παραλιακό οικισμό, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Πύργου ΑΠΟΛΛΩΝ ενώ ακολούθησαν και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Δασύλλιο της Σπιάντζας.