Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Αγίας Σοφίας Πειραιά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/09/2011

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, κατάνυξη και ευλάβεια τελέστηκε και φέτος, στον Πειραιά, η Ιερά Πανήγυρις του ιστορικού Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, επί τη ευκαιρία της μεγάλης εορτής της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής, Πίστης, Αγάπης και Ελπίδας, το διήμερο 16-17 Σεπτεμβρίου 2011.

Μεγάλο πλήθος πιστών, από όλη την Αττική, προσήλθε να προσκυνήσει και να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία και τις εορταστικές τελετές και να λάβει την ευλογία και τη χάρη Της.

Ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου, κ.κ. Σεραφείμ, χοροστάτησε στις Ιερές ακολουθίες, συμπροσευχόμενος από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νύσσης, κ. Ελευθέριο, τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης, π. Νήφωνα Καπογιάννη και πολλούς Ιερείς και Διακόνους της Μητρόπολης.

Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε την παραμονή της εορτής, 16 Σεπτεμβρίου και ακολούθησε περιφορά της Ιεράς Εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της ενορίας μας. Προ της περιφοράς, ομίλησε καταλλήλως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προς το εκκλησίασμα.

Κατά τη διάρκεια της περιφοράς της Ιεράς Εικόνας, παιάνιζαν η φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά και του Λιμενικού Σώματος, ενώ τιμές απέδωσε άγημα του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Παρέστησαν, στις ιερές λατρευτικές εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, με τους Αντιδημάρχους, κ.κ Πέτρο Πουλικαράκο, Γιώργο Δαβάκη, Γιώργο Βοϊδονικόλα και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του Πειραιά. Επίσης, οι βουλευτές, κ.κ. Δημήτρης Καρύδης, Τάκης Μελάς, Γιάννης Τραγάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, κ. Στέφανος Χρήστου, οι πολιτευτές, κ.κ. Μαρία Μπουκουβάλα, Χρήστος Χαρίτος, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Ανδρεάκος, ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου της ΝΔ, κ. Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πειραιά, κ. Παναγιώτης Κουβάτσος, ο αναπληρωτής Δήμαρχος, κ. Τάσος Κάρλες, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Σπύρος Σπυρίδων, οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ. Νίκος Αμοργιανός, Ηλίας Κατσαφάδος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ Γρηγόρης Καψοκόλης, Χαράλαμπος Τουμπέκης, Ζωή Ρούσσου, Ελένη Κούβαρη, Γιάννης Παππάς, Χρήστος Βουγιουκλάκης, Στάθης Κωνσταντούζος, ο Διευθυντής Γραφείου του κ. Τάσου Νεράντζη, κ. Γιώργος Ρηγόπουλος. Παρευρέθη ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και το σύνολο των Συμβούλων της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Πειραιά. Τέλος, αντιπροσωπεία της Ένωσης Απανταχού Μηλίων, αντιπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης του Πειραιά, καθώς η Ιερά Πανήγυρις, λόγω και της ιστορικότητας τους Ι. Ναού της Αγ. Σοφίας (1900), αποτελεί μεγάλο θρησκευτικό γεγονός για την πόλη μας.

Επίσης, συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό/τμήμα Πειραιώς –και για πρώτη φορά τμήμα του Τομέα Διασωστών του Ελλην. Ερυθ. Σταυρού από το τμήμα Πειραιώς- από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΤΕ Ναυτοπροσκόπων Νικαίας-Κορυδαλλού), αντιπροσωπείες από τα κατηχητικά σχολεία και τις νεανικές ενοριακές συντροφιές του τομέα νεότητας του Ι. Ναού μας.

Ανήμερα, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιά, κ.κ. Σεραφείμ.

Το διήμερο των λατρευτικών εκδηλώσεων παρακολούθησαν πολυπληθείς αντιπροσωπείες των σχολείων της περιοχής μας, όλων των βαθμίδων (δημοτικά-γυμνάσια-λύκεια), με τη συνοδεία εκπαιδευτικών και γονέων, επιβεβαιώνοντας, για μια ακόμα φορά, την καλή συνεργασία που έχει η τοπική μας εκκλησία με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Δήμαρχο Πειραιά, κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, τους Αντιδημάρχους και το προσωπικό του Δήμου Πειραιά, για τον όλο ευπρεπισμό και του προαυλίου χώρου του Ι.Ν. και των οδών από όπου διήλθε η Ιερά Εικόνα.

Τελειώνοντας, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τους συνεφημερίους, αιδεσιμολογιωτάτους Πρωτοπρεσβυτέρους, π. Νικόλαο Πατσουράκη, π. Ανδρέα Τριλίβα και τον Πρεσβύτερο, π. Θωμά Φάνη, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβούλιου, τις κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητος, της Ερανικής Επιτροπής, το προσωπικό του Ι. Ναού, τους ενορίτες μας και τις εθελόντριες, που για πολλές ημέρες βοήθησαν στον εσωτερικό και εξωτερικό ευπρεπισμό του Ι. Ναού μας. Επίσης, την ΕΛ.ΑΣ. και την τροχαία, για τα επιπρόσθετα μέτρα που έλαβαν, λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου, τις αντιπροσωπείες του Πυροσβεστικού Σώματος και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, που υποβάσταζαν την Ιερά Εικόνα μας κατά τη λιτάνευση και, κυρίως, προς τον ευσεβή λαό μας και ιδιαιτέρως τη νεολαία μας, που κατέκλυσε το Ι.Ν. και τις πέριξ οδούς.

Εύχομαι ο Άγιος Θεός, δια πρεσβειών της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, να χαρίζει δύναμη, υγεία και μακροημέρευση στο λαό μας!


Μετά τιμής
Ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου
Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, π. Χρυσόστομος Βάρκας