Ευωδιάζει η φύση ανήμερα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/09/2011

Όταν,  η Αγία Ελένη απορούσε ανάμεσα στους πολλούς σταυρούς, ποιος να ήταν του Χριστού, ένα μυρωδάτο φυτό, ο βασιλικός, της τον αποκάλυψε. Για αυτό και στη σημερινή γιορτή φέρνουν στην εκκλησία γλάστρες ή αγκαλιές βασιλικούς για το Σταυρό…

Το 326 ἡ Αγία Ελένη πήγε στοὺς Αγίους Τόπους να προσκυνήσει, και να ευχαριστήσει τον Κύριο για τοὺς θριάμβους του γιου της. Πηγαίνοντας εκεί ἡ Αγία Ελένη αρχίζει να αναζητά τον Τίμιο Σταυρό. Φτάνοντας στο Γολγοθά διατάζει να γκρεμιστεί ὁ ναός της Θεάς Αφροδίτης. Εκεί βρίσκουν τρεις σταυρούς. Και μην ξέροντας ποιος από τοὺς τρεις είναι ὁ Τίμιος Σταυρός, ὁ Επίσκοπος Ιεροσολύμων, ακούμπησε κάποιας ευσεβέστατης νεκρής γυναίκας το σώμα της διαδοχικά καὶ στοὺς τρεις σταυρούς. Μόλις ακούμπησε η γυναίκα στο Τίμιο Σταυρό αναστήθηκε.

Μαθεύτηκε γρήγορα το νέο και πλήθος κόσμου άρχισε να έρχεται για να προσκυνήσουν. Ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό μέσα στο ναό και σε μέρος ψηλό Ο Σταυρός είναι το όπλο όλων των χριστιανών κατά του  διαβόλου. 

 Οι φωτογραφίες είναι από τους ιερούς ναούς των Αγίων Νικολάου και της Αγίας Τριάδος στο Ναύπλιο , όπου από νωρίς το πρωί γυναίκες φέρνουν Βασιλικά ,καθώς και λουλούδια και τα ενώνουν σε μικρά ματσάκια , τα οποία θα μοιραστούν ανήμερα το πρωί της εορτής του Σταυρού κατά την θεία λειτουργία . Το βασιλικό που μοιράζουν στα πανέρια μετά τη λειτουργία, τούτος μπαίνει φυλαχτό πάνω από τα εικονίσματα.. Και μοσχοβολάει όλη η πόλη, καθώς όλος ο κόσμος βγαίνοντας από την εκκλησιά κρατάει μπουκέτα από σταυρολούλουδα..