Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος να ασχοληθεί και με τη σκληρή πραγματικότητα

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 13/09/2011

Του Κώστα Ζαφειρίου

Ο εφιάλτης της χρεοκοπίας πλανάται πάνω από την Ελλάδα και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κρίνεται ως  ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον της χώρας. Με δεδομένη την κατάσταση αυτή η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος (4-7 Οκτωβρίου) πρέπει να επανεξετάσει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και να τα προσαρμόσει στα νέα σκληρά δεδομένα.

Να τεθούν προς συζήτηση, εκτός ημερήσιας διατάξεως, θέματα που απασχολούν την πλειονότητα του ελληνικού λαού και παράλληλα ποιμνίου της Εκκλησίας. Να γίνει η εισήγηση του αρχιεπισκόπου με θέμα «Προς μια αναθεώρηση και αναδιοργάνωση Εκκλησιαστικών πραγμάτων», αλλά παράλληλα να εξεταστεί και το πώς η Εκκλησία (στα πλαίσια των δυνατοτήτων της) μπορεί να βοηθήσει τους πραγματικά αδύναμους είτε είναι λαϊκοί είτε κληρικοί. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο σε συσσίτια, γιατί οι πραγματικές ανάγκες υπερβαίνουν τη μερίδα φαγητού.

Καλές οι εισηγήσεις των σεβασμιωτάτων μητροπολιτών Ιλίου, Λαγκαδά και Παροναξίας για το Μυστήριο του Γάμου, την Οικογένεια και την ανατροφή των παιδιών, αλλά όλα τα ανωτέρω η οικονομική κρίση τα επηρεάζει αρνητικά. 

Καλή και σπουδαία θα είναι  η εισήγηση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου «περί της αναγνωρίσεως της εν Κωνσταντινουπόλει εν έτει 879/880 συγκληθείσης Συνόδου ως Ογδόης Οικουμενικής» καθώς και η εισήγηση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Γόρτυνος κ. Ιερεμία με θέμα «περί της αναγνωρίσεως της εν Κωνσταντινουπόλει εν έτει 1351 μ.χ συγκληθείσης Συνόδου ως Ενάτης Οικουμενικής», αλλά ας προβλεφθεί να υπάρξει εισήγηση με θέμα –ας πούμε-«περί της προσαρμογής των Κηρυγμάτων στα σημερινά δεδομένα». 

Οι μέρες που ακολουθούν είναι δύσκολες και το ποίμνιο θέλει να ξέρει ότι η Εκκλησία αφουγκράζεται και κατανοεί τα προβλήματά του και μπορεί ως ένα βαθμό να του συμπαρασταθεί.  Το έχει ανάγκη...