Ι.Μ.Κερκύρας: Φροντιστήριο στελεχών

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/10/2014
Ι.Μ.Κερκύρας-Την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου  το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Ακαδημίας 2), πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση του Φροντιστηρίου Στελεχών για φέτος με Θέμα Εισήγησης:   «Διάλογος με τους νεοειδωλολάτρες-Αρχαίοι Έλληνες και Χριστιανισμός». Στο Α' μέρος εισήγηση έκανε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Υ. Θ. Πλατυτέρας  Πανοσιολ. Αρχιμ. Τιμόθεος Γεωργίου.
Στην ομιλία του ο εισηγητής ανέφερε ότι «Ένα φαινόμενο που ιδιαίτερα τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι πολύ αισθητό στη χώρα μας είναι η αρχαιολατρεία. Το φαινόμενο αυτό βέβαια δεν είναι κάτι το καινούριο, σχεδόν πάντοτε υποβόσκει μέσα στα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας και κατά καιρούς, ανάλογα με τις περιρρέουσες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, γνωρίζει εξάρσεις, και επίσης δεν είναι μόνον Ελλαδικό, αλλά παγκόσμιο. Η Ελλάδα όμως έχει ιδιάζουσες συνθήκες ως προς το θέμα αυτό, εξαιτίας του πραγματικά θαυμαστού αρχαιοελληνικού παρελθόντος της, το οποίο όπως θα δούμε συνδυάζεται από τους οπαδούς της αρχαιολατρείας με την ειδωλολατρία. Και αυτός είναι και ο λόγος που ιδιαίτερα απασχολεί αυτό το φαινόμενο την Εκκλησία, αν είχε όλο αυτό το φαινόμενο που ονομάζουμε αρχαιολατρεία, και στις ακραίες του μορφές πολύ εύστοχα το χαρακτηρίζουμε αρχαιοπληξία και προγονοπληξία, αν είχε μόνο κάποιες πολιτιστικές ή έστω και πολιτικές προεκτάσεις, δε θα υπήρχε τόσο μεγάλη ανάγκη η Εκκλησία να ασχοληθεί με το θέμα, παρόλο που ίσως και εκεί θα έπρεπε να διατυπώνει το δικό της λόγο, αλλά όμως έχει και θρησκευτικές διαστάσεις, και μάλιστα ακραίες και επικίνδυνες.»
Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Εν κατακλείδι, όλη αυτή η νεο-ειδωλολατρική κίνηση είναι ξεκάθαρα εχθρική απέναντι στο χριστιανισμό και στην Εκκλησία, θα ακριβολογούσαμε αν λέγαμε ότι αυτός είναι ο κύριος στόχος τους, και με το προκάλυμμα της επιστροφής σε ένα αρχαίο ιδεώδες, που ούτε στην πραγματικότητα υπήρξε ποτέ, έτσι εξωραϊσμένο όπως το παρουσιάζουν, ούτε ποτέ μπορεί να υπάρξει, μάχονται αυτό που είναι πράγματι ο εχθρός τους, μάχονται το φως και την αλήθεια του Ευαγγελίου του Χριστού».
Στο μέρος Β’  έγιναν υποδειγματικά μαθήματα για τις Δεσποτικές εορτές της Αναλήψεως και Μεταμορφώσεως από τον Αιδ. Πρωτ. Σπυρίδωνα Τριαντάφυλλο.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014 με θέμα «Διάλογος με τους Αποκρυφιστές».