Ο μητροπολίτης με την παιδική καρδιά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/10/2014

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Να αγαπήσει και να διακονήσει τον λαό της επαρχίας του κάλεσε το νέο Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνο κατά την χειροτονία του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Στην ακολουθία της χειροτονίας του νέου Μητροπολίτη, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη παρέστησαν οι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος, Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Νικαίας κ. Αλέξιος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Ζακύνθου κ. Διονύσιος, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Μαραθώνος κ. Μελίτων, Καμερούν κ. Γρηγόριος και οι Επίσκοποι Ελευσίνος κ. Δωρόθεος, Σαλώνων κ. Αντώνιος και Θαυμακού κ. Ιάκωβος.

Ο νέος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεραρχίας, με την ψήφο των οποίων καθίσταται από σήμερα Επίσκοπος, και ευχήθηκε να φανεί για το πλήρωμα της επαρχίας του "αληθινός πατέρας, γνήσιος φίλος και αδελφός, εικόνα Χριστού ζώσα". Αναφέρθηκε στην ιστορία της Τοπικής Εκκλησίας και στον προκάτοχό του και ευχαρίστησε όλους όσοι τον στήριξαν αλλά και εκείνους οι οποίοι με οιονδήποτε τρόπο τον ελύπησαν και τον ταπείνωσαν. Συγκεκριμένα είπε "Ευχαριστώ όλους όσοι προσπάθησαν να εισφέρουν μικρά ή μεγάλα εμπόδια, σταυρό και δάκρυα στο δρόμο της ζωής μου. Ιδιαιτέρως τους ανήκοντες στον Εκκλησιαστικό χώρο. Δεν εκινήθησαν από κακία, αλλά από τα ανθρώπινα. Φαινομενικά με ταλαιπώρησαν, πνευματικά, όμως, με ωφέλησαν τόσο, ώστε σήμερα να ζητώ από εκείνους ειλικρινή συγγνώμη, παρέχοντας επίσης, προς όλους, ειλικρινή συγχώρεση".

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ιστορία της Μητρόπολης και στον λαό της λέγοντας πως "πρόκειται για έναν λαό ευγενή, καλλιεργημένο, θρεμμένο με τις χριστιανορθόδοξες ελληνικές παραδόσεις". Μίλησε για τη συνεργασία του με το νέο Μητροπολίτη επισημαίνοντας "εκτίμησα τα χαρίσματα σου και θα σταθώ σε δύο μόνο, ότι αναλίσκεσαι στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας και ότι αγαπάς τους ανθρώπους όλους ανεξάρτητα. Έχεις μία καρδιά παιδική. Μία καρδιά όμορφη, που ξεκουράζει όσους σε πλησιάζουν. Αυτές οι εικόνες και εντυπώσεις είναι χαραγμένες και στις καρδιές των Αρχιερέων που σε επέλεξαν".

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα προβλήματα της εποχής τονίζοντας πως "στις δυσκολίες, οι άνθρωποι ζητούν την αγκαλιά, την παρηγοριά και τη ζεστασιά της Εκκλησίας, που μας βοηθάει να κάνουμε βήματα μπροστά". Κάλεσε, επίσης, το νέο Μητροπολίτη να αναλωθεί στην διακονία αυτών των ανθρώπων λέγοντάς του: "Αγάπησε και διακόνησε αυτούς τους ανθρώπους και οι ίδιοι θα σε αγαπήσουν με περισσότερους τρόπους. Αυτή είναι η αποστολή σου. Η Εκκλησία αυτό πραγματοποιεί. Βοηθάει τον άνθρωπο πνευματικά, του δείχνει το δρόμο της αλήθειας, τον καλλιεργεί και στα προβλήματά του τον αγκαλιάζει. Σήμερα γίνεσαι κι εσύ ένα μέλος της Ιεραρχίας και υπεύθυνα αναλαμβάνεις να ποτίσεις με την αγάπη σου και το ενδιαφέρον σου ένα κομμάτι αυτού του τόπου. Να αναλωθείς στα χαρίσματα που σου έδωσε ο Θεός. Να λειτουργείς συνεχώς και να προσεύχεσαι. Να δώσεις στην καρδιά σου μερίδιο σε όλους τους ανθρώπους που θα σε πλησιάζουν και θα ζητούν την βοήθειά σου. Ανέβα τα σκαλιά και προχώρησε στο θυσιαστήριο και να γνωρίζεις πως και στις μεγάλες χαρές, αλλά και στις λύπες και τις δοκιμασίες που έρχονται στην ζωή μας το Α και το Ω για εμάς είναι το θυσιαστήριο του Κυρίου Ιησού".

Αύριο ο νέος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος θα τελέσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Πετραλώνων.