Τα βιογραφικά των εψηφισμένων Μητροπολιτών και Επισκόπων

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/10/2014

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΓΡΕΒΕΝΩΝ κ.  ΔΑΒΙΔ

 Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Τζιουμάκας του Δημητρίου, γεννήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας το 1958. Έλαβε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας το 1979 και το πτυχίο του Ποιμαντικού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1983. Εργάσθηκε ως διδάσκαλος στην ιδιωτική εκπαίδευση προ της χειροτονίας του εις διάκονον.
Το 1980 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης και την 6η Αυγούστου 1980 χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Χρυσοφάκη. Υπηρέτησε ως Διάκονος εις τους ιερούς Ναούς Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και Παναγίας της Δεξιάς αναλαμβάνοντας και την Διεύθυνση του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μητροπολίτου. Από το έτος 1980 έως το 1992, υπηρέτησε και ως Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης.
 Στις 23 Ιανουαρίου 1983 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Χρυσοφάκη λαβών το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου και τοποθετήθηκε ως ιερατικός προϊστάμενος και Πρόεδρος των εκκλησιαστικών επιτροπών του ιερού ενοριακού Ναού Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, όπου και υπηρετούσε μέχρι σήμερα, αναπτύξας αξιόλογο πνευματικό καί ποιμαντικό έργο.
      Με τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ανέλαβε: από του έτους 2004 την διεύθυνση του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και από την 10η Ιουνίου 2010 τα καθήκοντα του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
       Την 10η Οκτωβρίου 2014 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε Μητροπολίτην Γρεβενών.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΤΟΥ  ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ  
ΜΕΓΑΡΩΝ  ΚΑΙ  ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ
κ.   Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ


    Ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος Γιακουμάκης, γεννήθηκε στην μεγαλόνησο Κρήτη το έτος 1960.
    Ανδρώθηκε στον Πειραιά όπου και η γνωριμία του με  τον μακαριστό γέροντα και προηγούμενο της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ασωμάτων Πετράκη, Αρχιμανδρίτη κυρό Χριστοφόρο Παπαδόπουλο, ο οποίος κατέστη οδοδείκτης για την πνευματική ζωή και την Ιερατική του πορεία έως σήμερα.
    Εφοίτησε στην  Ριζάρειο  Εκκλησιαστική  Σχολή  Αθηνών,  στην Ανωτέρα  Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και εν συνεχεία στην Θεολογική Σχολή.
    Χειροτονήθηκε Διάκονος κατά το έτος 1983 και Πρεσβύτερος κατά το έτος 1986.
    Υπηρέτησε ως Διάκονος και ως Εφημέριος, Ιεροκ διετελσεσας ιεροκήρυξ και Πνευματικός παρά τη Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ιδιαιτέρως στον Ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης των Πετραλώνων, όπου και υπηρέτησε ευόρκως έως και της εκλογής του.
    Εχρημάτισε εισηγητής παρά τω Πρωτοσυγκέλλω, Διευθυντής των τομέων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Γραμματεύς  της  Ιεράς  Μονής  Ασωμάτων  Πετράκη. Από  του έτους 1995 διορίσθηκε Γραμματεύς της  Ιεράς  Συνόδου, Βιβλιοθηκάριος, Κωδικογράφος, ενώ από του έτους 2006 διετέλεσε, έως και σήμερα, στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου παρά τη Ιερά Συνόδω της Εκκλησίας της Ελλάδος.
    Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την 10ην Οκτωβρίου  2014.
    

 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
κ.  ΓΑΒΡΙΗΛ


    O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης του Πανεπιστημίου Φριβούργου της Ελβετίας και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενεύης και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στις Πολιτικές Επιστήμες του Διεθνούς Εμπορίου (WTC).
    Χειροτονήθηκε διάκονος στις 18 Φεβρουαρίου 1996 από τον τότε Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας και νυν Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό και Πρεσβύτερος στις 30 Μαΐου 2002 από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο.
    Υπηρέτησε ως Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, διετέλεσε συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο γραφείο του Επιτρόπου επί Κοινωνικών Θεμάτων και συμμετείχε της επισήμου Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Συνελεύσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) και των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στο Κολλέγιο Αθηνών.
    Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τον τοποθέτησε στην θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στις 15 Ιανουαρίου 2009. Στις 7 Οκτωβρίου 2012 η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε Επίσκοπο Διαυλείας και τοποθετήθηκε στη θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
    Την 10η Οκτωβρίου 2014 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ

Ο Αρχιμ. Χρύσανθος (κατά κόσμον Γεράσιμος) Στελλάτος γεννήθηκε το έτος 1952 εις Καμπιτσάτα Κεφαλληνίας. Εφοίτησε στην Ανωτέρα Ιερατική Σχολή Θεσσαλονίκης και εν συνέχεια στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Γηροκομητίσσης Πατρών. Το έτος 1975 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1982 Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών κυρό Νικόδημο (Βαλληνδρά), από τον οποίο έλαβε και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Νοκόδημος του έδωσε το όνομα Χρύσανθος, προς τιμήν του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου του από Τραπεζούντος, αρχιδιάκονος του οποίου είχε χρηματίσει ο Μητροπολίτης Νικόδημος.
Διετέλεσε υπεύθυνός του Οικοτροφείου της Ιερατικής Σχολής της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Πατρών. Υπηρέτησε ως Καθηγητής Θεολόγος στην Μέση Εκπαίδευση.
Προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών ως Διευθυντής των Μ.Μ.Ε. της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ως Υπεύθυνός του Γραφείου Νεότητος, ως Πνευματικός και Υπεύθυνος Εφημέριος του ΑΤΕΙ Πατρών και ως Αρχιερατικός Επίτροπος Μεσσάτιδος.
Έλαβε το παράσημο του Αγίου Σάββα του Πατριαρχείου Σερβίας, για την συμμετοχή του σε ανθρωπιστικές αποστολές.
           Τήν 10ην Ὀκτωβρίου 2014 διωρίσθη Ἀρχιγραμματεύς τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καί ἐξελέγη ὑπό τῆς Σεπτῆς Ἱεραρχίας Ἐπίσκοπος τῆς πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Κερνίτσης.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΝ
ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΜΕΘΩΝΗΣ κ. ΚΛΗΜΕΝΤΟΣ
ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


    Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης (κατά κόσμον Δημήτριος Κοτσομύτης) γεννήθηκε το 1954 εις Αίπειαν Δήμου Καλαμάτας.
    Απεφοίτησε αριστούχος εκ της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Μετεξεπαιδεύθη στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου επί τετραετίαν στην Βυζαντινή Φιλολογία.
    Εκάρη Μοναχός στην Ιεράν Μονήν Σαγματ την 15η Αυγούστου 1982, την 23η χειροτονήθηκε Διάκονος και την 1η Μαΐου 1985 Πρεσβύτερος, χειροθετηθείς Αρχιμανδρίτης υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερωνύμου (νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών). Το 1982 διορίσθηκε Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας. Υπό αυτή την ιδιότητα καλλιέργησε συστηματικά το γραπτό και προφορικό κήρυγμα και διακόνησε σε διάφορους τομείς του πνευματικού έργου, επί 16 συναπτά έτη (1982-1998), συμβάλλων ιδιαιτέρως στην επιμόρφωση των νέων Κληρικών και εκδίδων την μηνιαία εφημερίδα της ως είρηται Ιεράς Μητροπόλεως «Εκκλησιαστική Μαρτυρία».
     Τον Ιανουάριον του 1999 μετετέθη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και διορίσθηκε Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου, στην ανακαίνιση του οποίου κοπιωδώς συνετέλεσε, ανεγείρας εκ βάθρων Πνευματικό Κέντρο και βοηθητικούς χώρους για την λειτουργία των ποικίλων ποιμαντικών δραστηριοτήτων και αναπτύξας πλούσια δραστηριότητα για την πνευματική άνοδο του ενοριακού έργου.
     Συγχρόνως υπηρετεί επί δεκαπενταετίαν (από του 1999) στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Χριστιανικών Μνημείων και Πολιτιστικής Ταυτότητος, και από του 2008 ως Β’ Γραμματεύς και εν συνεχεία Α’ Γραμματεύς Πρακτικογράφος Αυτής.
     Την 10η Οκτωβρίου 2014 διορίσθηκε Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μεθώνης.