Μια αγκαλιά περιμένει τα παιδιά στο Κατηχητικό

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/10/2014
Την  Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, αρχίζουν οι Νεανικές Κατηχητικές Συνάξεις για όλες τις ηλικίες, από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου μέχρι και τους αποφοίτους και φοιτητές, σε όλες τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
            Κατ’ αυτήν την Κυριακή σε όλες τις Εκκλησίες μας, κατόπιν εντολής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, πρόκειται να τελεσθεί η Ακολουθία του Αγιασμού για την έναρξη των Κατηχητικών, ενώ πρόκειται να αναγνωσθεί και η υπ’ αριθμ. 83 Εγκύκλιος του Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου προς τον Ιερό Κλήρο και τον Ευσεβή Λαό της Ιεράς Μητροπόλεως, η οποίας έχει ως ακολούθως:
 
 
«Αγαπητοί μου Πατέρες και ευλογημένοι μου Χριστιανοί,
Αποτελεί αιτία μεγάλης χαράς η κάθε ευκαιρία επικοινωνίας μου μαζί Σας, είτε σε προσωπικό επίπεδο, είτε μέσα από την αποστολή Εγκυκλίων, όπως η παρούσα, που έχει σκοπό να Σας αναγγείλει την, συν Θεώ, έναρξη των Νεανικών Κατηχητικών Συνάξεων στις Ενορίες της Ιεράς μας Μητροπόλεως για το εφετινό έτος 2014-2015.
                   Η Αγία μας Εκκλησία, ως Σώμα Χριστού, δέχεται ως μέλη Της όσους ανθρώπους ελεύθερα το επιθυμούν και με τον τρόπο της ζωής Της οδηγεί στην επίγνωση της σαρκωμένης Αλήθειας, με σκοπό να απολαύσουμε οι πάντες την αιώνια ζωή. Αυτή την ουράνια γνώση και το αγιασμένο ήθος, τα μεταδίδει η Εκκλησία στα μέλη Της από την αρχή της φανερώσεώς Της στον κόσμο μέχρι και σήμερα, είκοσι αιώνες μετά, μέσα από τη Θεία Λατρεία, το Κήρυγμα και την Κατήχηση, η οποία για μεν τους ενηλίκους προηγείται του Βαπτίσματος, για δε τα νήπια, έπεται Αυτού, και με την ευθύνη των γονέων και αναδόχων, χωρίς, όμως, ποτέ να καταργείται. Και τούτο, γιατί η πίστη προϋποθέτει γνώση και εμπειρία, σύμφωνα με τον αψευδή λόγο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού· «γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιωάν. 8, 32) και «ερευνάτε τας γραφάς... εκείναι εισίν αι μαρτυρούσαι περί εμού» (Ιωάν. 5, 39).
 Η Κατήχηση των πιστών μας, λοιπόν, ως «μαρτυρία Ιησού Χριστού», θα πρέπει να είναι ανύστακτη φροντίδα και αγωνιώδης μέριμνα για όλα τα μέλη της Εκκλησίας μας.
Ιδιαιτέρως, μάλιστα, την Κατήχηση προς τα παιδιά και τους νέους μας, όλοι εμείς, Κληρικοί, Εκπαιδευτικοί, Γονείς, Παππούδες και Γιαγιάδες, οφείλουμε να την προσέξουμε με αίσθημα ευθύνης και να δώσουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να βρουν τη Ζωή.
Δεν χρειάζεται να σας επισημάνω αυτό που, πιστεύω, ότι βλέπετε όλοι σας καθημερινά: ο κόσμος μας ν’ αλλάζει δραματικά, να κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το μέλλον, το οποίο, όμως, παρά τις τεχνολογικές ανακαλύψεις, τις ανθρωπιστικές κατακτήσεις και τα άλλα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού, δυστυχώς, διαγράφεται αβέβαιο και, πολλές φορές, έντονα ζοφερό: πείνα, δυστυχία, πόλεμος, σφαγές αθώων θυμάτων, αδικία, ανελέητος διωγμός των χριστιανών, ζωηρή εμφάνιση του «θρησκευτικού» φανατισμού, αφαιρούν την ελπίδα από τις καρδιές και το χαμόγελο από τα χείλη πολλών συνανθρώπων μας, όπου γης.
Η Εκκλησία του Χριστού, όμως, παρά τα τραγικά αυτά γεγονότα, εξακολουθεί να παραμένει προσηλωμένη στους γεμάτους ελπίδα και δύναμη λόγους του Ιησού Χριστού: «εν τω κόσμω θλίψιν έξετε· αλλά θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον... Εγώ ζω και υμείς ζήσεσθε.» [Μέσα στον κόσμο θα έχετε θλίψη. Αλλά να έχετε θάρρος, εγώ έχω νικήσει τον κόσμο... Εγώ ζω και εσείς θα ζήσετε.] (Ιωάν. 16, 33 και 14,19).
Αγαπητά μου παιδιά,
                   Αυτή την θαρραλέα και αδιάψευστη ελπίδα και αγαθοποιό και ακατανίκητη δύναμη, που μόνον ο Χριστός μπορεί να φέρει στη ζωή μας, σας καλώ να αγωνιστούμε να αποκτήσουμε και, κυρίως, να μεταδώσουμε στα παιδιά μας.
                   Σήμερα, λοιπόν, που αρχίζουν τα Κατηχητικά, προσκαλώ, με όλη μου την αγάπη και την εγκαρδιότητα, όλους τους νέους και τις νέες της Τοπικής μας Εκκλησίας, να προσέλθουν στις Κατηχητικές Ενοριακές Συντροφιές, όπου εμπειρικά θα απολαύσουν όσα θεωρητικά τους υποσχόμαστε. Ταυτόχρονα προσκαλώ και όλους τους μεγάλους στην ηλικία, Κληρικούς και Λαϊκούς, να βοηθήσουν δι’ όλων τους των δυνάμεων ειλικρινά και ουσιαστικά και έμπρακτα στην καλή λειτουργία αυτών των Συντροφιών.
            Παρακαλώ και εύχομαι να ενωτισθείτε όλοι αυτήν την αγωνιώδη φωνή του Μητροπολίτου σας και να μου δώσετε την χαρά της φιλοτίμου ανταποκρίσεώς σας.
 Επί τούτοις διατελώ,
Ευχέτης σας προς Κύριον,
μετά πολλής πατρικής αγάπης και στοργής
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ο Χαλκίδος Χρυσόστομος»
Για τον καλύτερο συντονισμό αυτού του Κατηχητικού έργου της Τοπικής Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος προσκάλεσε, την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 6.00 μ.μ., σε Σύναξη όλους τους Κατηχητές της Ιεράς Μητροπόλεως στο πάντοτε φιλόξενο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου.
Εκεί, ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους Κατηχητές για την αξία της Κατήχησης στη ζωή της Εκκλησίας, ιδιαιτέρως στην εποχή μας και επέδωσε τα Διοριστήρια έγγραφα στους νέους Κατηχητές, Κληρικούς και Λαϊκούς, ενώ παράλληλα είχαν όλοι οι συμμετέχοντες την δυνατότητα να συνομιλήσουν και να καταθέσουν προτάσεις και ιδέες ως προς την καλύτερη λειτουργία των Κατηχητικών.
Για το πρόγραμμα λειτουργίας των Νεανικών Κατηχητικών Συνάξεων, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται σχετικά από τον Εφημέριο της Ενορίας τους, ενώ συντονιστής και υπεύθυνος όλης της ποιμαντικής φροντίδας των Κατηχητικών και των Νέων μας είναι ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καραμούζης – Ιεροκήρυκας, με συντονιστές, ανά Αρχιερατική Περιφέρεια, τους: Χαλκίδος: Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστο, Ψαχνών: Πρεσβ. Εμμανουήλ Νταλλαρή, Διρφύων: Πρεσβ.  Γεώργιο Τσουνή, Ιστιαίας: Πρεσβ. Ιωάννη Σούρα, Κηρέως: Πρεσβ. Δημήτριο Πατεράκη, Λίμνης-Αγίας Άννης: Πρεσβ. Ναούμ Σταύρου, Αιδηψού: Πρεσβ. Χρήστο Νγκέλα, Σκιάθου: Πρεσβ. Νικόλαο Σταματά, Σκοπέλου: Πρεσβ. Χρήστο Λιθαδιώτη και Πρεσβ. Ευάγγελο Κεχριώτη και Αλοννήσου: Οικον. Αβραάμ Αποστολίδη.