Πώς αντιμετωπίζει την κρίση η Εκκλησία της Κύπρου

Αυτοκέφαλες Εκκλησίες | Δημοσίευση: 27/09/2014

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε σοβαρές κινήσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια για πάντα τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της Ιεράς Μονής Κύκκου, τα οποία προέκυψαν λόγω της οικονομικής κρίσης και της απόφασης του Γιούρογκρουπ για «κουρέματα» στις καταθέσεις και τα οποία κυριολεκτικά την έχουν γονατίσει, είναι ο μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται μεθοδικά αφιερώνοντας τον περισσότερο χρόνο του.

 

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ.

 

Μια τέτοια κίνηση αφορά μια μεγάλη επένδυση που θα γίνει στη Λευκωσία. Ο μητροπολίτης Νικηφόρος μελετά σοβαρά να παραχωρήσει σε τρίτους, μάλλον αλλοδαπούς, τεράστια εκκλησιαστική γη για να την αναπτύξουν. Και με τη Μονή, φυσικά, να έχει μεγάλα έσοδα ετησίως από ποσοστά. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πρόκειται για γη πέραν των 300 σκαλών σε μια από τις πιο ελκυστικές περιοχές της πρωτεύουσας, συγκεκριμένα βρίσκεται στην Έγκωμη (ξεκινά απέναντι από το Μετόχι και φτάνει μέχρι το συγκρότημα «Δίας» αλλά και στη μπιραρία «Μπλίνκερς»).

 

ΠΟΛΛΑ ΕΣΟΔΑ.

 

Όπως μας ανέφερε ο μητροπολίτης Νικηφόρος, πριν από την οικονομική κρίση υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές, ντόπιους και ξένους, να επενδύσουν στην υπό αναφορά περιοχή. Με την κρίση το ενδιαφέρον ατόνησε, αλλά τώρα άρχισε να αναθερμαίνεται και είναι σίγουρος πως το ενδιαφέρον αυτό θα πάρει σάρκα και οστά. Με την επένδυση αυτή, η αξία της οποίας θα είναι πέραν του δισεκατομμυρίου, τα έσοδα της Ιεράς Μονής Κύκκου θα διπλασιαστούν και υπολογίζεται να είναι γύρω στα 10 εκατομμύρια ετησίως. Κάτι που σημαίνει πως θα λύσει μια για πάντα τα όποια οικονομικά προβλήματα της Μονής.

 

ΜΕΤΡΑ.

 

Όπως γράψαμε και χθες, τα έσοδα της Ιεράς Μονής Κύκκου έχουν μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν τις δαπάνες της, ενώ τα χρέη της έφτασαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Σαν αποτέλεσμα τούτου, ο μητροπολίτης Νικηφόρος αποφάσισε, με πόνο καρδιάς, όπως μας δήλωσε, να προχωρήσει σε οδυνηρές λύσεις: Να αναστείλει τη λειτουργία σημαντικών υπηρεσιών της Μονής και να προχωρήσει αναγκαστικά σε απολύσεις 40 έως 50 ατόμων. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να αναστείλουν τη λειτουργία τους οι εξής υπηρεσίες: (α) Το Κέντρο Κοινωνικής και Πνευματικής Στήριξης (β) Το επιστημονικό ίδρυμα Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών (γ) Το Κέντρο Μελετών (δ) Το Κέντρο Θησαυρού Κυπριακής Ελληνικής Γλώσσης (ε) Το Πνευματικό Κέντρο (στ) Τα Εργαστήρια Συντήρησης και Γραφεία Μουσείου.

 

ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ.

 

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα ως εκ της κρίσης αντιμετωπίζει και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, τα χρέη της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ανέρχονται στα 100 εκατομμύρια ευρώ περίπου! Και αυτό παρά τα μέτρα περισυλλογής που έχουν ληφθεί, όπως για παράδειγμα μειώσεις μισθών. Είναι γι' αυτό το λόγο που ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προωθεί τη γνωστή επένδυση Ούγγρου στη Γεροσκήπου, η οποία θα ξεπεράσει τα 7,5 δις ευρώ και παράλληλα θα δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Όπως έχει ανακοινωθεί, το έργο θα περιλαμβάνει τρία με τέσσερα πολυτελέστατα ξενοδοχεία, μαρίνα σκαφών, καθώς και ένα τεχνητό νησί, πάνω στο οποίο θα οικοδομηθούν πολυκατοικίες. Σκοπός του Ούγγρου επενδυτή είναι να προσελκύσει πλούσιους επιχειρηματίες από τη χώρα του, αλλά και από αλλού, οι οποίοι θα μεταφέρουν τις εταιρείες τους στην Κύπρο και θα διαμένουν μόνιμα στις εγκαταστάσεις που θα δημιουργήσει.

 

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος πριν από μερικές μέρες έκανε την εξής πρόταση στο προσωπικό της Αρχιεπισκοπής: Όσοι θέλουν να αποχωρήσουν και σαν αποζημίωση να τους δοθεί εκκλησιαστική γη. Ο μακαριότατος κάλεσε το προσωπικό να μελετήσει την πρότασή του και να ξανασυζητήσουν σύντομα το θέμα. Υπενθυμίζουμε πως η Ιερά Αρχιεπισκοπή έχει μειώσει τις απολαβές του προσωπικού της κατά 15%.

 

Πηγή εφ. ΑΛΗΘΕΙΑ, 27 Σεπτεμβρίου 2014. Λευκωσία