Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος: «θα δεχθώ να περάσει η μπουλντόζα από το πτώμα μου και όχι να μετακινηθεί ο Ιερός Ναός»

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/08/2011

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος από τη μία και του Δήμου Γλυφάδας και της Μητρόπολης Γλυφάδας από την άλλη. Αφορμή το νέο κοιμητήριο της Γλυφάδας που ίδρυσε ο Δήμος με τη συμπαράσταση της Μητρόπολης και προσωπικά του μητροπολίτη κ. Παύλου.

Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος καλεί με έκθεσή της το Δήμο Γλυφάδας να σταματήσει κάθε ενέργεια αυθαίρετης εγκατάστασης νεκροταφείου, ενώ την ίδια στιγμή ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τόνισε: « θα δεχθώ να περάσει η μπουλντόζα από το πτώμα μου και όχι να μετακινηθεί ο Ιερός Ναός. Έχω ακέραιη την ευθύνη ως Επίσκοπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όχι για τις Μίτρες, τις πατερίτσες και τα εφέ, αλλά για να τηρώ  τις παραδόσεις και τη διδασκαλία του Ευαγγελίου». 

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου με αποφασιστικές κινήσεις του Δήμου Γλυφάδας έγιναν, οριοθέτηση, καθαρισμός, περίφραξη και εκσκαφή οκτώ τάφων, όπου εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, με κληρικούς της Μητροπόλεως, τέλεσε τις ακολουθίες της ταφής των νεκρών.

Μετά τις ταφές τοποθετήθηκε ο προκατασκευασμένος Ναός του Νέου Κοιμητηρίου, που θα τιμάται στο Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου) και στην ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων, του εν Αγίοις Πατρός ημών Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας (2 Μαΐου), δωρεά του Μεγάλου Ευεργέτου της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας κ. Αθανασίου Μαρτίνου.

Ακολούθως τελέστηκε η Ακολουθία των Θυρανοιξίων του Ιερού Ναού από τον Ποιμενάρχη μας κ. Παύλο.

Στην  έκθεση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία διαβιβάστηκε την Πέμπτη στον Δήμο Γλυφάδας, αναφέρεται ότι σε περιοχή όπου απαγορεύεται ρητά η χωροθέτηση κοιμητηρίων και κατά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής, δασικής, υγειονομικής και πολεοδομικής νομοθεσίας έγινε το νέο κοιμητήριο της Γλυφάδας στον Υμηττό.

Η υπηρεσία καλεί τον δήμο σε απολογία εντός πέντε ημερών καθώς, όπως αναφέρει, αποπειράθηκε να ιδρύσει νεκροταφείο στη θέση «Πατητήρι» «κατά παράβαση του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα και κάθε δεοντολογίας».

Σε περίπτωση που δεν προσέλθει και δεν αποστείλει τα απαιτούμενα στοιχεία, θα θεωρηθεί ότι δεν υφίστανται αποδεικτικά ή άλλα στοιχεία και ότι έχει ενεργήσει κατά παράβαση των διατάξεων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ως εκ τούτου η ΕΥΕΠ θα εκδώσει Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης και θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.

Μέσα στην συρμάτινη περίφραξη διαπιστώθηκε επίσης και η ύπαρξη μίας κεραμοσκεπούς ισόγειας οικίας για την οποία έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση κατεδάφισης από το δασαρχείο Πεντέλης, καθώς και ερείπια από μαντρί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αυτοψία και τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι:

Η έκταση εντός της οποίας έγινε το έργο, εμπίπτει εξ ολοκλήρου στην ζώνη Α «απολύτου προστασίας της φύσης και των μνημείων» του Π.Δ. «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισσίων».

Η περιοχή εμπίπτει στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας και ως εκ τούτου έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000.

Η περιοχή εμπίπτει στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης.

Η έκταση εμβαδού 5.800 τμ είναι δημόσια και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα λόγω εκχέρσωσης και ευρίσκεται εντός του περιγράμματος της ζώνης κήρυξης της με αρ. 5304/07-09-2009 απόφασης αναδάσωσης.

Ο χώρος του υπό δημιουργία κοιμητηρίου φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί από επιχωμάτωση κοίτης ρέματος. 

Για την ίδρυση και λειτουργία του εν λόγω δημοτικού κοιμητηρίου ο Δήμος δεν διέθετε καμία από τις προαπαιτούμενες μελέτες, άδειες ή εγκρίσεις.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ «ο δήμαρχος Γλυφάδας με τη συμβολή του Μητροπολίτη Γλυφάδας, κατέλαβε χώρο εντός αναδασωτέας περιοχής στην Α' Ζώνη του Υμηττού, περιοχή που φερόταν να εμπίπτει σε απαγορευτικές διατάξεις, προκειμένου να εγκατασταθεί νεκροταφείο και με μη νόμιμες πρακτικές να δημιουργηθεί 'τετελεσμένο'.

»Το ΥΠΕΚΑ κατόπιν τούτου, ζήτησε άμεσα από το Δήμο Γλυφάδας να σταματήσει κάθε ενέργεια αυθαίρετης εγκατάστασης νεκροταφείου και να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για την διερεύνηση όλων των πτυχών του ζητήματος».