Δυσαρέσκεια και αναστάτωση στην Εκκλησία

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/02/2011

Δυσαρέσκεια και αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Ιεραρχία η απόφαση της κυβέρνησης να ισχύσει και στην Εκκλησία ο κανόνας «μία πρόσληψη (χειροτονία) για πέντε συνταξιοδοτήσεις».

Συγκεκριμένα την, χωρίς εξαιρέσεις, εφαρμογή του κανόνα «1 πρόσληψη για 5 συνταξιοδοτήσεις» σε όλους τους τομείς του δημοσίου προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος  Ντόλιος.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαπαδημούλη τόνισε ότι ο νόμος για τις προσλήψεις δεν αφήνει κανένα περιθώριο εξαίρεσης, ούτε στη Βουλή των Ελλήνων, ούτε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ούτε και στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Προ ημερών η Σύνοδος της Ιεραρχίας είχα αποστείλει επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών κ.Γιάννη Ραγκούση, ζητώντας ουσιαστικά να μην ισχύσει για τους ιερείς, που μισθοδοτούνται από τον κρατικό προΰπολογισμό όπως και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, ο περιορισμός της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Ειδικότερα, για το καθεστώς προσλήψεων στο οποίο υπάγεται η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Γ. Ντόλιος επανέλαβε ότι έχει ενταχθεί και στο νόμο του ΑΣΕΠ, αλλά και στον κανόνα ένα προς πέντε.

"Δεν μπορεί να μην περιλαμβάνονται οι προσλήψεις που αφορούν την Εκκλησία της Ελλάδος, εφόσον καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εφόσον με σαφήνεια περιγράφονται οι φορείς που περιλαμβάνονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, μέχρι στιγμής ο αριθμός όσων έχουν αποχωρήσει από το στενό δημόσιο τομέα το 2010 είναι 46.000 κι εκείνων που αποχώρησαν από διάφορα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, φτάνει τις 6.000.