Το φαινόμενο του θρησκευτικού φανατισμού, που κάνει απειλητική την εμφάνισή του στις μέρες μας, στηλίτευσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στο κήρυγμά του κατά τον Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βόλου, με αφορμή την μνήμη της Αγίας Παρασκευής, η οποία οδηγήθηκε στο Μαρτύριο από τους τυφλωμένους θρησκευτικά διώκτες της πίστεως, κατά την ρωμαϊκή περίοδο.
Ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη τραγωδία της Νορβηγίας, κατά την οποία δεκάδες νέα παιδιά βρήκαν τον θάνατο από τα χέρια ενός μανιακού δολοφόνου, που πρόβαλε τα θρησκευτικά του πιστεύω ως άλλοθι για τις αποτρόπαιες πράξεις του, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ζούμε σε μια εποχή που φαίνεται ότι ο φανατισμός και πάλι θα περισσέψει στην κοινωνία μας, σε όλα τα επίπεδα και αλίμονο αν γίνει και θρησκευτικός, γιατί δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα στον κόσμο. Έχει χυθεί αίμα εξαιτίας των θρησκευτικών πολέμων, έχουν χαθεί ζωές ανθρώπων και έχουν καταστραφεί κοινωνίες εξαιτίας του θρησκευτικού φανατισμού...»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «λογική» των θρησκευτικά φανατισμένων ομάδων και ατόμων, τα οποία χαρακτήρισε «ψυχοπαθολογικές προσωπικότητες» και τόνισε: «το παραμικρό τους ενοχλεί, βρίσκουν πάντοτε ένα εχθρό, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς εχθρό ... γίνονται ψυχοπαθολογικές προσωπικότητες, οι οποίες αδυνατούν να ελέγξουν το θυμό τους και πιστεύουν ότι με τη βία μπορούν να κυριαρχήσουν στην ανθρώπινη κοινωνία. Έτσι, η ψυχή τους μεταμορφώνεται και από άνθρωποι του Θεού, που θα έπρεπε να διακρίνονται για την αγάπη την ανεκτικότητα και την καλοσύνη γίνονται άνθρωποι με εμμονές και εκδικητικές τάσεις, προτιμούν να ανήκουν σε μια μειονότητα παρά να ζουν στην αλήθεια ...»
Απέναντι στον θρησκευτικά φανατισμένο άνθρωπο ο κ. Ιγνάτιος αντιπαρέθεσε τον αυθεντικό και πραγματικό Χριστιανό: «Αυτός είναι ο αυθεντικός Χριστιανός. Είναι ο Χριστιανός της ειρήνης, είναι ο Χριστιανός της πραότητας, είναι ο μαθητής του Χριστού, ο μαθητής της καλοσύνης και της αγάπης που δεν ανταποδίδει ποτέ την βία, που συγχωρεί και τους πιο άσπονδους εχθρούς του, που ξέρει πάντοτε να στέκεται με ψυχραιμία απέναντι στα πράγματα και να υπομένει. Να, λοιπόν, αδερφοί μου, τί χρειαζόμαστε σήμερα στην εποχή μας. Είναι μια εποχή που θα έχουμε και πάλι έξαρση της βίας, φοβούμαι ότι και στον τόπο μας δεν θα αποφύγουμε παρόμοια φαινόμενα. Είθε ο Θεός να τα αποτρέψει ....»
Τελειώνοντας ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους Χριστιανούς σε ενότητα και πανστρατιά προσευχής για την αντιμετώπιση των νοσηρών αυτών φαινομένων: «να εμπεδώσουμε όλοι μαζί τί σημαίνει πραότητα και ταπείνωση στη ζωή μας ...και είθε ο Θεός να φωτίσει κι αυτούς που έχουν διαταραγμένη την ψυχή τους , που δεν μπορούν να δούνε την αλήθεια, που δεν μπορούν να δουν τί είναι και πώς λειτουργεί η Εκκλησία του Χριστού, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, δυστυχώς, το θυμό που κρύβουν μέσα τους... Η δική μας προσευχή θα πρέπει να είναι έντονη και γι' αυτούς, αλλά κυρίως να μην παρασυρθούμε από φαινόμενα διχασμού. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν. Η πίστη μας είναι το όπλο μας. Η Ορθόδοξη πίστη μας είναι η ενοποιός δύναμη, η Εκκλησία μας παραμένει η μάνα μας, σε αυτήν ανήκουμε και μαζί μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και στις πιο αντίξοες συνθήκες, όπως το κάναμε πάντοτε, όταν χρειάστηκε, θυσιάζοντας τα πάντα, αλλά κρατώντας ζωντανή και ελεύθερη την ψυχή μας ...» (εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)