Επιμένει ο Κρις Σπύρου στο «άνοιγμα» της Αγιά Σοφιάς

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/07/2011

Στην τελευταία συνέντευξή του ο Ελληνοαμερικανός κ. Κρις Σπύρου ενημέρωσε ότι κινητοποίησε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, για τις ενέργειες της κίνησής του «Ελεύθερη Αγιά Σοφιά».

Οι παριστάμενοι δύο διακεκριμένοι νομικοί, οι κ.κ. Δημητριάδης και Παρασκευάς, ανέφεραν ότι υπέβαλαν αγωγή κατά της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο, για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή η Τουρκία δεν επιτρέπει την λειτουργία στον χριστιανικό ναό της Αγιά Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.

Η Αμερικανική Επιτροπή ενέκρινε ψήφισμα (ομόφωνα σχεδόν, με 43 ψήφους υπέρ και μόνο μία ψήφο κατά) με το οποίο ζητά από την Τουρκία τον σεβασμό της χριστιανικής κληρονομιάς και των χώρων λατρείας. Αναμένεται και η έγκριση του ψηφίσματος από την ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει επ’αυτού: «Οι Αμερικανοί βουλευτές καλούν την Άγκυρα να τερματίσει τις θρησκευτικές διακρίσεις και τους περιορισμούς στην άσκηση του θρησκευτικού δικαιώματος στις εκκλησίες και στην εκπαίδευση, ζητώντας παράλληλα την επιστροφή εκκλησιαστικής περιουσίας στους δικαιούχους της». (πηγή Voria.gr)