Αρχιερατικός Εσπερινός στην Αγία Παρασκευή Ελληνικού

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/07/2011

Στον ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ελληνικού (φωτο), τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλου. Εκατοντάδες οι προσκυνητές, που έφθασαν όχι μόνο από τις γύρω περιοχές αλλά και από ολόκληρη την Αττική.   

Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής ανήκε στην 129 ΠΥ Αεροπορική Μονάδα και λειτουργούσε για την Αεροπορία η οποία το σεβάστηκε και το συντήρησε μέχρι το παρέδωσε στους κατοίκους της περιοχής. Το 1989 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Χαραλαμπόπουλος παρεχώρησε τη χρήση της εκκλησίας στην Μητρόπολη της Ν. Σμύρνης.
Όταν δημιουργήθηκε η Μητρόπολη Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης και Ελληνικού με Μητροπολίτη τον  κ. Παύλο, επιτροπή του ναού τον επισκέφθηκε και τον ενημέρωσε για όλες τις ενέργειές της ώστε να ιδρυθεί ενορία Αγίας Παρασκευής. Ο μητροπολίτης τίθεται επικεφαλής ενός σκληρού αγώνα και τελικά ιδρύεται η ενορία.

Από εκείνη τη στιγμή:


- Ο Μητροπολίτης στέλνει μόνιμο ιερέα στην νεο-ιδρυθείσα ενορία. 
- Κατασκευάζεται με δαπάνες της ΤΡΑΜ Α.Ε. ο δρόμος που οδηγεί στην εκκλησία, δενδροφυτεύεται όλη η οδός Αεροπορίας, ανακατασκευάζεται η κεραμοσκεπή της εκκλησίας αυθημερόν καθώς και μία μικρή αποθήκη  - κουζίνα. 
- Παραχωρήθηκε από τη Νομαρχία πεζόδρομος που συνδέει την εκκλησία με τον πίσω δρόμο που βρίσκεται το ΚΤΕΟ και το ΤΡΑΜ. 
- Αγοράζονται καρέκλες και καμπάνα και τοποθετούνται τηλέφωνο, φαξ και συναγερμός. 
- Αγοράζονται τα χαλιά της εκκλησίας και τοποθετείται κλιματιστικό. 
- Αποκτήθηκαν από δωρεές, γραφείο ιερέα, αναλόγιο, δεσποτικό και άλλα απαραίτητα για την εκκλησία. 
-Ενεγράφη ο ναός στο Εθνικό Κτηματολόγιο και στην Εφορία για Α.Φ.Μ. 
- Το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει την εκκλησία "μνημείο των χρόνων της ύστερης Τουρκοκρατίας που πιθανόν είναι κτισμένη στη θέση παλαιότερου ναού".